Esztergomi főzőkonyha az ÁNTSZ feketelistáján

Esztergomi főzőkonyha az ÁNTSZ feketelistáján

2007. 08. 01. 23:09

Csak két új hellyel bővült tavaly november óta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat listája, amelyen az ételfertőzéseket és ételmérgezéseket okozó éttermek, kifőzdék szerepelnek. Most egy esztergomi étterem is felkerült a listára egy áprilisi ételmérgezés miatt, amikoris 51-en betegedtek meg.

Szent Adalbert Központ

A táblázatba egy budapesti vendéglátó kft., valamint egy esztergomi főzőkonyha adatai kerültek fel.

Az ÁNTSZ nyilvános feketelistája 2006 novembere óta most hétfőn bővült először, két új szereplővel. A lista azért nem változott hónapokig, mert egy év végi kormányhatározat miatt bizonytalanná vált, hogy az ÁNTSZ ellenőrizheti-e a közétkeztetést és a vendéglátást. Mostanra viszont egyértelműen eldőlt, hogy ezeknek felügyelete a tisztiorvosi szolgálat hatásköre marad - mondta szerdán Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

A listát visszamenőleg bővítették a két új egységgel, ahol több mint 80 megbetegedés történt - közölte a főosztályvezető. Ennél egyébként több ételmérgezés történik az országban, de az ÁNTSZ csak olyan eseteket tehet közzé, ahol egyértelműen, minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy az étterem vagy vendéglő a felelős az ételmérgezését.

Tavaly november óta hét olyan ételmérgezés történt, amely valamilyen vendéglátó egységgel hozható összefüggésbe. Ezek közül azonban csak a budapesti és az esztergomi esetnél tudták bizonyítani, hogy a vendégek valóban attól az ételtől betegedtek meg, amit az egységekben állítottak elő.

A tisztiorvosi szolgálat 2006. augusztus 1-e óta teszi közzé az ételfertőzések és ételmérgezések okozóinak adatait. Az ÁNTSZ azért hozta létre a listát, mert abban bíznak, hogy a nyilvánosság visszatartó ereje nagyobb, mint a legfeljebb 100 ezer forintos pénzbírságé.

forrás: Magyar online

Kis keresgélés után megtaláltam a listát. Salmonellosis miatt 51 megbetegedés volt április 8-án az étteremben. Nem akarom nevén nevezni, akit érdekel a konyha neve megtalálja az utolsó sorban: www.antsz.hu

gömbicica

2007. 08. 02. 8:38

Ötvennyolcas: Az eset sajnos valóban megtörtént, nem kamu. Láttam a konyhájukat, modern, tiszta volt. Hibát követtek el az igaz, de ezzel a listára kerüléssel, akár végérvényesen is bezárathatta volna az ántsz, és akkor már nem is kellett volna ez a lista. Aki olvasott az ilyen esetekről, bizton nem fogja a listán szereplő helyeket felkeresni.

Javasolnák egy olyan listát is, amin az szerepel, hogy a vendéggel hogy bánnak, vagy ár-érték arányban milyen étel került a betérő tányérjára. Esztergomi illetőségü is megalkotható lenne.

2007. 08. 01. 23:46

eredetileg odaírtm a cikkbe, hogy el is van írva a nevük, de nem akartam nagyon rosszindulatúnak látszani. Most címkézem fel a rosszul feltöltött cikkeimet, amikre véletlen lejárati dátumot raktam felvitelkor, és akkor újra elérhetőek lesznek.

Eredeti méret

2007. 08. 01. 23:44

Villy írta: www.szentadalbert.hu

Azért az érdekes, hogy az ÁNTSZ listáján Szent Albert Központ szerepel. Ha már a nevüket sem tudják jól leírni, hogyan higgyük el, hogy valóban 2007. április 8-án 51-en megbetegedtek Salmonellosis miatt?

De ha igazán rosszindulatú akarnék lenni, furcsállanám, hogy még fel sem épült a "városi" konferenciaközpont, a konkurenciának máris rossz híre kél...

Persze, ez csak vicc volt :)