Üvegzseb 2008
Közélet
2009. jan. 28.

<p>Közel három milliárd forint sorsába kaphatunk betekintés, a napokban - nagy késéssel - nyilvánosságra hozott "Üvegzseb" táblázatokból.</p>

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/A. és 15/B. §-ainak, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII.30.) Kormányrendelet 157/D. §-ának értelmében az önkormányzati vagyongazdálkodással összefüggő közérdekű adatok havi frissítéssel jelennek meg Esztergom Város honlapján. Ami ugyan nem igaz, hiszen 2008. adatainak fele, csak most került fel a város hivatalos weboldalára, de hát sosem késő.

Most ezeket az adatokat vizsgáljuk.

2989,366 millió forintból több mint egy milliárdot a gazdasági válság igazi beindulásakor: december hónapban fizetett ki a város.

A decemberi összegek közt szerepel az Adventi vásár több tétele is.

15,198 millió forintba került a Széchenyi téren a pavilon és a kapu felépítése, 3 pavilon építésére további 5,38 millió forint lett kifizetve. A díszkivilágítás kiegészítése tovább 8,4 millióba, egy betlehem elkészítése pedig 5,4 millióba kerül. Ez összesen több mint 34 millió forint.

A teljes évbeli megoszlást az alábbi diagram mutatja be.

A teljes összeg 35 partner felé lett kifizetve.

A legnagyobb összeget, 1,17 milliárd forintot a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. és az Esztergom Fürdő SPA Zrt. kapott az Északi kanonoksor felújítási munkáira. Második helyen a városi tulajdonban lévő Esztergomi Fürdő Építőipari Szolgáltató Kft. szerepel, 563,7 millió forinttal. A harmadik helyet pedig a Strabag Zrt. vitte el, 445,9 millióval.

Az Esztergomi Fürdő Építőipari Kft. ilyen nagy arányú részesedését vizsgálva eltűnődhetünk azon, hogy miféle versenyhelyzet lehet a városban, ha majdnem az összes nagy munkát a saját tulajdonban lévő Kft. tudta elnyerni, de ennek részletezése nem ezen cikk feladata.

A város több 5 millió forint feletti értékű ingatlant is vásárolt. Bár más városok Üvegzseb táblázatai feltüntetik a magánszemélyeket is, akikkel a városok szerződtek, Esztergom erről szemérmesen hallgat. Összességében elmondhatjuk, hogy 12 tételben 151,48 millió forint került kifizetésre ingatlanokért.

Az összegek megoszlása a partnerek között a következő diagramból derül ki.

Ha az egyes tételeket tovább vizsgáljuk, kiderül, hogy 61,3 millió forintba került a 2008-as évben az Élményfürdő gázmotorjának áthelyezése. Igen, azé a gázmotoré, ami valamiféle baki folytán az eredetileg is a fürdő mellé tervezett szálloda helyére került kivitelezésre.

Áldoztunk a művészetekre is, a "Játszó gyermekek" elnevezésű bronz térplasztikáért 2008-ban 15,96 milliót, a már említett faragott betlehemért 5,4 millió forintot adtunk ki. A sport sem lett elhanyagolva, 2008. decemberében 14,8 milliót fizettünk "füves sportpálya felújításra", szintén decemberben közel 8 millió forintba került a Sportcsarnok felújítási munkája.

A teljes éves lista: www.metaprime.hu

(forrás)