Beismerő vallomás
Közélet
2009. jan. 24.

<p>Mint ismeretes, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház teljes vezetése lemondott. Az önkormányzat bizalomvesztésről beszél. Megszokott szófordulat ez, olyan esetekben amikor már mást nem lehet kitalálni. A volt vezetés "bűnlajstromán" szerepel a Reumatológiai pavilon beruházása is. A Hídlap ma megjelent cikke azonban egész más megvilágításba helyezi a történteket.</p>

A 2009.01.24-én megjelent Hídlap 16. oldalán „Mire lehetett volna elkölteni?...” címmel közölnek egy cikket, amelyből egyetlen bekezdést idéznénk:

 

Mint ismert, tavaly derült arra fény, hogy a döntések meghozatalánál, az építkezés előkészítésekor és indulásakor nem mutatták be a megvalósíthatósági tanulmányt. Amikor az önkormányzat ugyanis „áldását adta” a kórházi vezetők szerint semmiféle „városi pénzbe” nem kerülő üzletre, még nem lehetett sejteni, hogy sem a kórház vezetői, sem a beruházó cég, sem a pénzt folyósító hitelintézet nem hajlandó bemutatni a megvalósíthatósági tanulmányt az önkormányzatnak.

 

Felvetődnek a kérdések:


- Milyen alapossággal lett előkészítve a beruházásról való döntés, a megvalósíthatósági tanulmány nélkül?
- Milyen felelősség terheli a döntést előterjesztő személyt?
- Milyen felelősség terheli az előterjesztést akkor megszavazó képviselőket?
- Hogyan mertek ekkora beruházásról dönteni a megvalósíthatósági tanulmány ismerete nélkül?

Erős a gyanúm, hogy a testület, az előterjesztő javaslatára felelőtlenül rendelkezett a rábízott közpénz felhasználásáról.

Sajnos ez a gyakorlat előrevetít néhány baljós árnyat a város jövőjével és a most induló beruházásokkal kapcsolatban is. Kisérteties a hasonlóság a Reumatológia felépítése és a Fürdő-szálló rekonstrukciója közt abban a tekintetben, hogy valódi gazdaságossági számítást a mai napig nem láthatott a város polgársága, ám a földmunkák máris megkezdődtek a Zöld-ház mögött. Míg a kórház esetében 1-2 milliárdról volt szó, itt már 10-15 milliárdos adóssághalmazról beszélhetünk. Ez a pénz nagyságrendileg megegyezik vagy meg is haladja a város teljes mai adósságállományát.

Mint láthatjuk a kórház esetében a "maszatolás", a felelősség elkenése és áthárítása már folyamatban van. Ha beüt valami probléma a Regia-Civitas beruházása körül - ami a gazdasági válság miatt nem elképzelhetetlen - akkor hol fogják a felelősöket keresni?

Tulajdonképpen mindegy is, mert amíg a döntéshozók kibújnak a felelősségük alól, addig a felhalmozott adósság megmarad a város nyakán és azt az unokáink is nyögni fogják.

Nem vitás, hogy Esztergomnak fejlődnie kell, de a fejlődés anyagi fedezetének előteremtése és ennek az összegnek a felhasználása felelősebb döntéseket igényelnek. A jelenlegi vezetés csak a döntést vállalja magára, a felelősséget nem.

(forrás)