Hazai cégek 50-es toplistái
Gazdaság
2007. júl. 27.

<p>Rákapcsolt az esztergomi Magyar Suzuki Zrt., beverekedte magát a tíz legnagyobb árbevételű magyarországi cég közé. Bekerült a tízes élbolyba a másik nagy „magyar távol-keleti” cég is, a Samsung Electronics Magyar Zrt. Eközben tovább csúsznak lefelé az árbevétel szerint felállított toplistán a régi vágású állami nagyok, mint a dobogós helyüket csak a legnagyobb foglalkoztatók között őrző MÁV és Magyar Posta.</p>

Nem egy, hanem öt vállalati toplistát tartalmaz a HVG legújabb száma, amelynek Trend rovata a legnagyobb magyarországi cégekről közöl összeállítást. Ismerteti az árbevétel mellett az export, a foglalkoztatottak száma, az adózott eredmény és a saját tőke szerint az első ötvenbe tartozó vállalkozások – minden korábbinál teljesebb – rangsorát. A Creditreform-Interinfo Kft. által összeállított öt lista merőben eltérő neveket tartalmaz: mindössze nyolc olyan cég akadt, amelynek neve mind az öt rangsorban szerepel.

A legnagyobb hazai cégek adatain és az azokat feldolgozó elemzésen kívül a Magyar csúcsok című összeállítás csokorba gyűjtötte néhány hazai vállalkozás első számú vezetőjének véleményét arról, hogy mit tartanak a magyarországi üzleti környezet legfőbb problémáinak – elsősorban nem a gazdasági megszorításokra panaszkodnak. A HVG megpróbálja feltérképezni, mit érnek a hazai csúcsok nemzetközi mércével mérve: nyolc hazai piacvezető céget helyeztünk el különböző mutatói alapján az európai mezőnyben.

A 10 legnagyobb árbevételű magyarországi cég (pénzintézetek nélkül) 2006-ban: Árbevétel (millió Ft)

Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 2 891 061

hvg.hu Audi Hungaria Motor Kft. 1 267 714

Magyar Telekom Távközlési Nyrt. 671 196

GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Zrt. 632 769

Philips Industries Magyarország Elektronikai Mechanikai Gyártó és Kereskedelmi Kft. 624 007

Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. 579 319

E.On Hungária Energetikai Zrt. 497 828

Tesco-Global Áruházak Zrt. 481 733

Magyar Suzuki Zrt. 415 284

Samsung Electronics Magyar Zrt. 379 315

(forrás)