Figyeljünk egymásra!
2009. jan. 10.

<p>Gyerekek a jégen!</p>

A Kis-Duna egyes szakaszain a jég már összeállt, más szakaszokon befagyott, ugyanakkor elég nagy területen még nem. Ma délután - rövid sétánk alatt - a Kis-Duna partról láttuk, hogy néhány (5) fiatal a Lépcsős-híd és a Tabán híd közötti Kis-Duna szakaszon mászkált a jégen. Már majdnem hazafelé indultunk, amikor is párom azt mondta, menjünk oda, figyelmeztessük őket, hogy nem biztonságos. Alig tettünk meg pár métert, ketten már ugráltak a jégen, 3 a partról nézte őket zsebre dugott kézzel - majd az ugrálók közül az egyik alatt beszakadt a jég - és mellmagasságig merült a jéghideg vízbe. Ekkor futni kezdtünk, mert láttuk, hogy 2-3 kísérlet után sem tudott kimászni, és a másik fiú alatt is beszakadt, aki segíteni próbált neki. Mire a közelükbe értük, nagy nehezen kikászálódtak, és feljöttek a lépcsőkön, de csuromvizesek voltak és zavarodottan nevetgéltek, mikor megkérdeztük őket, hogy jól vannak-e? Reméljük, biztonságosan hazaértek, és levonták a tanulságot.

Ami a legrémisztőbb: hogy a másik 3 fiú csak zsebredugott kézzel álldogált a parton, és láthatólag SEMMIT nem csinált. Hogy bepánikoltak-e és azért, vagy csak brahiból röhögcséltek-e a bajbajutottakon - ezt nem tudom.

Továbbmentünk, majd a Tabán híd után újabb 2 fiatal sétált a jégen, akiket aztán a párom leküldött a jégről.

Ezúton kérek mindenkit, aki a Kis-Duna parton sétál, hogy figyelje a Dunát is, főleg déltájban, amikor is sok helyen vége a tanításnak, és kiözönlenek a gyerekek. Hátha valamelyiknek eszébe jut, hogy milyen jó buli a jégen járás.

Amennyiben illetékes olvassa (rendőrök, polgárőrök), kérem, hogy menjenek többször is a víz mellé, nézzenek körül. Néhány kihelyezett figyelmeztető tábla sem ártana (ez talán az önkormányzat feladata?).

Kérek minden szülőt, hogy figyelmeztesse a gyermekét az esetleges veszélyekre.

(forrás)