Az Apa, a Fiú, Mindszenty

Az Apa, a Fiú, Mindszenty

2009. 01. 04. 22:07

Orbán Viktor újra városunkba látogat. Január 5-én ismét szabad lett néhány órája és tiszteletét teszi egy előadás erejéig Esztergomban. A házigazda: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Ahhoz képest, hogy a díszpolgári kitüntetés átvételéhez nem kevesebb mint 953 nap kellett, igen gyorsan sikerült most újra időt szakítani az UD-s kapcsolatokkal és rekordközeli hitelállománnyal rendelkező városunk újbóli meglátogatására.

Akkoriban, a díj átvételekor Orbán sietett leszögezni:

 

Orbán Viktor nem Meggyes Tamástól, hanem Esztergom városától veszi át a díszpolgári címet, csakúgy, mint Paskai László volt bíboros-érsek.Orbán Viktor nem Meggyes Tamástól, hanem Esztergom városától veszi át a díszpolgári címet, csakúgy, mint Paskai László volt bíboros-érsek.

 

A mostani látogatás indoka egy megemlékezés, amelyet a néha működő esztergom.hu így harangozott be:

 

A Szent Tamás-hegyi kápolnánál január 5-én kerül sor, a hagyományos Becket Tamás napi ünnepségekre. A nekrológ ökumenikus megemlékezéssel kezdődik, majd a Mindszenty csarnokban egy konferenciát rendeznek. A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület 1993-tól kezdve minden esztendőben megrendezi Esztergomban a Becket Szent Tamás-napi ünnepségeket, melyet ezúttal január 5-én délután tartanak.

 

Kiss-Rigó László püspök főszervezésében a Szent Tamás kápolnánál egy imával és gyertyagyújtással kezdődik az ünnepély délután három órakor, majd az egyházi liturgikus program után konferenciával folytatódik a Mindszenty iskola csarnokában, ahol az érdeklődők és a meghívott vendégek számos előadást hallhatnak. A Szent Tamás-hegyi ökumenikus megemlékezést követően a Mindszenty csarnokban egy konferenciára kerül sor. A rendezvényen előadást tart Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete, Becsey Zsolt EP képviselő, a Hét Határ Szövetség elnöke, valamint Kun Miklós történész.

 

Azon kedves polgári körös barátaink figyelmét szeretném Kun Miklós nevére felhívni, akik bőszen kiabálják a szeretgomra, hogy kommunista kiadvány.

Kun Miklós vitathatatlanul az első számú médiatörténésze országunknak. Igen gyakran feltűnik a HírTV műsoraiban. De nem csak ettől lehet ismerős csengésű a neve. Nagypapája nem más volt, mint Kun Béla. Igen! Az A Kun Béla...

A kis Miklós még a Szovjetunióban látta meg a napvilágot. Nevelésében nagy szerepet játszott nagyanyja: Kun Béláné, akiről egy Kádárnak írott levelében így emlékezik:

"Kun Béláné mindig kommunistához méltó optimizmusra nevelt bennünket, családja tagjait."

A kilencvenes évek elejére Kun Miklós már a jobboldalt erősítette, pálfordulása után már onnan támadta és kritizálta korábbi barátait és kollegáit. (Forrás: www.mancs.hu )

Esztergomban is találkozhatunk egy ismerősnek tűnő névvel. Talán sokak fülében ismerősen csenghet Komlós János neve.

A Regia Civitas Kft. fogja a közeljövőben megvalósítani Esztergom legújabb és legnagyobb presztízsberuházását a Zöld ház helyén és a Fürdő szálló területén.

A Regia Civitas Kft. ügyvezetője szintén Komlós János. Véletlen egyezés, gondolhatnánk, ám a nyilvánosan elérhető cégjegyzékben az ügyvezető anyja neve megegyezik az egykori író, újságíró feleségének nevével. Tehát itt apa-fia kapcsolatról beszélünk.

Egy okból szomorú ezen név újbóli feltűnése Esztergomban. Egy, az idősebb Komlósról szóló írásból idéznénk.

Az alábbi néhány sor Kőszeg Ferenc tollából jelent meg még 2002-ben az Élet ÉS Irodalom hasábjain.

 

Bizonyos, hogy Komlós nem kisávós volt. A Népszabadságnál azzal dicsekedett, hogy ő tartóztatta le Mindszentyt. Avar kételkedik ebben, pedig Farkas Vladimir is úgy tudja, hogy Komlós nagyobb egyházi ügyekkel foglalkozott. Egyáltalán nem kizárt tehát, hogy Mindszenty letartóztatásában is részt vett.

 

Természetesen nem tehető felelőssé a gyermek a szülei cselekedeteiért, de Mindszenty városában a várost vezető embernek kötelessége lenne mérlegelni, hogy milyen sebeket szakíthat fel bizonyos tetteivel.

Az apa után, a fiú érkezett Mindszenty városába.

Január 5-én a fiú nekifog a beruházás megvalósításának a belvárosban, miközben Orbán Viktor beszédet mond az apa által 60 éve karácsonykor letartóztatott Mindszentyről elnevezett csarnokban.

Törölt felhasználó #43

2009. 02. 03. 13:55
Eredeti méret

2009. 01. 14. 19:55

Jól elkéstél vele:) Én a '90-es évek elején olvastam

Ha szemtelenkedni akarnék, ezt írnám most: lám, lám, mit tesz a korkülönbség... :)))) De nem akarok szemtelenkedni!!!

Egyébként még csak az elején tartok, most hagyta ott Tamás Ilona javaslatára a csecsemőt a kis erdei rendházban.

2009. 01. 14. 19:30

Ezt a véletlent! Éppen most kaptam kölcsön, és kezdtem el olvasni :)

Jól elkéstél vele:) Én a '90-es évek elején olvastam - és mondhatom, nagy hatást gyakorolt rám. Nemrégen pedig megkaptam a folytatását, de előtte megint el akarom olvasni az első részt.

2009. 01. 14. 17:07

Én a katácsonyi szünetben olvastam. Nagyon jó.

Eredeti méret

2009. 01. 14. 14:38

Ajánlott szépirodalom a téma közeléből: Ken Follet: A katedrális :)

Ezt a véletlent! Éppen most kaptam kölcsön, és kezdtem el olvasni :)

2009. 01. 14. 10:50

Totálisan egyetértek. Gondolkodtam azon, vajon mi lett volna a társadalmi reakció, ha mondjuk Michelangelo valami absztrakt és a helyhez abszolút nem passzoló freskóval illette volna a sixtusi kápolnát. De aztán elfáradtam bele.

2009. 01. 14. 10:30

A helyzet az, hogy az olyannyira csodált, régmúlt századok ránk maradt monumentális építményeit szinte sosem aprólékosan megrajzolt tervek alapján építették. Egyszerűen tudták, hogy egy adott épületnek mik a szerves részei, azokat milyen sorrendben kell egymáshoz kapcsolni, milyen strukturális építő és díszítőelemek variációiból lehet építkezni, és kellő szakmai tudás kollektív birtokában egyszerűen nekiálltak az építkezésnek, és csinálták.

Nincs két egyforma gótikus templom Európában, de ha ránézel egyre, pontosan tudod, hogy az mi, honnan származik, és pontosan látod rajta annak a seregnyi embernek a keze nyomát, akik valószinűleg csak annyit kapták feladatul, hogy építsenek fel egy katedrálist... Az pedig szinte organikusan kinőtt a földből sok-sok ember egyéni döntéseinek és szakmai tudásának talán évezredekig fennmaradó bizonyítékaként.

Ajánlott szakirodalom a témában: Christoper Alexendar - The Timeless Way Of Building

Ajánlott szépirodalom a téma közeléből: Ken Follet: A katedrális :)

2009. 01. 14. 9:02

Ha esetleg mindennel így próbálkozna a város, akkor nem lenne olyan kockázatos. www.egominfo.hu De ismerve Meggyest, van rá esély, hogy ezt nem fogja tudni végigcsinálni, mert mindenbe beleakar szólni, és ez a szerződés nem engedi. Más kérdés, hogy tetszik e a terv, és hogy illik e ide, mindenesetre a városnak nem kerül pénzébe. Ezt magyaráztuk neki az élményfürdőnél is, hogy szálljon be a város a telekkel és a megnyert pénzzel, és a többit fizesse a vállalkozó. Most nem kellene évi százmilliót beletennünk, és akkor is itt lenne.

Bár mi lenne akkor a közalkalmazottakkal?

2009. 01. 14. 7:31

Persze, hogy rosszul írtam, de látod, hogy tudod, mire gondoltam. A lényegbe akadjunk inkább bele.

Eredeti méret

2009. 01. 13. 23:10

Valária = Valéria

Eredeti méret

2009. 01. 13. 23:10

Ezek fényében és a Mária Valéria Hotel és látványterve ismeretében a jövő siralmas.

Szerintem összekevered a Mária Valária szállót és a Hotel Aqua-t. Ez utóbbi valóban egy förtelem - igaz, "szépségében" remekül illik az élményfürdőhöz -, a Mária Valéria viszont hozzá képest egy gyöngyszem...

2009. 01. 13. 22:40

De, én igenis bőgök, képletesen. És bőgjön sok mindenki velem, mert a közös bőgés egészséges:) Bocs.....

Beszélgettem nemrég esztergomi, még építészi lelket birtokló emberrel. Nem csak építészi van neki, na. Elmagyarázta, mi az oka az építészet szinte totális elsivárosodásának. Nagyjából a számítógép. Illetve az olyan programok hiánya, amivel az épület lényét/lényegét betáplálhatja az építész. Na azt nem lehet. De ennél hosszabb és összetettebb azért.

Még azt is vedd hozzá, hogy jó, megszületik egy terv, de ki az az idióta barom, aki a pályázat bírálásánál fölpattan és füttyent hármat, hogy hűazta, ez kell oda! Na azt kéne felülvizsgálatra elküldeni.

2009. 01. 13. 22:15

Nem bőgünk!!! Értetted? NEM BŐ-GÜNK!

Örülünk, mert örülnünk kell, hogy gyarapodhatunk, meg hát előirás is hogy örülj. :-)))

No félre a viccet, tényleg rém ronda egy alkotmány. Az a kis hullámos formát vető kis helyes ott a mélygarázs felett még elmegy. De a fürdő mögötti egy útálat.

Ezek a szögletes hegyes formák nem tudom hogy tudnak ember fejében megalkotódni. Lsd. még ERzsébet ház is. Ha végignézel az utcafronton, baromira nem illik az a szar a többi ház közé. Szerintem. (próbálok ugyan barátkozni vele, de nem megy. mondjuk az üres gödörnél jobb. A fürdő szálló komplexuma is inkább egy laktanyára, vagy nem is tudom mire hajaz, de hogy egy sok csillagos cuccra nem, az biztos.

2009. 01. 13. 22:06

Nem baj, ha vállalkozik az önkormányzat. De mitől van az, hogy evvel harmincezer emberből huszonkilencezer nem ért egyet?

Tök jó, hogy gyarapítja vagyonát. De miért van az, hogy harmincezer emberből a józan ítélőképességű szakemberek és ugyancsak épelméjű polgárok nem így látják?

Hát most az élményfürdőre nem tudom sajnos úgy kezdeni a mondatot, hogy nagyszerű, vagy tök jó. Mert tragédia. De meg tudom kérdezni, amit az előző felvetés után megtettem.

Nem vagyok büszke rá, úgy megyek el mellette nyakbehúzva, nehogy vizuális szennyezést szenvedjek. Viszont az előző előtti felvetés utáni kérdés még mindig áll. A biztonság kedvéért megismétlem: miért van az, hogy harmincezer emberből a józan ítélőképességű szakemberek és ugyancsak épelméjű polgárok nem büszkék rá?

Ezek fényében és a Mária Valéria Hotel és látványterve ismeretében a jövő siralmas. Sírni fog egész Esztergom. Bőgni fog attól a lelketlen és emberi szemnek nem való, közízlést bántó komplexumtól, ami készül.

Hogy kockáztat az ember? Remélem, elég lassan a könnyekből és egyként fogunk kockáztatni. Bőrünket visszük. A "nem egyetértő réteg".

2009. 01. 12. 20:22

Miért baj az, hogy vállalkozik az önkormányzat?

Talán azért, mert az adófizetők nem vállalkozásokra fizették be a pénzüket. Ráadásul ha a versenyszférában kezd tevékenykedni, akkor a saját adófizetőinek teremt konkurenciát. Ha esetleg valakinek vállalkozni van kedve az fogja a pénzét és fektesse be amibe akarja, ha nem elég akkor koslasson hitel után. Tényleg nagyon szép és jó, hogy ilyen beruházások lesznek a városba, a baj csak az , hogy a város pénzén, a városlakókról megfeledkezve. Nem lenne jobb helye ezeknek a pénzeknek? Például ha már a gyerek- és családbarát város vagyunk tuti, hogy a város játszóterei gyerekbarátok? hogy az óvodák , bölcsődék száma , nyitva tartása, felvételi szokása családbarát? hogy a gyerekek szempontjából előre mutató ha nyelvi előkészítőket szüntetünk meg? Ha már ennyi pénz van, akkor a Télapót máskor nem kellene a grízben hagyni és legalább egy zsák szaloncukrot vagy, hogy egészségesebb legyek egy zsák almát venni , hogy tudjon mit adni a szépséges főtéren összegyűlő gyerekeknek és ne kiabálják, hogy otthon hagytad a zsákodat. Csak úgy gyerekbarátilag.

Esetleg ha már annyi pénz van, akkor lehet, hogy nem ártana néha levágni a füvet, nagyobb gondot fordítani a növényekre a közterületeken és nem dzsungellé változtatni a várost. Mert az idelátogatóban mi marad meg, ha a közkedvelt célpontot meglátja? " szép szép de ez a bokor mikor látott utoljára metszőollót? És nini ez a sitt halom itt a bokornál 2 évvel ezelőtt is itt volt! "

Esetleg ha már a reneszánsz toronyért úgy oda vagyunk, lehet, hogy a reneszánsz építészet humanista filozófiáját sem ártana tanulmányozni! Na nagy dolgokra ne gondoljunk azért, csak arra ami az önkormányzatra hárul! Pl.: buszmegállóra, hogy ha a szerencsétlen utazni vágyó nem igazodik ki a menetrenden akkor ne ázzon- fázzon vagy ne kapjon napszúrást.

Egy szuszra ennyi- mert már így is kilométernyit írtam- aminek meg kellene előznie az önkormányzati vállalkozásokat.

2009. 01. 10. 20:47

Ez mind igaz!!!!

Csak az nem mindegy, hogy ki, mit, miért és kiét kockáztatja. Ez a kockázat a város harmincvalahányezer lakosáé. Nagy bátorság kell az ilyen probálkozáshoz. Biztos én is vállakoznék mindenfélére, ha más lóvéjából próbálkozhatnék haszonra szert tenni. Érdekelne is engem, hogy bejön, vagy nem???

nari

2009. 01. 10. 20:37

Miért baj az, hogy vállalkozik az önkormányzat? Gyarapítja a vagyonát értékes befektetésekkel. Az élményfürdő is egyre nagyobb siker. Mindannyiunknak büszkének kellene lenni rá. Ugyan ilyen siker lesz a Mária Valéria Hotel és Mélygarázs valamit a belváros és a Fürdő szálló környezetének megújítása is. Haszon csak úgy lesz, ha kockáztat az ember.

2009. 01. 10. 20:12

Csak mond már el, hogy mit keres az adófizetők pénze egy a versenyszférában működő szállodában ( ha az nem pályázati úton jutott a saját vagyonát is kockáztató befektetőhöz) ? Mit keres az adófizetők pénze olyan parkolóhelyeken, amelyet a reklám szerint a város által vásárolt ár feléért lehet megvásárolni? Vagy mit keres az adófizetők pénze a város által elköltve egy "Z" szintű diplomát adó főiskola tandíj számláján kb. 6 éven keresztül?

Nari jelzem én is szóba álltam veled, csak sajnos a feltett pár kérdésre elfelejtettél válaszolni. Mondjuk igazad van, azzal áll szóba akivel akarsz....

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 08. 21:06

Kedves Gábor!

Korábban ennek a töredékért is moderáltatok. Javaslom, tegyétek meg most is. Érdemes lenne a felhasználót is figyelmeztetni, én a magam nevében – bár ennek semmi jelentősége – megteszem.

Sámson J. Boldizsár:

Most ha cinicusan közeliteném meg a véleményed, akkor a "tanitómester"( pfúj) Meggyes Tamás szavaival kellene élnem, hogy hülye vagy! De nem teszem, mert ilyent és olyant amit te mondasz, azt csak primitiv emberek mondanak! Én magam törekszem a babérokra, de nem ülve azon mint oly sokan, mert hogy városunkat sokan árulják és elárulták el eddig, úgy, hogy akik azokkal együtt kokekettálnak mint te is, takarodjatok! De ha ennyire korlátozó párti vagy ám legyen, de akkor inkább korlátozd a saját KAVINTON adagod s a VIAGRÁDAT add a kutyádnadnak, hogy jól( ...) s a többit kitalálhatod!

2009. 01. 08. 18:13

És a pedagógus szülő milyen büszke lehet ilyenkor a fiára .Cukrot neki.