Megújult a dorogi bányatemplom
2008. dec. 5.

<p>Dorogon befejeződött Szent-Borbála bányatemplom teljes felújítása. Az épületet csütörtökön, Szent Borbála napján ünnepi misén áldotta meg Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, egyúttal felszentelte az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Szervezetének zászlaját.</p>

A templom a dorogi bányászhagyományok őrzésének egyik kiemelt helyszíne, ezért az épület és környezetének felújítását az önkormányzat és a főegyházmegye közösen finanszírozta – mondta el Tittmann János polgármester az MTI-nek.

Az öt évig tartó rekonstrukció során összesen 74 millió forintot fordítottak az épületre, ebből 29 millió forintot biztosított a főegyházmegye. A külső felújítás után parkosították a templom környezetét, majd idén elkészült a belső felújítás is. Eredeti állapotára állították vissza a bányász mellékoltárt és restaurálták a templom Szent Borbála szobrát. A dorogi „Bányalelkészség” temploma Gáthy Zoltán építészmérnök tervei alapján a bányászok és a bányatársulat adományaiból épült, 1931 augusztusában szentelték fel. Az épület a II. világháborúban megsérült és csak a 2004-es felújításnál nyerte vissza eredeti formáját.

(forrás)