Budapesten tárgyalt az MKP elnöke

Budapesten tárgyalt az MKP elnöke

2007. 07. 11. 14:41

Csáky Pál, az MKP elnöke a Felvidék Ma hírportálnak összegezte a mai budapesti tárgyalásainak célját és eredményét: A Magyar Koalíció Pártja a szlovák-magyar határmenti régióban a fejlesztések motorja kíván lenni.

Ahhoz, hogy az Európai Unió ez évben kezdődő költségvetési időszakában a kínálkozó lehetőségekkel élni tudjunk, a maihoz hasonló hangvételű, folyamatos egyeztetésre van szükség a fejlesztéseket koordináló és megvalósító intézményekkel, szervekkel, a szlovákiai és a magyarországi oldalon egyaránt.

Csáky Pál, az MKP elnöke és Farkas Iván, az MKP Országos Tanácsának elnöke megbeszélést folytatott ma Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel, majd Kóka János gazdasági és közlekedésügyi miniszterrel. Mindkét tárgyaláson az Európai Unióban megnyílt közös fejlesztési programok kerültek előtérbe.

Bajnai Gordon folyamatos együttműködést ígért a szlovák-magyar határ menti régiót érintő, várhatóan augusztustól megnyíló pályázati lehetőségeket illetően. A magyarországi minisztérium lépéselőnyben van, hiszen a budapesti kormány Brüsszellel már aláírta a szerződést, Szlovákia pedig még nem. A miniszter a régiófejlesztésre vonatkozó információk gyors átadását ígérte, az MKP vezetői pedig arról gondoskodnak, hogy a párt honlapján folyamatosan elérhetők legyenek az érintettek számára a pályázati lehetőségekről a tudnivalók. "Közös infrastrukturális beruházásokra, kis- és középvállalkozások fejlesztésére és környezetvédelmi programokra rendelkezésre álló uniós támogatás felhasználása a szlovákiai és magyarországi oldalon is jelentős fejlődést jelent, amennyiben sikerül effektíven, összehangoltan lépni mindkét oldalon", mondta az MKP elnöke.

Törzsök Erika, Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai főosztályának vezetője a kormány fejlesztéspolitikai elképzeléseiről adott tájékoztatást, és néhány konkrét támogatás, mint a magyar pedagógusházu kérdése is szóba került.

Kóka János gazdasági és közlekedésügyi miniszterrel három kérdéskört vitattak meg az MKP politikusai: az emagyar pontok működtetését, a közös határszakaszon tervezett hidak és utak építését. A tárgyaláson jelen volt Csepeli György közpolitikai főigazgató is, aki az elmúlt évben, a kormány átszervezése során megszüntetett Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára volt, és 2003-2006 között a kárpát-medencei magyarság informatikai hálózatának, az ún. Emagyar pontok kialakítását kezdeményezte és irányította. A mai tárgyaláson Kóka János miniszter az MKP politikusainak az Emagyar pontok jövőjét érintő kérdésére pozitív választ adott: a kárpát-medencei informatikai fejlesztés folytatása szerepel a GKM költségvetési tervében. Ebben az évben a korábban létrehozott Emagyar pontok fenntartására fordít eszközöket a GKM, a jövő évre pedig már készül egy sokoldalú innovációs, tartalomfejlesztésre irányuló program, és ennek támogatása szerepel a minisztérium tervei közt.

A tárca hatáskörébe tartozó hidak ügyében a miniszter úgy tájékoztatta az MKP vezetőit, hogy az Ipoly-hidak ügyében a folyamat felgyorsult, jelenleg a megállapodás szövegének egyeztetése zajlik, és folyik az új Duna-híd építésének előkészítése is. Farkas Iván felvetette a Mária-Valéria híd mellett egy teherkomp üzembe helyezését, amit az Esztergom és Párkány városokon áthaladó teherforgalom tesz indokolttá. A Losoncot Salgótarjánnal összekötő út, valamint a Kassa-Mikolc gyorforgalmi út építésének jelentőségét is hangsúlyozták a tárgyalás résztvevői, mint a gömöri és a két ország egyaránt elmaradtabb keleti része fejlődésének fontos feltételét.

Még nincsenek kommentek :(