Kórházkrízis Esztergomban
2008. nov. 20.

<p>Az esztergomi "kórházügy" egészen más megvilágításba kerül, ha elolvassuk a HVG legfrissebb számában megjelent cikket. Privatizáció előtt áll a Vaszary Kolos Kórház?</p>

Nehezen hihető, hogy a kórház vezetése bármit eltitkolhatott volna, hiszen 2007-ben a számos fideszes önkormányzatnál kórház-átvilágítást végző Medical Invest Kft.-től kapott szakember töltött be hónapokig önkormányzati biztosi posztot a Vaszaryban. Idén tavasszal új tanácsadót kért fel az önkormányzat Fenyves Ernő személyében, akit júniustól az év végéig biztossá is kineveztek, havi 600 ezer forintos illetménnyel. Mindeközben még egy frissiben alakult, egészségügyi szakmai körökben ismeretlen, fiatal emberekből álló vállalkozás, a Medicon Professional Zrt. is három hónapra szóló, összesen 3,6 millió forintos önkormányzati megbízáshoz jutott a kórházban. Nekik is az intézmény működésének átalakításáról kellett véleményt mondaniuk, ám emellett speciális feladatot is kaptak. A kórház területén magánbefektető közreműködésével a közelmúltban elkészült új, közel 4 ezer négyzetméteres épület ügyében vár tőlük szakmai véleményt megbízójuk.

(...)

Esztergom polgármestere azonban a jelek szerint időközben kiszeretett ebből a konstrukcióból. Most a Medicon egyik feladatául szabta annak vizsgálatát, hogyan lehet e szerződésből kihátrálni, vagy ha ez nem megy, milyen pluszszolgáltatásokat kínálhatnának. A tanácsadók dolga volt az is, hogy előkészítsék a Vaszary gazdasági társasággá alakítását, úgy, ahogy ez már Jászberényben megtörtént, ahol egy működtető és egy vagyonkezelő szervezetté szedték szét a kórházat. A hirtelen támadt kórházügyet feltehetően nem csupán ezek a törekvések magyarázzák, hanem az is, hogy a 20 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodó város csontig eladósodott: 14 milliárd forintos hitelállomány terheli.

Gáti Júlia cikke a hvg.hu-n: hvg.hu

(forrás)