Piszkos módszerek
Közélet
2008. okt. 30.

<p>A Polgári Esztergomért Egyesület megalakítását többféle módszerrel próbálta ellehetetleníteni a városvezetés. Önmagukat demokratának beállító személyek kutakodtak az egyesület alapításának körülményei után, iratokat tekintettek meg. Ez önmagában nem bűn, de voltak, akik ennél is messzebbre mentek a cél érdekében: ne legyen Polgári Esztergomért Egyesület!</p>

Előzmények

Kovács Gábor, az egyesület elnöke is beszámolt már korábban arról, hogy voltak olyanok, akik személyes „beszélgetésre” hívtak két olyan embert, akik az egyesület tagjai. A beszélgetések az egyesületről és a tagok Kováccsal kapcsolatos viszonyáról szóltak. Ezen személyek a saját szakmájukban elismert, megbecsült szakemberek, olyanok, akiknek teljesítményére nemcsak Esztergom, hanem az egész ország is büszke lehet. Biztos vagyok benne, hogy egykoron a városvezetés is ezt gondolhatta, hiszen - bár ők nem voltak a képviselő-testület tagjai - munkájukra számítottak a városvezetésben. Egy-egy bizottságban kaptak külső tagként munkát.

Ismételtek
A bíróság határozata szerint a Polgári Esztergomért Egyesületnek meg kell ismételnie az alakuló ülését ahhoz, hogy a szervezet bejegyzése jogerőre emelkedhessen. Az egyesület tagjainak dr. Ilosvai Gábor ismertette az alapszabályt, majd szavazás következett. A jó hangulatú közgyűlésen egyhangúlag elfogadták az alapszabályt, és szintén egyhangú szavazással döntöttek az egyesület vezetőségéről. Az egyesület elnökének ismét Kovács Gábort választották.

Az eltávolítás

Az egyesület megalakítása után ezen két ember munkájára egyszer csak nem tartott tovább igényt a városvezetés. Bár írásos értesítést nem kaptak róla, egy ideje már nem kapnak bizottsági ülésekre meghívót ők, akik a szakmaiságot képviselték a maguk szakterületével az adott bizottságokban.

Mi történhetett?

Miért került sor kizárásukra? Megtaláltuk a magyarázatot. A két érintett nem volt hajlandó a városvezetés nem is túlságosan burkolt kérését teljesíteni: nem lépett ki a Polgári Esztergomért Egyesületből. Mivel kitartottak elveik mellett, távozniuk kellett a bizottságokból. Nem számított már a szakmai hozzáértés. Fontosabb volt a vezetés egyéni érdeke. Mivel ennek nem tudtak és nem is akartak megfelelni, kirúgták őket.

A módszerek

Knapp János Pál és Németh József alpolgármesterek vállalták magukra a munka piszkos részét. Az ő feladatuk volt, hogy megkeressék az egyesület tagjait, és egyértelmű ultimátumot adjanak számukra: vagy kilépnek és elhatárolódnak az új egyesülettől, vagy pedig számolniuk kell bizonyos következményekkel.

Bánhidy Vajk, Varga Ernő és Erős Gábor volt az a három egyesületi tag, akiket megpróbált a két alpolgármester a Fidesz-KDNP frakció és a polgármester nevében is befolyásolni. Németh József elmondta: ha nem oldható meg a kilépés és az elhatárolódás, akkor nekik a polgármesterrel együtt valamiféle módon lépniük kell, hogy az „egyértelmű támadás valamilyen módon kezelve legyen”, mert akik az egyesületben vannak, azokkal nem tudnak „közösséget vállalni”.

Németh szerint a legjobb megoldás az lett volna, ha a három kiszemelt egyesületi tag közös nyilatkozatban teszi meg az elhatárolódást.

Bánhidy vállalta, hogy kilép az egyesületből, ám az elhatárolódását rendhagyó módon nem az egyesület elnökének, hanem a Hídlap olvasóinak jelentette be.

Knapp szerint eljött az idő, hogy határt kell húzni. Varga Ernő és Erős Gábor megkérdezte, hogy ez azt jelent-e, hogy ha nem lépnek ki az egyesületből, akkor kizárják őket a bizottságokból. Németh József válasza egy határozott igen volt erre. Kiemelte: ha ez a kilépés és elhatárolódás nem történik meg, akkor bizonyos dolgok „intézés alá fognak kerülni”, legyen ez a bizottsági munka vagy „bármi más”.

Ez 2008 Esztergoma. Ilyen módszerekkel próbál jobb belátásra bírni embereket a városvezetés.

Fontos indokok

Az egyesület ellehetetlenítése azért is volt fontos a városvezetés számára, mert az egyház egyre inkább az egyesület pártjára állt. Ez érthető módon aggodalommal töltötte el a hatalom birtokosait. Így minden módszert megengedhetőnek érezhettek arra, hogy visszarendezzék az erőviszonyokat.

Németh József kifejti még azt is, hogy Kovács szereplése a szeretgomon egyértelmű szembeszegülés a jelenlegi városvezetéssel, amit nem szabadna felvállalni. Egy fideszes-kereszténydemokrata ember nem szerepelhetne a szeretgomon.

Gerinc

Hiábavalónak bizonyult a városvezetés befolyásolási kísérlete. Varga Ernő és Erős Gábor mindvégig kitartottak az egyesület és annak szellemisége mellett.

Hiába próbálták kérni, hiába próbálták megfélemlíteni őket.

Kérdés

Mi lehet az oka annak, hogy Esztergom városának vezetői ilyen módszerekhez nyúlnak? Ezek a módszerek a legsötétebb pártállami időket idézik fel. Felidézve az ’56-os eseményeket, még félelmetesebb, hogy ma ugyanazokkal az eszközökkel találkozhatunk a magukat jobboldalinak valló városvezetők eszköztárában, mint mivel az elnyomó hatalom munkálkodott, és ami ellen a nyolcvanas évek végétől a Fidesz is szót emelt! Szégyen mindannyiunk számára ez! Szégyen, mert megtűrünk ilyen vezetőket a város élén! Egy demokráciában az ilyesfajta kényszerítés nem megengedett játékszer!

Mi jöhet még? A fekete autó?

Vajon hányszor fordulhatott már elő Esztergom történetében, hogy bizonyos dolgok „intézés alá kerülésével” próbált a városvezetés a saját oldalára állítani embereket? Talán jobb, ha nem is tudjuk. Ám ha Önnel is megtörtént már hasonló, keressen meg minket!

Mi nyitottak vagyunk, és együtt állunk ki az ilyesfajta módszerek ellen!

(forrás)