Az esztergomi Fehér torony lefedésével kapcsolatban

Az esztergomi Fehér torony lefedésével kapcsolatban

2008. 10. 27. 14:36

A Magyar Nemzeti Múzeum közleménye

Ahogyan az a sajtóban már többször is megjelent, a "Reneszánsz év" támogatott projektjei keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium 112 millió forintos összeget biztosított az Esztergomi Vármúzeum Fehér tornyának rekonstrukciós munkálataira, valamint a kápolnában és az úgynevezett "Vitéz Studioloban" található freskók restaurátori munkálataira, figyelemmel arra, hogy a többéves munkával helyreállított, felbecsülhetetlen értékű alkotásokat megvédjék.

A kivitelezési munkálatok a jóváhagyott tervek alapján 2008 augusztusában kezdődtek meg, és előreláthatóan 2008 decemberében fejeződnek be.

A minden érdekelt fél által támogatott kivitelezés megkezdése után Esztergom város polgármestere, Meggyes Tamás úr több sajtóorgánumban olyan félrevezető, a Magyar Nemzeti Múzeumra dehonesztáló nyilatkozatot tett, amelyek egyértelműen nélkülözik a szakmai hozzáértést és a felelősségteljes jó szándékot, pusztán a médiaszereplésre koncentrálnak.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a MNM főigazgatója által írott,részletes cáfolatot (amely letölthető innen) figyelmen kívül hagyva Meggyes Tamás Polgármester Úr, továbbra is méltatlan, vulgáris hangnemben támadja az intézményt és a korábban még általa is elismert rekonstrukciós folyamatot.

A Magyar Nemzeti Múzeum az Esztergomi Vármúzeum kezelőjeként, a páratlan műemléki együttes felelős gazdájaként mindenkor kész a hiteles szakmai megbeszélésekre vagy akár vitákra. Nem kíván azonban részt venni feltűnésre törekvő sajtóhadjáratokban, álszakmai ötletbörzékben. Mindezek figyelembe vételével a Múzeum a maga részéről a "vitát" lezártnak tekinti.

Forrás: www.mnm.hu

(kiemelések: Cs. J.)

Részlet a polgármesternek, 2008 október 8-án írt levélből

Tisztelt Polgármester Úr!

A fentiekben megfogalmazott fél-információk és pontatlanságok deklarálása mellett, különösen bántónak érzem az Ön levelében azokat a vádakat és megfogalmazásokat, amelyek a vár eddigi rekonstrukciós helyreállításával kapcsolatban fogalmazódtak meg. Szívesen cáfolom tételesen is az Ön levelében vagy a képviselő-testületi előterjesztésben, illetve a témával kapcsolatban a sajtótermékekben megjelent, megfogalmazott dehonesztáló kifejezéseket, amelyek a rekonstrukció „szegénységről, alacsony színvonalú kialakításáról, méltatlan esztétikai és építészeti minőségéről, történeti hűtlenségéről, elhibázott anyagválasztásról” szólnak. Ám a tételes cáfolat helyett, engedje meg, hogy mindössze két, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma igazgatójának szóló levélből idézzek:

– „...2004-ben az eurorégió elkezdte működését, február 4-én megtartotta első közgyűlését. Következő, soron következő ülését április 7-én, szerdán 10.00 órai kezdettel tartja a száz település. Ehhez az alkalomhoz szeretnénk a Vármúzeum Lovagtermét (és az állófogadáshoz a Márványtermet) kibérelni, amely méltó a rendezvény megtartására...”

– „…Esztergom város Képviselő-testülete és a magam nevében ezúton köszönöm meg, hogy rendező partnerként az Esztergomi Vármúzeum és személy szerint Igazgató Úr hozzájárult ahhoz, hogy 2000. december 31-én a királyi vár történelmi falai között, méltó módon búcsúzhattunk a II. évezredtől. Úgy gondolom, hogy az „Álomalapítás” című évezredbúcsúztató program helyszínéül méltóbb helyet nem választhattunk, mint Szent István szülőhelyét, az Esztergomi Királyi Várat.”

Mindkét levél aláírója Meggyes Tamás Esztergom Város Polgármestere.

2009. 02. 07. 22:05

ha lesz egy normális szállodánk

Örülök, hogy egyet értesz a szálloda építéssel.

gömbicica

2009. 02. 07. 19:59

rossz ötlet :-(( Még a végén valakinek megtetszik, oszt nézhetjük :-((


-egyébként jó :-))-

2009. 02. 07. 19:34

Ma kaptam egy közvélemény kutató levelet amiben nem biztosítottak elegendő teret véleményem kifejtéséhez. Egyébként nagyon nem szeretem, amikor kisgyerekeknek való beetetős, kendőzetlenül befolyásolni akaró kérdéseket kapok. Primitív módon próbálnak hatni a lelkiismeretemre amikor úgy teszik fel a kérdést pl. : " ... ha nemmel, akkor a jelentéktelenebb, kisebb épületek fennmaradását választja. Az ilyen ostoba marketing dumát hagyjuk meg a harmadosztályú TV csatornák, sokadosztályú műsorai közötti reklámidőben futó szennyet mereven bámuló fogyasztói rabszolgáknak. Ugye nem akarja, hogy ... ? Akkor vegyen ...-t !

Mivel a levélben legfeljebb ikszeket rakhattam volna, itt szeretnék válaszolni Meggyes Tamás és dr. Marosi György kérdéseire :

Igen szeretném , ha a Fehér-torony egy másik, GRANdiózusabb formában épülne újjá, ami sok turistát csalogat a városba. Akkor, ha elkészülnek lakóhelyemen található ramaty utak, ha lesz rendes buszpályaudvarunk, ha majd tudok neten időpontot foglalni az okmányirodába, ha lesz egy normális szállodánk, mozink, kőszínházunk.

Igen szeretném, ha az érsek dolgozószobája valamelyik eredeti állapotában lenne megnyitva újra a közönségnek. Miután lesz egy olyan piacunk ahol nem kerülget a hányinger, minden iskolánknak lesz biztos helye és jövője, nem adóforintokból tartjuk el az élmény (?) fürdőt.

Igen, támogatom, hogy a Lovagterem a vár aranykorát idéző formájában gyönyörködtessen. Majd, ha nem a város pénzéből finanszírozzák a folyamatban levő peres ügyeket, ha nem a város pénzéből hiányzik majd a végre nem hajtott bírósági ítéletek miatti büntetés. Miután nem az én pénzemből kell meggyőznie a városnak saját magamat, hogy milyen jól működünk. Majd, ha a kérdőíven rajta lesz az az összeg, amibe nekünk ez fájni fog. Mert hülye azért nem vagyok. Csak, hogy stílusos legyek.

2009. 02. 07. 17:58

Merjünk nagyot álmodni... :)

Eredeti méret

2009. 01. 21. 12:21

Egy kis Botticelli, egy kis toronylefedés:

nol.hu

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 19. 8:10

Szerintem nincs üldözési mániád. A cikkben több félrevezető informácó is lapul:

1) A torony 85 milliós esernyője mégha ideiglenes is, miért lenne drága? Ebben a városban éppen az Önkormányzat tudja a legjobban a beruházásai révén, hogy nem a legolcsóbb megoldás a legjobb. Továbbá a Zöld Ház építésének bekerülése is tekinthető ideiglenes megoldásnak az alig 20 éves létezésével. Ezt sem átépíteni szándékoznak, hanem lebontani és újraépíteni. Mi ebben a drága?

2) Sir XY, az esztergomiak számára idegen, külhoni angol, akit szakembernek neveznek, mond véleményt. Vagy inkább a szájába adják? Mert az utolsó mondat, miszerint ha ideiglenesen áll ott, akkor elfogadható - ezt sejteti. Én egy valamire való angol tudományos szakemberről nehezen tudom elképzelni, hogy külföldi látogatása során ilyen erős véleménnyel beleavatkozna egy közösség életébe és felülírná a KÖH határozatát és megkérdőjelezné a beruházás résztvevőinek szakmai hozzáértését.

3) Borosházi Tamás a margati vár rekonstrukciójának főszereplője????? Vajon ő tud erről?

4) A Hídlap lejárató kampánya már erősen sérti a szerzői jogokat is...

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 18. 22:33

Ennek a témának a LEG.... szakértője nem Angliában, nem az EUBAN akárhol, hanem Magyarországon él! Vukov Konstantin Dr. Corvinus Egyetemen tanít! Egy pár adat:

"1992. május 1-től a Magyar Építész Kamara titkára vagyok, megbízásomat pályázati úton nyertem el. 1990-ben BME műszaki egyetemi doktori fokozat elnyerése (téma: Az esztergomi vár 15. századi állapotának rekonstrukciója és helyreállítás alapelvei) 1991-től részt veszek az Európa Tanács Kulturális Örökség osztályánál működő "Örökséggondozó kézművesség képzése és fejlesztése" szakmai munkacsoport tevékenységében. Tagja vagyok a németországi épületkutatók Koldewey- társaságának. Alapító tagja vagyok a "Műemléki kutatás és kézművesség hálózata- Porta Speciosa" közhasznú egyesületnek. Megjelent publikációim száma 55, több szakmai-tudományos előadást tartottam idehaza és külföldön (Ausztria, Németország, Luxemburg, Hollandia). " Külön kiemelném a doktori értekezésének témája:

"1990-ben BME műszaki egyetemi doktori fokozat elnyerése (téma: Az esztergomi vár 15. századi állapotának rekonstrukciója és helyreállítás alapelvei)"

Namármost számomra mértékadó a véleménye. Tudom, ismétlem magamat, de ki kell nyitni a: A KÖZÉPKORI ESZTERGOMI PALOTA ÉPÜLETEI című könyvét, és nagyon érdekes dolgokat lehet olvasni benne, a Fehértoronyról.

Bárki akit ez a téma érdekel, ajánlom a könyvet, és a google-t. Egyenlőre ennyi!

Törölt felhasználó #43

2009. 01. 18. 21:22

A Hídlap újra a Fehér torony ügyével foglalkozik.

Lehet, hogy üldözési mániám van, de ennek a hihetetlen szorgalomnak, amellyel megpróbálják lehúzni a felépült tornyot a városháza illetékesei, nem lehet oka az, hogy a kivitelező cég tulajdonosa az egyik alapító tag a Polgári Esztergomért Egyesületben?

Bár az üldözési mániámnak ellentmond az egyik Esztergomi Tükörben megjelent, a toronyról szóló "cikk"...

gömbicica

2009. 01. 14. 17:45

A ménkübe! Nem lehet megnyitni! Legalábbis nekem nem ment.

2009. 01. 14. 17:28

MR1, ma délután, Meggyes, fehér toronyilag:

real1.radio.hu:8080

2008. 12. 07. 17:24

El kell olvasni, "A KÖZÉPKORI ESZTERGOMI PALOTA ÉPÜLETEI" című könyvet. Dr Vukov Konstantin kutatásai, hogy milyen lehetett a vár és épületei, különböző korokban. A kép, ami a Fehértornyot ábrázolja egy 1937 ben készült fotomontázs. Nehezen lehetne rásütni hogy mocskos libsi, meg kommunista, úgy hogy valami újat kell kitalálni.

Tovább olvasva a könyvet, leírják, ezen azért gondolkodtak, mert a beázás nem ujkeletű dolog, már akkor is kínlódtak vele. A város reneszánsz emberei szerint megálmodott Fehér torony, megrendelésre készített elgondolás, amivel nem is lenne semmi baj, ha bármivel is alá tudnák támasztani, hogy ez ilyen volt.

Ez a "régi" Fehér torony elképzelés is elképzelés, csak sok apró kis részletből van kikövetkeztetve, hogy ilyen lehetett. Én sajna ehhez sem értek, de számomra mérvadó vélemény szerint, ez volt most a lehetőségek szerinti legjobb megoldás.

2008. 10. 31. 9:17

Nem semmi nyilatkozat a városháza részéről. Na ennyit a szakmaiságról. www.egominfo.hu

2008. 10. 29. 18:46

2008. 10. 28. 17:44

Azért én kíváncsi lennék az igazság nagy bajnokának a véleményere az üggyel kapcsolatban, hogy akkor most ki mondja a tutit, legalább olyan vehemenciával, mint abban a cigarettás ügyben.... www.szeretgom.hu

2008. 10. 28. 16:46

Szeretném felhívni a tisztelt megvádoltak figyelmét, hogy a lemondásukat februárra időzítsék, mert a január már a kórház vezetői által betelt!!! Horváth István igazgató úr, ha lehet, maradjon. Valószínűnek tartom, hogy a tomikánknak helyet szorítanak a Madam Tassaud panoktikumában - mint félresikerült polgármestere az újkapitalizmusnak - és még be kell balzsamozni.

2008. 10. 28. 13:25

Becő ez tök jó. Szellemes elegáns.

Eredeti méret

2008. 10. 28. 10:40

Középkori toronyról vitáznak Esztergomban: kultura.hu

Esztergom átvenné a várat: www.ingatlanmagazin.com

2008. 10. 28. 10:12

Gratulálok, nagyon tetszik .

2008. 10. 28. 9:48

Ha valaha szükségem lenne sajtófelelősre, mindenekelőtt Becőt kérném fel. :)

2008. 10. 28. 9:30

– A Velencei Charta (1964) ugyan tiltja a megsemmisült műemlék épületek újraépítését, de ezen a szakma már túllépett – mondta dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi tanára. – Az építészek Krakkóban aláírt chartája (2000) szerint a tragikus módon elpusztult, de teljesen rekonstruálható emlékek igenis újra fölépíthetők, miként tették azt a lengyelek a varsói óvárossal vagy a királyi várral.

Némi ellentmondás azért tapasztalható: A Fehér torony újraépül, a Bazilika tövében lévő mecset tornyát pedig nem fejezték be. A dzsámihoz tartozó minaret alsó részét, amelynek alépítménye 10 méteres magasságig ma is megvan, a műemlékvédelem egyelőre nem engedélyezi, hogy teljes magasságában helyreállítsák. Szinte szomszédok...