Eldőlt a buszpályaudvar és a helyijáratok sorsa
2007. júl. 2.

<p>Esztergomban hosszú évek óta probléma a város közepén, sűrűn beépített területen működő buszpályaudvar. Több variáció született az elhelyezésére, a város különböző részei merültek fel helyszínként (Vasútállomás mellett, Pilismarót vámnál stb.). 2003-ban született az első döntés arról, hogy a TESCO mellett, hármas finanszírozásban kerüljön megépítésre a mindenki igényét kielégítő pályaudvar.</p>

Számtalan tanulmány, vita, huzavona előzte meg a most végre aláírt szerződést, mely az új autóbusz-pályaudvar TESCO áruház mellett történő felépítéséről szól. A korábbi háromoldalú megegyezéshez képest változások is történtek. Így a Tesco az általa felépített pályaudvart nem adja a Vértes Volán tulajdonába, hanem kedvező bérleti feltétellel biztosítja a cég számára a működtetést. Természetesen ezzel együtt módosításra kerülnek a helyi járatok útvonalai is.

A Tesconál lévő buszpályaudvarról induló körjárat a Petőfi utcán át a Kölcsey utcát érintve menne a Bánomi áttörésen keresztül az ott lévő lakótelepre és a Földműves utca – Szentgyörgymező – Kossuth utcán a déli városrész érintésével érkezne vissza a buszpályaudvarhoz. A másik körjárat szintén a buszpályaudvarról indulna Esztergom-Kertvárosba.

Még két járatot terveznek, az egyiket Búbánatvölgy felé, a másik pedig Esztergom–Párkány között közlekedne.

(forrás)