Takarékosságra szólították föl a városvezetést az esztergomi szocialista képviselők
2008. okt. 21.

<p>"Az október 16-i képviselő-testületi ülésen szocialista képviselők arra kérték a város vezetését, hogy megfontoltabban költsék el a felvett hiteleket, mert kiszámíthatatlan a majd' 14 milliárdos hitelállomány kamatainak az alakulása" - írja az egominfo.hu</p>

Esztergom hitelállománya a 2008. június 30-i zárszámadáskor 13 milliárd 849 millió forint, aminek döntő része svájci frank alapú.

A képviselők számításai szerint a közel 14 milliárd forint visszafizetése a futamidő végére elérheti a dupláját, ami azt jelenti, hogy mire a város ennek a hitelállománynak a végére ér, akár 28 milliárd forintba is kerülhet ez a költségvetésnek.

A kamattörlesztés már megindult, ami évente milliárdos nagyságrendű, de hamarosan el kell kezdeni némelyik hitel alaptörlesztését is. Az ez évi hiteltörlesztés, ami még döntően csak kamatokból áll, hiszen a tőketörlesztések még el sem indultak, 1 milliárd 325 millió forint, amit a folyó költségvetésből kell finanszírozni.

A legutoljára 36.200.000 svájci frankban felvett Gyarapodás Program II. kötvény futamideje 20 év, a kamatfizetés már elkezdődött, és negyedévente történik. Az első tőketörlesztés majd 2013 márciusában kezdődik.

A teljes cikk: egominfo.hu

(forrás)