Pszichiátriai betegek otthona Esztergomban
2007. júl. 1.

<p>Átadták a megyei önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthonát Esztergom-Kertvárosban.</p>

Az új intézmény 1,2 milliárd forintos beruházásban valósult meg. Az otthon kialakításához 1 milliárd 41 millió forintos állami támogatást nyert el a megyei önkormányzat, amelyhez további 130 millió forintos önrésszel járult hozzá – tudtuk meg az átadási ünnepségen.

A 150 fő befogadására és ápolására alkalmas otthon átadásával folyamatossá válhat a megyében az utóbbi években állandósult pszichiátriai otthoni elhelyezés iránti igények kielégítése. Az uniós szabályoknak megfelelően felszerelt, a korszerű szakmai követelményeket is kielégítő szociális centrum komplex szolgáltatási struktúrával biztosítja a a megyében a krónikus, súlyos pszichiátriai betegséggel élők differenciált elhelyezését. A 14 ezer négyzetméter nagyságú telken zöldmezős beruházásban kialakított otthon kétezerötszáz négyzetméter alapterületű épületében kényelmes gondozó- és ápoló szobákban négy szinten, több mint ezeregyszáz négyzetméter területen élhetnek az otthon lakói.

A főépületben kapott helyet a 100 személyes bentlakásos otthon: az ápolási egységben 25, a gondozási egységekben 75 beteget látnak el. A pszichiátriai betegek átmeneti otthonában, a nappali gondozóban, illetve az adaptációs (szoktató) otthonban egyaránt 10-10 beteget, a melléképület lakóotthonában két gondozási csoportban ugyancsak 10-10 embert, összesen 150 beteget tudnak elhelyezni.

A megyei pszichiátriai betegek otthona az utóbbi évtizedekben az esztergomi Dobogókői úton működött. Az 1843-ban, a ferences rendiek által épített egykori rendház az 1950-es évektől szociális otthon, majd 1962-től elmebetegek és fogyatékosok otthona volt. Az 1980-as évek közepétől a pszichiátriai betegek önálló otthonaként funkcionált. Az intézmény jelenleg azokat a 18. életévüket betöltött, krónikus pszichiátriai betegeket látja el, akik nem szorulnak rendszeres gyógyintézeti kezelésre, ugyanakkor teljes körű ápolást-gondozást igényelnek, mert nem képesek önálló életvitelre. Mivel az ápoltak elhelyezésénél figyelembe kellett venni a betegségük súlyossági fokát, valamint életkorukat és más tényezőket, az épületet ennek megfelelően tervezték meg.

Az ünnepélyes átadáson dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a beruházás jó példa arra, hogyan lehet választási ciklusoktól függetlenül egy-egy nagyberuházást megvalósítani.


- Sajnos jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a megyék nem pályázhatnak sikerrel a kormányzatnál, így ezt a fajta címzett támogatást nem vehetjük igénybe. Természetesen keressük a lehetőségeket, hogy több intézményünket hasonló, 21. századi szintre fejlesszük – hangsúlyozta dr. Völner Pál.

A beruházásra a szerződést 2004 végén írta alá a megyei önkormányzat és a kivitelező: a terület előkészítését és lőszermentesítését követően, 2005 áprilisában kezdődhetett a több mint 6 ezer négyzetméter bruttó alapterületű épület megvalósítása. A műszakilag speciális igényeket támasztó egészségügyi létesítményen átlagosan 100-150 ember dolgozott.

Inotay György, az új intézmény vezetője kifejtette: a szűkös állami finanszírozás ellenére a modern környezethez és körülményekhez korszerű, ellátott-központú gondoskodást nyújtanak: igyekszenek mielőbb kialakítani a rehabilitációs munka körülményeit, biztosítani minden területen az önálló életvezetést - az egyéni állapot és igények figyelembe vételével. Az új intézmény teret nyújt majd a közép- és felsőfokú szociális képzésnek, a különféle továbbképzéseknek.

A betegek hamarosan birtokba vehetik az új épületet.

2007-07-01 16:39 Forrás: Weborvos -vt-

(forrás)