Köszönet az előrelátásért
2008. okt. 9.

<p>Esztergom város ingyenesen biztosítja az oltóanyagot a méhnyakrákot okozó, legveszélyesebb HPV vírustörzsek ellen a 14 éves leányoknak.</p>

Esztergom Város Képviselőtestülete úgy döntött, hogy az önkormányzat a 14 éves leányok számára a Szent Miklós program keretén belül megvásárolja a méhnyakrákot okozó, leggyakoribb, legveszélyesebb HPV vírustörzsek ellen hosszú távú védettséget adó három védőoltást. A három, egymás utáni hónapban beadandó oltóanyag együttes ára közel százezer forint személyenként.

Budapest 5. kerülete és Szászhalombatta mellett, Esztergom is azon kevés város közé tartozik, ahol ingyenes a teljes oltássorozat. Más városokban legfeljebb egyharmadát állják az önkormányzatok, a sajnos a Társadalombiztosító által nem támogatott, igen magas árú, de életeket mentő vakcinának.

Az önkormányzat levélben kereste meg az érintett családokat. A megkeresettek majd ötven százaléka jelezte igényét a védőoltásra. Egyelőre nyolcvanöt kiskorú leány él, szülei jóváhagyásával, a lehetőséggel.

Október 13-14-én 17 órától adják az első oltást a Vaszary Kolos Kórház gazdasági irodaházának tanácstermében. Előtte dr Berbik István szülész –nőgyógyász osztályvezető főorvos tart ismertetőt a HPV vírusok és a védőoltás hatásáról. Az előadásra mindenkit szeretettel várnak.

A kampány folytatódik, hogy minden 14 éves korú leány éljen a lehetőséggel, és mennél többen, akik.már sajnos nem esnek a kedvezményezett korosztályba, adassák be maguknak a védőoltást.

A HPV vírusok felfedezésének , és az ellenük folyó küzdelem fontosságát mutatja, hogy az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, megosztva a HIV vírus felfedezőivel, a német víruskutató, Harald zur Hausen kapta.

Dr. Jónás László

képviselő, szülész-nőgyógyász

(forrás)