Pilátusi szerepben

Pilátusi szerepben

2008. 10. 07. 12:14

Két éve még harcos környezetvédő volt, ma mélyen hallgat. Hogy kicsoda? Megyes Tamás, Esztergom polgármestere. Az ügy: Holcim beruházás.

2006-ban zöld színbe öltözött Meggyes és kiállt a környezet védelme érdekében, mélységesen elítélve a Nyergesújfalura tervezett Holcim cementgyár-építő vágyait.

Nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánult ez a harciasság. Helyi népszavazáson kért bátorítást a néptől arra, hogy ellene menjen a Holcim nagyratörő beruházási terveinek.

2005-ben még egy telekhez is hozzájutott Esztergom városa Nyergesújfalu határában, történetesen pontosan az cementgyárnak kiszemelt hely közvetlen szomszédságában. Márpedig a szomszédoknak beleszólási joga van abba, hogy ki és mit épít mellettük. Ez akkoriban 5,5 millió forintjába került a városnak, de a környezet védelme minden pénzt megért.

Aztán eltelt egy év meg még egy és egyszer csak kettőezernyolcat írtunk a naptárban.

Ez év márciusában hirtelen vágya támadt Meggyesnek, hogy ezt a nyergesi ingatlant a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal elcserélte, a balatonvilágosi Hell – Bottyán iskolai üdülő ingyenes használati jogáról való azonnali lemondásáért. Az csak egy apró kis fricska, hogy ez a jog egy év múlva ingyen is a városé lehetett volna, de Meggyes sürgősen szabadulni akart a telektől valamiért.

Miért?

Az idő meghozta a választ. A megyével elcserélt telekért hamarosan vevő jelentkezett. Mégpedig az a Gimesi Sándor, aki történetesen városunk egyik presztízsberuházását, a mélygarázst is jegyzi.

Gimesi 40 milliót igért a két éve 5,5 milliót érő telekért. Miért kellene ennyire ez a telek Gimesinek, hogy a hétszeres árat sem sajnálná érte? Valószínűleg a Holcimre nyíló csodás kilátás(ok) miatt!

Miért lett volna jó Gimesinek, ha övé a telek? Mert szomszédként ő biztosan nem gördített volna akadályt a Holcim építkezése elé. Miért nem? Egyrészt jó kapcsolat fűzi a Holcimhez, hiszen még egyik telephelyének több irodáját is kiadta nekik, másrészt egy cementgyár igen sok betonból épül és Gimesinek van betonkeverő üzeme. Kell a vevő a betonra. Egy cementgyár felhúzása igencsak jól jönne az APEH feketelistáján is meg-meg forduló Agimpex-nek (Gimesi Sándor egyik cége).

Ezután a rövid kis kitérő után térjünk vissza a mi kis ingatlancsereberélő Meggyesünkhöz.

Miért volt jó Meggyesnek az, hogy megszabadult a nyergesi telektől?

Egyrészt Pilátus módjára moshatja a kezeit, hiszen így már nincs beleszólása a beruházásba. Mivel Esztergom már nem szomszéd, nem tud keresztbe tenni a Holcim terveinek. A Holcim beruházás megindulásával, ha Gimesi elnyeri a munkát azon az építkezésen, akkor a városunkban épülő mélygarázs és a Mária Valéria Hotel ügye is sínre kerülhet. Azt be kell látnunk, ha Gimesi bármilyen problémával szembesülne, akkor ezek a presztízsberuházások nagyon kedvezőtlenül mutatnának a következő választási kampányban. Van egy második variáció is: Meggyes házának és kocsijának felgyújtása után a TV2 Mokkájában haknizott, ott abban az interjúban egy bizonyos 70 milliárdos beruházást is megjelölt, mint a gyújtogatás lehetséges indítékát. Aki nem tudja, hogy kiről beszélt, az hülye – hogy a klasszikust idézzem. Az érintett jó hírnevének megsértése miatt feljelentést tehetett volna Meggyes ellen. Nem tett.

Viszont ma már jogerős építési engedéllyel rendelkezik a cementgyárra és keresi azt, aki felépíti majd neki.

Hová lett Meggyes harcias környezetvédő énje? Miért hallgat most?

Törölt felhasználó #43

2008. 11. 21. 10:03

Tegnap néhány órán keresztül egy nagyon érdekes okfejtés volt olvasható az esztergomitukor.blog.hu oldalon a Holcim üggyel kapcsolatban.

A blogbejegyzés írója - szokás szerint - az egekig magasztalta Meggyest, ám a szokásos támadottak listája (Kovács, Horváth, Szeretgom, jómagam... ) kibővül a megyei közgyűlés fideszes elnökével: Völner Pállal.

Vajon milyen hátsó szándék mozgatta az esztergomiakat, hogy immáron a megyei Fidesz vezetőt is célkeresztbe vették?

Vajon mi lehetett az oka annak, hogy hirtelen ez a blogbejegyzés eltűnt a világhálóról?

2008. 10. 08. 8:07

Lacikabácsika, teljesen igaz, tényleg nem azt írtad. Igazság szerint én is arra kezdtem célozni az elején, hogy Judást is sokkal komolyabban tisztelem ennél ... :)

2008. 10. 07. 21:54

Kérlek olvasd el még egyszer a beírásomat, én nem mondtam, hogy Pilátus a mi polgink!

2008. 10. 07. 21:35

Aki fondorlatos volt az ominózus ügyben az Júdás volt.

Ki tudja...? Egyre valószínűtlenebb ez a verzió... Mint Meggyes kizöldülése. Pilátust kötelezték egy általa nem helyeselt eljárásra, egy általa közömbös témában, amit végül érzelmek töltöttek meg, de végig kellett csinálnia. Szerinted Meggyes ugyanezt az ívet mondhatja magáénak? Kétlem. A nagy és jó üzletek fehér asztalnál, hosszú és részletezően pontos tervezéssel készülnek.

Törölt felhasználó #43

2008. 10. 07. 13:19

Itt is ez történik, Meggyes kihúzta magát a felelősség alól. Ennyit a nagy környezetvédőről.

2008. 10. 07. 12:42

Pilátus a kézmosásával azt a felelősségét próbálta meg lemosni, ami témában igazából nem is akart olyan nagyon foglalkozni. Neki terhes nyűg volt az egész itélet cirkusza. Ő nem akart a krédóba belekerülni. Aki fondorlatos volt az ominózus ügyben az Júdás volt.