Pilátusi szerepben
Környezetünk
2008. okt. 7.

<p>Két éve még harcos környezetvédő volt, ma mélyen hallgat. Hogy kicsoda? Megyes Tamás, Esztergom polgármestere. Az ügy: Holcim beruházás.</p>

2006-ban zöld színbe öltözött Meggyes és kiállt a környezet védelme érdekében, mélységesen elítélve a Nyergesújfalura tervezett Holcim cementgyár-építő vágyait.

Nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánult ez a harciasság. Helyi népszavazáson kért bátorítást a néptől arra, hogy ellene menjen a Holcim nagyratörő beruházási terveinek.

2005-ben még egy telekhez is hozzájutott Esztergom városa Nyergesújfalu határában, történetesen pontosan az cementgyárnak kiszemelt hely közvetlen szomszédságában. Márpedig a szomszédoknak beleszólási joga van abba, hogy ki és mit épít mellettük. Ez akkoriban 5,5 millió forintjába került a városnak, de a környezet védelme minden pénzt megért.

Aztán eltelt egy év meg még egy és egyszer csak kettőezernyolcat írtunk a naptárban.

Ez év márciusában hirtelen vágya támadt Meggyesnek, hogy ezt a nyergesi ingatlant a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal elcserélte, a balatonvilágosi Hell – Bottyán iskolai üdülő ingyenes használati jogáról való azonnali lemondásáért. Az csak egy apró kis fricska, hogy ez a jog egy év múlva ingyen is a városé lehetett volna, de Meggyes sürgősen szabadulni akart a telektől valamiért.

Miért?

Az idő meghozta a választ. A megyével elcserélt telekért hamarosan vevő jelentkezett. Mégpedig az a Gimesi Sándor, aki történetesen városunk egyik presztízsberuházását, a mélygarázst is jegyzi.

Gimesi 40 milliót igért a két éve 5,5 milliót érő telekért. Miért kellene ennyire ez a telek Gimesinek, hogy a hétszeres árat sem sajnálná érte? Valószínűleg a Holcimre nyíló csodás kilátás(ok) miatt!

Miért lett volna jó Gimesinek, ha övé a telek? Mert szomszédként ő biztosan nem gördített volna akadályt a Holcim építkezése elé. Miért nem? Egyrészt jó kapcsolat fűzi a Holcimhez, hiszen még egyik telephelyének több irodáját is kiadta nekik, másrészt egy cementgyár igen sok betonból épül és Gimesinek van betonkeverő üzeme. Kell a vevő a betonra. Egy cementgyár felhúzása igencsak jól jönne az APEH feketelistáján is meg-meg forduló Agimpex-nek (Gimesi Sándor egyik cége).

Ezután a rövid kis kitérő után térjünk vissza a mi kis ingatlancsereberélő Meggyesünkhöz.

Miért volt jó Meggyesnek az, hogy megszabadult a nyergesi telektől?

Egyrészt Pilátus módjára moshatja a kezeit, hiszen így már nincs beleszólása a beruházásba. Mivel Esztergom már nem szomszéd, nem tud keresztbe tenni a Holcim terveinek. A Holcim beruházás megindulásával, ha Gimesi elnyeri a munkát azon az építkezésen, akkor a városunkban épülő mélygarázs és a Mária Valéria Hotel ügye is sínre kerülhet. Azt be kell látnunk, ha Gimesi bármilyen problémával szembesülne, akkor ezek a presztízsberuházások nagyon kedvezőtlenül mutatnának a következő választási kampányban. Van egy második variáció is: Meggyes házának és kocsijának felgyújtása után a TV2 Mokkájában haknizott, ott abban az interjúban egy bizonyos 70 milliárdos beruházást is megjelölt, mint a gyújtogatás lehetséges indítékát. Aki nem tudja, hogy kiről beszélt, az hülye – hogy a klasszikust idézzem. Az érintett jó hírnevének megsértése miatt feljelentést tehetett volna Meggyes ellen. Nem tett.

Viszont ma már jogerős építési engedéllyel rendelkezik a cementgyárra és keresi azt, aki felépíti majd neki.

Hová lett Meggyes harcias környezetvédő énje? Miért hallgat most?

(forrás)