Új főtitkárt választott a CCEE
Egyház
2008. okt. 2.

<p>Szerdán, Esztergomban ülésező közgyűlésén az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa új főtitkárt választott Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha személyében.</p>

Az új főtitkár – akit titkos szavazáson választott meg a testület – azonnali hatállyal megkezdi működését, megbízása öt évre szól. A megválasztott főtitkár Aldo Giordano helyét veszi át, akit 13 évi főtitkári működése után, 2008. június 7-én Benedek pápa a Szentszék állandó megfigyelőjének nevezett ki az Európa Tanács mellé Strasbourgba. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha 1968-ban született, 1993-ban szentelték a Lisszaboni Főegyházmegye papjává. A lisszaboni katolikus egyetemen pasztorális teológiából szerzett tudományos fokozatot, ezt követően a Pápai Gergely Egyetemen 1995-ben szerzett licenciátust Rómában, majd 1998-ban doktorált.

Duarte de Cunha 1997 és 2000 között a Lisszaboni Patriarkátus főtitkára és az érsekség családbizottságának titkára volt. 1998-ban magánintézetet alapított bajba jutott várandós nők számára, és egy árvaház lelkészi szolgálatát is ellátta. 2000-től 2004-ig a portugál katolikus egyetemen az Egyház társadalmi tanításának professzora, 2002 és 2005 között ugyanitt a családdal foglalkozó tudományos intézet elnöke. Vendégoktatóként ezekben az években tanított a kelet-timori nagyszemináriumban is. Számos publikációja van, melyek témája a család, Szent Tamás teológiája illetve az Egyház szociális tanítása. Anyanyelvén kívül beszél olaszul, angolul, franciául és spanyolul.

(forrás)