Új főtitkárt választott a CCEE

Új főtitkárt választott a CCEE

2008. 10. 02. 12:55

Szerdán, Esztergomban ülésező közgyűlésén az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa új főtitkárt választott Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha személyében.

Az új főtitkár – akit titkos szavazáson választott meg a testület – azonnali hatállyal megkezdi működését, megbízása öt évre szól. A megválasztott főtitkár Aldo Giordano helyét veszi át, akit 13 évi főtitkári működése után, 2008. június 7-én Benedek pápa a Szentszék állandó megfigyelőjének nevezett ki az Európa Tanács mellé Strasbourgba. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha 1968-ban született, 1993-ban szentelték a Lisszaboni Főegyházmegye papjává. A lisszaboni katolikus egyetemen pasztorális teológiából szerzett tudományos fokozatot, ezt követően a Pápai Gergely Egyetemen 1995-ben szerzett licenciátust Rómában, majd 1998-ban doktorált.

Duarte de Cunha 1997 és 2000 között a Lisszaboni Patriarkátus főtitkára és az érsekség családbizottságának titkára volt. 1998-ban magánintézetet alapított bajba jutott várandós nők számára, és egy árvaház lelkészi szolgálatát is ellátta. 2000-től 2004-ig a portugál katolikus egyetemen az Egyház társadalmi tanításának professzora, 2002 és 2005 között ugyanitt a családdal foglalkozó tudományos intézet elnöke. Vendégoktatóként ezekben az években tanított a kelet-timori nagyszemináriumban is. Számos publikációja van, melyek témája a család, Szent Tamás teológiája illetve az Egyház szociális tanítása. Anyanyelvén kívül beszél olaszul, angolul, franciául és spanyolul.

Eredeti méret

2008. 10. 03. 18:31

A katolikus egyháznak fel kell emelnie a hangját az etnikai gyűlöletkeltés és a vallásüldözés ellen, a világ vezető politikusainak pedig ugyancsak tenniük kell arról, hogy ez ne fordulhasson elő. Az erről szóló nyilatkozatot Sólyom László köztársasági elnöknek adták át az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) vezetői - mondta pénteken a CCEE közgyűlésének végén Esztergomban Erdő Péter bíboros, prímás, a CCEE elnöke.

Sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a politikusoknak felelősségük van abban, hogy az indiai keresztényüldözések mihamarabb megszűnjenek. Utalt arra, hogy az egyik indiai államban múlt kedden egy keresztény asszonyt meggyilkoltak, több ezer ember pedig fedél nélkül maradt, mert felgyújtották házaikat, valamint tízezrek menekültek el otthonaikból. A CCEE közleményében szolidaritását fejezte ki India keresztény lakosságának és főpásztorainak, és felszólította az európai kormányzatokat és intézményeket, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt az erőszak megfékezésére.

(www.nepszava.hu)

Aztán még szó esik Irakról, Latin-Amerikáról.

Örömmel tölt el, hogy hazánkban már nyoma sincs az etnikai gyűlöletkeltésnek, így hát ezzel kapcsolatban sem a katolikus egyháznak, sem a köztársasági elnöknek dolga nincs...