A nyugdíjasok sem maradnak ki az európai vitából
2008. szept. 25.

<p>„Otthonunk, Európa” címmel párbeszéd- és vetélkedősorozatot hirdetnek az ország legnagyobb nyugdíjas szervezetei. Nyugdíjas klubokat, legalább 5 fős közösségeket várnak a 8 hónapig tartó interaktív játékba. Az Otthonunk, Európa című programsorozat azt a célt szolgálja, hogy a nyugdíjas korosztály is bekapcsolódhasson az Európai Unió jövőjéről, a kontinensen zajló integrációs folyamatok irányáról szóló uniós párbeszédbe, a „Debate Europe” néven ismert folyamatba. Ismeretterjesztő, vélemény-becsatornázó funkcióját szórakoztató keretek között tölti be.</p>

Az idén ősztől 2009. május 9-ig tartó programsorozatban nyugdíjasklubok, illetve nyugdíjasokból álló közösségek vesznek részt, akik több fordulóban adnak számot felkészültségükről, illetve fejthetik ki véleményüket az Európai Unió jelenlegi működéséről, a továbblépés lehetséges irányairól, az Unió és Magyarország legégetőbb kérdéseiről. A programsorozat keretei között klasszikus tájékozottsági kvíz-kérdések mellett kreatív feladatokkal, az Unió szakpolitikáiról, az EU jövőjéről, magyarság és európaiság kapcsolódási pontjairól írt esszékkel, konkrét javaslatokkal mérhetik össze tudásukat, eredetiségüket és kreativitásukat a résztvevők.

A többfordulós játék- és vitasorozat kezdetben otthon megoldható feladatsorokból áll, melyeket a játékra jelentkező közösségek együtt oldanak meg, s küldik el a programirodának, míg a későbbiekben személyes részvételt is igénylő regionális, végül egy országos döntőn hirdetnek nyerteseket. A legeredetibb javaslatokat a programiroda eljuttatja az európai döntéshozóknak.

A programot meghirdető nyugdíjas szervezetek azt várják a játéksorozattól, hogy a nyugdíjasok tájékoztatása, szórakoztatása mellett egy sor értékes tapasztalatot fogalmazhassanak meg a döntéshozók és a fiatalok számára.

A programsorozat meghirdetésére az ország legjelentősebb nyugdíjas szervezetei (Nyugdíjasok Országos Képviselete, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugdíjas Szövetség, a Mezőgazdasági Nyugdíjasok Országos Egyesülete) konzorciumot kötöttek, a szervezéssel pedig a KÉVE Közösségfejlesztő és Szabadművelődési Alapítványt bízták meg.

Az Otthonunk Európa program honlapja: www.otthonunkeuropa.hu melyen keresztül a nyugdíjas közösségek bekapcsolódhatnak a játékba. A programot szervező KÉVE Alapítvány kiegészítő internetes, számítógépes tanfolyamokat is szervez a nyugdíjasok számára.

Az Otthonunk, Európa program szakmai partnerei: az Euvonal Telefonos Tájékoztató Szolgálat, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A Magyar Posta a győzteseknek külön díjakat ajánlott fel.

(forrás)