Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.08.02. 14:29

Hát sajnos nem jött össze az a lilahagymalekvár... Az étlap, amit a múltkor mellékeltek, már nem érvényes, és telefonon érdeklődve SEMMI nem volt kapható, amit szerettünk volna rendelni, így ettünk, amit találtunk a hűtőben!:(((
Azaz hideget.
Na mindengy, gondoltuk, másnap megyünk úgyis Komáromba a termálfürdőbe, lévén a párom tíz nap szabin, ebből egyet eltöltünk ott, és jól bekajálunk. Legutóbb (úgy tíz éve!) voltam ott a barátnőmmel, és volt két étterem is , egy önkiszolgáló, meg egy pincéres, kívülről, és a strandról is be lehetett menni.
Hmmm...
AKKOR! Úgy tíz éve!...
Most?! SEHOL SEMMI!!! :(((
Mindenhol csak lángos, meg hot dog, meg gyros, vagy mi a franc, szóval a MA divatos, de számunkra nem jóllakató és nem finom étkek... Már ha annak lehet ezeket nevezni!:((((
Szóval:
Voltunk Komáromban a felújított  termálfürdőben, minden medence frankó, csupa kék, a melegvizes is, a pancsoló bébi, meg a nagy ÉLMÉNY-medence, és az úszómedence is.
Csak éppen ENNI nem lehetett szinte SEMMIT azokon kívül, amit leírtam... Jah! Még volt fagyi, meg jégkása! Ez utóbbit én a fogaimmal nem bírom elviselni, túl hideg...
Ráadásul kiderült, hogy Dorog-Komárom között a közlekedés egy KATASZTRÓFA!!!
Odafelé nem rossz, van több busz is, egy óra alatt ott voltunk, mint autóval hajdanán a férjem életében.

De visszafelé?! Hát az felér egy expedícióval! Van egy busz délután fél 5-kor, tehát még korán, aztán már CSAK ÁTSZÁLLÁSSAL lehet menni. Az viszont van háromféle is!
Végül mindhárom esetben  a Tatabánya-Esztergomi busz viszi haza Dorogra az utast. Áltszállhat Tatán, Dunaalmáson (vagy Neszmélyen), meg valami Ferencmajornál, amit Komárom megyeiként halovány lila gőzöm sincsen, hol a jó francban van?!:(((
Szóval elindultunk a strandról gyalog le a 10-es útra, és csomó várakozás után elutaztunk Neszmélyre, ott ettünk finom HÁZI fagyit. Ezt - ha valaki a 10-es úton autóval arra vet a sors -, jó szívvel ajánlom mindenkinek, nagyon finom!

Tehát közel egy óra várakozáskor jött a tatabányai busz, és letett minket Dorogon este 9 óra felé, mert szokás szerint késett ...
Úgyhogy fél tízre MÁR haza is értünk dög fáradtan és kiéhezve...
Nem volt kedvünk tv-t se nézni, különben is láttunk már az összes filmet, amiben választhattunk volna...

Mi ebből a tanulság?
Az, hogy a komáromi termál fürdőbe kaja nélkül el ne indulj itthonról, mert megjárod!
Ugyanis a gyógyvíz még éhesebbé tesz, ezt tudjuk régről, még Debrecenből a gyógyvizek ezen hatását...
Na de ki gondolta, hogy MINDKÉT éttermet megszüntették az elmúlt évek alatt?!:(((

Így aztán másnap, vagyis tegnap, hogy behozzuk az energia szükségletünket, elmentünk Dorogon ebédelni a közeli Határ csárdába.
A párom erdei gombalevest evett, és pacalpörköltet, én meg velőrózsát rántva krokettel, és csokoládé szuflét. 
Csuda finom volt, és degeszre ettük magunkat ITTHON! :DDD
Közben meg képzeld el, hatalmas felhőszakadás tombolt odakint!
Még mondtuk is, hej, de szerencsénk volt, hogy nem tegnap volt ez az ítéletidő!
Hanem Komáromban a strandon olyan hőség volt, hogy majd meg gargyultunk! Csak a vízben lehetett kibírni.
Az ízületeim miatt a meleg vízben nem bírtam, csak kétszer fél óráig...
Aztán a közepes (dögönyözős) medencében pancsikáltunk.

Rossz ez nekem, tudod, hogy Komárom ilyen messze van Dorogtól, és rossz a közlekedés is, mert Debrecenben megszoktam lány koromban, hogy minden hétvégén a strandon lógtunk! És OTT kaja is volt, mi szem-szájnak ingere...

Hát így sikerült nekünk az egynapos nyaralás! ...

Képtalálat a következőre: „komáromi termál fürdő”

Képtalálat a következőre: „komáromi termál fürdő”


Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép


2018.08.01. 20:27

Sok szerencsét hozzá, majd írd meg milyen volt...

2018.08.01. 13:34

Hát lehet, hogy ki tudom próbálni, mert van itt több ételkihordó pizzéria is, és az egyiknek a kiadvényán láttam kacsacombot lilahagymalekvárral, vörösboros meggyszósszal és krokettel.
Hátha sikerül hozatni, ilyen melegben amúgy se sok kedvem van főzni, még villannyal se, mert sokára hűlnek le a lapok, meg a kajával együtt én is rendszerint megfőlök, megsülök!:(((

Majdnem ilyen, de azért mégse:
Kapcsolódó kép


2018.07.26. 19:56

Azért előzőleg kóstold meg. Mert az, hogy én szeretem, az csak annyit jelent, hogy én szeretem... No de én nem vagyok a párod... :0)

2018.07.26. 19:14

Köszi!
Majd egyszer kipróbálom, meglepem vele a páromat, ő a nagy hagymás, az én gyomrom nem bírja sajnos...

2018.07.25. 16:44

Itt van e, bár nem saját fejből, bár ha csinálunk (eddig sohase sikerült igazán, a vendéglői nagyságrenddel jobb) receptek alapján csináljuk, csak anyósom mindig "újít" valamit, és szerintem attól lesz nem olyan jó.

http://www.mindmegette.hu/lilahagymalekvar.recept/

2018.07.25. 0:33

Lilahagyna lekvár?.... >(
Életemben nem hallottam róla!
Ha tudod, írd ide a receptjét, lécccí!
Esetleg a nejed segíthetne benne.

A borokkolis köretet mostanban próbáltam ki, mert tudod:
"Nem kell mindig kaviár"... izé, pároltkáposzta, vagy krumpli, mint ahogy én is azelőtt mindig csináltam a kacsát.
Volt ott a hűtőben ez a nagy ződ buffancs, gondoltam, kipróbálom sült kacsához is, és bevált!
Más húsféléhez is csináltam már.
Ilyen szép nagy rózsákra vágtam, és tényleg kevés ideig főztem, a színe is megmaradt. A villanytűzhelyet a felforrás után azonnal lekapcsoltam, és hagytam kicsit aételízesítős lében állni, majd rászedtem az olvasztott vajra. Lazán megforgattam, nagyon ízlett a kacsacombhoz.
Kapcsolódó kép

Az az igazság, hogy a párom nem ugrik a lilakáposztáért, ezt viszont szereti.
De a lilahagyma lekvárról csak hallott, azonban még nem evett. 
Tehát jöjjön az a recepice! :)))

2018.07.24. 20:07

Izé.... Én a sült kacsát párolt káposztával, esetleg lila hagyma lekvárral szeretem. Még az uborkasalátát se nagyon preferálom... De ház ízlésekről nem vitatkozunk... 

2018.07.24. 0:25

Szép estét, éjjelt, kinek mi van!...
 
Igazad van Dmolnár, valóban hajlamos az ember az elkalandozásra, és sokan régen (mikor még sokan voltunk) ezt nehezményezték, ezért is indította egy azóta már kiregizett fórumozó  a "Témába vágós" topicot. 
Nos, jelenleg valóban többnyire ketten vagyunk, s tényleg nem emelt panaszt senki az "OFF"-olásokért, így beszélgethettünk a Fórumok témaköreiben bárhol arról, ami éppen szóba került. Először ez - ha jól emlékszem -, a Kutyás-Macskás topicoknál történt, a két állat összehasonlítása miatt közös házikedvenceinkkel kapcsolatos élményeink leírása révén.

Receptek:
Lehetséges, hogy mikor Gömbicica 2008-ban elindította ezt a témakört a szeretgomon, még nem volt a neten ennyi receptekkel foglalkozó blog, fórum, vagy topic...
Én mikor idekerültem (2009), már megvolt, eléggé sokan írtak is ide, én is, de leginkább a topic indítója, Gömbicica.

Kedves virtuális Barátom!
Ama gén-témát mi már úgyis kimerítettük, úgyhogy szerény véleményem szerint EZT a topicot elhagyhatjuk, kivéve, ha valami különleges receptet akarnánk betenni ide.
Tehát viszlát a Fórum többi témakörében!:)))

Búcsúzóul a vasárnapi ebédről egy fotó, melyet nem én fotóztam, de az étket igen:
Kapcsolódó kép
Sült kacsacomb, de csak kizárólag vajas brokkoli körettel

Próbáljátok ki, nagyon finom, és egészséges! :))
Apropó!
Így készült:
A kacsacombot előző este befűszereztem (só, fokhagymagranulátum, őrölt bors és őrölt kömény). Másnap zsíradékon körbepirítotam a combokat, egy lábosba vizet öntöttem, és a combokat beleraktam, majd ráöntöttem a pirított zsíradékot is, amiben a combokat előkezeltem. A kacsa korától függően 2-3 óra alatt (!) lefedve puhára pároltam őket.
A brokkolit rózsáira szedve "Ízvarázs" ételízesítőben felforraltam, s már le is kapcsoltam, hogy ne legyen túl puha, mert szétmállik!.Vajat olvasztottam egy lábosban, és abba szedtem át őket lyukas kanállal.
Savanyúság NEM KELL hozzá! Így finom ezzel a zöld körettel.


2018.07.23. 21:52

Hát ez valóban pech... Az az igazság, hogy elméletileg ez egy tematikus topic gyűjtemény lenne, de hát egy beszélgetés során bizony el-el kalandozik az meber és az istennek se akaródzik másutt folytatni, mint ahol éppen vagyunk. Mivel pedig nem írnak ide túl sokan (általában ketten vagyunk) gondolom ez túl sok embert nem zavar. Recepteket meg amúgy annyit lehet bárhol találni, hogy megszámolni is nehéz... 

2018.07.23. 21:46

Hát a komoly gyűjtéshez némileg komoly elszántság és viszonylag sok pénz kell. Nekem egyik se volt meg, mert mint említettem volt, képtelen vagyok (alkatilag tán) szenvedélyesen csak egyvalamit csinálni, ha törik, ha szakad. Amúgy gyűjtöttem ifjú és bohó koromban bélyeget (még ma is megvannak), gyufaskatulyát, mini italos üvegeket, szalvétát, tücsköt és bogarat... 

2018.07.23. 18:08

Kedeves Akincilar!

Megtisztelsz, hogy reagáltál a válaszomra, köszönöm!

Tudod, én nem is tudtam erről a honlapról, sőt, azt is mondhatnám, fogalmam sem volt róla, hogy Esztergomnak ilyen KINCSE van, mint ez a magánportál. Talán TI magatok nem is sejtettétek, hogy bizony kincs ez, s nagy segítség a lakosság reális tájékoztatásában, valamint egy kiváló lehetőség, hogy aki van elég bátor, elmondhatja az ELLENVÉLEMÉNYÉT is.
Tudod, közel tíz éve, 2009-ben, mikor a Tétényi Éva -féle témáról szó esett ama zeneiskolában, melynek kb. a féltantestülete esztergomi lakos, ajánlotta egyik munkatársam, ha az IGAZAT szeretném megtudni, mi dúl a városotokban az önkormi választások okán, keressem meg ezt az oldalt, s ott a realitásról fogok tudni tájékozódni.
Megtettem, s igen elcsodálkoztam, hogy itt a szomszédunkban milyen elképpesztő dolgok történnek.
Bár Dorog is kapott ama esztergomi HÍDLAP c. városi kiadványból, amelyet Ti is, abból tudhattunk egyet, s mást, de messze nem az igazat, ahogy kivettem némelyik esztergomi és dorogi lakos reakcióiból!:(((

Élénk élet folyt itt a weboldalon akkoriban, s igaza volt a kollégának, valóban naprakész voltam a helyzetet illetően, ki hogy áll, bevallom, jómagam szorítottam is, hogy sikerüljön Tétényinek (a volt zeneiskolásnak!) a polgármesteri szék, de sajnos EZ nem lett elég ahhoz, hogy pozitív változás álljon be Esztergom életében, s végül kénytelen voltam tudomásul venni, milyen hibás döntés született októberben Nálatok a városvezetés megválasztásakor.
A "Fidesz igen, Meggyes nem!" szlogen bizony innen a szomszédból nézve sem tett jót a városotoknak, ugyanis patt helyzetbe hoztátok a jobb sorsra érdemes Tétényi Évát, aki hiába szeretett volna jót tenni a várossal, ha TI egy olyan Képviselő-testülettel ajándékoztátok meg, amely MINDENBEN akadályt gördített a jószándékai elé!:(((

Azóta bizony sok év telt el. Éva nem tudott semmi eredményt felmutatni egy ilyen Testülettel a háta mögött, erős volt az ellenszél!
Eme weboldal is fokozatosan kiürült, ugyanis megalakult a facebook magyar oldala, s nemcsak innen, hanem más weboldalakról is oda özönlött a jónép... Ahogy Cserép János is írta:
"Facebook függő mindenki, ott kommentelnek, ott veszekednek egymással (régen nem vita az ami ebben az országban megy)."
/Kiállás egy barát mellett/

Én nem akartam menni oda, mert nem sok jót hallottam róla azon kívül, hogy kész tömegnyomor, és állandó a veszekedés (amit jómagam ki nem állhatok!), na meg a sok vírustámadás veszélye, stb. nem vonzott engem.
/Továbbá: A pesti informatikus-fizikus bátyám szerint különben is a facebook kiváló mazsolázó a titkosszolgálatoknak, mint... na de hagyjuk  felsorolást!/

Maradtam tehát azon a két oldalon, amelyen most is forgalmazok: a Kapcsolaton és a Szeretgomon.
Idővel a Fórumon a topicok felszaporodtak, és többen kifogásolták, hogy sok az OFF, ami zavaró, ezért egy jótét lélek kitalálta a "Témába vágós" topicot, ahol bármiről lehet beszélgetni, semmi sem OFF.
Zseniális ötlet volt, bevallom!:)))
Sokáig sikerült is betartani a szabályokat, de aztán valahogy a szó kihozott más témákat is, mint amit a cím tartalmazott, sajnálom!
De nemcsak én voltam így, hanem sokan.
Tudod, engem főleg a BESZÉGETÉSEKBEN az új ismeretszerzés érdekel, azaz olyan emberekkel beszélgetni, akiktől tanulni lehet, akikkel - ha nem is vagyunk egy véleményen -, kulturált stílusban, ugyanakkor ŐSZINTÉN lehet megnyilatkozni.
Nem kell "szerepet játszani"!

Az én szememben (s többekkel beszélgetve a másokéban is!) EZ ITT A BÉKE SZIGETE! Kevés van ilyen, ha van még egyáltalán!
Kulturált hangnem, kellemes légkör... S lehet sokféle témában eszmét cserélni anélkül, hogy bántó lenne bárkire nézvést.

A tavasszal a kampánykor Dorogon kérdeztem a weboldal tulajdonosától, Cserép Jánostól, bánja-e, hogy dorogiként eléggé aktív vagyok az oldalán, és azt mondta, nem bánja.

Sajnos, az email címem megadása a szeretgom eme újabb változatában nem lehetséges, ezért beszélgetünk Dmolnár virtuális barátommal itt a nyitott plénum előtt, s nem emai-ben.
Azon kívül az olvasottságon látom, vannak mások is, akiket érdekelnek  témák, amiket felhozunk...
Véletlenül kattintanának ide? Nem hiszem.
Az ÉRTÉK topicot, melyet én indítottam még 2009-ben rögtön, amikor beregiszráltam, már több, mint félmillióan látogatták meg.És a többi témakört is olvasgatják, ha kevesebben is...

Továbbá:
Nem hiszem, hogy az én személyem olyan risztó enne, hogy MIATTAM ürült volna ki a szeretgom.
Igaz, jómagam nem folyok bele olyan témákba, amely inkább az itteni lakosokat érdekli, s érinti, de azért nekem sem mindegy, milyen e nagymúltú történelmi város kinézete, hisz egy sokkalta nagyobb városból, Debrecenből jöttem férjhez erre a bányaidékre, a férjem ott volt ugyanis katona.

De nem akarom rabolni az idődet, most még csak annyit:
EZT a receptes témakört mellőzni fogom, legfeljebb ha találok új ételreceptet, kizárólag csak azt hozom ide.

Minden továbbiakban a WEBOLDAL tuajdonosának a kezében a döntés, menjek, vagy folytathatom tovább az eszmecseréket a virtuális barátommal, akit - képzeld! - SOHA sem láttam, s nem tudok róla többet én sem, mint amiket itt bevallott eddig magáról.

Maradok én is további tisztelettel Feléd!
Holdfény
/A zenetanár, akit MINDEN érdekel!/
 

2018.07.23. 9:15

Kedves Holdfény,

 

Tőlem aztán nem kell bocsánatot kérned, azt csináltok, amit akartok. Egyszerűen csak azért tettem fel a kérdést , mert kerestem egy régebbi receptet és kilométereket kellett tekerni, mert ugyazt a csetelés jellegű évődéseket lehetett olvasni, mint a többi topicban. Ezzel sincs baj, mindenki azt csinál, amit akar, csak akkor nem kell csodálkozni, ha mindenki eltűnt innen, mert bár lehet, hogy érdekes és értékes beszélgetések ezek , de nem feltétlen biztos, hogy mindenhol,  mindenki számára azok.

Maradok tisztelettel!

2018.07.20. 22:47

Na igen, a ritkaságok (pl. több százéves ELSŐ KIADÁSOK) elhiszem, hogy drágák, és csak a gyűjtők (többnyire sznobok) veszik, - már ha van rá pénzük.Igaz, ők egymás közt is kereskednek, mint a bélyeggyűjtők.
Volt egy kollégám, gyufás skatulya címkéket gyűjtött, még külföldre is levelezett miatta.

Aztán ott vannak a penge címke gyűjtők! :DDD
Én csak nevetni tudok rajtuk... 
Igaz, gyerekkoromban régi képeslapokat gyűjtöttem, kedvenceim a kisformátumú (ma giccsesnek számító rajzolt) képeslapok voltak, mint pl. ez itt:
Kapcsolódó kép

Vagy egy Újévi:
Kapcsolódó kép

A kislányom meg szanvétákat gyűjtött, bárhol jártunk, mindig "megspóroltuk" az étteremben kapottakat, inkább a saját zsebkendőnkkel töröltünk kezet, ajkat. De volt olyan, hogy kértünk a pincértől, ha készségesnek látszott.
Képtalálat a következőre: „papírszalvéta”

Legutóbb a hugomék 50. házassági évfordulós szalvétáját hoztam el.
Sajnos nincs róla fotóm...
Ilyesmi volt, csak díszesebb:
Képtalálat a következőre: „50 éves évfordulós papírszalvéta”2018.07.19. 19:43

A ritkaságok nagyon drágák és bizony már inkább vagyontárgyak, semmint olvasnivalók... 

2018.07.19. 16:07

Ama könyvnek én is utána néztem a neten, és igen meglepődtem az ÁRÁN! :(((
Azt hiszem, még egy színes, keménytáblás régi szakácskönyvvel is vetekszik! 
Ez pl. új (2013-as) kiadásban kb. 3 e ft:

Képtalálat a következőre: „régi szakácskönyv”

Érdekes dolgok vannak...
Híres "Az önző gén" írója látom, pedig én eddig sosem hallottam róla... Fogalmam sincs, miért kerül 9-15 e ft-ba?!:(((

Bár dícsérik, hogy olvasmányos könyv, azaz könnyen érthető, de asszem, maradok inkább Oppemheimernél és a maghasadásnál! :DDD
Vagyok ennyire ÖNZŐ! ;o)

2018.07.18. 21:02

Stop... A genetikában nincsenek "véletlenek". Legfeljebb mutációk, de a szemszínt, ha jó genetikai analízisnek vetik alá a szülőket konkrétan meg tudják mondani. Én persze nem, mert tök hülye vagyok hozzá, de a tudósok igen.

A könyvet nem olvastam, és ahogy tudom, senki sem olvasta a családban, de ahogy a recenziót néztem, jó lehet.

2018.07.18. 16:17

Bocsánat kedves Akincilar!

Igazad van, nem hinném, hogy bármelyiktől...
Bár ami a géneket illeti, valószínűleg van ahhoz is közük, hogy ki milyen ételt részesít előnyben.
Azaz: mit kíván a szervezete? Nekem pl. erős a savam, ezért a savanyúságokkal hadilábon állok!:(((

Régebben jómagam sok receptet is hoztam ide, de fogalmam sincs, olvassa-e azokat valaki?...

Köszönöm a türelmedet, igyekszünk majd rendet tartani a topicok között, elnézést!
Azonban mivel nem zavartunk senkit, és sajnos a topic indítója, Gömbicica is elpályázott, pedig kértem, jöjjön gyakrabban, így arra válaszoltunk, amit éppen kiforgott a szó kereke...


2018.07.18. 9:29

Ezek amúgy a konyhában vagy szabadtűzön lesznek finomabbak? :) 

2018.07.17. 22:33

Szóval a szemszín-dolog és még sok más GÉNEK által meghatározott emberi tulajdonság (külső, belső) még az antropológusoknak is megoldhatatlan probléma, és érvényesül ebben is az emtrópia, a meghatározhatatlanság elve...
azaz a VÉLETLEN! :DDD
Ami ugye nincs, csak rajtunk kívül eső okok vannak! :DDDD

Szóval a génhiba sem betegség, csak HIBA!:(((
Van egy könyv, vagy mi ...
"Az önző gén" a címe, a párom emlegeti folyton, jó lenne elolvasni, de se égen, se földön nem tudom feltalálni!:(((

Te nem hallottál róla, vagy a fiad?...
Képtalálat a következőre: „emberi gének”