Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.04.26. 15:18

Na, ez az a grízgaluska, ami sem anyósomnak, se a nejemnek, se a lányomnak nem sikerült még soha. Lesz abból minden, főleg grízleves, de galuska? Fel nem foghatom, hol hibáznak, de hogy valahol hibáznak, az biztos. Én magam még nem próbáltam, mert ugye ne hergeljük az alvó oroszlánt....

2018.04.26. 1:05

Grízgakuska leves gyorsan, könnyen, egyszerűen:
Lehet kapni az élelmiszer boltokban ott, ahol a zacslós levesek, meg leveskockák vannak, kocsonyaszerű húsleves sűrítményeket is. Ezekből gyorsan lehet finom grízgaluskás húslevest készíteni.
Aki szereti az erőset, száraz (felfűzött) cseresznyepaprikát tegyen  másfél liter forrni kezdő vízbe, tegyen bele karikára vágott sárgarépát, majd mikor az megpuhult (5-6 perc!), tegyen bele 2 kisdoboz húslevessűrítményt, legjobb szerintem a tyúk ízesítésű.
Mikor felforrt, az egy tojásból előkészített grízgaluska tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggassuk bele, melyet egy tojásból keverünk ki kis sóval, apróra vágott petrezselemmel, és annyi búzadarával, amennyit a tojás felvesz, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Hamarabb is megcsinálhatjuk, hogy jól megdagadjon. Mikor feljönnek a lé felszínére, kóstoljunk meg egyet, akkor jó, ha nem túl puha, azaz nem ázott el a galuska. Még másnap is jó ez a leves, ha marad belőle.


2018.04.16. 6:26

Képzeld, találtam egy verset az Orionról!
Nem ebbe a topicba való ugyan, de itt az írásom róla, ezért idehoztam, egy kedvenc magyar költőm írta:

Tóth Árpád

KASZÁSCSILLAG


Kora este a padon
Ülök, künn a Bástyán,
Tűnődöm a csillagok
Néma fordulásán;
Kaszáscsillag, az öreg,
A nyugati szélen
Éppen nyugszik: eleget
Ragyogott a télen.

Hányszor néztem akkor őt
Fájó órák éjén,
Virrasztott a téli ég
Kopár meredélyén,
Égett nagy fényjelekkel,
Csuda-rejtelemmel,
Ő, az örök Orion,
A vén Égi Ember.

Biztatgatott, csüggedőt,
Hű, szigorú fénye:
Ne félj öcsém, istennek
Kisebb teremtménye!
Fény vagy te is, lobogj hát,
Melegíts és égess,
Hinned kell, hogy a világ
Teveled is ékes! -

Téli csillag, csillagom,
Tavasz akar lenni,
Kamasz-fények villogják:
A mi tüzünk semmi;
Furcsa, vad reflektoruk
Vén fényünkbe lobban,
Öreg csillag, Orion,
Hát lenyugszunk mostan?

Csillagapám, fénysubás
Öreg égi pásztor,
Vagy tán dac az, amit most,
Búcsúzva, példázol?
Így a bölcsebb? - letűnni
Büszke, bús kudarccal
S száz év múlva kelni majd
Örökfényű arccal?

Ülök este a padon
Idekünn a Bástyán,
Tűnődöm a csillagok
Néma fordulásán;
Kaszáscsillag, az öreg,
A nyugati szélen
Leáldozott. Méla csönd
Éje maradt vélem.

Képtalálat a következőre: „Orion csillagkép”
http://cms.sulinet.hu/get/d/a30bb5b6-743d-4baf-8c3d-b63e242c8def/1/8/b/Normal/orion.gif
A Vadász (Orion)

Az Orion sokak szerint az égbolt legcsodálatosabb cs
illagképe. A görög mitológiában Orion híres vadász volt, aki egy ízben azt a feladatot kapta, hogy tisztítson meg egy szigetet a vadállatoktól. Később azzal kérkedett, hogy az egész földön kiirtja a vadakat, és féktelenül pusztítani kezdte őket. Az istenek körében ez rosszallást váltott ki, ezért egy hatalmas Skorpiót küldtek ellene, amely végzett vele. A Skorpió egyébként a nyári égbolt állatövi csillagképe, amely úgy helyezkedik el, hogy sosem láthatjuk egyszerre áldozatával együtt. Amikor az Orion kel, akkor a Skorpió már nyugszik és fordítva. A három középső csillag jelöli ki a derekán lévő övet. A magyar csillaghitben ez három kaszáló földművest jelképez, innen ered a csillagkép magyar neve: Kaszás.

A csillagk
ép igen szép csillaga a Betelgeuze, amely nagyságát szabálytalanul változtató vörös szuperóriás. A Világegyetem jelenleg ismert legnagyobb méretű csillaga. Az Orion másik legfeltűnőbb csillaga a Rigel (az óriás lába). Kékesfehér szuperóriás csillag. Az Orionban több híres csillagköd is található: pl. a Nagy Orion-köd, amely jelenleg is új csillagok szülőhelye és a Lófej-köd, amely egy sötét porfelhő.
/Forrás: Sulinet, Tudásbázis, Csillagászat/

2018.04.15. 1:30

https://www.youtube.com/watch?v=Y6GeXF00yKA
Az első űrséta - Alekszej Leonov - 1965. Március 18.
Kapcsolódó kép
http://www.urvilag.hu/show.php?fn=urseta50-2.jpg

Alekszej Arhipovics Leonov (oroszul: Алексей Архипович Леонов; 1934. május 30. –) szovjet űrhajós és a légierő nyugalmazott marsallja. Ő volt az első ember, aki 1965. március 18-án Voszhod–2 űrhajóból űrbe kilépve végrehajtotta az első űrsétát. Második űrrepülése szintén történelmi alkalom volt, az első nemzetközi űrprogram, az Szojuz–Apollo-program szovjet űrhajójának parancsnoka volt. Az űrhajóscsapatba történő beválogatását követően viszonylag sokáig kellett várni, hogy az űrbe jusson, de akkor rögtön történelmi feladatot kapott, talán a Jurij Gagarin repülése utáni leglényegesebb feladat teljesítését: az űrsétát. Az eredetileg a Vosztok–11 repülésre tervezett műveletet az űrverseny miatt életre hívott Voszhod-programba tették át és a Voszhod–2 expedíción hajtotta végre Leonov. Tizenkét percet töltött a „semmiben” – még Észak-Afrika felett nyitotta ki az ajtót, Szocsi felett lépett ki a kabinból és egészen a Szahalin-szigetig lebegett „odakinn” –, közben 28 000 kilométert tett meg. Az űrséta érzéseit ekképp fogalmazta meg: „A Földről az égboltot és a csillagokat felhőtlen éjszakán ragyogónak látjuk. Ez a ragyogás azonban össze sem hasonlítható azzal, amely a kozmoszban tárul elénk. A csillagos égboltnak még a fekete színe is rendkívüli, olyan, mint a sűrűn felvitt tus, és a csillagok olyan ragyogóak, mintha belülről Volta-ívvel megvilágított kristályok lennének. A Napra egy pillanatra sem tudunk ránézni. Olyan vakító, mintha villamos ívhegesztés lángjába tekintenénk… Földünk azonban csodálatosan szép, különösképpen a tengerek, az óceánok, az erdők hatalmas táblái, a hegycsúcsok és fehér hósapkáik. Azt hiszem, az egész világmindenségben nincs szebb bolygó a Földnél!”


Képtalálat a következőre: „az első űrséta - leonov”

http://p1.vatera.hu/photos/90/0b/8bb9_1_300.jpg?v2
Leonov aláírása postai bályegen.

2018.04.15. 1:17

Megtaláltam Leonov néhány képét:

Kapcsolódó kép
https://24.p3k.hu/app/uploads/2017/01/spaceimages-9-800x567.jpg


https://images.firma-gamma.ru/images/8/8/d28832794232b.jpg

Képtalálat a következőre: „alekszej arhipovics leonov űrhajós”https://hu.wikipedia.org/wiki/Alekszej_Arhipovics_Leonov

Alekszej Arhipovics Leonov (oroszul: Алексей Архипович Леонов; 1934. május 30. –) szovjet űrhajós és a légierő nyugalmazott marsallja. Ő hajtotta végre 1965. március 18-án a Voszhod–2 űrhajóból az űrbe kilépve az első űrsétát. Második űrrepülése szintén történelmi alkalom volt, az első nemzetközi űrprogram, az Szojuz–Apollo-program szovjet űrhajójának parancsnoka volt.

Itt olvashatsz róla részletesebben:
https://24.p3k.hu/app/uploads/2017/01/leonov-artist-800x592.jpg


2018.04.15. 0:52

Tudod, furcsa az élet!
Most éppen számomra azért, mert ez a Te téves információd bizonyos "Kulik" nevű oroszról visszarepített engem a gyerekkori múltamba.
Ugyanis a zongoratanárnőmet Kulik Józsefnének hívták, nyugodjon békében haló porában is, mert nagyon jó tanár volt!
A férje, Kulik József malomtulajdonos volt, és bár a férjet a nyilasok lőtték agyon a II. világháború végén, a fiait "elnyomó burzsuj" /malomtulajdonos burzsuj!?:(((/ gyerekeiként nem vették fel "osztályidegenség" miatt az állami gimnáziumba a Rákosi rendszerben. Szegény asszony egyedül nevelte a 3 fiút. Mikor elvégezték az általános iskolát, elvitte őket az özvegy tanárnő Kecskemétre egyházi gimnáziumba, és ott érettségiztek le, majd Svédországba mentek egyetemre, s kint is maradtak.
Az én zongora tanárnénim meg nagy kegyesen minisztériumi engedéllyel taníthatott otthon zongorát maszekban, ugyanis a településen nem volt zeneiskola. Sok régi "úrinő" volt akkoriban ilyesmivel pénzkeresésre kényszerítve, Kató néni tehát zongoratanításból éldegélt igen szűkösen.
Kodály Zoltán tudomására jutottak ezek az esetek, s közbenjárására összegyűjtötték az ilymódon képesítés nélküli zenetanárokat, és indíttatott Debrecenben számukra egy levelező szakon szerezhető tanárképzőt.
Kató néni elvitt engem Debrecenbe meghallgatásra a tanárnőjéhez, lát-e bennem tehetséget, így kerültem a Debreceni Zenegimnáziumba 16 évesen...

Szóval bizony ez a KULIK név szíven ütött engem... Nem is tudtam, hogy ez orosz név! 
Mert gondolom, az, vagy valamilyen szláv eredetű.
Tény, ami tény, Kató néninek köszönhetem első sorban, hogy zenei pályára mehettem. Mert ha ő nem lát bennem fantáziát a sok tanítványa közül, belőlem nem lett volna sohasem zongoratanár, majd később zeneiskola igazgató.
Hálával gondolok erre a névre, s arra az áldott jószívű, de szigorú asszonyra, akit a sok megpróbáltatáson biztos a zene segített át, mert gyönyörűen zongorázott.
Jómagam vallom, NINCS VÉLETLEN! Csak önmagunkon kívük álló okok vannak. Az ember előbb-utóbb rájön, determinizmus sincs, de a világban - az Univerzumban - bizony gyakran történnek érthetetlen dolgok...
 
Fénysebesség:
Olvastam valamelyik "okos" könyvemben, hogy éppenséggel a fekete lyukak felrobbalása esetében -mert ilyen is létezik! - fordulhat elő a fénysebessség átlépése...
Hát nem tudom, de én valahogy mindig az ókori olimpikonokra gondolok, hogy bizony ők MA már el se jutnának az olimpiára, mert azt kell tapasztaljuk a versenyeken, hogy bizony, mindig akadnak jobbak! Pont a fényebesség ne lehetne majd valamikor átléphető?! Hogy mikor, és milyen módszerrel, üzemanyaggal, az per pillanat nem érdekes. Szerintem ELVBEN nem lenne helyes akárcsak tagadni is a lehetőségét!

Célpont megsemmisülése:
Minek célpont? Anélkül is lehet száguldozni, nemde?
Mi sem azokat az égi objektumokat látjuk, amelyek most léteznek valahol, hanem a múltban levőket, s könnyen lehet, már rég nem léteznek, amit látni vélünk.

Gyerekkorom óta féltem egy csillagképtől, édesanyám mutatta a "Kaszás csillagot". Mindig a Halállal azonosítottam, ugyanakkor az ORION szó nagyon tetszett (A zöld szemű nagy világvevő rádiónk márkáját hívták ORION-nak, s nem tudtam, hogy bizony, az más néven a Kaszás csillag! 
Képtalálat a következőre: „orion csillagkép”
https://ipon.hu/_userfiles/Image/Jools/2014/nov17-23/orionstars.jpg
Aki többet szeretne róla megtudni, itt olvashat róla:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Orion_csillagk%C3%A9p
Orion csillagkép

Olvasgatva róla, érdekes, csak nekem jutott eszembe a félelmetes Halál kasza az alakja után?!...
   

2018.04.13. 8:34

Hát nem is találhattad, az emlékezet megcsalt, mert megint azt hittem, hogy tudom, de persze nem... Alekszej Arhipovics Leonov, no ő volt az. Az Alekszej stimmelt...

Lehet, hogy lehet fénysebesség fölött haladni, de eddig erre nem találtak semmiféle jelet. Úgyhogy valószínűleg nem is lehet. Ha esetleg a tér görbületeit kihasználva valaki nem tud erre módszert, de a térgörbítés iszonyú energiákat követel, és a célpont valószínűleg meg is semmisülne közben... 

A krumplifőzeléket nem szeretem. Se sült kolbival, se mással. Megeszem, szó se róla, de ennyi.. De neked jó étvágyat hozzá, illetve egészségedre... :0)

2018.04.12. 12:07

Dehogyis nem tudod! Ott van az első mondatod végén: NEM PUBLIKUS! :DDD
Majd kiadják, ha bizniszt látnak benne...
Addig meg hadd vásárolják a zemberek a bugyuta sci-fi-ket 5-6 e ft-ért (nálunk...), mint amire mind Steward, mind Hawking utalt a legutóbb általam olvasott könyveikben: "Galaxis kézikönyv stopposoknak". Kapható már magyar nyelven is. Erről bővebben írok majd a Témába vágósba, ha lesz időm.
Fura történet, legalábbis az én szempontomból, ahogy a látókörömbe került ez a könyv...

Ami Leonyid Alekszejevet illeti, a neten csak Leonyid Alekszejevics Kulikot (1883-1942) találtam, aki a 1908-as Tunguz meteort rajzolta le, itt egy írás az eseményről, és a kutatásokról, feltételezésekről:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=beatrice&pid=19622
Tunguz

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép


Híjjnye a mindenit! De jópofa írás!!! :DDD
Nekem a legjobban a "földönkívüliek általi felrobbantás" tetszett, hogy megmentsék az EMBERISÉGET a kipusztulástól!;o)
Hát mit ne mondjak? Nem hallik valami tudományosan, ha LUKÁCS BÉLA fizikus írásira gondolok, amely szerint lehetetlen a földönkívüliek Földre látogatása a távolságok miatt...
Bááááár, írtam már, én nem hiszek abban, hogy a fénysebesség (300 000 km/sec) ne lenne átléphető! 
"A ma igazsága a holnap hamissága!" /Azaz: Amit ma állítanak, holnap megdőlhet!/- EZ áll a tudományos igazságokra, nemde? :P

Na mára ennyi elég is a főzős topicba, megyek, és megfőzöm a krumplifőzeléket a sült kolbihoz, mert még éhen halok!!! ;o)
Képtalálat a következőre: „sült kolbász krumplifőzelékkel”


2018.04.12. 8:22

Pedig valóban leírnak mindent, főleg a tudományos kutatások számára, csak hát ugye ez nem publikus... Festő már volt fenn, pontosabban olyan űrhajós, akinek volt némi tehetsége a festéshez és meg is festette, amit látott (ha jól tudom Leonyid Alekszejevics), de írót még nem találtak, illetve lehet, hogy nem engedik kiadni, mert... Mert nem tudom...

2018.04.11. 12:06

Hát érdekes dolgok történhetnek, lehetnek ott az űrbázison.
Igazán lehetne egy irodalmár közöttük, aki leírná naplószerűen azt, valahogy úgy, mint a költő (Petőfi: Egy estém otthon), csak nem versbe szedve:

"Egy napom az űrbázison."

És részletesen leírná IRODALMI nyelven, hogy a hozzám hasonló laikusok is felfogják, mikor mit csinált, a reggeli (?) felkeléstől a lefekvés utáni éjszakán keresztül (mit álmodott pl?) a másnap reggeli felkelésig MINDENT!
A kényes (vegetáláshoz tartozó) részleteket is.
Bár lehet, hogy van már ilyen, csak a NASA nem teszi közzé.
Pedig biztos sokakat érdekelne, természetesen nem pletyka szinten, de nem is sznzáció hajhászás miatt, hanem a REALITÁSOK miatt.
Ezen keresztül kóstolhatnánk bele az ottani életbe.

  Kapcsolódó kép
https://vignette.wikia.nocookie.net/starwars/images/9/95/Cardan5-FoCMapEd.jpg/revision/latest?cb=20080801090557&path-prefix=fi

Háááát...
Sajnálom, hogy nem ehetnek olyan finom, "ujjragacsozós" cupákos csülkös babgulyást! ;o)

2018.04.11. 8:49

Igen, bár ugye a levest nem tányérból eszik, mert ugye a súlytalanságban az nem megy, de valamiféle zacskós adagolással, ahonnak ki lehet inni, vagy sziívószállal kiszopogatni. A többivel könnyebb a dolog, bár oda is speciális csomagolás kell, mert a levegőben esetleg úszkáló törmelékek halálos fenyegetést jelentenek. Nem csak a műszerekre, de az emberekre is, mert képzeld el, egy lebegő morzsa belélegzésekor mi történhet... Úgyhogy nagyjából úgy néz ki, mint a melegszendvics, vagy szendvics egy parkoló büféjében... (és akkor még nem is beszéltünk a dolog ellenkező végéről, ami régen pelenkázással történt, ma pedig már ez is megoldott, még a zuhanyozás is...)

2018.04.10. 19:13

Tényleg rendes ételt esznek már az űrhajósok is? Ezt nem is tudtam! Igaz, a mélyhűtött ételek sokáig elállnak, és elég finomak, mert az előbbiekben éppen ilyenekről beszélgettünk.
Tegnap nézni kezdtem a tv-ben egy sci-fit, de abbahagytam, mert egy nagy hülyeség volt. Ki a csudának gyártják ezeket, fel nem foghatom!:(((

Még a mirelite-ről:
Én nem kedvelem a mirelite gyümölcsöket, mert mikor kiolvadnak (pl. a málna), olyan lottyosak lesznek, hogy élvezheteten!
Hogy a csudába hihetik egyesek, hogy a hibernáció járható út pl. a ma még gyógyíthatatlan betegségben szenvedők esetében?
Lehibernálják őket, és ha majdan megtalálták a betegsége gyógymódját, felélesztik (????!!!....), és meggyógyítják!
Na, hagyjuk Ibolykát, mert lobog a haja!
Nekem meg égnek áll még a gondolattól is! :DDD

2018.04.10. 8:25

Az még nem lenne baj, hogy azt hiszi valaki (vagy valakik), hogy az ő vallása az "igazi, és egyetlen üdvözítő". Mert akkor mi van, semmi, hacsak annyi nem, hogy szánakozva nézi a többi "eltévelyedettet". A baj ott kezdődik, mikor valaki azt hiszi, hogy az ő hitét (legyen az bármi) muszáj, hogy kövesse a többi és aki nem, az üldözendő és megvetendő... No az már nagy baj, mert onnantól kezdve minden lehetséges, és ez a "minden" általában erőszak és társai...

Az űrhajósok már régen nem tablettákat esznek... Sőt... Bármilyen meglepő is, de ahogy én az utóbbi időkben láttam, kifejezetten normális ételeket esznek. Úgyhogy a gyomruk összemenésétől nem kell tartani, ellenben a csontrendszer és az izmok satnyulnak a súlytalanságban. 

 A "földönkívüliek" ábrázolásai pusztán a fantázia szüleményei. Semmi több...

2018.04.06. 13:07

Valóban minden vallással az a baj, amit egyszer egyik nagyokos mondott egy tv vitaműsorában, hogy mindegyik a TÖBBINEK ácsolja a keresztet, mert azt hiszi, egyedül az ő hite az IGAZI!
Oszt szerintem meg egyik se igazi, hanem mind csak hiedelem, mely az ember azon félelmén alapul, hogy majdan megsemmisül fizikailag, és nem lesz tovább SEMMI!:(((
Nehéz ezt elfogadni, elhiszem, de azért nem kellene a többieket bűnösnek, pogánynak, mifenének kikiáltani, ha nincs velünk azonos hiten, vagy éppen nem hisz!
Így van ez a vegetariánussággal is, főleg azokat tudom be hiteltelennek ezen a téren, akik régebben nagy hús zabálók voltak, most meg megvetik azt, aki megeszi. Hogy büdös, meg állatvédelem, stb.
Azt hiszem, az űrben lévő űrhajósok sincsenek oda a tablettákért rendes ételek helyett...
Nem csoda, ha egy sci-fi satnya testtel ábrázolja a földönkívüli, nálunknál "fejlettebb civilizáció" egyedeit, hiszen ha nincs szilárd, gyomorral, bélrendszerrel feldolgozandó táplálék, akkor elkorcsosulnak az emésztő szervek, mint az ősembernél a farok. Ott van egy picurka csonk belül, oszt annyi. Semmi funkciója nincs.
A majom meg milyen ügyesen kapaszkodik vele a fán!:DDD
Képtalálat a következőre: „majmok a fán”


 


2018.04.06. 8:46

A buddhizmus valóban erőszakmentes elméletileg, azonban ugye nézz csak körül a világban és rájössz, a buddhizmus nevében is lehet tömegmészárolni... Őrület, nem? Amúgy nekem se való lenne. Mert amúgy egy önnmagába visszaforduló filozófia, ami a fejlődést nem tekinti semminek. Az meg, hogy az egyén, mint önálló valami, lelkileg hova fejlődik, semmire se jó a társadalom szempontjából... Hisz valakinek majd mindig dolgoznia kel, hogy enni lehessen és az a valaki nem lehet soha megvilágosult, mert ezer gondja és baja van. 

No ja, és még mondhatnánk, sokáig, mint példáula "bacon szalonna", ami csak magyarul van így, mert mindenhol másutt csak bacon, ami azt jelenti, hogy húsos szalonna. No ja, a magyar nyelv szépségei...

2018.04.06. 0:45

Igazad van, mert van nekem egy "VILÁGVALLÁSOK" c. könyvem, és abban is az áll, hogy a buddhisták hisznek egy végső létezőben, de ezt nem nevezik "Istennek". Sokuk szívesebben nevezik a buddhizmust "életbölcseletnek", mint vallásnak.
Kb. 400 millió buddhistát tartanak számon a világon Európán át Amerikáig, ahol különösen erős a hit.
Az ember mindaddig újjá fog születni, amíg "megvilágosodik", és eléri a nirvánát.
A buddhista akár szimpatikusnak is mondható, hisz a követője igyekszik kifejleszteni magában az erőszakmentesség, a bölcsesség és a részvét tulajdonságát, hogy egyszer majd ő is megvilágosodjék.
De sajnos, nekem ez a hit nem való, mert régen rájöttem, alkalmatlan vagyok a meditációra.
Azaz képtelen vagyok elengedni a gondolataimat, melyből, - tudomásom szerint  legalábbis - naponta kb. 15 ezer száguld át az emberi agyon.
Én ezeket NEM adnám oda semmiért!
Olvastam egyik könyvben, hogy van egy eljárásféle, amivel valami elektromos sapka felhelyezésével törlik az embernek a gondolatait, és akik a kísérletben részt vettek, legfurcsább élmény nekik a BELSŐ CSEND volt... Hát én nem akarok ilyet!
Csak hadd danolásszon mindig valami ott az agyamban belül. Néha egy ócska kis sláger jár folyton a fejemben, máskor egy klasszikus motívum, vagy éppen magamban ott belül beszélgetek egy kedves ismerőssel, főleg, ha valami gondom van, jól kipanaszkodom magam, így általában megnyugszom... (Bizony, Veled is szoktam, kedves Dmolár!)

Tehát alkalmatlan vagyok a buddhizmusra (is...).

BUDDHIZMUS JELENTÉSE:
"...  a nőies vonások a "megvilágosult" Buddhát mutatják (amibe az a röhej, hogy maga a Buddha szó is megvilágosultat jelent)."

Na igen... Ez olyan, mint a La Manche csatorna, azaz CSATORNA Csatorna a franciák és angolok közti tengeren:
Kapcsolódó kép


2018.04.05. 8:35

Hát ja... Dehát érthető, a vallások is csak az emberek művei, és hát az éppen aktuális tudásuk alkotta meg az ünnepek dátumait. Mondjuk éppen helyesbíthetnének, de hogy venné az ki magát, ha nem a holdtölte után isten tudja melyik napon lenn az ünnep.... (ebben is látszik, hogy a vallások leggtöbbje mennyire merev és anakronisztikus).

Ha meg már Buddha... Nos, a nőies vonások a "megvilágosult" Buddhát mutatják (amibe az a röhej, hogy maga a Buddha szó is megvilágosultat jelent). Úgymond itt már nem ember, hanem "megvilágosult", aki túltette magát a földi lét dolgain... A tetejébe a Buddhizmus nem is anyira vallás, mert speciel egy deka isten sincs benne. Az van benne (rettentő felszínesen fogalmazva), hogy az életünk során a legfontosabb a teljes feloldódás (nem találok jobb szót rá) a világi dolgok elvetése, az önismeret, a magunkba szállás, hogy eljussunk ahhoz az állapothoz, amikor már nem kell újjászületnünk, azaz kivonjuk magunkat az örök körforgás hatálya alól. És akkor ott van a nirvána, ami nem azt jelenti, hogy semmi (ezt az ökör európai akarja így érteni), hanem az, hogy ismeretlen... 

 A szobor mániás dolgok pedig elfajzások, mert Buddha "megdicsőülése" után (már amikor a teste meghalt a hívei szerint) sok különböző irányzat alakult ki, a lámaizmustól a fene jobban tudja miig... 

2018.04.05. 0:29

A fene essen már bele ebbe a rahedli sokféle vallásba, nem elég, hogy itt ez az isten, ott amaz, még a dátumokkal is variálnak?!
Ki a franc tudna ennyifélét megjegyezni, ráadásul MIRE JÓ ez az össze-visszaság?!
Már gyerekkoromban is, amikor az ateizmusról még csak nem is hallottam, csak dohogtam magamban amiatt, hogy mért köll nekem imádni egy olyan vaakit, aki mindig azonos időben (december 24.) született, de mindig máskor halt meg! Hol március végén, hogy április elején?! Erre kiderül, hogy a születése körül is akadnak problémák, nem is kevés! Nah, engem EZ a téma asszem - már csak ateistaként sem! - nem fog érdekelni. Mindenki higgyen abban, amiben akar, ünnepeljen, amikor kedve tartja, nem bánom én!...

Vesperásozzanak, amikor akarnak, virrasszanak kedvük szerint, temessék el Jézust a kedvük szerint, aztán higgyék, hogy harmadnapon halottaiból feltámadt, az a kis őserdei busman néger meg csak hadd pillogjon: - Ezeknek meg mi bajuk?!

Asszem, visszamegyek a régi elvemhez: engem csak a majom... izé... művészeti része érdekel a vallásoknak.
Itt van pl. az indiai vallás, amelyben - lehet nevetni! - amikor legelőször  Buddhának megláttam gyerekkoromban valami könyvben az ülő szobrát, azt hittem, hogy NŐ!:DDD
Kapcsolódó kép
Még kiderül róla, hogy tényleg az! :DDD
Legalábbis ennek itt jó nagyok a cicijei, hát neeeeem?! ;o)

Jajjj, jajjj, csak nehogy kikapjak, hogy nekem semmi se szent! Pedig dehogynem! Az egész mindenség SZENT a kis bogártól az elefánton át a nagy fehér cápáig MINDEN! ;o)

Csak az EMBER nem, mert ha az lenne, az nem lenne jó!
Mert ahhoz tudnia kéne, hogyan viselkedik az Isten, de nem tudja! Se én, se Te, se ő, se senki. És kész!

Olvasni meg nem szeretek sok szöveget a neten, égni kezd a szemem, jobb szeretem a könyvet, van is sok, épp ma rendeltem megint vagy tízet, aztán majd lesz még több restanciám! :(((
Mindenfélét: fizikát, Frank Zappát, Gőgös gúnár Gedeont, fizikát, kvantumelméletet, matekot, logikai feladatokat... Ilyesmiket.
Rövid az élet, de amíg élek, szeretnék olvasni, amit lehet... Rajtunk is múlik, hogyan is múlik, s hogy jó, vagy rossz, ha véget ér????...
https://www.youtube.com/watch?v=bwtGKdgbS_Q
Toldy Mária - Rövid az élet (1967. Táncdalfesztivál, döntő) 

Képtalálat a következőre: „buddha ülő szobra”
https://img3.stockfresh.com/files/y/yongkiet/m/57/7714060_stock-photo-row-of-buddha-statue.jpg
Nem lesz belőlük egy kicsit sok?!:DDD

2018.04.04. 8:52

Kutyafülit... Az ortodox keleti egyházak a Julianus naptár szerint tartják a karácsonyt, ami most speciel január 6-ra esett, ha igaz. A Julianus naptár ugyanis nem olyan jó mint a Gergely féle, így lassú időeltolódások vannak benne, úgyhogy százhuszonhat évenként egy nappal odébb vándorolnak az ünnepek.

Elovasni mindent meg nem lehet. Sem idő nincs rá, se az agyunk nem tudná befogadni, mert eldobná, mint "felesleges információ"-t. No de többek között ezért van a Google (is), hogy ha valamit nem ismerünk, rákeressünk és valahol csak van rá válasz.

Én gyorsan olvasok (akárcsak a fiam), de emiatt sokszor felületesen, nekem meg ezért kell néha visszalapoznom... Meg azért is, mert a nevek nem ragadnak meg bennem, így azután ha valaki már régen nem szerepelt egy regényben és előbukkan, törhetem a fejem, ki ez, és honnan kerül elő? No ilyenkor is a visszalapozás segít, ha van hozzá türelmem (általában van).

2018.04.03. 19:49

Köszi szépen a linket a karácsonyi böjt témában.
Nem csoda, hogy nem tudtam róla, mert ugye ez a keleti keresztény vallásúaknál szokásos.
Bizánci hagyomány, még csak nem is pravoszláv vallás, mint az oroszoké, mert úgy tudom, náluk Újévkor van karácsony, s nem december 24-én...
Hát volna még mit pótolnia az embernek, de az IDŐ az, ami sok mindenben meggátol bennünket.

A tudásszomjunk olthatatlan, és az ember azt se tudja, mikor kiolvasott egy könyvet, melyikkel folytassa, olyan sok az érdekesség, és oly nagy a tudatlanságunk még ilyen idős korban is, és bizony, a bőség zavarával küszködünk.

Arról nem is beszélve, hogy igen sok azon könyvek száma is, melyeket nem ártana újra elolvasni, hisz az agy feledékeny...
Sokat tudunk, de sok olvasottabb emberhez képest bizony nem eleget.
Kár, hogy én pl. elég lassan olvasok, megrágom az olvasottakat, gyakran vissza is lapozok...

Ami az egyműves szerzőket illeti, igazad van!
A felsoroltak valóban TÖBB műves szerzők, én csak azokat az alkotásaikat emeltem ki a sok jelentős műveik közül, amelyek a legtöbb embernek elsőként ugranak be, ha a nevük felmerül. De elismerem, hogy vannak, akik végeláthatatlanul sorolni tudják a többi - ugyancsak jelentős! - műveiket.