Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.02.06. 22:50

Köszi az információkat mindegyik témában.:)))

Most azonban teljesen MÁSBAN kérném a segítségét a tisztelt olvasó publikumnak, s kérem, aki tud, válaszoljon nekem.
Ugyanis az van, hogy karácsonyra kaptam egy villany goffri- és szendvics sütő készüléket.
Háromféle sütőbetéttel. ILYEN:Ilyenek a betétek, mint az első kettő:


A goffri sütő része rendben volna, csak azt kellett kikísérleteznünk, mennyi tésztát tegyünk bele, hogy kitöltse a teret. Egyszerre két barabot süt meg.
Viszont a szendvicssütéssel bajban vagyunk, mert mindig kifolyik a töltelék a toast kenyérszeletekből, és ráég a sajt, de a melegszendvics krém is, hogy úgy kell levakarni. A betétekkel nincs gond, mert teflonosak, és mikor kihűl a gép, akkor simán le tudom törölni, vagy kipotyog magától. 
De a keret! Na, az rémes, mennyire ráég, kénytelen vagyok vizes szivaccsal feloldani, majd késsel levakarni, és szivacsos dörzsivel lepucolni.
Hát mit ne mondjak?!
Elég kiábrándító művelet egy finom melegszendvicses reggeli után!:(((
Pedig direkt toast vékonyra szeletelt szögletes kenyeret vettünk hozzá, s rájöttünk, nem szabad a kenyeret a széléig megkenni... Na és hát eleve csak az alsót kenjük be, a felső szelettel csak beborítjuk.
A párom nagy gourmand, és szereti a sajtot, így a melegszendvics krémre sajtot is tesz. Először edamit szeleteltünk rá,  de kifolyt, aztán vett azt a négyzetlapos direkt toaszt sajtot, de az még rosszabb lett, mert még jobban megolvadt, és kifolyt a keretre!:(((

GÖMBICICA, MERRE JÁRSZ?! :'(

Kérlek benneteket, segítsetek, mit kéne másképpen csinálni, hogy ne bújjon ki a kenőagyag a kenyérszeletekből?!...
Előre is köszönöm! :)

2018.02.06. 8:25

Hát az az igazság, hogy az "egyszerű" ételeket (márpedig a gulyás is, a halászlé is, meg a pörköltek is igazából egyszerűek) nehéz készíteni. Értem alatta azt, hogy olyan "igazi" legyen. Sajnos ahhoz nem elég a recept, bár jó átlagos ételeket aból is lehet készíteni, de ahhoz, hogy nagyon jó legyen, kell némi megérzés, vagy fantázia, vagy nevezzük akárminek. Abban is igazad van, hogy a bajai halászlé (másnéven dunai) egyszerűbb, de azért arra még jobban kell vigyázni, mert elég egy kicsi mellényúlás és annyi neki... Én ettől függetlenül a tiszai halászlevet kedvelem jobban.. 

Ami a szőlőt illeti. Nos, nem fantázianév a Chardonnay, az egy szőlőfajta. Meg a többi is. Ugyebár a nagy filoxéra járvány után kis hazánkban elterjedt a direkttermő szőlők termesztése, ami ugyan lényegesen könnyebb volt, mert szinte nem igényel kezelést, de olyan is a bora... (Más kérdés, hogy műveltebb tájakon a direkttermőket igen hamar kizárták a termelésből, de hát nálunk...) Szóval azokat vágatták ki. A homoki borok is lehetnek jók, ha jó a szőlő és jó a pincészet. Ami meg a kannás borokat illeti, hát bizony azokban anno volt tiszta szesz, víz, édesítő szer, aroma és ha szerencsés volt a vevő, tán némi bor is keveredett bele. Mára ennek úgy-ahogy vége (végre), de az olcsó kategóriájú borokban azért még fellelhető némi édesítőszer...

2018.02.06. 1:05

Köszi a dícséretet, jó tanárom volt a férjem személyében, ő remekül főzött, elsősorban "férfias" ételeket, úgymint birkapörkölt, füstöltcsülkös babgulyás, marhapörkölt lábszárból, halászlé szegediesen, azaz paszírozva, volt hozzá türelme, ami nekem nem. Egyszer voltunk is Szegeden, meghívott bennünket igazi szegedi halászlé vacsorára egy kollégája, ugyanis az ottani ATI-nál is volt egy főzőcskézni szerető oktató, s vele együtt voltak 1980-ban Irakban, amikor is bérmunkásként hordtak le Bagdadba német Mercedes alvázakat az araboknak.
/A férjem ott kint vált rasszistává, addig ugyanis nem volt az, de olyan felsőbbrendűen viselkedtek velük az arabok, hogy vérforraló volt. Ez még Szaddam Husszein idejében volt./

Nos, a szegediek nem szerették a bajai halászlét, amihez gyufatésztát főznek ki, és azzal eszik. 
A szegediben nincs tészta, hanem a paszírozott előfőzött "szemét" halakból, meg a potyka farkából, fejéből főzött, s lepaszírozott halhústól olyan sűrű a leve, hogy szükségtelen a tészta bele..

Mikor 2006-ban elkezdtem számítógépezni, rá pár évre rákerestem a bajai halászlé készítési módjára, és nagyon megtetszett! Azóta én CSAKIS úgy főzöm, mert gyorsan megvan, egyszerű, nem kell paszírozni sem, és finom. Itt már jó régóta lehet kimondottan halászlé gyufatésztát is kapni.

De visszatérve a birkapörköltre, igazad van, nem mindenki tud jót főzni, rémesen elkészítettet is ettem már, csupa faggyú ízű és csontszilánkos volt, pedig étteremben voltunk, északi szomszédainknál, szintén a Duna közelében.

Régen a szegény emberek étke volt, de most olyan drága, mert kuriózumnak számít, mint a vadhús. Valaha az is olcsó volt, most meg kapni is alig lehet, legfeljebb a fővárosi nagy csarnokban.

A szőlőkivágásról:
Valóban nem a legkülönlegesebb borvidék volt, mert ún. igazi "homoki szőlő"-kből készítették. Bár a keresztapám a legjobb szőlősgazda volt Tiszaföldváron, mikor TSZ-esítettek, meg is tették a pincészet vezetőjének.
Viszont a rendszerváltás után divatba jöttek a különböző "fantázia-nevű" borok, úgymint chardonnay, meg ilyenek, és a CSAK kocsisbornak számító karcos borokra nem volt kereslet, hiába volt olcsó, ha az a réteg, aki ezt fogyasztotta, még ezt is drágállotta, főleg, ha munkanélkülivé vált. Azok álltak át a KANNÁS borokra, ami még olcsóbb volt, mert szinte nem is látott szőlőt!... Hogy miből csinálták, fogalmam sincs! Volt, aki azt mondta, kukoricából! ????...


2018.02.05. 9:08

Hát igen. A birkapörkölt külön tudmány, mert könnyen el lehet rontani, akár mert sok a faggyú, akár mert kevés, hogy a többiről már ne is szóljak. Úgyhogy gratulálok a mesterművedhez. Kár, hogy nálunk a családban senki nem szereti a birkapörköltet. Ez van, úgyhogy legfeljebb vendéglőben kockáztat meg ilyesmit az ember, csak hát sok helyen nincs, máshol meg nem jól készítik. Kényes egy étel, nem hinné ugyan az ember...

A szőlőt meg ott vágták ki, ahol a fajtajelleg nem volt jó, vagy a belőle termelt bort nem lehetett eladni. Mert hát lássuk be, bort ugyan majd minden faluban készítettek valahogy, de jó bort bizony nagyon kevés helyen. 

2018.02.01. 17:53

Igen, MA nagyon finomat sikerült főznöm.
Kedden kaptam birkahúst a hentesnél, a bal melső lába fölötti részt, azokkal a fájintos izomkötegekkel, és egy nyakdarabot. A férjemtől tudom, legfinomabb a birkának ez a két része. A csigolyás részeket a hentes nem vállalta szétbontani, mondván, azon kevés a hús, de szétütheti kisebb darabokra...
Na, erre majdnem ráfaragtam, mert tudom anyámtól, a birkát TILOS bárddal vágni, mert a csontja hajlamos a szilákosodásra. 
Én azt hittem, majd a csigolyák találkozásainál vágja szét, hát nem ez történt!
Nekiesett bágddal, és tíz (!) részre ütötte szét...
Azt hittem, a guta megüt! :(((
A lábrészhez nem is engedtem egyáltalán nyúlni!!!
Így ma másfél órán keresztül szedegettem le a húst a csontokról. A lábrészben két csont volt, az könnyű eset volt, szépen leszedtem róluk kötegenként a húst, közben a csontokat is szét tudtam bontani, és a faggyút is lepucoltam róla.
De a nyakrész! Te atya-gatya! Arra ráment egy órám, mire a szétvert csigolyákról darabonként levagdostam a húst szilánkmentesen, sőt, még a velőt is sikerült mindből hártya nélkül kimentenem.
Hát ennyit én még hússal életemben nem szöszmötöltem!
Igaz, a férjem míg élt, ez eleve az ő dolga volt, ugyanis értett hozzá, az apja hentes volt, és mindig együtt mentek télen disznóvágásokra a faluba.
Na de végülis minden jól sikerült, a csupasz csigolyadarabokat kidobtam, de a két lábszárféle csontokat belefőztem a pörköltbe, mert úgy tudom, finomabb az ilyesféle étel, ha belefő  néhány csont is.
Egy szó, mint száz:
Naggggyon finomra sikerült főznöm a birkapörköltet. Sokan észre se vették volna, hogy birkából van! :DDD
A titok: Jól le kell faggyazni a húst, és a vaskos hártyától is meg kell szabadítani. Kicsi azért maradjon benne ebből is, abból is, hogy a hús jellegzetessége azért ne tűnjön el.
Szóval PONT JÓ lett!!!:)))

Gyerekkoromban októberben volt mindig a szüret, és mindig vasárnap, mert a rokonság akkor ért rá. Jöttek még Szolnokról is a keresztanyám rokonai. 5 hold szőlőt szüreteltünk le pitymallattól alkonyatig. Érdekes, mindig napsütéses idő volt! Hogy ez hogy jött így össze, fogalmam sincs, tény, sose volt szeles, nedves időjárás. ARANY ŐSZ volt mindig.

Mi gyerekek is szedtük a szőlőt. A fiúk puttonyoztak. Édesanyám és keresztanyám pedig egy egész birkából főzték kint a szabadban az üstházban egy hatalmas zománcos üstben a birkapörköltet. Az volt ám csak a finom! Unokaöcsike volt a tűzfelelős! :DDD
Délután már lehetett mustot inni, mi gyerekek boldogan tapostuk a szőlőt a nagy mustos kádakban. És a darálóból a férfiak a satukba töltötték a szőlőt a préseléshez. Nagy gumicsövön engedték le a mustot a pincében lévő hatalmas hordókba, némelyik 500 literes is volt, az elejükön ajtóval!

Nagyon klassz idők voltak azok! /Pedig a Rákosi érában (1950-es évek eleje) volt, de mi ebből nem észleltünk semmit.../

Itt egy kép egy szüreti felvonulásról Egerből:

https://static.femina.hu/terasz/orasi_buli_hetvegen_a_tunderszep_magyar_volgyben/egri_szureti_mulatsag.jpg
A Szépasszony-völgyben szokták tartani a szüreti bálokat.

 
http://www.utikalauz.hu/magyarorszag/Gyorffy_Arpad/Eger-Szilvasvarad-Belapatfalva/Eger-Szepasszonyvolgy-pincek-gyorffya.jpg
Szépasszony-völgyi pincesor egyik részlete.

Nálunk nem voltak ilyen pincesorok, mert minden szőlőnél (kb. 2 holdas darabokon) lakóházak is voltak. 
Sajnos, mikor 2009-ben utóljára ott jártam, az ÖSSZES szőlőpászta ki volt vágva!!!:(((
EZÉRT kaptak pénzt a szőlős gazdák a 90-es évek elején, ha kivágják a szőlőket, ahogy a szarvasmarhákat is abban az időben! :(((
Azt mondták az unokaöcsémék, nem érte meg borszőlőt termelni.

2018.01.29. 8:40

Igen :0)

2018.01.28. 20:01

Gondolom, a "nagyon csinos" megjegyzést Házy Erzsébetre tetted.
Volt egy film is, amelyben Darvas Ivánnal játszott, abbak aztán tényleg nagyon szép volt mind hercegnőként, mind fiatalemberként:


Gerolsteini kaland - a Nagyhercegnő szerepében Házy Erzsébet

http://static.est.hu/kepek/214/1024/214458_1024_gerolsteini_kaland_01.jpg
Fiú ruhában Darvas Ivánnal

Itt a film is feketefehérben:
http://indavideo.hu/video/Gerolsteini_kaland_1957
Gerolsteini kaland (1957)

Magyar filmoperett Jacques Offenbach zenéjére

Gerolsteinben azok a lányok, akik egy évben születtek a nagyhercegnővel, nem mehetnek férjhez, amíg ő pártában van. Vonzó és gazdag férjet keresnek Antóniának, hogy a kincstárat megtöltsék. A szépséges uralkodónő álruhában és véletlenül ismerkedik meg a kiszemelt vőlegénnyel: a szomszédos Pecunia uralkodójával. Martin hasonló célból járja inkognitóban országát. Mulatságos bonyodalmak: együttes raboskodás, álarcosbál és lányszöktetés után egyesül a két koldusszegény korona...

Főbb szerepekben:
Darvas Iván (Martin nagyherceg)
Házy Erzsébet (Antónia nagyhercegnő)
Kiss Manyi (Klotild hercegnő)
Feleki Kamill (Bumm kancellár)
Tímár József (Ál-Bacca kancellár)
Lázár Mária (Anasztázia bárónő) 

Rendezte: Farkas Zoltán
Készült 1957-ben

2018.01.26. 8:32

Azta.. Valóban nagyon csinos. Nekünk ilyen tyúkunk nem volt. Sokáig se kutyának, se macskának se volt helye a házban, de azután alakultak a dolgok és ma már... 

2018.01.25. 18:36

Szóval vannak furcsa dolgok a nagyvilágban, sok olyan házikedvenc van lakásban tartva, amiről nem is gondolná az ember.
Hallottam, vagy olvastam, hogy Amerikában pl. népszerű malacot a lakásban tartani.
Csak azt nem tudom elképzelni, hogyan szoktatják szobatisztaságra?
Hoztam egy fotót, igen érdekes, már csak azért is, mert ha igaz, nálunk készült, Szombathelyen:

http://www.frisss.hu/webimages/images/malac.jpg

"... hallottunk már olyanról, hogy kismalacot tart valaki kutya helyett. George Clooney, Paris Hilton, David és Victoria Beckham csak pár név azon sztárok közül, akik több ezer dollárt voltak hajlandóak fizetni a különleges házi kedvencért. A minimalac-őrület nemcsak Amerikában, Európában és hazánkban is egyre nagyobb divatot teremt." 

2018.01.25. 18:27

A fenébeeee!
Eltoltam valamit, és eltűnt az egész beírás!:(((
Szóval igazad van, a tyúk nem való a zongorára, csizma az asztalra, és így tovább...
Viszont nekünk volt ún. "konyhás" tyúkunk, a Kátyityil.
Mindig karicsált, még énekelgetett is, bejárt a nyári konyhába, felcsipegette a morzsákat. Mi meg játszottunk vele, megsimogattuk, néha az ölünkben el is aludt. Olyan érdekesen csukta be a szemeit, nem úgy mint mi, de nem is úgy, mint a macska.

Kodály meg is örökítette a tyúkot a Háry János c. dajátékában:
https://www.youtube.com/watch?v=8K5mzaqXneQ
Kodály: Háry János - Örzse dala - Házy Erzsébet


https://i.ytimg.com/vi/8K5mzaqXneQ/hqdefault.jpg

Kedvencem volt Házy Erzsébet operaénekesnő. Ezen a képen jobban látható a bájos arca:


http://pctrs.network.hu/clubpicture/2/5/4/_/hazy_erzsebet-020_2054743_5692.jpg


2018.01.24. 16:58

Ez jó, bár ha elpottyant valamit, akkor azért.... Szóval a tyúk helye nem a zongorán van....:0)

2018.01.24. 0:50

Halálra csipkedés...
Valóban! Szinte mindig volt a csibék között olyan, amelyiket a többiek mindig bántottak... Végül anyánk levágta, mert érezte, előbb-utóbb megölik a többiek.
Mi csak úgy csúfoltuk:
Tudod, az a lipántos csirke!:(((


"Kistyúk a zongorán áll...".DDD

https://www.youtube.com/watch?v=h2dqVezLfXE

 

 

2018.01.22. 9:01

Hát igen, de ha emlékszel rá, mindig összeverekedtek valamin. Az állatok között már kiskorukban megvan ez a "versengési" szellem. Akárcsak az emberben. A csibék bizony (és nem csak a kakasok) igen nagy "csatákat" vívnak, míg kialakulnak a rangsorok. A baromfiaudvar, ha nem elég tágas, akkor viszont állandósítja a harcokat. Mert ha elég tágas, van hely elbújni, elmenekülni, de ha nem, hát mit tehet, harcol... Ez minden állat esetében így van. Még a "szelíd" galambok is képesek halálra csipkedni a menekülni nem tudó társukat (amelyik különben a leggyengébb a csoportban), ha szűk helyre vannak bezárva. A szabad természetben ez teljesen másképpen van, hiszen a gyengébb félnek, elég, ha elhúzza a csíkot...

2018.01.22. 8:56

Nem kotkodáltak (alkatilag képtelenek rá), mint ahogy a vadon élő vadmadarak egyike sem viselkedik feltűnően a fészke közelében, mert azt valamilyen módon óvni akarja... 

2018.01.20. 12:31

Igazad van abban is, hogy sokféle "alfaja" van a tyúkoknak is. Úgy tanultuk pl., hogy a PLYMOUTH tyúkok, csupa fehérek, s ez - ha jól emlékszem! - egy angol fajta, és eléggé nagy termetű tyúkféle:


Ami a "kakasoskodást" illeti, ebben is igazad van!
Ha véletlenül úgy adódott, hogy két kakas is volt a baromfi udvaron, anyánk hamarosan megkínálta az egyiket a késsel, mert mindig csupa vér volt a tarajuk a verekedéstől!:(((
Ezek már elkezdik a rivalizálást kiscsibe korban!


Bálint Ágnes Kukori és Kotkoda rajzfilmjében a haverkodás a két kakaskoma között csak MESE!!!


https://www.youtube.com/watch?v=P3gM_pg5eRI
Kukori és Kotkoda - A műmenyét2018.01.20. 12:09

Nos, nem vagyok egy ornitológus, de feltehetően igazad van.
Gyerekkoromban még nem gondoltam erre, pedig akkor lett volna módomban, hogy a Hármas-Körös "Túllátján" lévő kiserdőben lévő tavacskában élő vízityúkok kotkodáltak-e? Arra nem emlékszem, mert valószínűleg elrejtőztek a tojáskor a fészkeikre, csak arra, hogy mind teljesen fekete volt:

Vízityúk fészke


Vízityúk csibék

A vízityúk nem keverendő össze a szárcsával, mert annak fehér a fején a csőr és a feletti rész:


 

2018.01.19. 8:35

Hát hiszen ez az... Egészen biztos vagyok benne, hogy ezt csak a háziasított tyúk csinálja. Az őserdei (mert onnan jöttek), valószínűleg nagyon csendes és rejtőzködő. 

Ami meg az egyenesági rokonságot illeti, jópofa dolog, de nem hinném, hogy ez az egyetlen magyarázat. Mint tudod, tyúkoknak is sok alfaja van. Van a kendermagos, a sárga, és lehetne sorolni. Nos, lehet, ők csak egy alfajhoz tartoznak. Ámbár, mivel általában egy tyúkudvarban egy kakas van (különben vége hossza nem lenne a bunyóknak) az előbbi is feltételezhető, mert a tyúkoknál nincs anyakönyv.. 

2018.01.19. 0:18

Az még semmi, hogy a tyúk kárál, de hatalmas kotkodácsolással "dicsekszik" vele együtt a kakas is, már ahol van... Figyeld csak meg! :DDDJah! Ha jól látom, az egyik (kendermagos) tyúk és a kakas bizonyára egyenesági rokonok!
Cak nem tudom, melyikőjük a feljebbmenő?! ;o)

2018.01.18. 8:49

Köszi, jót mosolyogtam rajta és szerintem szalonképes. Ámbár azon mindig csodálkoztam, vajon miért kárál olyan hangosan a tyúk a tojásrakás után, hiszen elméletileg így felfedi minden tojás kedvelőnek (és az eredeti erdei környezetben) abból van elég. De lehet, ezt már csak a háziasított tyúk csinálja...

2018.01.17. 12:41

Köszi a dícséretet, szerintem így is finom volt, de hát... Ki így szereti, ki úgy.
Amúgy utálom a mérleget, általában sacc-perka szoktam dolgozni főzéskor.
Van még ifiasszony koromból egy könyvem, a címe:
Háztartásról kezdő háziasszonyoknak. Van abban minden! A takarítástól kezdve a mosáson át (60-as évek II. fele! :DDD) a főzési tanácsokig minden.
Sosem felejtem el, hogy megadták azt is, ha valakinek MÉG nincs konyhai mérlege, hogy:
1 normál evőkanál enyhén púpozott lisz 2 dkg,
1 u.ilyen a kristálycukorból 3 dkg, 
a só (ha finom szemcsés!) lehet 4 dkg-nál több is.

Azóta se szedek elő mérleget, pedig van, és mindig jó a sütiknél ezen összetevők mennyisége.

A tojásból meg az "M"-es méretet szoktam venni.
Az S-es pici, az L-es meg nagy...
Mert a bátyám mondása szerint így kotkodál a tyúk, mikor jön ki a tojás megtojása után a szalmafészekből:
"Hogyaseggem kinemrepedt, CSODÁÁÁÁLKOZOM, CSODÁÁÁÁLKOZOM!" - A hanghordozás fontos eleme a mondásnak! Ez utóbbit hangosan rikkantva kell mondani!
A hugicámmal ilyenkor gurultunk a nevetéstől, mert még a karjait is csípőre tette, és lengette, mint a tikok a szárnyaikat nagy büszkén olyankor! :DDD

/Bocs, de ezt nem lehetett szalonképesebb szavakkal megírni.../ 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum