Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.05.15. 20:19

Sajátságos, mert az oldala elérhető... 

2018.05.15. 20:19

Köszi a receptet, ámbár kacsazsírt anyósom nem használ... Mondom, majd ha merek (mert a főzésbe beleszólni nagyfokú bátorság szükségeltetik) akkor mesélek nekik az ügyről, esetleg én is megpróbálom, no, legfeljebb nem sikerül...

2018.05.15. 18:11

Kedves Gömbicica!

Köszönöm, hogy idefigyelsz az ételes topicodra, és azt is, hogy megosztottad velünk a közösségetek néhai ínyenc szakácsának az ételfotóit, valóban csodálatosak, és láthatóan nagyon finomak.

Igazán kár, hogy már csak az angyalkáknak főzőcskézhet...

2018.05.14. 18:53

A grizgaluska állagát nagyban befolyásolja a griz minősége is. Van pergősebb, és van lisztesebb. Egyszer vettem a fáradtságot és leszitáltam :( :(  

Nah ezek a szitálásra kárhoztatott darák okozták sokszor a meglepetést. 

Egyszer sikerült mennyei galuskát késziteni, de már nem tudom milyen darából :( :( 

Ha legközelebb csinálok, megnézem kinek a darája, és megirom milyen lett. 

Egy faces csoportban volt egy Úr, sajnos már nincs közöttünk, Ő aztán tudott tanácsokat adni. Bármiben segitett.  Jó ideig nem jött Tőle semmi tanács, fotó, aztán csak a rossz hir, :( 

Nem is tudom milyen nevet adott ő , talán grizgombóc? 

Ő a grizgaluskához azt mondta, hogy egy tojás + egy sárgájányi kacsazsir!!! + só + petrus + griz. A kész kutyulmány ne legyen hig, se ne álljon meg benne a kanál. 

Letakarva hütőbe pihentetni. Aztán forró sós vizbe rakni a gombócokat  picit hagyni forrni, és ráönteni némi hideg vizet, és letakarva hagyni. 

Ennyi!!!

https://www.facebook.com/koncz.gyula/photos_all?lst=1811928585%3A100000676160988%3A1526316424 

 

Drága Koncz Gyula! bocsánat, hogy megosztom müveidet, de annyi, de annyi hasznos tanáccsal láttál, hogy emlékedet mig élek őrzöm. Közkinccsé teszem az oldaladat, -remélem nem bánnád- hogy más is csodálhassa a remek fotóidat. 

 

Ő ilyen csodás gombócokat készitett: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1307547879277738&set=pb.100000676160988.-2207520000.1526316614.&type=3&theater

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1307547872611072&set=pb.100000676160988.-2207520000.1526316614.&type=3&theater

lapozzátok fotóit tanácsait olyan szeretettel, ahogy nekünk olvasóknak megosztotta. 

 

 

2018.05.14. 14:42

Töltött kacsa ügyben nem tudok hozzászólni, mert sohasem ettem. Szeretem egyben és darabokban is kisütve, melegen és hidegen, de töltve még sohase kaptam. Ami a bolti grillcsirkét illeti, igazad lehet. No meg a forg nyárs se ugyanaz, mint a tepsi. De esetleg burkold be a csirkét szalonnával és hátha úgy nem lesz száraz a melle (mondjuk ez az, ami nekem nem baj, mert szárazon szeretem a húsokat).

2018.05.10. 23:11

A sültkacsát egészben töltve szeretem, mert nagyon finom tud lenni a hasüregbe töltött jó májas, reszelt vöröshagymás-majorannás-borsos töltelék. Látod, azt legjobb tényleg áztatott zsemlével csinálni, hogy jó puhika legyen. De szeretem almával is, a belsejébe feltétlenül teszek egy jó nagyot!
Képtalálat a következőre: „sült kacsa”
Van, aki körtével süti meg. Az is jó lehet, pl. nagy Vilmos körtével.

Azonban ha CSIRKÉT töltök, akadályba ütközöm mindig, mert ott az a száraz mellehúsa, ami mindig megmarad... :(((
Gyerekkoromban ez a csirkerész mindig apánké volt, mert ő meg csak a mellet szerette.
Ezért aztán mióta már lehet kapni csirkecombot farrésszel, tölteni mindig azt szoktam a családnak, egészben már rég nem sütöttem csirkét. Így nem kell lelkifurdalást kapnom, hogy mi lesz a mellehusival?
Azt mondják, lehet csinálni belőle megdarálva húspástétomot, esetleg májkrémmel keverve, de azt még sose próbáltam.
És előreláthatóag nem is fogom.

Ami viszont érdekes, hogy az áruházakban, bisztrókban kapható sült grillcsirkét viszont imádom, annak még a mellét is meg tudom enni! Lehet, hogy azért, mert ahogy forognak, jól összecsorogják szafttal a melleket is.

Képtalálat a következőre: „sülő grillcsirkék”

 

2018.05.10. 19:25

Meg kell mondjam, a kacsamellet én jól átsütve szeretem, minden rózsaszín élkül, holott amúgy például a bélszínt véresen (angolosan, avagy rear, szeretem... )A kacsapréssel meg hadilábon állnék, de szerencsére még nem találkoztam vele. Amúgy a francia konyha annyira nem kedvencem, valahogy túlfinomult, vagy mi... Akkor inkább a spanyol, vagy a görög...

2018.05.09. 23:56

Sokan vannak így ezzel a csirke testrésszel, pl. a férjem is. De a lányommal mi is igen szerettük, mint a TE lányod. Régen, mikor én vágtam le a csirkét, még a tüdőt is bennehagytam, és megettük azt is.
Csak a kacsa tüdejét nem lehet megenni, mert az gyakran "kavicsos" volt, és nehezen tisztítható a belsősége... nem tudom, hogy kerül bele kosz, de a kacsa amúgy sem valami tiszta állat, mert imád pl. a pocsolyában fecserni, zöld vagdalékot (pl. csalánt!) enni...

A franciák imádják a kacsahúst, pl. a mellehusát meg a csontját valami spéci módon "kifacsarják", van ún. "kacsafacsaró" alkalmatosság, amivel pépesítik. De hogy hogyan használják fel ezt a véres pépes húst, azt nem tudom...
Mi csak egyben sütöttük, vagy a combját és a mellét sütöttük meg. A csirkével és a tyúkkal ellentétben a kacsa mellehúsa szintén szaftos, PIROS hús, mint a combja, nem fehér, és nem is száraz:

Kacsamell sütése:
Kapcsolódó kép

Megtaláltam a kacsafacsarót is:

Kapcsolódó kép
http://trademagazin.hu/hu/duckpress-video-day/
"A hagyományos francia konyhát vivő éttermek legtöbbjében szinte biztosan ott áll a az ezüstből készült óriás-kacsaprés: ezzel préselik ki a félig sült szárnyas csontjából a levet, mártásalapnak – manapság a látványosság kedvéért néha a vendég előtt. A Grat Achatz álta alapított chicagói Next étteremben a 19. század óta alkalmazott kacsaprés része a Paris 1906 menünek."

Hááááát... ezek a franciák! Furcsa gusztusuk van, az biztos! :DDD

2018.05.09. 19:52

No speciel a csirkéből a farhát a benne lévő dolgokkal az (többek közt), amivel ki lehet a világból kergetni. A lányom meg oda van érte.. Még jó, mert így van, aki megeszi...

2018.05.08. 22:13

Tudod, gyerekkoromban is csinált édesanyám májgombóclevest, de zsömlét kapni? AKKOR?! Ugyan már! Jóféle szikkadt áztatott kenyér is megtette... vagy "zsemlemorzsa", amit MI daráltunk le a szikkadt kenyérből. Kétszer: Először húsdarálón, majd mákdarálón. A kenyérszeletekből csináltunk mindig morzsát a rántott húshoz is, tepsiben szárítottuk, s pirítottuk meg egy kicsit a kenyérszeleteket a sparhelt sütőjében. Nagyon finom volt ez a "zsemlemorzsa" pirított, szikkasztott kenyérből, nekem elhiheted! A háború után még kenyeret is nehezen lehetett kapni ám, mégis ettünk rántott csirkét, még a nyakát is kirántottuk bőröstől! Egyedül a fejét és a kaparó lábát nem rántottuk ki.
Én pl. imádtam, s most is szeretem a farhátat kirántva.
Benne azt a finom májízű zsába belsőséget, és a farabúbját, amit nem véletlenül neveznek "püspökfalatnak"! :)))

2018.05.08. 20:13

No de hát a májgombócba is kell szemle, a morzsát nem tudom... Amúgy valóban, a kész májgombócokat el lehet tenni hűtőbe, sőt fagyasztani is (állítólag). No speciel én a májgombóc levest kedvelem, a lányom meg frászt kap tőle (nem is készül soha), ha meg étterembe megyünk, akor ha már leves, én a ragukat kedvelem, cipóban lehetőleg...

2018.05.07. 22:20

Az az érdekes, hogy tulajdonképpen sok munkával járnak, mégsem nehéz elkészíteni őket.
Az meg, hogy hízlal, én azt szoktam mondani, vannak elkalmak, amikor EZT a tényt nem kell figyelembe venni!
 Azaz: Néha vannak helyzetek, amikor nem számít "bűnözésnek" egy-egy energiadús, de roppantul finom étel elfogyasztása.

Az este még találtam egy nagyon finom leves receptjét, de sajnos pont a LÉNYEG, a májgombóc készítése nincs megmutatva, se leírva.
https://www.youtube.com/watch?v=c65Y3bwQt-I
Magyaros Májgombóc leves /Szoky konyhája/

És a májgombóc hozzávalói:
0.5 kg darált csirke máj 
7-8 dkg búzadara 
15 dkg zsemlemorzsa 
1 egész tojás 
só, bors, vágott petrezselyem
2 db áztatott kinyomkodott zsemle 
1 fej vörös hagyma 
2-3 gerezd fokhagyma


Nagyjából tudom, hogyan kell csinálni, de jómagam nem tennék bele pl. zsemlemorzsát, vagy áztatott zsemlét, illetve csak az egyik félét.
Egyébként is ez rengeteg, valóban érdemes lefagyasztani a gombócokból, attól függ, hány személy fog ebédelni.
Ja, és még valami fontos:
Én nem szoktam a csirkemájat ledarálni, hanem egy deszkán "elkaparom" őket, olyan zsenge a csirkemáj állaga, hogy szépen pépesíteni lehet ezzel a módszerrel is. Édesanyámtól tanultam.
A kész leves képének a linkje:
https://i.ytimg.com/vi/c65Y3bwQt-I/maxresdefault.jpg
Magyaros Májgombóc leves (Szoky konyhája)

2018.05.07. 19:42

Hú... Ezek nagyon durva ételek, de fenségesek lehetnek... Mondjuk fogyókúrázóknak tényleg nem ajánlhatóak... :0)

2018.05.05. 1:28

Nos, kedves Dmolnár barátom!
Bizonyára emlékszel még Anubis fórumtársunkra az Amőbáról, ő tette fel a receptet a "pótamőbára", amely azóta sajnos megszűnt...

Tehát Anubis szavait olvashatod most, mert visszamentem itt eme topicban, és az ő fotója alapján elég hamar megtaláltam.
Én is kifogásoltam hozzád hasonlóan az elnevezést, ezért ennek magyarázatával kezdi:

 "Szóval azért torta, mert a tortasütő formát használjuk hozzá. A miénk kb. 25-28 cm átmérőjű. 
A torta sütőt alul kibéleljük szeletelt bacon szalonnával és a képen is látható módon az oldalát is úgy, hogy a lelógó szeletek elég hosszúak legyenek a kész torta betakarására. 
Én a Ringa szeletelt baconját javaslom, drága de a legjobb ízű és minőségű. A félkilós nagyobb csomagból inkább kettőt kell venni.
(Holdfény megjegyzése: Nem tudom, kapható-e még ez a márka, ha nem, akkor se a legócskábbat vegyük!)

Mikor alul és oldalt ki van bélelve 4-5 tojást felverünk, ebbe kerül az előzőleg szépen felszeletelt csirkemell filé amit előtte érzéssel megsózzunk és jó tojásosan a kedvenc reszelt sajtunkba is meghempergetünk. A sima trappista is tökéletes, ha füstölt akkor még jobb. 
A tortaformába egy réteget teszünk a tojásos-sajtos csirkemellből. Fedő/elválasztó rétegnek pedig valami jobb minőségű füstölt sonka szeleteket teszünk rá. 
Jöhet az újabb csirkemell réteg és újra füstölt sonka. 
Nálam a csirkemell szeletek vastagságától függően 3-4 réteg csirkemell tölti meg a tortaformát. A maradék tojást összekeverjük a maradék sajttal és az egész tetejére öntjük. 
A lelógó bacon szeleteket az egész tetejére hajtjuk. Ezzel le van fedve a torta. Helyesebben jön rá egy alufólia, az egész alá egy tepsi a csöpögő zsír miatt és 180 fokon kb másfél óráig sütjük. 
Aztán levesszük az alufóliát és ha van grill a sütőben akkor azzal, ha nincs akkor felső fűtéssel a tetejét gusztusosra pirítjuk. 
Mivel a bacon és a füstölt sonka között fő meg a csirkemell az eredeti száraz ízből egy kellemesen szaftos hús lesz. 
A bacon, füstölt sonka, tojás, sajt viszont nagyon laktatóvá teszi az egészet. 
Aki idáig megcsinálta nem panaszkodott, sőt többször is megköszönte, mert főleg a gyerekeknek tetszett a recept. 
Fogyókúrások inkább mást süssenek."

Még azt is írta, hogy ha vendégek jöttek hozzájuk, mindig Ő brillírozott ezzel a recepttel! :)))
.....

Hát ennyi! Én régebben többször is elkészítettem, tényleg nagyon finom! Főleg akkor csináltam, ha egész csirkét vettem, és a mellehúsa mindig megmaradt, ugyanis nem szerette senki, de így legalább egy későbbi alkalommal megettük a mellehúsát is.

Azóta van másik hasonló receptem is, őzborda sütőben készül, de ahhoz a baconcsíkokhoz karaj kell, nem csirkemell...
Asszem, azt is beraktam ide nemrég... Vagy csak akartam?... Már nem emlékszem.
Inkább ideteszem, videó van az elkészítéséről:
https://www.youtube.com/watch?v=kDYe1KOZf6k
Karajba zárt füstölt főtt csülök

Itt van készen:
Képtalálat a következőre: „karajba zárt csülök”

Elhoztam még egy képet, mert mi is tettünk a bordasütő végébe is bacont így, ahogy itt van:
http://gasztrogarma.cafeblog.hu/files/2017/12/SAM_0157.jpg

Hozzávalók:
1 feldarabolt, előfőzött fél füstölt csülök bőr nélkül!
9–10 szelet karaj (edény nagyságától függően) 
kb 20 szelet bacon
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál mustár
kb 20 dkg reszelt sajt
2 tojás
liszt

Jó sütkérezést hozzá! :)))

2018.05.03. 12:48

Na ne... Torta és csirkemell... Bár igaz, a képen csak bacon látható és sajt. Nos odáig nem rossz. De én nem hívnám tortának, legfeljebb emeletes sültnek, vagy rakott húsnak, vagy a fene jobban tudja...

2018.05.03. 0:12

Mit mondhatnék erre?
Legalább sosem unatkozol, mert sosem vagy egyedül! :DDD
Mindig pontban délben ott lehet a finom ebéd az asztalon! :)))
Ez a kép itt a "Csirkemell torta" készülőben lévő képe, valahol itt hátrább megvan a receptje is.
Azoknak ajánlom, akik nem szeretik a csirkemellet, mert túl száraznak tartják, de valami úton-módon mégis meg kellene csinálni, s nem tudnak mit kezdeni vele, hát ez egy remek recept, kicsit macerás, de nagyon finom! :)))2018.05.02. 19:51

Olyan nincs, mert anyósom állandóan otthon van. :0)

2018.04.29. 17:01

Van egy ötletem!
Mikor nincsenek otthon, csináld meg, és ha jól sikerült, lepd meg vele őket! :)))

Bár ennek van egy hátulütője is: Ezután mindig NEKED kell majd megcsinálni! ;o)

2018.04.27. 14:50

Köszi a receptet. Ha majd az asszonynépek újra nekivesekednek, akkor, ha össze szedem a bátorságom, elmondom nekik... :0)

2018.04.26. 19:47

Hát ez az!
Nekem, meg a szomszédasszonyaimnak se sikerült soha!
Nekem is mindig grízfőzelék lett grízgaluskaleves helyett!
EDDIG!

És képzeld el, egy férfitől, azaz a mostani páromtól tanultam meg.
Semmi cicó nincs vele.
Mivel vizuális vagyok, első akalommal ő csinálta, én figyeltem:
 
Tehát egy db. tojást egy kis uborkasalátás tálacskába ütni, sót tenni bele (kb. púpos jó késhegynyit), apróra vágott petrezselyem (ha nincs, anélkül is jó tud lenni, de azzal finomabb), teáskanállal elkeverni, és búzadarát öntögetni hozzá több fázisban, közben folyamatosan keverni a kiskanállal, s addig tenni hozzá búzadarát, míg jó stabilan össze nem áll a tojással. Kicsit keményebb legyen, mint a megszokott galuska tészta. Összehalmozni olyan dombocska formájúvá, és jó, ha áll legalább negyedórát, de lehet egy óra is.
Akkor a zubogva forró levesbe szaggassunk a kiskanállal kis takaros, nem vaskos (mint a kisujjam első izülete) galuskákat. Elég hamar megfőnek, és feljönnek a lé tetejére. Egyet ajánlatos megkóstolni, hogy belől ne legyen nyers (emiatt célszerű a kis galuska) fontos, hogy ne legyen nagyon puha, mert akkor málik szét! Tehát legyen "tartása". 
Ha megforrt az egész, azonnal fogyasztható, de ha áll, az se gond, nem fog szétmálni, ha nem főztük agyon!
Amióta így csinálom, nincs gondom vele. Sokszor csinálok, mert egyszerű, gyors, és finom. Azóta, hogy így készítem, sosem hibázom el! :)))

Sőt!
Csináltam már ilyen kis petrezselymes galuskákat zöldséglevesbe LISZTBŐL is, az is jó lett. 
A lényeg a massza ÁLLAGA! Ugrós legyen, ne nyúlós, nyárjadt...
Az ilyen grízgaluska leves nem ázik el, akár másnap is fogyasztható állapotban marad ... ha marad belőle! ;o)

Ilyesmi, de nem muszáj ennyi szórt petrezselyem, mert van a galuskában is:
Kapcsolódó kép