Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.08.31. 20:48

Értem... Mikszáth közkedvelt PALÓC volt! :DDD

A tejes pite pedig valójában palacsinta, csak tepsibe öntve, mert nem mindig van idő kisütögetni (ezért lusta asszony palacsintája), és ugyanúgy lehet bármivel enni... Mi lekivel szoktuk. De biztos lehet mással is. Én legjobban magában szeretem enni. Jó falni, mert vastagabb a palacsintánál.
Hát igen, ilyen az előítélet... mert nem olyan szép, ugye, mint azok a kis összetekert furulyák?!:DDD :P
Képtalálat a következőre: „palacsinta”

 

2018.08.31. 20:28

Na, a palóc leves nem a palócoktól ered, hanem Gundel Jánostól. Mikszáth kedvéért készített egy különleges levest, amilyen addig még nem volt. Most néztem meg a Wikipédián.

A lepényről meg azért nem érdeklődtem, mert valahogy nem tetszett. Attól még lehet jó persze, de a képe nem jött be... 

2018.08.31. 20:19

Igen, annyit!
Ráadásul SÓ nélkül! Pedig tudomásom szerint az tartósítja el! Nem véletlenül van 6 hétig a sonka, meg a sózott szalonna annyi ideis sós páclében, s állandóan forgatni köll.

Szoky "száraz-pácnak hívja a bors és mustáros pácot, mert szerinte a só kihozza a húsból az aromákat....
Hát nemtom, még ezt nem próbáltam.
Nem is merném egy hétig "rohasztani" a húsfélét sótlanul!!!:DDD

Zöldbab, meg palócleves...
Nos, én Szentendrén ettem először a menzán egyik országos zenei versenykor, pedig az igencsak messzire esik palaóc földtől!
De mivel ízlett mindkettőnknek (a férjem volt a sofőrünk, így velünk volt, és ő is evett életében akkor először, így itthon is megpdóbálkoztam vele, és bevált! Sőt! A jelenlegi párom is kedveli.
Ha szereted a zöldbabot, és a pörköltet, ezt is fogod!
Képtalálat a következőre: „palóc leves”

https://receptneked.hu/levesek/palocleves-6/

Én kaprot nem teszek bele, és a szentendreiben sem volt.

Hmmm... A tejes pite nem is érdekel?
Pedig csuda jó, és hamar megvan!

Hozzávalók:


15 dkg cukor
1 vaníliás cukor (Haas)
4 tojás
30 dkg liszt (Schar mix liszt, rizs liszt) 
1 l tej

Elkészítés:


Az alapanyagokat összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Kb. 40 percig sütjük 190 fokon.

/Én NEM használok sütőpapírt, teflon tepsibe nem is kell, de a fényes fémbe se!/

Aki szereti, reszelhet bele citromhéjat is.

2018.08.31. 20:00

Öt-hat napig pácolni? Mármint a kacsát, meg a tarját? Életemben a legfinomabb kacsasültet akkor ettem, mikor apai nagymamám frissen vágta és sütötte a hízott kacsákat. A képeken meg azt nem értem, rántott húst tarjából? Hát hiszen az nem való annak... Legalábbis szerintem. Túl sok inas rész van benne. 

Palóc leves. No ott meg azt nem értem, mi a bánatnak bennea sok zöldbab. Életemben sokat ettem palócországban (apai nagyapámék) de zöldbabot ők nem ettek, csak nagynéha, ha muszáj volt. 

2018.08.31. 18:43

Na álljon meg a nászmenet!!!
Hát nem azt írtam, hogy a NYERS hagymafélét nembírom?!:(((
Az igazság az, hogy főzve, főleg ételekben ehetem, amennyi belém fér!
Hagyma, fokhagyma... Szinte mindenbe teszek, ami sós étel.
A húsokat napokkal előre bepácolom, ahogy Szoky mester szoki! :DDD
DE!
Én eddig, míg őt nem néztem a yutun, SÓZTAM is mindig.
Azaz:
Pácolás tarját, kacsa- vagy csirkecombot:
Alapos tisztogatás után (főleg a kacsacombokat köll letokozni!) megmosva, lecsöpögtetve egy tálcán sorba rakom a szeleteket, (ha kell, kiklopfolva), először megpörgetem sóval, aztán jön a fokhagyma GRANULÁTUM (ez nem bántja az epém!!! - míglen a nyers foghagyma igen!), frissen darálom rájuk a borsot, így illatosabb, hatásosabb, majd végül bedörzsölöm őrölt köménymaggal.
Aztán az összes húsdarabot megfordítom, és a másik oldalukkal is elvégzem ezt a műveletet. Aztán egy lezárható edénybe rakom őket egymás tetejére, közben picit vizes kézzel megcsapkodom minden oldalukat, majd alufóliával szorosan benurkolom a húsok tetejét, és még le is fedem az edény (lehet műanyag befedhető mikro edény is, nem fontos zománcos, vagy porcelán, de jó, ha van ilyen...) saját jól záró fedelével. Pár napig (4-5-max. 6) hűtőben pácolom a leghidegebb (alsó) polcon hátul, a hűtő oldal mellett. Időnként megfodítom az edényt a másik oldalával a hűtő hátsó oldala felé.

Felhasználni sokféleképpen lehet, különösen a tarja szeleteket.
Sőt!
Továbbb variálhatom felhasználáskor, lásd: "Kapálós hús"! Ez az utolsó napi kezelés miatt  (2 féle paprikakrém, és 2 féle hagymakrém összekeverve, húsra kenve, a panírozáskor aprított petrezselyemmel megbolondítani a tojást!) igencsak prologálva lett!:)))
Képtalálat a következőre: „kapálós hús”

https://www.youtube.com/watch?v=t06YO8rM_4U

Vagy a Labancpecsenye:
Kapcsolódó kép
https://www.youtube.com/watch?v=wbSlGdLWJvA


Vagy a Mátrai borzaska, ami tócsnival van panírozva:
https://www.youtube.com/watch?v=YYmhhfAHU3E

Képtalálat a következőre: „kapálós hús”

Hétvégén - mivel kapható friss vajbab! - PALÓCLEVEST fogok főzni.

Utána süti helyett "lustaasszony palacsintája" (tejes pite) fog készülni.
Kapcsolódó kép2018.08.30. 19:28

Hát hiszen ez az. A fiatal mákgubó evése, főleg ha keveset eszik a páciens, nem ártalmas és nem is hagy visszataszító illatot maga után. No de a hagyma.... Pedig hát, töpörtyűhöz, szalonnához, kolbászhoz, zsíroskenyérhez, ugyan mi lehet jobb... No meg a hagymás rostélyos is ez a kategória.  És még a fogmosás sem segít... Tényleg igazságtalan a sors.

2018.08.30. 17:41

Hát ugyebár a "betépve" kifejezés már az XXI. századi, a XX. században legfeljebb "megtépve" voltunk.
1. Anyánk által, ha fiúztunk...
2. Férjünk által, ha pasiztunk...
3. Gyerekünk által, hogy ROSSZ példát mutatunk nekik! :DDD

Pedig ffííínom tejes ízű volt az a zsengén éretlen mák...
Mák, hagyma, fokhagymás piritós... Azt tartják, ami finom, az mind ÁRT! Vagy neveletlenség vele élni.
Ezt csak az tudja igazán, aki NEM bírja a nyers hagymafélét (én pl.!), és egész éjjel attól szenved, hogy a koleszban harmincan fújják a hagymás levegőt az egyetlen hagymát nem evő orrába! :(((
S reggel álmosan megyen énekórára, átitatva még a bőre is hagymávaaaaal!:(((

Képtalálat a következőre: „újhagyma”


Hol az ötödik hagyma?! Ez így nem pentaton! 
Dó re mi szó lá... 5 hang 
De hol a LÁ?!

 

2018.08.29. 20:57

Egy gubó, nem gubó... Hogy lehettél volna tőle "betépve" (a fiamtól tanultam, azokra mondják állítólag akik kábítószer hatása alatt vannak). Mondjuk igen, sajnos a mákostészta se kultúr étel, meg a hagyma se, a fokhagymás piritósról nem is beszélve. A világ sajnos nem tökéletes...

2018.08.29. 2:14

Mi gyerekként nem tudtuk, mi az a "mákony", de szőlőkötözéskor néha fel-fel vágtunk egy-egy TEJES (éretlen) mákgubót, és megettük. Fura íze volt, de nem lettünk álmosak tőle, pedig állítólag kellett volna.
Viszont a mákos tésztát és a bejglit változatlanul szeretem. Csak rémes, mennyire berakódik a fogrésekbe! Szinte lehetetlen kimosni belőle. 
Ezért jópofák a sulimenzákon, mert mákostészta után mindig adnak egy almát is! :)))

Képtalálat a következőre: „mákostészta”

2018.08.28. 20:18

Igen, a fehér krumplistészta valami tájjelleg lehet. Olyan Békés megyei. Mert másutt én se igen láttam. Sok helyen nem eszik a mákot ilyen töményen, mint mi, de nem azért, mert "kábítószer". Egész prózaian, nem tartozik az étrendjükbe és nem is tartozott soha.Még tán a kalácsokra tesznek, de annyi...Amúgy az érett mák már nem tartalmaz annyi "kábítószert" mint az éretlen. Persze az Alkaloida régebben gyűjtötte még a mák szárát és az üres gubót is, mert azért abban is van még valamennyi (nem magában a mákban)

2018.08.27. 23:55

Fehéren?
Érdekes, édesanyám is fehéren csinálta, de én úgy tudtam, azért, mert lehetőleg úgy főzött, hogy mennél kevesebb fűszert használjon. Édesapámnak ugyanis pattanásos volt a bőre, és bőrgyógyász tanácsára amiből csak lehetett, leredukálta az étrendünkből a fűszereket...
Gondoltam, ezért volt fehér a krumplistészta is, mert anyósom pirosan főzte...
De most gondolkodóba estem, hogy nem is biztos...
Egyébként meg! Nemcsak az olaszok nem ismerik a mákos tésztát, hanem pl. a németek sem. Ők nem esznek "mákonyt", azaz (szerintük!) kábítószeres tésztát! - mondják... 
Be is voltunk tojva, mikor szóba jöt az EU tagság, hogy nem ehetünk majd mákos bejglit se, mert a németek azt se ismerik, és csak diósat esznek.
Nem tudják, mi a jó!
Mert én pl, jobban szeretem a mákosat, mint a diósat. Nem úgy, mint Benedek Tibor mondja a híres Bájgli monológjában:
https://www.youtube.com/watch?v=hWt5vBRfIbs
Benedek Tibor: Bájgli

https://hu.wikipedia.org/wiki/Benedek_Tibor_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)
Benedek Tibor (színművész)

Képtalálat a következőre: „benedek tibor színész”

Benedek Tibor színész, konferanszié. Fia Benedek Miklós színművész, unokája Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Wikipédia
 
Születési dátum: 1911. szeptember 16., Miskolc
Meghalt: 1963. szeptember 18., Budapest

 
Egyébként a káposztás tésztát végképp nem szeretem, szerencsére a mostani párom sem. A férjem viszont igen. De megegyeztünk, csak akkor főzök, ha ő lereszeli, mert mindig sikerült elreszelnem az ujjaimat is! (((
Képtalálat a következőre: „káposztás kocka”


2018.08.27. 16:29

Hát a krumplis tészta se a kedvencem, pláne ahogy anyósom csinálja, fehéren... Nekem mindig külön vacakol egy pirosas színűt, mert én azt szeretem. No jó, nem szeretem, de megeszem. Amúgy valóban az olaszok híresen nagy tésztásak, csak persze ők nem azt a fajta tésztát használják, amit mi... Meg azután ők máshogy is eszik a tésztákat, nem űgy mint mi. Nálunk általában (a krumplis és a káposztás kivétel) a tésztára szedjük, amit rá akarunk tenni, náluk meg jól összeforgatják az éppen meglévő mártással. Nem is ismerik a túrós csuszát, meg a mákos tésztát se.... 

2018.08.24. 23:46

Akkor mégis szereted, vagy csak megeszed a húsos tésztafélét, de csak akkor, ha JÓ!

Tegnap VÉGRE sikerült a párom fogára való krumplistésztát csinálnom, olyannyira, hogy mára is azt kért!
A nyitja:
Nem szaban elfőzni a tésztát, azaz legyen kicsit stabil az állaga, és én mindig hideg sós vízbe dobom, attól lesz "ugrós" (anyóstól tanultam), és mikor összekeverjük a hagymás-pirospaprikás krumplival, hagyni kell kicsit "lekapatni" a lábas alján, és azt felvakarva elkeverjük a többi tészta közé. azaz legyen jó száraz az egésznek az állaga, és itt-ott piros-barna sült részek legyenek benne.
Kapcsolódó kép

A párom savanyúsággal ette, én csak magában a tésztát. Tényleg jó lett ma is!:)))

Egyébként mikor itt járt nálunk Vico Torriani dalénekes, aki valaha szakács volt, mindig ellátogatott a vendéglők konyháiba, ő mondta, hogy a magyarok túl főzik a tésztát. Akkor jó, ha belül már nem nyers, de még keményes. Ugyanis a tészta áltában is puhul még, ezt felejtjük mi el!
 Képtalálat a következőre: „vico torriani”
https://www.youtube.com/watch?v=5a3ZBuGlnww2018.08.24. 19:43

Szeretem őket, el nem múló szeretettel... Lehet hibbantnak gondolsz, mikor akár napokig sorolhatnám a Stroganoff bélszíntől a juhtúrós sztarapcskáig (de csak rendesen szlovák módra) azokat az ínyencségeket, amikről néha álmodozom, de szeretem a jól készített pizzát, főleg, ha kicsit (nagyon) csípős, a jó hamburgert (eddig Balatonfüreden ettem a csúcsterméket belőle, majd belehaltam, de győztem), szóval itt is az van, ami a többi művészeti ágban (mert a konyha is művészet), ami nekem ízlik az ízlik. És ha hamburger, vagy hot dog (abból nagyon nehéz jót kapni) az se baj, ha jó. És lehet a bélszín is vacak, ha a szakács primitív, meg a pincér, ha elfelejti megkérdezni, "hogy szeretné, véresen, közepesen, vagy jól átsütve?". Bezony kérem, ez van.

2018.08.24. 11:07

Akkor mi van NÁLAD a sokak etalonjával, a PIZZÁVAL?! ;o)
Na és a hot doggal, hamburgerrel, egyáltalán a manapság divatos étkekkel?!
Tele volt velük a komáromi termál strand!
De egy RENDES hagyományos éttermi kaját étterem híján nem lehetett kapni! Éhen is maradtunk, mert a lángos nekem NEM EBÉD!!!:(((
Általában az éttermekben én olyan ételeket szoktam választani, amilyeneket én otthon nem készítek, mert macerás, és gyakorlottság kell hozzá, mint pl. a velővel töltött sertésborda, vagy a páromnak a csülkös pacal.

Viszont a héten főztem Ököruszály levest, csuda fincsi lett!
Tudod, ezt marhafarokból főzzük. Nem gazdaságos, mert 5-6 óra a főzési ideje, a húslevesféléket nem lehet gyorsan, rotyogtatva főzni, mert mosogatólé lesz a leve! :DDD

Itt a képe és a receptje:

Képtalálat a következőre: „ököruszályleves”

http://www.mindmegette.hu/okoruszalyleves.recept/

2018.08.23. 19:43

A zöpdsaláta is köret... Amúgy én a hortobágyi palacsintát nem kedvelem, de ha sor kerül rá, akkor azt én savanyúság nélkül eszem. Általában a húsos tésztaféléket nem kedvelem.

2018.08.23. 15:01

Én szeretem mindet, csak köret ne legyen hozzá!
A savanyúsággal - talán már írtam! - hadilábon állok, mert erős a savam, fölösleges hát még savanyúsággal tetézni az emésztést. 
Így is hamar megéhezem, ha tészta volt ebédre!:(((
Egy óra múlva már a falat kaparom, ha nem volt hús...
Ezt egy vega, vegetariánus NEM ÉRTENÉ meg! :(((

A férjem bezzeg! Ő szinte mindenhez eszik savanyúságot, csak a palacsintához nem... Illetve a Hortobágyi húsoshoz ahhoz is.

2018.08.22. 20:11

Érdekes, de a rántott camembert nem kedvelem. Ellenben a sima rántott sajtot, akár tartár mártással, akár majonézzel, akár áfonya mártással igen. Salátát viszont nem eszek a rántott sajthoz. Nekem a saláta a sajttal nem jön össze. 

2018.08.21. 22:33

Az igazság az, hogy én a sajttal különben is hadilábon állok, nem vagyok "sajtos", ahogy mondják...
Ha mégis előfordul, hogy eszem, csakis tehén sajtot, és magában, kenyér nélkül. Szerintem nem való hozzá semmi, illetve ha rántott sajtról van szó, akkor is csak valamilyen salátával, körettel nem.
Viszont kedvelem a rántott camembert áfonya mártással:
Kapcsolódó kép

És a recept, akit érdekel:

Hozzávalók:

 • 2 camembert (nagy)
 • 3 tojás
 • liszt
 • 4 ek zsemlemorzsa
 • 4 ek aprított dió
 • csipet szerecsendió
 • csipet őrölt fehér bors
 • olaj a sütéshez

Áfonyamártáshoz:

 • 1 csomag aszalt vörös áfonya
 • 2 dl édes vörösbor
 • 4 dl víz
 • ízlés szerint cukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 1 fahéj
 • 1 csillagánizs
 • 1 ek citromlé
 • 0,5 citrom reszelt héja
 • 1 ek étkezési keményítő (+ 1-2 ek víz)

 

Elkészítése:

Áfonyamártás készítése:

Az áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a cukorral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a fűszerekkel. Kisebb lángon főzzük kb. 10 percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az áfonyához. Ezután kevergetve 1-2 perc alatt sűrítsük be, majd hűtsük ki.

Camembert készítése:

A tojásokat ízesítsük a sóval, szerecsendióval, az őrölt borssal, majd keverjük alaposan össze.

A diót tegyük bele az aprítóba, és ízlés szerint aprítsuk fel, (késsel is felapríthatjuk, vagy le is darálhatjuk), ezután keverjük össze a zsemlemorzsával.

A camembert először forgassuk bele a lisztbe, majd az ízesített tojásba. Ezután újra forgassuk bele a lisztbe, majd a tojásba. Végül pedig forgassuk bele a diós-zsemlemorzsába, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk rá.

Az olajat forrósítsuk fel, majd helyezzük bele a bepanírozott sajtot, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük szép pirosra. (Átfordítás közben vigyázzunkm nehogy a sajt megsérüljön, mert akkor ki fog folyni a panírból.)

Ezután óvatosan emeljük ki az olajból, helyezzük törlőpapírra, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálaljuk rögtön a kisült sajtot az előzőleg elkészített, és kihűtött áfonyamártással.

2018.08.21. 15:57

Sajátságos, a kecskesajtot kifejeztetten szeretem, mármint a lágy fajtáját (sajnos iszonyat drága), de ettem már olyat is, ami inkább "darált kecskére" emlékeztetett ízre. No az durva volt, de hát ugye biztos van olyan, aki szereti...