Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.05.28. 18:44

Ha nem, hát nem!... Nem erőszak a disznótor sem!:DDD
Képzeld, találtam egy képet, amelyen van olyan csepleszhájba (tulajdonképpen hártyás valamibe) csomagolt májas hurka, amely a nagyanyám kdvence volt, és én is szerettem, bár nekem a vastagbélbe töltött un. "tüdőshurka" volt a kedvencem, mint édesanyámnak.
Ennek jellegzetessége a majdnem fehér szín volt a véreshez és a májashoz képest.
Itt van az a bizonyos csepleszhájba csomagolt kerekded formájú májas hurka, a cipóban feltálalva a legközepén:
Képtalálat a következőre: „házi disznótoros”
Az abált szalonna is isteni tud lenni, de jól kifagyva.
Viszont tudja a csuda, miért, de én a sült kolbászt nem kedvelem... Megeszem, pl. puha kenyérrel, vagy valamilyen főzelékkel, de nem imádom. Viszont ha keresztapám volt a böllér, ő csinált eszes (velős) kolbászt is, azt szerettem!:)))

Ja, és jut eszembe:
Nem szeretem az ún. hájas kalácsot (tésztát) sem, melyet disznóhájból gyúrnak rengeteg hajtogatással, itt jól látszanak a levelei:
Kapcsolódó kép

Még ezt a cukor nélküli hájas tésztát csak-csak megeszem, de a porcukorba forgatottat ki nem állhatom!
Érdekes, de Várnában a homokos tengerpartot sem szerettem.
Nem állhatom sem a láb-, sem a kézujjaim között a homokot!:(((
Lehet, hogy ez a gyerekkori szöllőkötözés idejéből maradt vissza, mint viszolygó érzés, de asszem, erről írtam már valahol itt, hogy volt 5 hold szőlőnk homokos területen. Az izzadt testen nem kellemes ám a rátapadt homok.

2018.05.28. 14:47

Neeeem!!!!! :0)

2018.05.27. 22:26

Aki szereti a fasírtot is és a karfiolt is, pont annak való ez az ételrecept, amelyre a minap bukkantam:


FASÍRTOS KARFIOLTORTA

Hozzávalók:
1 kisebb karifol, só, 2 db húsleveskocka
A fasírthoz: 50 dkg darált sertéshús (dagadó vagy lapocka), 1 szelet szikkadt kenyér, 1 db tojás, 1 db közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, szerecsendió (elmaradhat).
Valamint: 20 dkg szeletelt bacon a beborításához.
A körethez:
50 dkg burgonya, só, kakukkfű.

Elkészítés:

Az egész karfiolt a leveskockával és sóval ízesített vízben főzzük félpuhára. Ezután óvatosan emeljük ki a vízből, majd alaposan csepegtessük le, tegyük félre, hogy kihűljön.

A szikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.

A darált húst tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Ezután alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd lapogassuk rá a fasírtot úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután borítsuk be a kimaradt baconnel.

A krumplit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Ezután helyezzük a tepsiben lévő becsomagolt karfiol köré, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten pároljuk 45-50 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra (lehet,hogy a karfiol enged egy kevéske levet, ezt kanállal szedjük ki sütés előtt).

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt felszeletelnénk. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bundás karfiolt, majd a sült krumplival kínáljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT! :)

/Forrás: mindmegette.hu/

2018.05.25. 16:03

Hát igen... A kis állatok mindig elképesztően bájosak tudnak lenni, a cicák és a kutyusok (de amúgy mások si) meg pláne...

2018.05.25. 16:02

Fogalmam nincs... Szerintem ők is jércék... (vagy nem)... Amúgy én még láttam (tenyészetben) szemüveges kakasokat, ez olyasmi, mint a lovaknak a szemellenző...

2018.05.25. 13:47

Jut eszembe az ivartalanításról:
Mikor a férjem elhunyt, bajba kerültem a nőstény macsekokat illetőleg, ugyanis én képtelen lennék az afféle "szaporulat-szabályozásra", amelyet a férjem intézett annó. Mert mikor a lányunk itthon volt, minden évben hagytunk kiscicát. Azonban mikor magam maradtam, éppen elpusztult az anyacicám, és a kandúrokat a jelölgetés és csavargás miatt nem nagyon szerettem, kellett nekem egy itthon ülő lánycica, azonkívül azt mondják, jobb egerész is, és sajnos a végszomszédéknál a disznók miatt még patkány is van a takarmányok miatt, így kaptam egy netes barátomtól egy kislány cicát.
Azt mondta az állatorvos, azt is ivartalanítani tudja, csak az jóval bonyolultabb, mert nagy seb lesz a hasán.
Hát én még úgy nem izzadtam meg életemben, mint amikor a leragasztott sebről 2 hét múlva le kellett szedni a flastromot! :(((
Volt egy balzsamfélém, és azzal kenegettem be centinként a ragacsot, és úgy fejtettem le óvatosan, hogy ne okozzak sérülést a hasfalon szegény cicusnak, amelyik egyébként meglepően nyugodtan és igen intelligensen tűrte a procedúrát, pedig amúgy mindig ezer ördög bújt bele, olyan élénk jószág volt; mindenhová felugrált, bebújt, kicsi lévén, be is fért mindenhová!
Állandóan keresni kellett, no meg félteni az egyéves kandúrtól, nehogy megölje...
Majdnem féléves volt már a kislánycica, mikor elkezdtem összeszoktatni őket. Kint a kertben aztán sokat játszottak. 
Utána februárban volt ivartalanító akció az állatorvosnál. Hogy nyugtom legyen, elvégeztettem rajtuk. Előbb a fiút, majd a lány cicát.
Igaz a hiedelem, egészséges, sebek nélküli és hosszabb életű lett a kandúr is, mint általában szoktak.
Sajnos, a télen izületi problémák miatt pusztult el. A lánycicám van már csak meg, de mintha ő is hirtelen megöregedett volna... Nem olyan szép a szőre, mint volt. Pedig eszik jól, írtam erről is már.
Ez volt a smaragdszemű Makica, a kandúr, olyan 3 éves lehetett.

Itt pedig Cilike hercegnő a kerti asztalon ül a természet adta "kancellárnyaklánccal" a nyakában. Makica, a kandúr sóvárogva lesi, várja, hogy jöjjön már le, és futkározzanak a meggyfán.

Itt pedig Cilike a kedvenc bonbonos réztálacskában alszik. Imádta a kerek edényekben alvást.

No és a ceruzák rágcsálását, mikor picike volt:
"Veszek magamhoz egy kis vitamint!" :)))
 

2018.05.25. 0:42

Fura dolgokat láttál te a kakasokon... Szemellenző!? :DDD
Egyébként gyerekkoromban láttam közelről naposcsibéket, és én semmi külömbséget nem láttam, hisz a tökük belül van, jó mélyen, éppen ezért Brrrr-eztem, mert azt onnét kiszedni?! ... Tényleg állatkínzás, míglen a kandúroknak, malacoknak csak kislisszantják, és volt, nincs! :DDD

Csak mikor már nőni kezdtek a csibék, akkor látszott külsőleg, hogy kakasok, mert a kis kakasoknak hamarabb tarajacskájuk lett, ha jól emlékszem, mint a jércéknek...
Bár nem is tudom, jól neveztem-e meg a jércéket... Mert mindig mellélövök valamit, amihez nem értek. A kiskakasok micsodák?

A kicsike tyúkok járcék... és a kiskakasok?

Kapcsolódó kép
Melyiktek micsoda, heeeeeee??????....


2018.05.23. 19:52

Nos, kötve hiszem, hogy mindet ledarálják... Mert amíg rántanivalóként a pultra kerül, addigra még nem nagyon kakaskodik. Én azt hiszem, nálunk ez nem divat, mert pazarlás. A kakasok külön nevelődnek, én még olyat is láttam (és valóban láttam), hogy a sarkantyújuk le volt vágva, és a szemük elé olyasmi volt szerelve, mint a lovaknak. Csak éppen, ha jól emlékszem, alúmíniumból. 

A távol keleti hölgyek (és férfiak) meg egész egyszerűen látják. És kész. Ahogy, ha jól beletanul és éles szeme van, az európai is látná, ha nem unná és nem hagyná abba egy félóra múlva ezt a kissé lélekölő robotot...

2018.05.23. 19:48

Jó van na... Én is lehetek figyelmetlen, néha... :0)

2018.05.22. 22:42

Ami az állatok ivartalanítását illeti, szerintem ez a "műtét" mindegyik állatnak stresszes!
Azonban mikor elolvastam a "kappancsinálás" módját, ez különösen megrázott... Nem csodálom, hogy az állatvédők is kifogásolják!
De meg kell hogy mondjam, valaki írta a facén, a kiscsibéket szexálás után, ha kiderül róluk, hogy kakasok, egyszerűen ledarálják, és kész! Volt, nincs!
Nem értem, miért nem lehet őket ún. "rántanivaló korukig" felnevelni, és így hasznosítani, esetleg jutányos áron eladni őket kevésbé tehetős embereknek. De az a darálás?! Szörnyű!... Ezt juttatja eszembe:
https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U
Pink Floyd - The Wall - (Lásd. 4. percnél)

Egyébként számomra teljesen érthetetlen az is, honnan tudják azok az állítólag japán származású csirkeszexáló nők, hogy egy tojásból épp hogy kikelt kiscsibe milyen nemű?!...
 

2018.05.22. 22:25

Hát ugye azok kedvéért írtam először, hogy marhahús, akik nem tudják, hogy a borjú az a "gyerek szarvasmarha", azaz a KISBOCI!
A következő sorban már leírtam, hogy borjúról van szó, neeeem?!
Brűűűűű!:'(

Itt látható egy szürkemarha család:
Képtalálat a következőre: „kis boci”

A kisboci a tehén mamával. Sokan nem tudják, de itt is jól látható, hogy a szürkemarha borja még nem szürke, hanem világosbarna, azaz drapp színű. (Úgy tudom, az ún. "almásderes ló is barna szőrzettel születik, később lesz szürke almaalakú foltokkal.)
Aztán itt van mellettük a bika, azaz az apaállat, mely jól megkülönböztethető a jellegzetes "fekete szemüvegéről", azaz fekete folt van a szeme körül. Na és hát "az a bizonyos" is látható középen a hasa alján... ;o)
2018.05.22. 20:14

Na kérem, a borjú nem marha (szegény Krúdy most forogna a sírjában) az borjú.. Annak egészen más az állaga és a sütési módja. Amit megtehetsz egy borjúval, azt nem teheted egy marhával, mert akkor... Nos, rágós lesz, mint a cipőtalp... De amit leírtál az ínycsiklandozó... Mondjuk a velőt én pirítóssal szeretem, parikázva és borsozva, no meg sózva...

2018.05.22. 20:11

Na, brrrr... És a malac, mert azt is kell herélni, a nöstényt meg miskárolni, az ökör meg köztudomású...? Az nem brrrr...?  A kappan húsa zsírral jobban átszőtt ezért ízletesebb és puhább... Hogy csinálják e, nem tudom, de kakas töke pörköltet igen... Méghozzá sokfelé... És hát az is jön valahonnét. 

2018.05.22. 1:00

Van egy kitűnő marhahúsból készült olasz étel, amelyet úgy emlékeztem, elhoztam már ide, de nem találom, hiába pörgettem vissza.
Nos, akkor jöjjön most!
Igazság szerint nem is marha, hanem borjúból készül, és a neve:

OSSO BUCCO, azaz "Lyukas csont"

A lyukas csont azért lyukas, mert valójában a velős csontostól együtt szeletelt borjúlábszárról van szó:
 Képtalálat a következőre: „nyers osso bucco szelet”

Hozzávalók:
4 szelet kb. 4-5 cm vastag borjú csülök (lábszár)
1 db sárgarépa,
1 nagyobb hagyma,
2 szál zeller zöldjével,
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma,
3-4 ág friss kakukkfű (vagy szárított kakukkfű), 
pár szál rozmaring (vagy szárított rozmaring),
3-4 kisebb babérlevél,
2 dl száraz fehérbor, 
só, bors ízlés szerint,
kevés liszt,
2 dl húslevesalaplé (kockából),
zsíradék

A gremolátához:
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál frissen reszelt citromhéj,
2 gerezd fokhagyma szétnyomva és felkockázva

Köretnek: spagetti, vgy polenta (kukorica puliszka)

Elkészítés:

A zöldségeket felkockázzuk. A hússzeleteket megtöröljük, sózzuk, borsozzuk (előző este is lehet!),

lisztbe mártjuk.
Egy vastagfalú (lehetőleg öntöttvas) lábosba tesszük a zsíradékot, beletesszük a lisztes hússzeleteket, és mindkét oldalukat 5-5 perc alatt megpirítjuk. Kiszedjük, és félretesszük.
Az edény aljára sült anyagokat borral felöntjük, és összeforraljuk. Ha besűrűsödött, belerakjuk az összevágott zöldségeket. A hagyma üvegesedése után fűszerezzük, ekkor tehetünk bele zúzott fokhagymát is, meg a többi zöld fűszert. Addig főzzük, amíg barnulni nem kezd. Visszatesszük a lábosba a hússzeleteket, és felöntjük a húsleves alaplével. Lehetőleg fedje be a lé a húst. Kis lángon főzzük kb. 1 1/2-ed (másfél) órát. 15 percenként óvatosan forgassuk meg a húst, nehogy szétessenek. Ha kell, pótoljuk az alaplét! Nem baj, ha kicsúszik a csontokból a velő, mert jobb ízű lesz tőle a mártás. 

Gremoláta készítése:
Apróra vagdossuk a petrezselymet, fokhagymát, reszelt citromhéjat, és elvegyítjük.
Kiszedjük a húst a zöldséges léből, és az átpaszírozott (nem kötelező paszírozni!) mártással összefőzzük a gremolátát, vagy csak egyszerűen a kiszedett húsra szórjuk.
 Képtalálat a következőre: „osso bucco szelet”
Köretként adhatunk hozzá főtt spagettit, vagy polentát (puliszkát).

Kétféleképpen tálalhatjuk:
Vagy úgy hagyjuk a mártást (lét), ahogy megfőtt, vagy ha jobban szeretjük, ha nem darabos, akkor lepaszírozzuk, vagy összeturmixoljuk, ahogy itt fent a képen látható.
Már mindkét féle képpen kipróbáltam, és én a mártást részesítem előnyben, de a párom jobban szereti a zöldféléket egészben úszkálni a lében:
Képtalálat a következőre: „osso bucco szelet”
Mint minden, ez is ízlés dolga! :)))

Egyszer adtam hozzá zsemlegombócot is spagetti helyett, úgy is finom.
Puliszkával (polenta) nem csináltam még, mert azt gyerekkorom óta nem ettem...
(Ha valakit érdekel, leírom azt is.)

JÓ ÉTVÁGYAT!:)))


2018.05.21. 23:07

Kedves Dmolnár!

Említettem a Macska topicban, hogy inkább az ételes topicban reagálok arra a válaszodra, hogy Te (is) a tyúkot és a marhát részesíted előnyben, legalábbis ami a belőlük készült húslevest illeti.
Bár én a tyúkpörköltet is imádom, de valamikor ettem töltött tyúkot is, igaz, nem volt még vén. Ráadásul édesanyám előbb megfőzte már megtöltötten sósvízben, melyből húslevest főzött a megmaradt részekből (nyak, láb, fej a taréjjal, szakállal, zúzával, na és a vérlepénnyel!), és csak a tyúk belsejébe rakott tölteléket, valamint CÉRNÁVAL varrta be a nyitott végét a püspökfalatja fölött.
Aki azt hiszi, nem lett jó leves ílymódon belőle, az téved!...
Bizony, hogy kellőképpen bezöldségelve, kézzel gyúrt cérnametélttel jó lett az, mert a töltelék ízét is érezni lehetett!:)))

Aztán itt van a régi korok nagy slágere, az ún. "sült kappan", ami mostanság nem igazán ismert kaja.
Kapcsolódó kép
Kappanpecsenye

Ha jól tudom, kappannak a fiatal korában kiherélt, azaz nemzőképtelen kakast nevezték, amelyet pont azért heréltek ki, hogy nagyra nőjön, de ne legyen rágós, azaz finom legyen sütve is. Tehát a méretei miatt kedvelték.
Azt hiszem, manapság az állatvédők rosszul értelmezett háborgásuk miatt szüntették be a kakasok ivartalanítását, pedig szerintem jobb lett volna felnevelni, és nagyként megsütve "elemészteni", mint kiscsibeként "szexálás" után ledarálni, ahogy elszörnyedve mesélték, mit tesznek a kiscsirkékkel, ha kiderül, hogy kakasok...

Akit érdekel, ITT olvashat erről a RITKA baromfiról:
http://www.foodandwine.hu/2015/09/27/ambrus-lajos-vegy-egy-kappant/
Kapcsolódó kép
Érdemes a linkbe belepillantani, sok új információ található benne a kappanról! :)

/Most előlegben csak annyit:
Ha igazán kíváncsi vagy arra, hogyan lesz a kakasból kappan, olvasd el hamarjában ezt itt ni:
A „kappanyoló asszony” a kakast hanyatt fektetve a penis nyílásánál bicskával vagy ojtókéssel megmetszi, majd az előtüremkedő hashártyát mutatóujja körmével megböki és a hasüregbe nyúlva a heréket, a kakas „tökeit” ujjaival lecsípi a vezetékről. Rutinos asszonynak gyors, alig egy-két perces művelet az egész. Aztán a vérző sebet tűvel-cérnával összeöltik."
Nos, mit szólsz?! ;o) 
Én csak ennyit: Brrrrrrrrr!..../

2018.05.19. 23:21

Hát ilyet én sem hallottam. Én a krémleveseket (tasakosokat szoktam csak csinálni) leginkább zsemlegombóccal szeretem enni, főleg a brokkolit, meg a rókagombát.
Kapcsolódó kép
Rókagomba


2018.05.19. 16:24

Levesgyonggyel ettuk volna, csak mar pihent a hutobe a gombocnak valo , csak ugye nem talaltam repat a zoldsegleveshez. :D azert meg lehetett enni.

2018.05.18. 13:27

Grtaula, egy macsektól ez szép teljesítmény, ámbár zellerkrém leves grízgombóccal... Nos az nem az én ízlésem szerint van..

2018.05.16. 17:09

nah csináltam daragombócot, mint amilyet a face oldalon láthattok. 

62 gr. volt a tojás 15 gr. a kacsazsir, és 10 dkg a griz.  + só, meg petrus. 

összedolgoztam deszkára elnyomkodtam, tányérral letakartam fél órára. aztán kézzel golyókat csináltam, forró sós vizbe tettem, pár percet forraltam, felöntöttem hideg vizzel letakartam, oszt megvan. 

mikor már összekevertem a gombócot rájöttem, hogy zöldséglevesnek lőttek, mert nincs répám. De volt bőven zeller. 

Igy csináltam zellerkrémlevest  (pipec lett) és most nem levesgyönggyel esszük, hanem daragombóccal :) Finom lett. 

 

2018.05.15. 21:51

Van ismerosom is, aki sajnos mar nincs kozottunk, az oldala megmaradt :(  halalanak az evfordulojan megemlekeznek rola :(

Koncz Gyula oldala maga a csoda. En orulok, hogy megmaradt az utokornak.

Vannak akik konyvet hagynak maguk utan, Ő  a tanacsaival a Face oldalan :(

A van idotok, olvasgassatok bele, csodaljatok a munkait.