Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 23:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2019.08.16. 21:03

Azt hiszem, sohasem fogom megtudni, mi is a lényege ennek az alsó meg felső házasdinak. legyen az bármelyik ország bármilyen parlamentjében.
De azt gondolom, manapság mindegy is már! Letűnt korszakon minek lamentálni?:(((
Most ez van, lehet szeretni, vagy nem szeretni, s talán sosem lesz olyan társadalmi rendszer, amely mindenkinek meg tud felelni, mindenki számára előnyös lenne...
A liberális eszmékkel mindig probléma volt, s talán mindig lesz is.
Jelenleg úgy érzem, több az ellenzője, mint a pártolója!:(((

A parlamentünk gyönyörű épületét valóban nem szabad engedni, hogy lerobbanjon, hisz kivételes értéket képez az egész világon. Ha jól tudom, benne van a tízes toplistájában a világ legszebb építményeinek.

2019.08.15. 16:40

Hát Kossuth idejében országgyúlés volt, méghozzá rendi. Azaz a rendek küldtek küldötteket. A felsőház akkoriban pont fordítva működött, meg még később is, amíg meg nem szünt, mint egy normális országban. Tudniillik azt kontráztak meg, amit akartak és nem engedték a törvényt életbe lépni. A tagjai pedig főnemesek voltak, no meg a papság, úgyhogy gonolhatod, mennyire pártfogolták a liberális eszméket... De hát ahány ház, annyi szokás. A parlament épülte nekem tetszik, kerül, amibe kerül. Nem hagynám lerongyolódni. Amúgy ott sohasem volt a miniszterelnöki rezidencia, csak az iroda... 

2019.08.14. 23:46

Mintha rémlene valami arról, hogy 90 után itt is szorgalmazták egyes parlamenti erők, itt is legyen két ház, ugyanis valóban megvan a régi másik nagy ülésterem, lehetne hol tartani, csakhogy az idő elsöpörte nálunk a "lordokat", illetve a főnemességet... Bár őszintén szólva jómagamnak fogalma sincs, kik voltak nálunk az Alsó, és kik a Felső házban, mikor még voltak ilyenek?
Az is rémlik, hogy volt ellenzék is, mert ha jól tudom, 1848-ban Kossuthék is oda tartoztak.
Az az igazság, hogy mikor erről tanultunk - ha tanultunk egyáltalán, akkor a szabadságharc kapcsán -, én nem igazán foglalkoztam történelemmel a zongoragyakorlás miatt, a zenei pályára felkészülés minden időmet elvette (napi 3-4 óra), hisz a szükséges 6 év képzési anyagot 4 év alatt kellett birtokomba venni.

Egyébiránt meg még sok is ez a parlamenti létszám, a költségéről nem is beszélve, hisz amikor még volt tv közvetítés, egyebet se láttunk, mint egy hatalmas üléstermet, amely kongott az ürességtől!
Kár a villanyt égetni egy ekkora teremben, neeeeeem?!:(((

Hát még a fűtés?
Nemrég tettem be a parlament épületét, ekkora építményt karbantartani is hatalmas összeg lehet!
Ráadásul már a miniszterelnöki rezidencia is máshová került, azaz olyan a helyzet, mint egy bizonyos viccben:
"Dupla költség, FÉL ÉLVEZET!"... mármint az adófizetőknek!:(((

Stadionok?!... Igeeeeeen?! ... Meg kisvasút, meg nagy hasú tábornokok, és nagyfiúk! :DDD
Ezek mind fölöslegesek! Viszont fontos volna valami:
Hát volt itt valóban hasznos dolog is!... Kíváncsi lennék, vajon hol tart az a bizonyos iskolai TORNATEREM program a hozzá tartozó vizes blokkokkal, amit a fidi kormány még 1998-2002 között maga elé célul kitűzött?! 

MINGEN MAGYAR GYERMEKNEK MEG KELL TANULNI ÚSZNI! - mantrázta a fidi-kisgazda kormány. Emlékeztek erre, ugye?!
Makónak ilyen Makovecz-uszoda jár:
Képtalálat a következőre: „Makovecz féle tanuszoda”
Hagymatikum
Képtalálat a következőre: „tanuszoda”
Tatának pedig ilyen...

Hogy MI a különbség???? Ugyan már!!!... SEMMI a világon! :DDD :P

2019.08.13. 17:43

Az alsóház (az angoloknál) dönt és törvényt hoz, a felsőház (lordok háza) véleményez és mondjuk kiegészítésre, vagy változtatásra visszaküldheti az alsóháznak a törvényt, de végleges vétót tudtommal nem mondhat. Általában ez így működik mindenütt. Az USA-ban meg szenátorok és kongresszusi képviselők vannak. Amúgy túl sok értele nincs, általában hagyomány őrzésből hagyták meg őket abból az időből, amikor még volt értelme... (mint a királyság).

Régen se volt több pénz, de a nagy építkezések kevés helyre összpontosultak és látványosabbak voltak. Ami meg a stadionokat illeti, egyetértünk, az égvilágon semmi szükség rájuk...

2019.08.13. 15:46

Jájjjjj!
Néköm - mivel nálunk NINCS ilyen a Parlamentben (mármint felsőház, meg alsóház) -, fogalmam sincs, mi az, és milyen jogaik vannak a felsőknek, meg az alsóknak. Kik képviselnek kit?!
Nálunk CSAK kormánypárt van a Parlamentben, meg ellenzék, ami azt jelenti (nálunk!), hogy a kormánypártnak MINDENT szabad, az ellenzéknek meg SEMMIT!:(((
Azaz az ellenzékiek téphetik a pofájukat, ahogy akarják, nem érnek el vele SEMMIT!:(((

Egyre vagyok büszke, s ugyanakkor értetlenkedem is:
1./ Szerintem a világon NEKÜNK van a legszebb Parlamenti épületünk
Kapcsolódó kép
https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gh%C3%A1z
Magyarország Országháza, Budapest

2./ Hogy volt akkoriban az országnak annyi pénze, hogy egyszerre olyan sok gyönyörű létesítményt fel tudtak építeni, most meg csak toldoznak, foldoznak:
Képtalálat a következőre: „liszt ferenc egyetem budapest”
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kívülről

Képtalálat a következőre: „liszt ferenc egyetem budapest”
Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme

Vagy Szilajröcsöge méretű településeken csak oda nem való footballstadionok létesülnek?!
Az iskola meg rongyos!:(((

A rangokról az a véleményem, hogy igenis mindenki maga érje el az elismerést.
Vagyis szerintem a RÉGI törvény volt a rossz! Így "születtek" aztán a BOLOND grófok, bárók, királyok...
Tartom  hsz-em elején írtakat, azaz mindenki maga érje el a megbecsülést az életművével.
Pont!

Én három miniszteri kitüntetést is kaptam, igaz, nem vagyok LOVAG, de nem is akaródzik "lovagina" lenni - by Hofi.
Különösen azóta nem, mióta Bayer Zsolt is lovagi címet kapott!
Jajjj mán! Ne mááááán!:(((

A gyerekem meg érje el saját erőből az elismerést, de úgy, hogy ne ő akarja elérni, hanem legyen a társadalmi közösség döntése szerint méltó rá.

2019.08.12. 17:14

Már meg mért? Amúgy értem én, de ez megint csak érdekes. Ha valaki az ősök közül lovagi rangot kapott, örökleteset, akkor a leszármazottja, ha még oly elmebeteg is, akkor is "Sir", míg az ilyen egyszeri kinevezettnek, akármilyen értelmes is a gyereke, nem lehet az... ég jó, hogy nem a felső ház dönt az angoloknál, hanem az alsó ház... 

2019.08.10. 14:19

Hát eeegen... Értem én...
Egyébként is! Még szerencse, hogy az általam felhozott példa esetében nem örökölhető a cím! :DDD


2019.08.08. 20:06

Nos, a kiráynő nem tetszik-nem tetszik alapon ad ilyen címeket, hanem a "hazának tett szolgálatért". Az pedig igen fura lenne, ha mindenkinek mindenki egyformán tetszene... 

2019.08.08. 14:59

Na igen, pl. az 1947-ben született Sir Elton Hercules John hatszoros Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes, lovag:

Képtalálat a következőre: „elton john”

Bár én őt nem igazán kedvelem, de hirtelen ő jutott az eszembe, mint "lovag"...
Az igazság az, hogy nem igazán ismerem a számait, a párom meg dolgozni van, nem tud segíteni, igaz, ő se szereti a zenéjét, megrögzött Pink Floyd és Eric Clapton rajongó...2019.08.07. 17:17

Aha... Meg még számos. Cliff Richard, Tom Jones, stb. Persze ez a rang nem örökölhető, míg az "igazi" igen...

2019.08.07. 0:11

Biztos így volt Da Vinci korában, ahogy írod. A művészek valójában nem voltak különbek, mint az iparosok, bár azoknak valóban a "krémjei" lehettek. 
De azért mondjuk, nemesi rangot nem kaptak. 
Kaptak viszont Angliában  később.

Edward Elgar angol zeneszerzőt (1857-1934) 1904-ben VII. György angol király lovaggá ütőtte, melynek következtében ettől kezdve Sir Edward Elgar volt a titulusa. 
Képtalálat a következőre: „edward elgar”

Ehhez hasonló eset még egy volt:
A Beatles együttest, ha nem is kapott nemesi rangot (Sir), de a "majdnem" lovagi rangnak minősülő Brit Birodalom Tagja érdemrenddel tüntette ki 1965-ben Erzsébet királynő:

Képtalálat a következőre: „beatles együttes”

Tehát ha régen nem is volt egy művésznek feljebb, a XX. században azért volt, akit beemeltek a nemesi rendbeliek közé.

2019.08.06. 17:19

Nagy igazság, bár azért Leonardo életében sok olyan mozzanat volt, amikor ki kellett szolgálnia az éppen adott uralkodót és az nem lehetett könnyű feladat. Az a kor ugyan sok mecénással rendelkezett, mind igyekezett túltenni a másikon, de a művész valahol az iparos réteg tetején volt, nem feljebb...

2019.08.02. 23:44

Van benne valami.
Az mindenesetre nagy öröm, és nagy szerencse, ha valakinek sikerül olyan pályára mennie, amelyre mindig is szeretett volna.
Nem tudom már, melyik művészről olvastam, vagy az is lehet, hogy riportot hallgattam vele, mikor már nagyon idős volt, és kérdezték tőle, nem volt-e fárasztó számára, hogy ennyit dolgozott?
Mire ő azt mondta:
- Fárasztó? Sokat dolgoztam volna? Én nem is dolgoztam soha! Én egész életemben mindig csak JÁTSZOTTAM!

Hát igen...
Az az igazi örömteli élet, ha a munka, amit egész életünkben végeztünk, nem fárasztó volt, hanem szórakoztató.
Ilyen lehetett pl. Gaudí. De kiváltképpen Leonardo Da Vinci:
Képtalálat a következőre: „Az igazi Da Vinci kiállítás, Debrecenben”

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Itáliai Polihisztor,  festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben.

Ha jól emlékszem, 2007-ben voltam Debrecenben "Az igazi Da Vinci" kiállításon, amelyben inkább a technikai jellegű művei kerültek bemutatásra, többek között a járó oroszlánjának a makettja is.
Ebben a cikkben van egy video, melyben látni lehet a működési elvét:
https://kulturpart.hu/2009/08/15/eletre_kelt_egy_500_eves_oroszlan
Életre kelt egy 500 éves oroszlán!
Képtalálat a következőre: „Leonardo da Vinci oroszlánja”

2019.08.02. 16:39

Tubás, vagy nem tubás, egyremegy. A lényeg, élvezze azt, hogy ő zenél és ne legyen nyűg. Ámbár ez minden más munkára is igaz...

2019.08.01. 0:59

Na igen, EZT hívják "örömzenélésnek!
Ismerek pl. egy hangszerfélét, amelynek hívei és tudói nagy élvezettel állnak össze spontán EGYÜTT muzsikálni, és ezek a TUBÁSOK!
A világban bárhol rendeznek fúvószenekari versenyt, vagy fesztivált, biztosak lehetünk benne, hogy egyik alkalmas pillanatban a sok-sok zenekar tubásai "CSAK ÚGY" összeállnak, és a csuda tudja, honnan, de van nekik néhány KÖZÖS tubás számuk, amelyet mindőjük ismer, és nagy örömmel fújják együtt a szünetekben a maguk kedvere, "CSAK ÚGY"!:)))
https://www.youtube.com/watch?v=f4jUrmcPSTo
Nehéz Fiúk Tubakvartett - Liszt: II. Magyar rapszódia

Budapesti Rézfúvós Találkozó/Budapest Brass Weekend 2012 Heavy Brass Guys Tuba Quartet - Franz Liszt- II. Hungarian Rhapsody (Adamik Gábor, Vida Róbert, Török József, Dr. Szabó László)

Most pedig hallgassunk meg egy híres tubaművészünk előadásában egy közismert zeneszámot:
https://www.youtube.com/watch?v=0xr9yzHAWIU
Bazsinka József, Monti csárdás tubán

(Szerző: Vittorio Monti - 1868-1922, olasz hegedűs és szalon zenéket író zeneszerző)
MontiVittorio.jpg


2019.07.31. 16:08

A sikerélmény valóban fontos, de nem csak az, hanem az is, hogy a tanuló, legyen bármilyen idős, örömét lelje még a gyakorlásban is,  és legyen benne egy belső késztetés, hogy igenis, ezt ő meg fogja oldani... Láttam már több esetben, hogy zenészek, csak úgy, minden kényszer nélkül, a saját örömükre elkezdtek magukban játszani, vagy gyakorolni. Pedig a kutya nem szólt nekik..

2019.07.31. 12:57

Köszi, hogy igazat adtál egy "hozzánemértő CIVIL zenész"-nek tudós-ügyben!:)))
Megtisztelő ez számomra, bár meg kell hogy mondjam, sok olyan "találmány" van a világon, amely véletlenül emelkedett a találmányok sorába. Ilyen pl. a filckalapács is a zongorában, amelyet egy beteg kislánynak és cimbalom művész apukájának köszönhetünk. Ugyanis - mint sokan tudjuk - a zongora egyik őse a cembalo volt, mely tollal pengette a húrokat, és nem volt benne semmiféle kalapácsos szerkezet. A másik őse a klavikord, mely későbbi hangszer, és melyben már nem pengetéssel, hanem falapocskákkal való ütögetéssel szólaltatták meg a húrokat: 
Kapcsolódó kép

Klavikord

De hogy lett ebből filckalapács? 
Hát úgy, hogy az a bizonyos német cimbalmos egyszer kényszerűségből azt találta ki, hogy a fa cimbalomverőket bevonja valami puha ruhaanyaggal, hogy ne szóljon olyan hangosan, és a beteg kislánya ha alszik, ő akkor is tudjon rajta gyakorolni.
Így keletkezett a puha filcszerű anyaggal bevont cimbalomverő.
Amit aztán egy Európa szerte csavargó kókler vitt el Firenzébe Christofori hangszerkészítő mesternek megmutatni, aki
azonnal ráharapott, és el is készítette az első "filckalapácsos" zongorát 1703 körül. Titokban dolgozott rajta, és nem kis munkája feküdt benne, mire jól működött a kalapács-szerkezet.
A történetet elolvashatod "A Tamás templom karnagya" c. könyvben.)
Szerintem érdekes történet, melyben szinte a "véletlen" játszott közre. De van a világban ehhez hasonló feltalálási történet bizonyára sok.

Kották:
Nos, ami a kottákat illeti, ma már valóban könnyebb a beszerzés, de hidd el nekem, hogy mind a mai napig működik a karmesterek általi "adoptált" áthangszerelése a zeneműveknek, mert "szegény ember vízzel főz"-ből kiindulva a világon - főleg kisebb településeken - működik sok olyan kammaraegyüttes, vagy zenekar, melynek a hangszeres összeállítása nem egyezik az eredeti - zeneszerző által - megírt zeneműével, de annyira népszerű a mű, hogy sokan ezért szeretnék előadni. De mivel az eredeti formában ez nem mindig lehetséges, így a karmesterek (akik a képzés során hangszerelést is tanulnak!) kénytelenek átírni az általa vezetett együttes hangszerei számára.
Amióta van számítógép, és azon kottaíró program - és ÉRT is hozzá az áthangszerelést végző! - ez sokkalta könnyebb, mint régen, amikor is külön szakma volt a KOTTAMÁSOLÁS, és azok alkalmazása.
Én még rengeteg kézzel írott kottát láttam, s jómagam is írtam a kisebb növendékeim számára ismert gyerekdalokat zongorára.
Nem tudod elképzelni, milyen boldog volt az a pici gyerek, aki a fekete billentyűkön már a legelső zongoraórán KÉT KÉZZEL el tudta játszani a Zsipp-zsupp-ot! :)))

Még nem is ismerte a zongora hangjait, sőt, még írni-olvasni se tudott, nemhogy kottát, SEMMIT!
A legfontosabb, hogy SIKERÉLMÉNYT adjunk a gyereknek mennél hamarabb, így lehet kedvet csinálni ahhoz (jelen esetben a zongorázáshoz), ami később bizony igen nehéz lesz majd (Bach művei), eleinte igen KÖNNYŰNEK, és mutatósnak találtasson a számára.

És ebben nem mindig játszik szerepet az anyagi haszon, sokkal inkább az egyéni találékonyság.

Itt van egy igen népszerű zenemű, melyet sokan sokféle hangszeren előadtak már.
Először az eredeti hangszerekre írt mű:
https://www.youtube.com/watch?v=JvNQLJ1_HQ0
Pachelbel Canon in D Major - the oroginal and best version
Képtalálat a következőre: „https://www.youtube.com/watch?v=JvNQLJ1_HQ0”

https://www.youtube.com/watch?v=Pppexz-KKig
Pachelbel - Canon in D-dur nagylétszámú (zömmel vonós-) zenekarra:
 Képtalálat a következőre: „https://www.youtube.com/watch?v=Pppexz-KKig”
Hogy hogy kerül ide az oboa?
Az oboa ugyanis az a hangszer, melyet "megtűrtek" a vonószenekarokban. S akár hiszed, akár nem, bár könnyebb fújni, mint az oboát, a klarinét jóval később került a szimfonikus zenekarokba, Mozart vezette be.

2019.07.30. 15:51

Természetesen van sok olyan tudós, aki eleve a hadiipar számára dolgozik, de az is igaz, hogy a nyugati államok hadiipari fejlesztései előbb utóbb "leszivárognak" a civil alakalmazásokba. Az alapkutatások pedig teljesen semlegesek, hiosz a fene jobban tudja, mire lehet majd használni az eredményeiket. Például ott volt a villamosság. Nos, hát rángatódzott a békák lába... Na és? Kinek kell ez a hülyeség? Oszt nézd meg, mikor kiderült a használhatósága, hova jutott...

Kotta ügyben többé nem nyilatkozom. Azt hittem, bemegy az ember a boltba, vagy megrendeli a neten (most, régebben persze nem) és adják...  De nem így van, bár nem értem, miért, mert ettől inkább csak növekedne a bevétel, inkább, mint az általad ismertetett módszerrel.

2019.07.27. 11:29

Én úgy gondolom, hogy a tudósoknak csak egy része "áltatja" azzal magát, hogy az EMBERISÉGET szolgálja a tudományos munkájával, kísérletei végzésével, tudományos fejtegetéseivel, de nagyon sokan vannak, akiket éppen pont a hadiipar kér föl bizonyos projektek munkálataiban való részvételre. (Asszem, így volt ez az atombomba esetében is. Elakadtak a munkafolyamatban, míg fel nem kérték Neumann János matematikust, aki kiderítette, HOL van hiba a számításokban.) Na, ezek biztosan tudják, mire kell a munkájuk...
Dacára, hogy a tudósok a hadiipar számára dolgoznak, mégis vannak feltalálások, amelyek végül a civil embereknél is landolnak, azaz az egész EMBERISÉG hasznát veszi: pl. gyógyszerek, vagy az emberi psziché befolyásolásainak módszerei. És itt éppen nem a "Viharsziget"-ben felemlített "lobotómiára" gondolok, ellenkezőleg!
Hanem mondjuk, gyenge idegzetű, bátortalan emberek határozottá változtatását célzó terápiára.
Néven nem nevezem az eljárást, mert nem is tudnám, de biztos vagyok benne, hogy EZ egy fontos feladat lehet, hisz nincs rosszabb, mint egy tehetséges, de gyenge idegzetű, félős, bátortalan ember...

Itt van pl. az úszás! Mennyi múlik a startoláson! De ha valaki FÉL a pisztolylövés hangjától (mint az a kislány a múltkor a Denzel Washington filmben: Pita "A tűzben edzett férfi" c. filmben), az biztos ügyetlenül fog vízbe ugrani, és már el is veszítette az első helyet... Amint sikerült leküzdenie ezt a gátlást a Creasy-től kapott tanács által, és egyetlen biztató szótól, máris megnyerte a versenyt!:)))
Kapcsolódó kép

Hát ilyenre gondolok: Mert bizony sokszor elég egy "varázs szó"...

Én nem tudom, Hosszú Katinka férje mit tudott, de tény, figyeltem a versenyeit, és a férje az úszása közben valami olyat mondhatott neki, ami kiváltotta benne azt az ERŐT, amire szüksége volt a nyeréshez.
Ebben a hitemben nem tud senki megingatni, mert én erősen hiszek benne, hogy így KELLETT lennie. VARÁZS SZÓ!
(Lásd még: Columbo, Rózsabimbó és a kutyák...)

Ami a kottákat illeti.
Hát igen, manapság könnyebb is, meg nehezebb is a beszerzésük. Mert az igaz, hogy ma már többféle kapható a boltban, nem csak NÉHÁNY, de az édes kevés, és a szerzők nem mindig olyan együttesre komponálnak, mint pl. az IFJUSÁGI FÚVÓSZENEKAR! Gyakran át kell hangszerelnie a karmesternek a saját együttesére.

Továbbá:
Ha lehetett is kapni, csak igen drágán!
Miért?
Mert először is van a komplett mű partitúrája, amely a karmester példánya. Olyan, mint egy NAGY könyv, gyakran elég sok lapos is. Aztán vannak a hangszerek külön példányai.

Úgyhogy bizony, egy komplett kottaanyaga egyetlen műnek régen (80-as évek!) akár 20 000 ft-ot is kóstált!
És hát a fenntartó az egész évre jó, ha adott összesen ennyi támogatást kottabeszezésre...

Tudom, törvénytelen, de bizony mikor feltalálták a fénymásolót (!!! Biztos először EZT IS a hadiipar számára alkották meg!!!), ment a kották másolása ezerrel, ami eleinte szintén drága volt, ugyanis fényérzékeny papírra lehetett másolni, mint a fényképet. Akkor vált olcsóbbá, mikor sima A/4-es vagy A/3-as papírlapra lehetett másolni. És mit ne mondjak? Gyereknek a kezébe NEM adtunk eredeti példányt, mert ha csak egy fontos szólam eltűnik, vagy megrongálódik, oda az EGÉSZ produkció!:(((
Ha volt eredeti példányunk, azt szigorúan elzárva tartottuk a kottatárban.

Viszont!
Amiket lehetett kapni, és törvényi előírás szerint KÖTELEZŐ is volt meglennie az intézmény kottatárában, azt ki is lehetett kölcsönözni. Ilyenek voltak a gyakoribb előadási darabok kottái, de a hangszeriskolákat, etűdöket (=technikai gyakorlatok gyűjteménye) a tanulóknak meg kellett vennie, és azzal jártak órára. Ugyanis a tanár ezekbe akár bele is írhatta az előadási javaslatait, kiemelve benne pl. a nehéz, "kigyakorlandó" részeket. Emiatt amit csak lehetett, az előadási darabokat is megvetettük a szülőkkel. Pl. zongorából Bartók Gyermekeknek négy kötete, Schumann, Csajkovszkij Ifjúsági albumai, stb. Régen a kultúra államilag támogatva volt, ezért a MAGYAR kották (EMB= Edition Musica Budapest) igen olcsón (10-20 ft-ért) voltak megvehetők. 

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „bartók? Gyermekeknek”


2019.07.26. 16:01

Igen, azzal áltatják magukat, de bizony a felfedezések sokszor nem csak békés célokra használhatók. Amúgy ezt a kotta dolgot nem értem. Boltban lehet venni... Miért kéne karmestertől kérni?