Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.08.15. 20:02

Hát én a melaszt már csak mint a teheneknek való takarmányt ismertem. Eszembe se jutott megkóstolni, bár a tehenek imádták, akárcsak a takarmány sót.

2018.08.14. 16:12

Ejnye!
Én CSAK toleráns lettem a kukacevőkkel kapcsolatban, ami nem jelenti azt, hogy közéjük is ülnék enni! :(((

https://terebess.hu/tiszaorveny/rovar.html
EHETŐ ROVAROK

Részlet az írásból:



Pirított szöcske

chapulines [Mexikó], grasshopper
"Ízük a zöldpaprikára emlékeztet.

Thaiföldön a szöcskét kiöntik a csapdából, megmossák őket, aztán harminc percig serpenyőben sütik, miközben jól befűszerezik. A szöcskék, sáskák stb. hártyás szárnyát nem eszik meg, annál lehet megfogni őket, ha falatozik belőlük az ember.
Japánban a rizsföldi szöcskéket pirítva eszik: inago."


Kedves Dmolnár Barátom!
Te úgy jártál a tökfőzelékkel, mint én járnék a melaszos kenyérrel, amit ki nem állhattam a háború után, de meg köllött enni! :(((
Azonban nem tartom én sem valószínűnek, hogy ha mostanság "hozzájutnék" (ami fölöttébb valószínűtlen, hisz már szinte cukorgyáraink sincsenek!), szeretni fognám!:(((
https://hu.wikipedia.org/wiki/Melasz_(%C3%A9lelmiszer)

MELASZ

A cukorrépánál a kristályosítás utolsó szakaszában centrifugálással leválasztott szörpöt hívják melasznak. A cukorrépa melasza kb. 50%-ban cukor, főleg szacharóz, de tartalmaz glükózt és fruktózt is. A melasz cukortartalma függ a cukorrépa cukortartalmától, a gyártási veszteségtől, a sűrűlé és a melasz tisztasági hányadosától, azaz a cukor és a szárazanyagtartalom arányától. Az átlagos összetételű melaszban a cukron kívül egyéb szárazanyagok is találhatóak: 6,78%-ban nitrogénmentes szerves anyagok (például invertcukor és raffinóz), 15,47%-ban nitrogéntartalmú szerves anyagok (például betain, aminosavak), illetve 9,75%-ban szervetlen anyagok (hamu). Nagy viszkozitása miatt nehezen szállítható, és a benne levő cukor gazdaságosan nem termelhető ki.

Képtalálat a következőre: „cukorrépa melasz”

Hát nem randa lötty?!:(((

2018.08.14. 15:55

Ja kérem, ha sütni tetszett.... Akkor pontosan úgy jártál el, ahogy kell. Amúgy a garnéla nem egy főétkezéses dolog, inkább csak előételként szokták enni. Mert ugye drága a drága. De örülök, hogy ízlett. Látod, látod, az előítéletek lerombolására a legjobb módszer a próba. A múltkor én is próbát tettem a tökfőzelékkel, de sajna pont úgy nem szeretem, mint ötven évvel ezelőtt... Amúgy amit javasolnék azért, hogy csak lépésről lépésre. Lehet a következő lépés a polip, a rák (bár végül is az már volt), a tintahalat csak erős idegzetűeknek, mert ha nem jól készítik el (és arra jó esély van) akkor olyan, mintha kerti locsolócsövet rágnál, a kagyló (a fekete kagyló sütve isteni finom és lehet kapni a METRO áruházakban fagyasztva). A kukacokat azért hagyd a legvégére, mert fene tudja, de azokra még sohasem támadt gusztusom...

2018.08.14. 15:10

Na szóval...
Még aznap elkészült a NAGY MŰ, azaz a garnéla rák, de egyik betett recept szerint sem, hanem a kettő közötti, és a saját elgondolásom szerint.
Nem pácoltam, nem főztem...
A tasakon az állt, hogy ELŐFŐZÖTT, pedig fehér volt, nem rózsaszín... 
Hideg vízbe tettek zacsekkal együtt kiolvadni, ahogy ajánlották. 
Csak 20 deka volt, ezt 5 (!!!???) főre szánták... Háááát...

A kiolvadás alatt megpucoltam 8 duci fokhagymagerezdet, összezúztam és felaprítottam, vajban és olíva olajban kissé megdinszteltem, és már tettem is bele a kiolvadt és lecsurgatott garnélákat. Pici sót, őrölt borsot tettem rá, és nyakonöntöttem egy kis flakonos citromlével. Kb. 2 evőkanálnyi olajat még tettem hozzá, mert kevésnek találtam a rajta lévő szaftot. 2-2 percig sütöttem mindkét oldalukat, hogy szép színük legen, egyet megkóstoltam, de nem volt már nyers, megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel, és már tálaltam is. Friss ropogós héjú kenyeret ettünk hozzá, és vegyes friss salátát, amit előző nap a párom csinált (anyukája kertjében termett paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, uborka és petrezselyem összeaprítva, ecetes, sós, cukros lébe téve).
Csak EGY baja volt:
KEVÉS AZ A 20 DEKA, mert én is ettem belőle, és képzeld, ízlett!!! :)))
Legközelebb 2 csomaggal veszek, bár nem olcsó...
De hát istenkém!
ÍGY MULAT EGY MAGYAR ÚR ÉS ÚRHÖLGY! 
Legjobban ez hasonlít arra, amit én készítettem:
Kapcsolódó kép

Bevallom, nem valami gusztusosok ezek a kakucok, de nagyon finomak, és kezdem megérteni a bennszülötteket a tv-ből, akik lapulevél tányérról ették a sült kövér kukaclárvákat! :DDD


2018.08.13. 15:52

Só? Hát az meg minek? Ámbár, ha nagyon akarod, tegyél bele egy picit, de nem kell. A garnéla húsa ugyanis kissé édeskés. Istenien megy hozzá a majonéz (vigyázat nem a tartár). Amúgy mi mindig kész (piros) garnélát vettünk, de sohasem éreztem rajta, hogy só lenne hozzá....

2018.08.10. 11:40


S.O.S!

Szia, szép napot!

Egy GYORS (valószínű BUTA!) kérdés:
SÓ nem kell a garnélához?
Mert az egyik receptben nem írják, a másikban igen!
A fagyasztott zacsekon sem írnak sót...

Itt vannak a receptek a netről:
https://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-petrezselymes-garnela
http://www.nosalty.hu/recept/serpenyoben-sutott-illatos-garnela

Akkor most MELYIKET csináljam, azaz melyik a jobb?

2018.08.09. 16:08

Na ja.. Amúgy a garnélarákot elkészíteni sokféleképpen lehet, hacsak nem konyhakészet vettél. Ha piros, akkor konyhakész, ha nem, akkor főzni kell, pár percig, míg piros nem lesz. Megkóstolni pedig lehet. Alapból én se szeretem a csirkelábat, de nem azért mert elvből útálom, hanem mert megkóstoltam aztán nem ízlett... A tengeri herkentyűk nagy részét főzve kell enni, vagy sütve, és meg kell mondjam igen finomak tudnak lenni. Nálunk senki nem enné őket rajtam kívül, így hát nincs is terítéken, de ha hozzájutok külföldön, akkor részemről a bezabálás... Ez alól kivétel az osztriga, mert nem rossz, de nem is jó, olyan semmilyen... Azért meg nem ad az ember egy kazal pénzt...

2018.08.09. 2:49

Jóvannnaaaa! Ha nem, hát nemmm...
Én meg a tengeri herkentyűket lennék képtelen megenni!
Viszont a párom oda van érte!
"Tenger gyümölcsei"!!!!.... Hogy oda ne rohanjak!
Nekem nem gyümölcs egy taknyos polip, vagy kagyló!:(((
Őszibarack, cseresznye, az igen! Az gyümölcs!:)))

De azért tegnap este meglepetésül láttam a Tesco hűtőben óriás garnéla rákot, amit én csak cserebogár-pajornak (pata) hívok, és meg nem enném a világ minden kincséért se azt a kakucot!... Nos, meglepi lesz a páromnak, mert hoztam neki egy csomaggal.
Hogy mit kell vele csinálni, hogy ehető legyen, fogalmam sincs, de megnézem a neten, vagy lehet, hogy ő tudni fogja. Mindenesetre én meg se fogom kóstolni! :DDDD
https://ketkes.com/fokhagymas-citromos-garnela-ragu-a-tengeri-herkentyuk-kiralya/
Képtalálat a következőre: „fagyasztot óriás garnéla rák”




  

2018.08.08. 16:45

Hát csak ilyen... :0) A csirkelábat, őszinte értetlenségemre és elhűlésemre édesapám szerette, meg nagyapám és apósom... Én nem, nincs az az isten....

2018.08.07. 18:37

Nahát!!!!
Hát hallod!!!.... Te akkor egy istentől elrugaszkodott KUTYUS vagy! :DDD
Milyen kutya az, amelyik nem szeret csontot szopogatni, rágicsálni?! ;o)

Én a húslevesbe is mindig főzök csirkelábat. Pl, régen, mikor még gyerekkoromban nem lehetett tömegesen kapni csirkerészeket, a tesóimmal összevesztünk, mert hárman voltunk, de a csirkének meg két lába, egy mája és egy zúzája volt!:(((
Manapság degeszre ehetjük magunkat bármelyikkel!:)))
Kapcsolódó kép
Csirkeaprólék leves

Jajjjj! Bocsánat a vegetáriánusoktól a kép miatt! :(((

 

2018.08.06. 20:00

Nos a kocsonyát szeretem, de persze a bőrt nem eszem meg belőle. Sütve az más kérdés. A jó ropogős malac, vagy kacsa bőr (azaz töpörtyű) fejedelmi csemege. Rántott csirkében én se szeretem a bőrt, főtten pedig pláne nem. A kocsonya csontokat leszopogatni én soha nem szoktam. Édesanyám igen, apósom, amíg élt, igen...

2018.08.05. 14:57

Hát ennél furábbat is tapasztaltam!
Ugyanis az írod, ellenérzéseid vannak a főtt malacbőrrel szemben....
De akkor Te a kocsonyát se szereted, mert az elképzelhetetlen bőr nélkül. Nem lenne a lében bőr nélkül elég megalvadást okozó kötő anyag....

Ami meg a furább dolgot illeti:
A férjem 3. számú húga (négy van!) minden csirkehúst is "megnyúz", akár leves, akár sült, akár rántotthúsról legyen is szó. És nemcsak a mellét, combját bőrteleníti, hanem a szárnyakat is!
Rémes!:(((
Nézd az embert bőr nélkül:
Kapcsolódó kép

Hát nem randa ilyen MEZTELENÜL?!:(((
A bőrünk ugyanis az ELSŐ ruhánk, hisz úgy hívják, hogy ÁDÁM KOSZTÜM! :)))

A malacbőr, és a húsban lévő inak puhítják meg pl. a húsételekben (pörkölt, tokány, stb) lévő amúgy száraz húsfonatokat.
Mikor kocsonyát főztünk, (vagy még most is), a kipotyogó csontokat mindig le is szopogattuk édesanyámmal, mikor kitányéroztuk a megfőtt kocsonyát.
Hú, de finom volt, egész jóllaktunk belőle vacsi helyett.

Mert mi amúgy is nagyon szeretjük a bőrös húsokat.
Pl. a grill csirkét... A lányoméknál is van németben, minden szerdán jön a grillcsirkés bácsi, és a két lányunokám valósággal "elette" előlünk a grillcsirkékről az összes sült bőrt!:(((

De bocs, megbeszéltük, ízlésről nem vitázunk, Te így, mi úgy szeretjük, és kész! :)))


2018.08.03. 22:19

Tokány bőrrel? El nem tudom képzelni. Sajnos a főtt disznóbőrrel szemben ellenérzéseim vannak... Nem megy, na..

2018.08.02. 23:58

Hát igen, "malac-módra" mi is ettünk tejfölös-sajtos lángost, ami laktató volt ugyan per/pill, de az én erős savamtól hamar felemésztődött...
Gyrost egyszer ettem Esztergomban egy magán-kiránduláson, nem volt rossz, de én az ilyesmitől vagy éhen maradok, vagy kevés ideig tart ki...
A hamburgert ki nem állhatom, talán azért, mert nem szeretem a ketchup-ot...
Soha nem is tartok itthon, a család se szerette.
A hot dog is felejthető... Szóval erősen paraszt gyomrom van.
Ma isteni borsostokányt főztem első csülökből, a bőrt is belevagdostam, spagettit főztem ki hozzá.

Szóval az egész Komáromban töltött napban a pancsikázás volt a legjobb, és a kényes fehér bőrömre is tudtam vigyázni, nem égtem le, csak kicsit rózsaszín lett az arcom...


2018.08.02. 20:06

Hát először is gratulálok a fürdőzéshez. Nekem ez mostanában nem fog összejönni, de hát minden nem lehet tökéletes, Ami az új kajákat illeti, hát ja... Ámbár én a gyrost kedvelem, jó erósen. Tulajdonképpen sült bárányhúsnak kellene lennie, de gyanítom, hogy nálunk ez disznó, esetleg pulyka. Pitában (ez kissé palacsonta szerű kenyérszerűség) a legjobb, bár kissé malacmódra lehet enni. Jut eszembe, jó három hete a fiamékat hoztam haza Balatonfüredről és ott olyan, de olyan isteni hamburgert ettünk, hogy az öreg McDonald sírva fakadt volna tőle... 

A közlekedés miatt meg részvétem. Nem tudom kik csinálják, de egészen elképesztő dolgok vannak, mint írtad is.. 

2018.08.02. 14:29

Hát sajnos nem jött össze az a lilahagymalekvár... Az étlap, amit a múltkor mellékeltek, már nem érvényes, és telefonon érdeklődve SEMMI nem volt kapható, amit szerettünk volna rendelni, így ettünk, amit találtunk a hűtőben!:(((
Azaz hideget.
Na mindengy, gondoltuk, másnap megyünk úgyis Komáromba a termálfürdőbe, lévén a párom tíz nap szabin, ebből egyet eltöltünk ott, és jól bekajálunk. Legutóbb (úgy tíz éve!) voltam ott a barátnőmmel, és volt két étterem is , egy önkiszolgáló, meg egy pincéres, kívülről, és a strandról is be lehetett menni.
Hmmm...
AKKOR! Úgy tíz éve!...
Most?! SEHOL SEMMI!!! :(((
Mindenhol csak lángos, meg hot dog, meg gyros, vagy mi a franc, szóval a MA divatos, de számunkra nem jóllakató és nem finom étkek... Már ha annak lehet ezeket nevezni!:((((
Szóval:
Voltunk Komáromban a felújított  termálfürdőben, minden medence frankó, csupa kék, a melegvizes is, a pancsoló bébi, meg a nagy ÉLMÉNY-medence, és az úszómedence is.
Csak éppen ENNI nem lehetett szinte SEMMIT azokon kívül, amit leírtam... Jah! Még volt fagyi, meg jégkása! Ez utóbbit én a fogaimmal nem bírom elviselni, túl hideg...
Ráadásul kiderült, hogy Dorog-Komárom között a közlekedés egy KATASZTRÓFA!!!
Odafelé nem rossz, van több busz is, egy óra alatt ott voltunk, mint autóval hajdanán a férjem életében.

De visszafelé?! Hát az felér egy expedícióval! Van egy busz délután fél 5-kor, tehát még korán, aztán már CSAK ÁTSZÁLLÁSSAL lehet menni. Az viszont van háromféle is!
Végül mindhárom esetben  a Tatabánya-Esztergomi busz viszi haza Dorogra az utast. Áltszállhat Tatán, Dunaalmáson (vagy Neszmélyen), meg valami Ferencmajornál, amit Komárom megyeiként halovány lila gőzöm sincsen, hol a jó francban van?!:(((
Szóval elindultunk a strandról gyalog le a 10-es útra, és csomó várakozás után elutaztunk Neszmélyre, ott ettünk finom HÁZI fagyit. Ezt - ha valaki a 10-es úton autóval arra vet a sors -, jó szívvel ajánlom mindenkinek, nagyon finom!

Tehát közel egy óra várakozáskor jött a tatabányai busz, és letett minket Dorogon este 9 óra felé, mert szokás szerint késett ...
Úgyhogy fél tízre MÁR haza is értünk dög fáradtan és kiéhezve...
Nem volt kedvünk tv-t se nézni, különben is láttunk már az összes filmet, amiben választhattunk volna...

Mi ebből a tanulság?
Az, hogy a komáromi termál fürdőbe kaja nélkül el ne indulj itthonról, mert megjárod!
Ugyanis a gyógyvíz még éhesebbé tesz, ezt tudjuk régről, még Debrecenből a gyógyvizek ezen hatását...
Na de ki gondolta, hogy MINDKÉT éttermet megszüntették az elmúlt évek alatt?!:(((

Így aztán másnap, vagyis tegnap, hogy behozzuk az energia szükségletünket, elmentünk Dorogon ebédelni a közeli Határ csárdába.
A párom erdei gombalevest evett, és pacalpörköltet, én meg velőrózsát rántva krokettel, és csokoládé szuflét. 
Csuda finom volt, és degeszre ettük magunkat ITTHON! :DDD
Közben meg képzeld el, hatalmas felhőszakadás tombolt odakint!
Még mondtuk is, hej, de szerencsénk volt, hogy nem tegnap volt ez az ítéletidő!
Hanem Komáromban a strandon olyan hőség volt, hogy majd meg gargyultunk! Csak a vízben lehetett kibírni.
Az ízületeim miatt a meleg vízben nem bírtam, csak kétszer fél óráig...
Aztán a közepes (dögönyözős) medencében pancsikáltunk.

Rossz ez nekem, tudod, hogy Komárom ilyen messze van Dorogtól, és rossz a közlekedés is, mert Debrecenben megszoktam lány koromban, hogy minden hétvégén a strandon lógtunk! És OTT kaja is volt, mi szem-szájnak ingere...

Hát így sikerült nekünk az egynapos nyaralás! ...

Képtalálat a következőre: „komáromi termál fürdő”

Képtalálat a következőre: „komáromi termál fürdő”


Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép


2018.08.01. 20:27

Sok szerencsét hozzá, majd írd meg milyen volt...

2018.08.01. 13:34

Hát lehet, hogy ki tudom próbálni, mert van itt több ételkihordó pizzéria is, és az egyiknek a kiadvényán láttam kacsacombot lilahagymalekvárral, vörösboros meggyszósszal és krokettel.
Hátha sikerül hozatni, ilyen melegben amúgy se sok kedvem van főzni, még villannyal se, mert sokára hűlnek le a lapok, meg a kajával együtt én is rendszerint megfőlök, megsülök!:(((

Majdnem ilyen, de azért mégse:
Kapcsolódó kép


2018.07.26. 19:56

Azért előzőleg kóstold meg. Mert az, hogy én szeretem, az csak annyit jelent, hogy én szeretem... No de én nem vagyok a párod... :0)

2018.07.26. 19:14

Köszi!
Majd egyszer kipróbálom, meglepem vele a páromat, ő a nagy hagymás, az én gyomrom nem bírja sajnos...