Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.06.25. 13:18

Hát, ha nem ismered az új "VUK"-ot, akkor ne is nézd meg. Borzalmas. Képileg is, történeti kiherélésben is, és mindenben, ami csak elképzelhető... 

2018.06.22. 23:55

Te jó ég!
VUK is van új?! Na ne mán!
Én csak a Dargayt ismerem.
Viszont a Hyppolit, a lakáj elég jól sikerült, bár "Szamócát" bizonyos okból kezdettől fogva nem kedvelem, de ebben elég jó, ellentétben a Tüskevárral...
Kapcsolódó kép


2018.06.22. 16:04

Miért, miért? Pénzért... Ha sikeres, hátha megveszik az újat is... Ha meg már megvették, gondolva, hogy ugyanolyan jó, vagy még jobb, mint az előző, akkor meg már mindegy. Láttad mit műveltek a Tüskevárral, vagy éppen a VUK-kal...

2018.06.20. 19:24

Na igen... Nagy Bandónak általában jó írásai vannak. 
Azonban elkövetett egy irodalmi bakit, az pedig EZ volt:
"A KIS HERCEG VISSZATÉRT"
Én meg nagy naívan meg is vettem... Könyvet ritkán bánok meg, ha megveszem. EZT megbántam...
Nagyon!:(((
A rajzok ugyanazok, vagyis a szerző: Antoine de Saint-Exuréry eredeti rajzai, de a szöveg nem igazán jött be nekem...
Az eredeti Kis herceget eleve régen olvastam, mikor a kislányomnak kötelező olvasmány volt, ugyanis addig nem igazán ismertem, nekünk nem volt kötelező annó...
Most megvettem azt is, de sajnos, MÁS VALAKI fordításában, ami csak epigonja az eredeti; Rónay György féle fordításnak.
Nem is értem, ha egyszer valami JÓL van megcsinálva, miért repülnek rá mások is, és próbálkoznak, próbálkoznak, és jól elszúrják, vagy leutánozzák...
Mire jó ez?!:(((

Aki szeretné megvenni, EZT a MÓRA - féle kiadást keresse:
 Képtalálat a következőre: „exupéry: A kis herceg”

2018.06.18. 14:42

Nem ismertem, de jó, hogy betetted... Köszi.. (Nagy Bandótól meg kitelik az ilyesmi...)

2018.06.17. 16:08

Azt hittem, ismered... Így duplán örülök, hogy betettem.

Ugye, milyen szuper jelenet, svédcsavaros befejezéssel?!:)))
Pár éve a jelenlegi párom mutatta meg, addig én sem ismertem.
Azt meg még később tudtam meg, hogy az egész Nagy Bandó ötlete...


2018.06.15. 15:16

Pontosan, azonban például a bátyám imádja.. Mert ugye az ízlések... No meg én mindent kipróbálok, amivel találkozom... Néha nem jön be, de néha igen és akkor azután már, ha mód van rá, keresem is... 

2018.06.15. 15:15

Hát ez nagyon ütős volt... Köszi...

2018.06.15. 1:00

Ami az osztrigát, mint a kagylók arisztokratáját illeti, a magam részéről tőlem aztán lehetne proli is, mert se így, se úgy NEM KÖLL!
Érdekes, hogy Neked se vált kedvenceddé, mert akkor nem így nyilatkoztál volna róla.
Én nem vagyok oda ezekért a tengeri herkentyűkért, igazi alföldi parasztgyomrom van, csak a füstölt húsfélékkel állok hadilábon, talán azért, mert gyerekkoromban nagyon ráuntam, hisz nem volt hűtő, pince, mély kút, azaz nyáron tartósító lehetőség, ezért csak a felfüstölt húst fogyszthattuk nyáron is. Még volt egy trükkje édesnek: lesütötte az oldalast, meg a nyers kolbászt disznóöléskor zsírba a zsírosbödönbe, nyáron kiolvasztgatta, és azt ettük pl. zöldbabfőzelékkel...
Nem volt rossz, csak már uncsi volt. Ha friss húst szerettünk volna enni, az csak a vasárnap hajnalban levágott baromfiféle lehetett.
Már este se ehettük meg, a maradék a cicáké volt.
Különben is, akkoriban a macska csak ételmaradékokat kapott, meg lerágott csontot.
Ma? Nem hajlandó a Cili megenni a felvágottat, parizert sem, de sokszor még a nyers húscafatot, zsírosabb részeket sem, ami a szeleteléskor leesik.
Úgy gondolom, van valami ízfokozó, vagy ilyesmi a macska-kutya tápban, ami miatt ennyire szeretik, hogy mást már meg se akarnak enni.

Tengeri herkentyű:
Rákollót ettem már rántva egy önkiszolgáló étteremben itt Dorogon, az finom.
Kapcsolódó kép

Mi szem-szájnak (nálam nem) ingere: A tenger "gyümölcsei":
Én inkább maradok a harcsánál és a potykának a haltejénél:DDD


2018.06.15. 0:35

Vette a csuda magára a kovászos uborka készítését, csak köllött nekem eldicsekedni vele, régebben mennyit csináltam, s fokhagymásan is a lányom egyik udvarlója kedvéért...
Így aztán kiderült, hogy ehhez (is) értek, és el lettem kapva! 
Rajtam ragadt, mint szamáron a fül!:(((

Ami a savanyú szeretését illeti, lehet, hogy tévút, de én úgy gondolom, azok szeretik, akik a száraz fajtájú borokat. 
Én nem szeretem a bort, de ha már muszáj, akkor csak az édes jöhet szóba, azonban kedvelem a muskotályost is, és gyümölcsben is a cserit, a meggyet nem.
Tehát: Édes jöhet, savanyú nem gyere belém!:(((
Azt hiszem, a szalontüdő is emiatt taszít, bár enni sose ettem!
Ezt a Nagy Bandó jelenetet biztos ismered:
https://www.youtube.com/watch?v=crbEwQJMZC8
Szalontüdő/ Tripe and onions
Kapcsolódó kép

Viszont írtam már, hogy régen a csirkének, tyúknak a tüdejét is megettük a hátából.
Apánk nem ette meg, csak a mellehúsát. Megtehette, mi, gyerekek természetesen NEM! Nekünk bármelyik részét meg KELLETT tudni enni... Háborús gyerekek voltunk!:(((

2018.06.14. 16:40

Mivel az osztriga is kagyló, hát persze, hogy ugyanaz. Persze ezzel is úgy van, hogy kagylóból van ezerféle, és abból egy az osztriga. Életemben kétszer ettem, egyszer se találtam fenségesnek (igaz rossznak se). Más a helyzet a sült, vagy konzerv fekete kagyló salátával, mert az isteni (szerintem). De a családban csak én vagyok ilyen kagyló evő, a fiam a békáig merészkedett, a lányom addig se... A többiek meg pláne. Bár egy időben nagyon rákaptak a garnéla rákra majonézzel... Mondjuk az igencsak finom... No azt megeszi mindenki a családban... Persze nem mindennap, mert jóból is megárt a sok, de évente kétszer, vagy egyszer...

2018.06.14. 16:36

Hát ugye, ki mit vett magára, viselje.. :0) Mondjuk a kovászos uborka nem egy kimerítő munka. Édesapám még szőlőlevelet is szokott beletenni (ne áruld el a párodnak). Szerintem a krumpli tévút, mint ahogy a fokhagyma is... Jó az úgy, ahogy van... Persze aki nem szereti, hát nem szereti. Én se ettem úgy negyvenéves koromig, merrt nem szerettem, oszt egyszer csak rákaptam. Most már szeretem.. Mondjuk én majd minden savanyúságot szeretek méghozzá jó savanyúan... Így például a ruszlit is szeretem (bár az nem savanyúság)..

2018.06.14. 14:47

OSZTRIGA

Na most lehet megen BÚÚÚÚ-zni!
Mert képzeld, én azt hittem, a kagyló és az osztriga az ugyanaz!:(((

Gyerekkoromban a Hármas-Körösre gyakran jártunk nyáron fürödni, volt kijelölt strand. Nos, a Körösben rengeteg folyami kagyló volt, egybe bele is léptem, ott lapult az iszapban közel a parthoz, elvágta a nagylábujjamat!:(((

Szóval olvastam itt a neten az OSZTRIGÁRÓL, s kiderült, tényleg kagylóféle, de teljesen más mint a közönséges folyami, amibe beleléptem.
Ebből a linkből kiderül a különbség:
http://fressstart.blog.hu/1970/01/01/kagylokrol_es_osztrigakrol
Idézem a lényegi különbséget:

"Érdekes hogy az osztriga Amerikában eredetileg nem a felső osztály étke volt. A 19. századig osztrigák a legolcsóbb ételek közé számítottak. Például New York kikötője akkoriban tele volt velük. Manapság ezek a természetes „ágyak” kimerültek és az osztrigát tenyésztik az óceán partján létesített farmokon.

Az osztriga ma a kagylók arisztokratája, és a legdrágább. Leginkább nyersen eszik, de vannak híres főtt osztriga ételek is, pl. az osztriga Rockefeller módra, vagy az osztriga leves. Az utóbbi egy krém leves, nagyon kiadós."

Íme a közönséges édesvizi kagylók:
Képtalálat a következőre: „közönséges kagylók”

Fontos édesvízi kagylóink: a) a festőkagyló, b) a folyamkagyló és c) a tompa folyamkagyló, továbbá d) a nagy és e) a lapos tavikagyló.

Csodálom ezeket a gyerkőcöket:
Családi kagylóevés New Englandban, 25 évvel ezelőtt
Hogy bírják megenni?!:(((

És végül itt az OSZTRIGA:
Képtalálat a következőre: „élő osztriga”


És a belőle készült egyik "fenségesnek" mondott étel, az "Osztriga Rockefeller módra":
Osztriga Rockefeller módra

Hát nekem ez még így sem valami gusztusos!:(((
Meghagyom inkább az ínyenc gazdagoknak! :DDD

2018.06.14. 0:40

Tudod az a baj, hogy a párom koviubi mániás!:(((
Tavaly az anyukájától kapta, így nem volt gondom vele. 
Viszont az idén (akaratom ellenére, hogy vita ne legyen!) ez is rám maradt, pedig az anyuja biztos most is csinál.

Így az történt, hogy az idei idényben már 3 db 2 literes üveggel csináltam!!!
Képzelheted! Emlegette ő már tavasszal, aztán a múlt héten váratlanul (éjszakás műszak után reggel) beállított kb. egy 5 literes üvegre való nyers kovászolásra való uborkával!
Hát... olyan mérges voltam, mert nem elég, hogy én nem kedvelem a savanyút, még bajoljak is vele!:(((
Mikor lehet kapni boltban is készen... Tavaly vettem is, és szó nélkül megette.
De ezt nem tettem szóvá (nem szeretek vitatkozni), hanem a hozott uborka regiment felét megcsináltam egy 2 literes üvegben, a többit hűtőbe raktam, és mikor ez megért, akkor az jött sorra. Így vasárnap már a 3. sorozat következett, mert ismét hozott utánpótlást, az tegnapra lett jó. Egyébként tormám nincs a kertben, azt hozott hozzá, és fokhagymásan kellett csinálnom. Édesanyám sose tett bele, csak kaprot, sót, és tormát. No meg kenyeret. Most meg egy munkatársától megtudta a párom, hogy lehet burgonyát is tenni bele érlelőnek a kenyér helyett. Hááát, hallod!... Mánmeg kísérletezzek is!:(((
Mikor világ életemben féltem a VÁLTOZÁSTÓL, az újtól... MINDEN TÉREN!

Szóval örök igazság:
Idősebb korban különösen túl sok már a régi beidegződés, a megszokás, és ha valaki nem enged a 48-ból, akkor kész a konfliktus!
De mit is lehetne tenni? Mert az is igaz, nem jó lenni egyedül sem!:(((
Circulum viciosum, vagy circulus vitiosus, azaz ÖRDÖGI KÖR már a görögöknél is ismert volt
Talán épp emiatt vettem meg ama könyvet?:DDD

Szóval nem könnyű helyzet, mindig a kaja köztünk a fő ütközőpont. 
Más vidék, más eredet, ezért más szokások...

Uborkafajta:
Egyébként nekem édes mindegy, milyen uborkából csinálom azt a tokányt, az biztos, csak csemege jöhet szóba, sima savanyú végképp nem...
Különben megeszek én mindent, háborús gyerek vagyok. Még a melaszos kenyeret is. Kukoricagölődint nem ettem, csak puliszkát.
Jah!
Utálom a ruszlit, azt tényleg képtelen vagyok megenni, meg a csigát, és a kagylót. Ez utóbbiakat meg se kóstoltam soha. Ki lehetne kergetni a világból még a látványával is annak a kocsonyás valaminek!:(((

2018.06.13. 14:58

Puff neki... Mondjuk erősen alkalmazásbeli tévedés az első próbálkozásnál módosítani az eredeti receptet. Elsőre úgy kell megcsinálni, ahogy az írva vagyon. Utána lehet módosítgatni, ha kell... Amúgy én sült krumplival szeretem, de az ubora benne nem kovászos (maga az ötlet is meglepő), hanem rendes savanyú uborka... No persze nem biztos, hogy neked ettől ízlene, mert ugye ízlések...

2018.06.12. 22:17

Nos, ma megcsináltam a hentes tokányt tarjából, de sajnos nem egészen olyan lett, amilyet vártam!
Talán tovább kellett volna főzni a húst, és sok lett a paradicsom püré is, rátettem egy egész kiskonzerv aranyfácánt, mely a valóságban önmagában is igen savanyú ...
Azután:
Sajnos, egyikőnk sem szereti a rizst, így gondoltam, egy ilyen szaftos ételhez jó a főtt spagetti is, amit a párom szeret.
Sült krumplit nem akartam, valahogy tésztaköretre álltam be. 
De nem is ez volt valószínűleg az oka annak, hogy nem arattam vele nagy sikert, különösen magamnál nem, mert alapvetően én nem kedvelem a savanyú ételféléket, de gondoltam, megpróbálom. Inkább talán a savanyúuborka volt az oka, hogy nekem nem ízlett.
Igaz, ilyen ételt még sosem csináltam, és nekem különösen nem ízlett az ubi, pedig friss koviubi volt, én csináltam a múlt héten, és a páromnak ízlett, így gondolom, ezért vígasztalt azzal: szokás kérdése...

Asszem, legközelebb friss paradicsomdarabokkal fogom csinálni, és kevesebbel (mert ilyen változatot is mondott a szakács a videóban), no meg puhábbra főzöm a húst, mielőtt beletenném a gépsonkát és uborkát, magamnak meg nem fogok majd szedni uborkát... Ha egyáltalán még valamikor el fogom készíteni...

Tudod, erős a savam, és ritkán eszem savanyúságot az ételekhez, a páromnak meg ez a mániája, még képes a zsíroskenyérhez is koviubit enni. Én max. uborkasalátát, vagy fejes salátát eszem tejfölösen. Ez utóbbit még önálló ételként is szoktam enni. De a natúr saláta nem köll!!!... Eléggé tejfölkedvelő vagyok.


2018.06.11. 16:20

Aztatat én nagyon szeretem... Ugyan mifelénk hentes szeletnek hívják, de múgy ugyanaz és finom. Főleg a szaftos része... Hajaj... Persze nem lehet tunkolni, mert akkor mi lesz a sonka meg uborka darabokkal, de sült krumplivel és, hát igen, ne nagyképűsködjünk) de kanállal meregetve... Fenséges... íhozzá jó sör vagy bor (vörös). Jó tudom, te nem szereted őket, de ha szereted a tonicot, vagy a garpe fruit levet, az is jó...

2018.06.11. 2:05

Nem is, mert nincs is értelme, főleg a vegákkal nem szabad, erre már ráfáztam egyszer, emlékszel rá biztos! :(((

Viszont most felfedeztem egy recept keresése kapcsán egy jó fej szakács hapsit, Szoky konyháját a yutun!
Megcsináltam már néhány receptjét és finom lett!

Most EZT tervezem elkészíteni:
https://www.youtube.com/watch?v=mx06Kv32xF0
Hentes tokány tarjából (Szoky konyhája)
Itt a képe:
https://i.ytimg.com/vi/mx06Kv32xF0/maxresdefault.jpg
Képtalálat a következőre: „hentes tokány tarjából”


Tegnap magyaróvári karajszeletet csináltam, csuda finom lett:
https://www.youtube.com/watch?v=c8Tt8kdLd00

https://i.ytimg.com/vi/c8Tt8kdLd00/maxresdefault.jpg
Itt van a képe a linkben!

Mivel 6 szelet húsom volt befűszerezve, kettő akkurátos szeletet eltettem, ebből fogom az előzőleg mutatott tokányt megcsinálni.


2018.06.08. 14:49

Bizony, Petőfivel szólva (A helység kalapácsa) útálom... De valóban, a véres hurka és a már sokadszor emlegetett (és sajnos már csak nagyon ritkán kóstolt) abált kása a kedvenceim, ha már disznótorosnál tartunk. Csirke ügyben én viszont a mellét szeretem, bárhogy, de töltve a legkevésbé. Mert valahogy a csirke húsa nem annyira jellegzetes, hogy a töltelék segítene rajta, hanem inkább elnyomja... Akkor meg minek a hús? Nemdebár? Persze szerintem, mert ugye ízlésekről nem vitatkozunk...

2018.06.07. 20:55

Mintha emlékeznék, hogy van valahol egy férfiú, aki UTÁLJA A KUKORICAGÖLŐDINT! :DDD
De úgy látom, a kukoricás hurkával se szeret kukoricázni! :DDD
Szóval vérengzős a drága! :P:P:P

Én meg azt szeretem a legkevésbé!
Nálunk szokás volt a véreset disznőbélbe tölteni, a májasat vékonybélbe (lehetett sózott belet kapni a hentesnél télen), anyám tüdős hurkáját meg csakis a megvastagabb disznóbélbe szabadott tölteni!;o)
No nem a "Pál anyjába", mert a pucorba, a hólyagba (tudod, a húgyhólyagba!) és a Pál anyjába sajtot töltöttek. Este lepréselték őket, és másnap vitték a füstölőbe őket a kolbászokkal együtt.
Így nemcsak jó ízt kaptak, hanem tartósabbak is voltak.
Hát igen... Akkoriban megvolt minden évszaknak a maga szokásos étele.
Pl. Töltöttkáposztát nyáron sosem főztünk, ahogy disznósajtot se lehetett kapni nyáron.
Rántani való csirkét télen nem lehetett sütni, mert azt csak pár hónapos csibéből lehetett, és karácsonykor még tán kotlósok se voltak, nemhogy rántani való csirkék!:(((

Nyáron több turnusban ehettünk, mert a kora tavaszi csirkék után jöttek az ún. "tarlós csirkék", ami azt jelentette, hogy a tyúkanyóval kiküldték a learatott búza vagy árpaföld tarlójára a kiscsirkéket, és annyi elhullott kalászt találtak, meg töcsköt, bogarat, hogy attól hamar  megnőttek.
De ezek télire is már csak paprikáscsirkének voltak jók.
Ma el se tudják képzelni a gyerekek, hogy ne ehessenek bármikor rántott csirkét.

Én legjobban a májas rántott csirkeszárnyat szeretem, csak csinálni nem! :(((
Kapcsolódó kép