Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2020. 11. 25. 17:33

Jah, jut eszembe!
A pávának és a pulykának valóban szükségük van a farabúbjukra, legalábbis a kakasoknak, mert nekijek fontos a farktollazat a "SÁTOROZÁSOK" miatt:

Megszólalok Művészeti Magazin
Sátorozó pávakakas

Mutatjuk, mire figyeljen, ha pulykát nevel - Magro.hu
Sátorozó pulykakakasok

De isten az atyám, én még házi kakast "sátorozni" életemben NEM LÁTTAM!:DDD
Úgyhogy neki sincs semmi szüksége a farabúbra, NAHÁT! :P

Már pedig azt tapasztalhattuk, hogy amire az illető élőlénynek nincs szüksége (pl. az embernek a farokra), az el szokott csökevényesedni... ;o)2020. 11. 25. 15:17

Hát ugye ez az egész, amit írtál, nem győzött meg arról, hogy "Minek a házi tyúknak a farabúbja?"...
Tudod, mint Bilicsi Évike dalában:
"Apu hod med be azs a nad elefánt azs oroszlán barlangjába?"
https://www.youtube.com/watch?v=XCdzgVDq-A4
Apu hod med be... 

Azt értem már, hogy a tyúk őse NEM az a fekete VÍZI állat, hanem szárazföldi, méghozzá többféle is lehet aszerint, hány földrészen "háziasították"!...

Tehát CSAK AZT NEM ÉRTEM MÉG, HOGY:
"Minek a házi tyúknak a farabúbja?" :DDD

Ugyanis:
Tollait kenegető tyúkot én se láttam soha, pedig falusi jány vóóónék!;o)
Farok tollak meg minek neki, azokat a legnehezebb kihuzigálni koppasztáskor!:(((
Tehát - szerintem - meglennének anélkül is!:DDD
Még jó, hogy az ember befelé álló farokcsonkja nem tollas! Legfeljebb néha (holmi csüngőhasú atyafiak!:P) a HÁTUNKAT tekintik tollasnak!;o):P:DDD

Továbbá: A házityúk ősének vizsgálatánál még a tudósok sem mentek vissza a dínókig, nekünk se kéne...
Mert akkor ez igen hosszú időbe vezetne vissza, nem tízezres, hanem százmilliós évekig.
A püpsökfalatra meg onnét végképp nem kapnánk választ!;o)

DE!
Találtam egy weboldalt, ahol "hozzávetőlegesen" választ kaphatunk a kérdés azon részére, hogy melyik ősállat (madár...) az őse kedvenc tojogáló háziállatunknak. 
Ehen van-e a forrás:
https://mult-kor.hu/10-ezer-eve-kezdodhetett-a-tyuk-haziasitasa-kinaban-20141127
Csak ebben is van néhány ollan kifejezés, ami egy zen-észnek meghaladja a felfogóképességét, úgy mint:
"szénizotópos kormeghatározás"; 
Vagy:
"mitokondriális DNS"
Valamint: 
"DNS-szekvencia" 

"Charles Darwin és más tudósok szerint a csirke háziasítása Dél-Ázsiában, az Indus völgyében kezdődhetett. Újabb kutatások alapján azonban a háziasítás többször is megtörtént Ázsia különböző vidékein, többek közt Dél-Ázsiában, Délkelet-Kínában és Délkelet-Ázsiában - emlékeztetett a tanulmányt ismertető Smithonian.com portál.

Észak-Kína éghajlata ma száraz és hideg, évezredekkel ezelőtt azonban elég enyhe volt ahhoz, hogy a házityúk ősének, a bankivatyúknak (Gallus gallus) otthont adjon. Kínai és német tudósok a Sárga-folyó mentén három észak-kínai és egy kelet-kínai régészeti lelőhelyről származó 39 madárcsontot vizsgáltak meg. Szénizotópos kormeghatározásuk szerint a csontok között 10 ezer 500 éves maradványok is voltak. Korábbi kutatásokban 4000 éves volt a legrégebbről származó csirkemaradvány.

A Kínai Mezőgazdasági Egyetem Hszingpo Csao vezette kutatócsoportja a csontokból kivont úgynevezett mitokondriális DNS-t elemezte és összehasonlították őket a Spanyolországban, Hawaiion, a Húsvét-szigeteken és Chilében talált ezeréves csontok DNS-szekvenciáival."

A szekvencia még csak-csak ösmerős kifejezés egy zen-észnek is (=valamely motívum más-más hangfokon való többszöri ismétlése, továbbá: a gregorián zenében a mise változó énekeinek egyike - alleluják).
https://www.youtube.com/watch?v=JFH59bW3W3I
VENI SANCTE SPIRITUS, Gregorián szekvencia

De mi a fittyfiringős fittyfene az a mikokondriális, meg szénizotópos vizsgálat?!
Hát komolyan mondom, mi idősek már a sehunba se vagyunk úgy tudományilag (már aki nem internetezik!), mert bizonyára NEM ÉLET AZ ÉLET EZEK ISMERETE NÉLKÜL!;O)
Igazam van?:DDD
Mári néni Tokodon csak a fejit kapkodhassa... :P

Magyar Nemzeti Digitális Archívum • Tyúkok etetése lábasból

2020. 11. 24. 10:34

Egyrészt ott vannak a farok tollai, amiket valaminek tartania kell, másrészt a csirke tollai sem nélkülözhetik a zsírozást, mert különben eláznának, de a csirke nem úgy használja a "püspökfalatját" mint a kacsa, vagy a liba, esetleg a többi vízi szárnyas. Legalábbis én még nem láttam tyúkot (pedig sokat láttam) amelyik úgy kenegetné a tollát mint a kacsa, vagy a többi. 

Ezektől függetlenül, nincs vízi elődje. A madarak elődeiként a dínókat szokás megnevezni, azok közül is a tollasodni és repülni tudókat.

2020. 11. 23. 15:05

Akkor meg mi a francnak neki a "zsírozási célt" szolgáló farabúbja?!
Szerintem, mivel annyira szükségtelen neki, mint nekünk a farok, el kellett volna csökevényesedni, mint nekünk a faroknak...
Vagy nincs igazam?2020. 11. 23. 10:42

Vízi (vagy vízközeli, mint a vizicsibe) állat lett volna az ős? Hát ezt meg honnét vetted. Indiából, meg Indonéziából került elő az őse, a dzsungelben élt (illetve ma is élnek vadon), de hogy vízi állát lenne.... Már csak azért is, mert a házityúk úgy irtózik a víztól, mimt ördög a tömjéntől...

2020. 11. 23. 10:38

Jaj, jaj, hát nem mondom, hogy arrafelé (meg a franciáknál, a spanyoloknál, az olaszoknál, stb.) az édes bort nem tartják bornak? Ha meg nem bor, akkor hol a helye? Tőlünk keletre már nagyobb keletje van az édes boroknak, de példának okáért se az ausztrálok, se az amerikaiak, nem igen isznak édes borokat. Ez van... Ezen lehet keseregni (aki szereti az édes borokat, az ott kesereghet), de mit lehet tenni?

2020. 11. 18. 17:22

Ez sem lehetetlen feltevés, mert tényleg hasonló hozzá, de az is elképzelhető, hogy Dmolnárnak van igaza, és ez a püspököknek JÁRT ki, mint különlegesség...
Mindenesetre abból soha sehol sem lehet egyszerre sokat venni, mint a zúzából vagy a májból, pedig azokból is egy van a baromfiaknak, de a püspökfalat (farabúbja) csak a farháttal együtt vehető meg.
Bolond, aki otthagyja a püspökfalatot? - Félrefordítások

Mi "zsírozónak" is hívtuk, mert pl. a kacsának, libának azért van rá szüksége, mert onnan szerez zsíradékot a tollához, hogy ne ázzon el a vízben úszáskor.
A tyúknak pedig onnan maradt meg, mert valamikor a tyúk is VÍZI állat volt.
Sőt, itt a mai vízityúk, vagy szárcsa:
Vízityúk | BirdPhotography.Hu
Továbbá:
Szerintem minden madárfélének VAN farabúbja! ;o)

Napfénynek:
B. Marcsi főzős műsorában is volt egy "papsipka" nevű süti, én túrós vagy lekváros táskának ismertem az Alföldön:
Klasszikus túrós táska Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek
Van ahol túrós batyunak nevezik, és ez is illik rá.
De mindegy is, a fő hogy finom legyen.
Viccesen mondogattuk a szociban:
"Nagy túróst a dolgozóknak 3:60-ért!" :DDD

2020. 11. 18. 15:35

Hát nem tudom, mióta nevezik csak a KIZÁRÓLAGOSAN a Champagne vidékén termelt pezsgőt annak, mert én a szótárra alapozva úgy látom, hogy FŐNÉVKÉNT champagne franciául a pezsgő...
A párommal is vitáztunk ezen, őszerinte is neked van igazad.
Hát a lényeg, a lényeg:
Nálunk pezsgő is van, meg habzóbor is, és a kettő nem ugyanaz!

Viszont!
Az aszú németeknél való lesajnálása engem felháborított, mert mikor voltunk NDK-ban (80-as évek eleje), az áruházak LEGALSÓ poncaira szorult a 6 puttonyos tokaji aszú is, mint "magyar borkülönlegesség", ott szerénykedett az egyéb silány külföldi borok között!:(((

A tokaji szamorodnit meg még csak nem is jegyzik, pedig az is finom, legalábbis nálunk népszerű volt akkoriban.
Tokaj Kereskedőház - Tokaji Szamorodni 2008 /édes/ 0.5 l - Ital Club - ital  házhozszállítás, online ital áruház

2020. 11. 18. 15:05

Szerintem a formája miatt nevezik így. Úgy néz ki, mint a püspöki sipka. 

2020. 11. 18. 11:35

A püspökfalat valószínűleg az izletes voltáról kapta a nevét, mint püspököknek is megfelelő rész. Én speciel nem kedvelem, mint ahogy a főtt csirkebőrt se (ebben édesanyámra ütöttem). 

2020. 11. 18. 11:32

Nem pancs mindegyik, hiszen vannak nagyon nemes édes borok, csak éppen nem maguktól édesek. Az aszuhoz aszu szemeket (összetöppedt, cukorban rendkívül gazdag) adnak, másutt hasonló sűrítményeket (Malaga). A pancsolmány az, amit egyes hazai "borászok" művelnek, amikor olcsó édes borokat hoznak forgalomba, mert valamiért nálunk az édes boroknak viszonylag nagy keletjük van.  

Ja! Champagne Párizstól keletre van. Pontosabban itt ni. Ettől némileg eltérő Cognac, ami a konyak hazája (és csak azott előálított borpárlatot  lehet Cognac néven forgalomba hozni) , de az egy létező település.

2020. 11. 17. 14:29

A zúzát és a nyakat is, sőt a hát alsó felét is mindenféle étekben szeretem, még a farabúbját is! Ez utóbbit püspökfalatnak is szokás nevezni, nemtom, milyen hagyományos okból, mert nehezen hiszem, hogy szerették volna a püspökök!:DDD
Azok a bizonyos kistojások, amikről írsz, azok a "petefészkes tojások", és nagy kedvenceim a hátából, de abból legjobban az a máj-ízű valami (mi zsábának nevezzük, mert a mi hátunkban az szokott fájni!!!) a fő kedvencünk a lányommal, ő németben is nagyon szereti. Mondta, hogy az anyósa képes kiszedni, és eldobni!:((( Sőt, a tüdőket is kidobják sokan! Érthetetlen!
Sokan lehúzzák, és eldobják a nyakbőrt is, pedig alig van fincsább rész ennél, hisz tele van olyan mirigyes bögökkel is, ami megfőve ugyancsak nagyon finom!:)))
Szerintem a letollazott baromfiból csak a körmöket, a csőr fedőlapjait, a gégét, nyelőcsövet, a beleket és az epét kell eldobni, minden más rész ehető. Ja, a zúza belső bőrét is le kell húzni.

Hát nem förtelmes látvány egy bőrétől megfosztott "konyhakész-kakas"?:(((
Kakas - Blogkocsma


2020. 11. 17. 14:09

Champagne
Hát nem is tudom...
Nekem az Eckhardt Sándor (a francia nyelv és irodalom egyetemi tanára) szerkesztésében van meg a Magyar-frncia kéziszótár, s ott a pezsgő szó kétféle értelemben van rögzítve:
1. PEZSGŐ, mint melléknév: bouillonnant, mousseux
2. PEZSGŐ, mint főnév: champagne

Továbbá, mint ige:
PEZSGŐZIK: boire du champagne
(Akadémiai Kiadó, 2003-as kiadás)

De ez nem képezi nálam vita tárgyát, hisz a boltokban lévő üvegeken is a fenti idegen szó szerepel leggyakrabban.

Ami a pezsgő magyar szót illeti, bizonyára a pezseg igéből lett képezve, s meg kívánom jegyezni, hogy a "habzóbor", az bizony MÁS kategória, mint a pezsgő, pl. a Csabagyöngye borból azt készítenek, ami ugyebár nem pezsgő! Így nincs más választásunk, mint vitán kívül kell elfogadjuk a PEZSGŐ szót, és a HABZÓBOR szót is.
Ezzel nem megyek Grétsy László nyelvész professzorhoz, az biztos! ;o)

Szóval azt állítod, hogy minden borféle, ami édes, az valójában pancs?:DDD
Hát nekem édes mindegy, mert nem szeretem egyiket sem.

2020. 11. 17. 11:27

Hát a tyúklábat édesapám és apósom is kedvelte. Hogy miért, nem tudom, engem a frásztörne ki, ha meg kéne ennem (más, ha az éhség hajtana rá). Kedvelték lerágogatni a lábujjakat, stb... A zúzát én levesben szeretem, meg a csirke nyakat is, meg a szivet is, no meg egyvalamit, ami már soha nem fog visszatérni azt hiszem senkinek az asztalára, a még nem kifejlődött tojások a levesben főve. Alig voltak nagyobbak egy galambtojásnál, és persze nem volt héjuk, sőt általában még fehérjéjük sem, de én, levesbe főve, imádtam... Így múlik el a világ dicsősége.

2020. 11. 17. 11:23

Vegyük sorjába...

A pezsgő valóban francai találmány és a "Champagne" név csakis az azon a tájon készült pezsgőt illeti (régebben, míg nem volt védett a név a pezsgőt mindenütt champagne, vagy champagnier illeték). Ebben nekünk viszonylag szerencsénk volt, mert a pezsgő szó nincs levédve. Más tájakon általában habzóbornak hívják a nem francia pezsgőket. 

Jó pezsgőt rossz borból nem lehet készíteni, szó sincs a lőre ilyetén felhasználásáról. Száraznak (nem savanyú, a száraz nem savanyút jelöl) azért hivják, mert nem marad benne annyi cukor az erjedés után, amitől édes maradna, az édes borok és pezsgők általában utólag kapnak valami adalékot, mint például a tokaji aszu. 

A fröccs magyar találmány, de a versben nem azért megy a gyöngy felfelé... Hanem próazian azért, mert a még friss borban van annyi szénsav, ami a pohár falán kiválik és felfelé törekszik. Eleink ugyanis nemigen ittak óbort, mert az túl erős egy társalgáshoz, vagy iddogáláshoz. 

2020. 11. 16. 23:49

Valóban képtelenek lennének megenni a németek pl. az állatok belsőségeit.
Ezt személyesen tapasztaltuk Zánkán, mikor a zenekarunkkal ott voltunk zenei táborban, s volt sok NDK-s gyerek is egy másik épületben, de az étterem egy nagy hodály volt, és velünk ettek a németek is. Egyik nap csirkezúza pörkölt volt galuskával, és azt láttuk, hogy a német gyerekek felháborodottan nézték a tányéron lévő bőséges zúzahalmot, valamit kiabáltak, felkapták a tányérjaikat, és rohantak velük a mosogatóhoz, sorba odarakták halomba az érintetlen zúzapörköltet.
Az egyik zenekaros tudott németül, és ő mondta, mit mondtak: "Fúúúúúj, CSIRKEGYOMOR!":(((

Hát igen... Mi magyarok meg jóízűen befaltuk az egész tányérral, sőt! Az övékét is megettük volna, ha nem a mosogatóba viszik, hanem nekünk adják.
Szittyó Étterem - Zúzapörkölt galuskával

Én is nagyon szeretem a zúzapörköltet, gyerekkoromban azonban még nem volt módunkban ilyet enni, mert ugyebár egy csirkének csak egy zúzája van. 
Csak a tömegtermelés után lehetett kilóra venni a belsőségeket, májat, zúzát, CSIRKELÁBAT...

Én a húslevesünket sosem tudom elképzelni csirkeláb, zúza és máj nélkül. Még a sertés húsos csontból (karaj vagy tartja csont, csülökcsont) főzött levesbe is mindig teszek, evégből nálam a mélyhűtőben kis csomagocskákban sorakoznak ezek a fent említett hozzávalók.

Szegény anyósom (nyugodjék békében!), mikor először voltam náluk vendégként, azt hitte, szerénységből veszek ki a tyúkleves húsos táljából egy lábat, és igen elcsodálkozott, mikor mondtam, hogy ez az egyik kedvenc leveshúsom.

Lábak, forralás, csirke. Edény, lábak, forralás, csípős, water., csirke.

Csirkehús leves - leveshús

2020. 11. 16. 21:25

Száraz? Mitől száraz az IGAZI pezsgő?!;o)
Ha csak nem attól, hogy valamikor (valahol?) azt hallottam, a pezsgő francia találmány (Champagne), és azért találták fel a huncut franciák, mert rájöttek, ÍGY el tudják adni a vacak lőre-boraikat is! Az pedig savanyú volt, mint az ecet, innen lehet az, hogy az IGAZI pezsgő SZÁRAZ, azaz savanya borból csinálják!:DDD

Na és gondolom, az ún. FRÖCCS is ezen alapul, vagy fordítva?

Egy biztos!
Azt is magyar (:DDD) találta fel, úgy tudom; Jedlik Ányos, csak a nevet Vörösmartytól kapta.
Még írta is erről, hogy "felfelé megy benne a GYÖNGY" (szénsavbuborék):

Legenda a fröccs eredetéről


1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. A költő később a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”"
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nepszokasok__5459192-ki-talalta-fel-a-froccsot

Régi szódásüveg - Nem Nem Soha! öntött felirattal - ANNA SZIKVIZGYÁR  CSABACSŰD véset a szódásüveg fejrészében - Webnaplóm
Nekünk Debrecenben még volt ilyen feliratos szódásüvegünk is...

2020. 11. 16. 15:07

Mászni még csak bírnának... :0)) De megenni, azt nem nagyon... Valamikor az ember megevett mindent, tücsköt, bogarat, sőt egymást is, de azóta sok idő eltelt. 

2020. 11. 16. 15:04

Ne haragudj Napfény, de a kocsonya és az izületi protézis közé egyenlőségjelet tenni kissé meredek. A "minden ötödik, hatodik" idősebb embernek beültetett protézis sem hihető, akárki is mondta, erre valami jó hivatkozást kéne hoznod valami szaklapból. Az izületi kopás ugyan eredhet a túlsúlyból, de inkább a túlerőltetéstől. Márpedig a mai nyugati (már amit mi annak nevezünk) ember ugyanolyan túlsúlyos mint mi, ellenben kevesebbet erölteti az izületeit. 

2020. 11. 16. 14:58

Jól néz ki a libamáj... Egészségetekre.  Amúgy az "igazi" pezsgő sohasem édes. Mindig száraz.