Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 23:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.12.12. 19:14

Hát ez nem királyrák, hanem csak simán garnéla rákok. Az igazi királyrák majd kerek és bazi nagy lábai vannak. Piszok drága és nálunk speciel nem kapható. De persze a jó magyar segít rajta, a nagynövésű garnélát kinevezte királyráknak...

A fekete kagylót nem nyersen kell enni (borzalmak atyja el ne hagyj...), hanem sütve, avagy olajos, esetes lében eltéve. Sütve a jobb. Sőt, sütve nagyon jó... Akárcsak a polip. 

 A szarvashús, már ami a képen látható, bizony nem ennivaló. Mert ugye szarvasbikát csak ősszel, bőgéskor, szabad lőni, és akkor a húsa, enyhén szólva is büdös, de nagyon. Azt állítólag még a kutya sem eszi meg... :0)

Amit a párod vett, ahhoz nem tudok tanácsot adni. Mert attól függ, mije a szarvasnak. De pörköltnek majd minden része jó, hát próbáld meg azt. Ha gerince lenne, akkor sütve, áfonya, avagy hecsedli mártással, ugyanez elképzelhető a hátsó combjából is. Itt van néhány pörkölt recept: https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/porkolt/szarvasporkolt És igen, jófajta vörösbort hozzá. Legalább a párodnak...

2018.12.12. 1:00

Igen, az a királyrák volt, bár csúnya szegény, mint a cseregatya pajorja, olyasmi...
Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „cserebogár lárvája”

Na, melyik micsoda?! ;o) 

Ja igen! Tudom már! A kagylókat nem szeretem... Azok a randa feketék! Brrr... Hadd ne mondjam meg, minek hívtam a belsejükben lévő nyálkás valamicsodákat! :DDD

Nem szeetném elvenni senki étvágyát tőlük! Ha szeretik, hát egyék, váljék egészségükre!..

Ami a vadhúst illeti:
Azt bizony sokat volt alkalmam enni frisset ifiasszony koromban, vaddisznót, őzet, szarvashúst.
Ugyanis az apósom hivatásos hentes volt, és Piliscsabára gyakran jártak német vadászok, s vele dolgoztatták fel a lelőtt vadakat. A németek csak a trófeákat vitték el, a vadhúst apósommal kimérette az erdész, potom pénzért árulták, sokkal olcsóbban, mint pl. a sertéshúst, vagy a marhát, birkát a hentesnél. Nem volt semmi értéke a vadhúsnak akkoriban (60-as évek).
A sógornőim még gyerekek voltak, és ki nem állhatták a vadhúst, annyira megunták vadász idényben, olyan sok volt.
Pedig az anyósom szakácsnő volt, és finoman kszítette el őket.
Én különösen a vaddisznó sültet szerettem. Azóta se ettem.
Kapcsolódó kép
Szarvas vadászok Sümegen
Ez aztán a friss vadús! :)))

Most viszont a párom örült, hogy kapott a hentesnél fagyasztott szarvashúst. 
Bent van a mélyhűtőben, nem is tudom, mit csinálja belőle... 
Szerinted?

2018.12.11. 20:40

No, no, a múltkor már szeretted... Legalábbis a rákot, ha igaz... 

Ami meg a többit illeti, kérem szépen nem csorgattatni a nyálat... Úgyis hízásra hajlamos vagyok és ilyenkor kedvem támad kirohanni a konyhába némi habzsolni valóért. Amúgy valóban, alig van olyan bolt, még a fővárosban is, ahol vadat és halat lehet kapni. Nem is ismerek csak párat. És azok is többnyire fagyasztott árut árulnak. Pedig amúgy ég és föld a távolság a frissen fogott, vagy a pár napig jég között tartott halak húsa között. A vadhúsnál ugyaaz a helyzet. A múltkor a pesti villamoson mérgelődtem egy jót, mikor egy vendéglő úgy hirdette magát, hogy "friss tengeri halak". Nos én ettem friss tengeri halat, Angliában, amit aznap fogtak, úgy is hirdették, " a nap fogása" de itt? Friss tengeri halat? Vicc... 

2018.12.11. 11:16

BINGÓÓÓÓÓ!
Azaz helyes a bőgés, oroszlán! Izéééé... szelíd pacsi-tacsi! :)))

Vadat, s halat....
Hogyhogy?! Én azt hittem, a fővárosban vannak vadat áruló SZAKÜZLETEK! Nahát!
És hasonló az ábra a hallal, sőt, a BORJÚ HÚSSAL is! Így OSSO BUCCO-t csak akkor tudok csinálni, ha ismerős borjút vág...
Régebben feltettem már ide a receptet, így csak linket hoztam:
https://husimado-eger.blog.hu/2017/06/20/lyukas_csont_avagy_osso_bucco_polenta_es_gremolata_keszitese
A borjú alapanyag:
Képtalálat a következőre: „osso bucco”

Ugye, milyen guszta?
Hát még készen az étel:
Kapcsolódó kép

Jómagam a Lehelen tudtam venni FRISS halbelsőséget, de szeleteket is. Nálunk csak fagyasztott van, ahogy a tengeri herkentyűk is!...
Igaz, én nem szeressem őket, de a párom oda van értük! :DDD
Kapcsolódó kép



2018.12.10. 20:19

Naná, hogy tudom! Nagy kedvenc a film. Akkor mondja, mikor a vadorzó kabátja alól kilógnak a fácán farkak. Amúgy a vadhús a nagyvárosokban se található meg, mint ahogy a hal se. Úgyhogy nem igazán értem, amikor a vadászok (értve a vadhús kereskedők), azon síránkoznak, hogy kevés vadhús fogy. Hát mi a bánatos égtől fogyna több. Ami van, az fagyasztott és drága, és csak néhány helyen kapható. Talán Pesten a nagy vásárcsarnokban, de ott se biztos, marad a Metro. Ott általában van.Ugyanez a helyzet a halakkal. Budapesten tudok három helyet, ahol élő és majdnem friss hal kapható, beleértve a pontyot is. De ennyi egy ekkora városnak? Ugyan már.

2018.12.06. 18:06

Akkor véletlenül (a gugli képei közt találtam!) sikerült "ráhibáznom" egy jó fácán receptre! 
Hátha valakinek még jól jön!:)))
Biztos be lehet szerezni, nemcsak vadászoknak van rá lehetőségük, hogy egyenek fácánt!:)))

Egyébként a fővárosiak mindig sírnak, milyen jó a kiskertes vidékieknek, mert minden megterem nekik, oszt egy frászt jó! Nekik jó a fővárosban, mert az ottani nagy bevásárló csarnokokban aztán tényleg MINDEN van, mi a szem-szájnak ingere, így fácán is...

Erről is mindig egy "hatalmas francia film" jut eszembe, a címe: "Horgász a pácban", mikor mondja a papagáj a nagy nevettetőnek: "Szép vagy, Blaireau!"
Nos, tudja valaki, kinek, és miért mondja ezt a papagáj?;o)
Képtalálat a következőre: „horgász a pácban”



2018.12.06. 16:55

Hát igen, a fácánnak a melle húsa élvezhető, a combja nem ér hajítófát se... A éevese pedig kitűnő, csak éppen tudni kell megfőzni, mert némiképp más fűszerezést igényel, mint a tyúk, vagy csirke. Nerm mellesleg a húsa főve se igazán jó. Sülve, gyümölcs mártással, mégpedig lehetőleg áfonya, esetleg sült alma, és hasonlók, nagyon finom.

2018.12.05. 22:22

Ezt a fácán dolgot, mármint hogy a pávát lett hivatott helyettesíteni, már ami az ételeket illet, szintén nem tudtam.
Viszont én ettem, mikor az érdi sógoréknál voltunk vendégségben. Asszem, előző nap hajnalban lőtték meg őket a sógorék a barátaival. Akkoriban ugyanis (olyan 30 éve?) a sógorom egyik hobbija a vadászás volt, a másik a horgászás.
Na szóval ezért volt aztán fácán leves náéuk az ünnepségen. Mindenki nagy izgalommal várta, vajon milyen lesz ez az átlageber számára  ritkán ehető madár. Bevallom "férfiasan", nekem nem nagyon ízlett!:(((
Főleg a combjában sűrűn lévő vékony szálkaszerűségek miatt... Nem olyan volt, mint a halban, de erre is ügyelni kellett, le ne nyelje az ember!:(((
Hoztam néhány fácán képet, hogy lássuk, tényleg szép, de a pávával szerintem nem ér fel!
Kapcsolódó kép
Fácán pár: tyúk és kakas

Kapcsolódó kép
Fácán csibék

S végül egy fácánból készült étel fotója, és elkészítési módja:
Képtalálat a következőre: „Fácán”

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT FÁCÁN SÜLT ALMÁVAL

HOZZÁVALÓK

  • 1 db fácán
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg friss gesztenye
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1 db zsemle
  • 5 dkg margarin
  • csipetnyi szerecsendió
  • 1 dl vörösbor
  • kevés tej

ELKÉSZÍTÉS


 A megtisztított fácánt csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, kívül-belül megsózzuk.

Elkészítjük a tölteléket. A gesztenyét bevagdossuk, forró vízbe dobjuk, és 10-15 percig főzzük, azután hideg vízbe kiszedjük. Meghámozzuk a héjától, és a gesztenyét tejben jó puhára főzzük. Ha megpuhult, burgonyanyomóval összetörjük.

A beáztatott zsemlét kifacsarjuk, és a gesztenyéhez adjuk. A masszát a tojással, szerecsendióval, sóval összegyúrjuk és a fácán hasüregébe töltjük.

Zsírozott tepsibe helyezzük a megtöltött fácánt.

A megmaradt szalonnát kisütjük, zsírjában az összevágott hagymát megfonnyasztjuk, majd ráöntjük a fácánra. A vörösbort is ráöntjük, azután az egészet lefedjük alufóliával.

Közepes hőfokon puhára sütjük. Levesszük a fóliát, és kissé még pirítjuk a sütőben. Almapürével tálaljuk.
De hagyhatjuk egészben is a sültamákat.
.................

Hááááát... Nem vagyok benne biztos, hogy valaha is megpróbálom megcsinálni! :DDD


2018.12.05. 17:48

Hát bizony a fácánok megjelenése előtt a páva vitte a prímet a fejedelmi udvarokban. Egyrészt mert előbb volt itt, mint a fácán, másrészt a húsa viszonylag ehető (bár én nem ettem). Azután a fácán lett a nyerő, mert a húsa mérföldekkel jobb és a madár is szaporább. Szépnek meg az is szép...  Mondjuk a páva peche az, hogy tényleg randa a hangja, leginkább a macska párzási miákolására emlékeztet, ami minden, csak nem szép... Persze a fejedelmi udvarokban felszolgáltak mindent, ami különleges (mint a rómaiak), akár jó volt, akár nem, mert nem az volt a lényeg, hanem, hogy ritka és drága... 

2018.12.05. 1:54

Hááát... valóban érdekes madár a pulyka, nekünk is volt gyerekkoroban. Rettenetesen mérges madár ám a pulykakakas!
Mikor sátorozik pl, sokszor majd felbukik, olyan dühös, ahogyan páváskodik a baromfiudvaron.
Időnként neki-neki fut, olyankor szokott bukdácsolni, bizony ám!

Apropó, páva!
Egyszer kislány koromban megjelent a tyúkólunk tetején egy hatalmas pávakakas, éppen sátorozott!
Kiderült, az egyik hátsó szomszédé volt.
Így nézett az is ki, de a hangja rémesen csúnya ám:
http://eztnezdmeg.com/szavak-nelkul-maradunk-amikor-a-pavakakas-szettarja-tollait-meseszep/
A kék páva vagy indiai páva a világ egyik legszebb madarai közé tartozik. Népszerűségét a hatalmas és gyönyörű háttollazatának köszönheti, amelyet párzási időszakban udvarlásra vagy védekezés céljából szokott széttárni. A pávakakas tollai elérhetik a 2 méteres hosszúságot, melyet télen levedli és a következő párzási időszakra ismét visszanőnek.

Kapcsolódó kép

Nem tudom, mi igaz belőle, de állítólag régen megették a pávát is, ráadásul tollas bőrrel tálalták fel! Na és a bőre a tollak alatt szintén csúnya kékes, és a combja szálkás, mint a fogolyé.


2018.12.03. 21:00

Vannak még hasonló "ősi" magyar fajták. Mint például a magyar szürke. Van ilyen. Mondjuk azt én is egy maja írás megfejtésével foglalkozó könyvben olvastam, hogy a pulyka önnmagát háziasította, Mégpedig úgy, hogy rendkívül falánk és erőszakos madár létére, állandóan az emberi települések környékén sündörgött, merthogy ott állandóan volt ennivaló (kukorica, legfőképpen) így az emberek, ha nem akarták, hogy a termést teljesen felzabálják, hát háziasították őket... 

2018.12.02. 20:49

Érdekes, fogamam sem volt, hogy a pulyka ilyen "előkelő" helyet foglal el a madarak között, azt sem tudtam, hogy Amerikából származik...
Engem egyébként a nálunk élő TÚZOK-ra emlékeztet, melyet volt alkalmam látni a Hortobágyon több, mint fél évszázaddal ezelőtt....
Képtalálat a következőre: „túzok a hortobágyon”
A pulykához hasonlóan, a túzok kakas is sátorozással udvarol a túzok tyúknak

Azt is hittem róla, hogy ott van a Hortobágyon a fő élőhelye is, de INNEN kiderül, hogy nem így van:
http://www.mme.hu/a_tuzok_es_az_elohelyenek_vedelme

A túzok (Otis tarda) a mérsékeltövi füves puszták és a helyükön kialakított mezőgazdasági területek lakója. Európa legnagyobb testsúlyú röpképes madara. Elterjedése a XVIII. században még a Brit-szigetekig terjedt, majd fokozatos csökkenéssel visszaszorult az Ibériai-félszigetre, Közép-Európába és a Kelet-európai síkságra.

Napjainkban hazánk területén, a legutóbbi számlálás (2006. február, II. országos téli felmérés) adatai szerint, 1350 egyed él. A túzokot a természetvédelmi egyezmények, listák egyöntetűen érzékeny, sérülékeny és fokozottan veszélyeztetett fajként tartják számon. 
2014-ben "Az év madarának választották!
Képtalálat a következőre: „túzok a hortobágyon”

Magyarországon 1970-től fokozottan védett, eszmei értéke a legmagasabb kategóriát jelentő 1 000 000 forint. 

Legfontosabb tevékenységeink a következők:

  • Működési területeinken (Hevesi-sík, Borsodi mezőség, Bihari-sík - hozzávetőlegesen 150 ezer hektár) az állományok folyamatos monitorozása

    Hát... Én azt hittem ez a madár ősi, jellegzetesen magyar madár, és fő lakóhelye a Nagy-Alföldön, ezen belül a Hortobágyon van. 
    Hát, nem jól tudtam!:(((

    EZT is érdemes elolvasni róla:

    http://www.termeszettar.hu/anyagok/tuzok/tuzok.htm

2018.11.30. 21:35

A válasz prózai. A pulyka valamikor a gazdagok kivételes étele volt, hiszen Amerikából származott és a tenyésztése nehézkes volt akkoriban. Ellenben az amerikai földrészen, főleg a közepe táján eléggé elterjedt és már háziasított (önnmagát háziasította) jószág volt, de volt belőle vadon is szép számmal. Úgyhogy a telepesek között is rohamosan eltejedt ott is ahol már nem volt vadon található.DE egy pulyka persze sok egy családnak, égy azért maradt az ünnepi ételek sorában, mármint egészben sütve...

2018.11.30. 21:30

Az idő relatí, és a változás sebességét jelenti csak. Ha nincs változás, idő sincs. Ezen egyszer jól elvitatkozgattunk PlalyA-val. Szerinte az idő nem relatív, de hát persze szegénynek nem volt igaza. 

Ami a fejődést illeti, az sohasem egyenes vonalú, kitérők, hurkok, néha visszalépések sora követi egymást, csak az eredője előre mutató. 

2018.11.30. 15:20

Kíváncsi típusú ember vagyok, s már régen meg szerettem volna tudni, MIT ünnepelnek az amerikaiak azon a bizonyos "HÁLAADÁSKOR"?...
Annyit biztosan tudtam, mert az amerikai filmekben az utóbbi időben sokszor láttam (na nem a szoci rendszeben - főleg eleinte! - mert ritkán játszottak nálunk amerikai filmeket, inkább a szovjet , francia és olasz filmek pörögtek a magyar mozikban, és ugye azok nem szóltak Hálaadási ünnepről...), hogy azon a napon sok pulyka madárnak "LŐN SZÖRNYŰ HALÁLA" Amerikában, de hogy miért, fogalmam sem volt!:(((
A napokban emlegettük ezt a dolgot, de senki sem tudta, valójában mi végre ünnep ez Amerikában, illetve miért éppen ezen a napon, és miért családi jellegű, no meg, hogy MI KÖZE ehhez a pulykának?!:(((
Most vettem a fáradtságot, és utána néztem a neten a dolognak, s EZT találtam:
https://mult-kor.hu/mit-unnepel-amerika-a-halaadas-napjan-20151126

Nos!
A lényege az ünnepnek, melyet Európa nem tart, sőt, szinte nem is ismer:

"Az Egyesült Államokban csütörtökön tartják a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep. A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. 

Majdnem minden kultúra, nemzet történetében fellelhető olyan ünnep, amikor az emberek kinyilvánítják a bőséges termés felett érzett örömüket, hálájukat. Az Egyesült Államokban ilyen a hálaadás napja, amelyet MINDEN ÉV NOVEMBERÉNEK NEGYEDIK CSÜTÖRTÖKÉN tartanak, és amelynek eredete a 17. századra nyúlik vissza. 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén, a "zarándok atyáknak" nevezett első telepesek kolóniájukat kiinduló állomásuk után Plymouth-nak nevezték el.
A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket: rendkívül hideg tél sanyargatta őket, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt csak a 102 bevándorlónak mintegy a fele érte meg. A következő évben a wampanoag indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére a telepesek ünnepséget rendeztek, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.
Az Egyesült Államokban a hálaadás a karácsony mellett a második legnagyobb családi ünnep, amelyet az emberek munkaszünettel, a rokonok és a hagyományos pulykasült "társaságában" töltenek el. "

Bevallom, elolvasván az írást, nem gondoltam magamsem végzetesen tájékozatlannak, sem műveletlennek.

Most már CSAK az érdekelne, MI A KÖZE A PULYKÁNAK AZ AMERIKAIAK EME CSALÁDI ÜNNEPÉHEZ?!!!!
Mert erről aztán egy szó sincs az ismertetőben!:(((
Sőt! Azt is nehezen találtam meg, hogy mi a pulyka neve angolul: TURKEY!!!... Háááát ezen is elcsodálkoztam!
Így aztán jobb híján kerestem egy pulyka receptet, s remélem, egyszer majd én is csinálok, ha nagyobb társaság gyűlik nálunk össze.
Tehát lássuk azt a sült pulykát:

BÉBI PULYKA EGÉSZBEN SÜTVE

hozzávalók / 10 adag

 

 
 

 

Elkészítés

  1. Előző nap beáztatjuk a pulykát (Ehhez egy nagy fazék szükséges).
  2. Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
  3. Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a pulykát, és és a kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket.
  4. Ezután annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és a beáztatott pulykát 24 órára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  6. A pulykát gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután betöltjük a hasába a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
  7. A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és buggyosan alufóliát borítunk rá.
  8. Első menetben 30 percig sütjük, aztán csökkentjük a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
  9. A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
  10. Levesszük a fóliát még egy halovány pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
  11. A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyörű aranybarnára piruljon.
  12. Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
  13. A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percen át így hagyjuk. sütési hőfok: 120°Csütési mód: alul-felül sütés


Képtalálat a következőre: „bébipulyka egészben sütve”https://www.youtube.com/watch?v=F83-z4vnO74

Háááááát.... nem mondom, hogy sűrűn csinálnék ilyet!

Tíz személyre? Mikor trombitálnék én össze ennyi rokont?!:DDD
Azt hiszem, inkább maradok a pulyka szárnyaknál és a felső combjainál, mert az pl. irtóra finom, ha pácoltan, füstölten árulja a hentes. Legutóbb pl. a töltöttkáposztát "bolondítottam" meg eme füstölt pulyka felsőcomb darabokkal, és nagyon sikeres voltam vele!

És hogy mennyire kedvelt ez az állat, bizonyítja Leonard Bernstein amerikai zeneszerző "Pulyka" c. vicces zeneműve, amelyet remélhetőleg sokan ismernek:
Képtalálat a következőre: „leonard bernstein”

https://www.youtube.com/watch?v=lgLw2Xv4rLE
LEONARD BERNSTEIN - Divertimento Turkey Trot / Keringő
Elődja: Bernstein conducting the Israel Philharmonic Orchestra 
Képtalálat a következőre: „sátorozó pulyka”

Kellemes hétvégét mindenkinek! :)

2018.11.30. 2:44

Sajnos, jól gondolod, való igaz, hogy igen keveset tud az ember az állatokról, mi mindenre képesek, de szerintem arról is, amire az EMBER, mint "csúcsragadozó", képes!!!
Bizony, sokszor mondjuk mi magunk is magunkról bizonyos helyzetekben:
Erre nem vagyok képes, nem tudom megcsinálni, erre képtelen vagyok!
És kiderül, mégis sikerül úrrá lennünk olyan ÚJ nehézségeken, amikről azt gondoltuk addig, képtelenségség túl lenni rajtuk.

Fejlődés, ÚJ dolgok ÚJ tulajdonságok felfedezése:
Hmmm... Nem lehet véletlen hogy a népmeségben HÁROM NAP egy esztendő...
Valószínűleg az IDŐ, mint olyan, torz tükörként működik az Univezumban. Hol kicsinyít, hol nagyít, de lehet mindig, és mindenhol MÁS, és MÁS a paramétere. Ami pl. az embernek tömeg szerint kicsi (pl. a bolha), az neki felmérhetetlenül nagy, olyannyira, hogy ugrálva sem tudja felfogni, hol van éppen. Így van ez az IDŐVEL is!
Einstein szerint is MINDEN RELATÍV, így tehát bizony az idő is.
Az Uni- vagy multiverzumban az IDŐ számunkra felfoghatatlan mértékű.
Amit a fizikusok tízezred másodpercnek képzelnek, lehetséges, hogy a MI időmértékünk szerint akár több százezer ÉV is lehet.   

A Rees könyv szerint az első néhány percben a Világmindenség sokkal forróbb volt, mint a Napunk közepe, elegendően forró a nukleáris fúzió létrejöttéhez. Szerencsére gyorsan hűlni kezdett, mielőtt minden átalakulhatott volna vassá, a legszorosabban kötődő atomaggá.
A táguló világegyetemnek több százezer évre volt szüksége ahhoz, hogy a Nap hőmérsékletének a felületére hűljön. A Világegyetem kezdett sötétté válni mindaddig, amíg az első csillagok össze nem álltak, és világítani nem kezdtek. A tűzgolyófázisból a hidrogén és héliumatomokból kialakult galaxysok nagy számban tartalmazzák a sugárzás fotonjait, legalább 2 milliárd foton esik minden atomra az Ősrobbanás után, és még valami túlélte ezt a forró fázist; a SÖTÉT ANYAG, melyet nem láthatunk ugyan, de jelenléte érezhető, és melyet a gravitáció tart össze.  Akár tízsszer több anyag is létezhet a Világmindenségben, mint amennyit látunk, és EZ az ember számára teljesen természetes, hogy felfoghatatlan.

Tehát újból idézem Einsteint:
"Én nem tudok semmit, de én legalább ennyit tudok!"

Majmok, csont, szerszám:
Bizony, hosszú út vezethetett a szerszámhoz, és ahhoz, rájöjjön az emberiség, mi mindenre használható.
Az viszont egyáltalán nem véletlen, hogy a fejlődés is gyorsul, ahogy a Világegyetem gyorsulva tágul, az emberi értelem is gyorsulva fejlődik.
Számomra viszont igen szomorú, mert tapasztalatom szerint az emberi IDEOLÓGIA eléggé lassan, mondhatom, érthetetlenül lassan változik, s nem mindig azonos, és főleg nem a pozitív irányba!:(((

2018.11.27. 21:07

Az az igazság, hogy nem tudjuk, mennyire tudnak az állatok elvonatkoztatni, és valójában a macska el tudja e képzelni az egeret akkor is, amikor nem látja. Az azonban biztos, hogy arra, amire az ember képes, arra az állatok közül egyik sem. 

Hogy milyen hosszú lehetett az út egy csont (vagy bunkó) szerszámként való használatához, pontosan nem tudjuk. Nem is az egyszeri használat a lényeges, mert azt például egyes majomfajták is tudják. A lényeg a meglátásban, annak a meglátásában van, hogy ez a szerszám nem csak egy dió feltörésére jó, hanem esetleg másra is. 

2018.11.27. 10:51

Mérés:
Értem... És köszi az infót! Érdekes munka lehetett!:)))
Én, mint két évet végzett reálgimnáziumos, nagyon élveztem a gyakorlati órákat, biológiából, fizikából és kémiából volt heti 2-2 óránk.
Elsőben bioszból kiskertünk volt a suli udvarán, másodikban kis állatokat boncoltunk: békát, törpeharcsát - rengeteg volt belőlük a Hármas-Körösben, amelynek a partján volt Kunszentmárton, így nem okozott gondot se a béka, se a halak beszerzése a gyakorlati órákra. Csak ezek az ütődött fiúk ne bosszantottak volna bennünket örökösen, hogy fognak hozni egy macskát is!:(((
Gondolhatod! Főleg én tiltakoztam hevesen, mint fő macskapárti...
Egyébként nagyon jó suli volt, ÚJ intézmény, mert járási székhely volt, és tele voltunk fiatal, friss egyetemet végzett tanárral.
Én különösen a kémia gyakorlatokat imádtam! Mikor "királyvizet" csináltunk, hajajj! Az a trutyi!....

A királyvíz salétromsav és sósav 1:3 mólarányú elegye. Az elegyhez salétromsav 65-68%-os vizes oldatát és sósav 33-37%-os vizes oldatát használják fel. A salétromsav, vagy hétköznapi nevén választóvíz a nemesfémek közül képes feloldani az ezüstöt, de az aranyat és a platinát már nem. Wikipédia
Képlet: HNO3+3 HCl
Forráspont: 108 °C
Olvadáspont: -42 °C
Sűrűség: 1,21 g/cm³
Gőznyomás: 2,1 kPa
PubChem CID: 62687


Na és amint látható, ott is mértünk folyton valamit, meg a fizikagyak-on is.

Emlékszem, mikor az idős tanár bácsi meg akarta mutatni a gravitációt, és felmászott a fizika-előadó hosszú asztalára, és leugrott!
Majdnem az első sorban ülők nyakába esett, az osztály úgy röhögött, mint még soha!:DDD

Az ember, mint csúcstermék:
Az mind igaz, amit erről írtál, de ami érdekes, szerintem különösen az, hogy képesek vagyunk úgy absztrahálni, "elvonatkoztatni", azaz kikapcsolni a környezetünket is, hogy mondjuk bármikor fel tudunk idézni magunkban a négyféle érzékszervünkkel (szem, fül, orr, bőr) mindent, amit addig már megtapasztaltunk:
Pl. hallhatom bármikor Beethoven általam ismert műveit, vagy érezhetem a töltöttkáposzta ízét, érzem a rózsa, vagy jáccint illatát, vagy a kénhidrogén bűzét, érzékelem a bársony puhaságát, a selyem simaságát, vagy magam előtt láthatok bármit és bárkit, akit, amit ELŐZŐLEG már láttam. Mona Lisa titokzatos mosolyát éppúgy, mint a kedvenc macskámat picinyke korában.
Bármikor elszavalhatok magamban verseket...
Hát nem tudom, van-e még élőlény a földön, amelyik képes ezekre?

Sőt ami furcsa, a KÉPZELETÜNK erejével új dolgokat tudunk alkotni.

Ezért aztán számomra kissé hihetetlen ez:

https://www.youtube.com/watch?v=ypEaGQb6dJk
2001: A Space Odyssey - The Dawn of Man

Szerintem nem ment ez olyan gyorsan! Hogy rájöjjön az ősember arra, a csont munkaeszköz lehet!

A múltkor látott Tarzan filmben is rengeteg a fikció, már ami a majom CSALÁDOT érzelmileg illeti.
Legjobban hihető szerintem a gyűlölet érzése, a rivalizálás (mikor megöli Tarzan a majmok vezérét a vízben...)


2018.11.26. 21:06

Hát nem tudom. Anno dacumál néha felröppentek hírek arról, hogy ilyen, vagy olyan területen, találtak "farkasembert" illetve gyereket. Erről itt egy link https://www.nyest.hu/hirek/mauglik-a-valosagban-vadon-nott-farkasgyerekek Hát ugye sok hasonlóság nincs a film és a tények között. Amúgy a regény itt is nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik film....

2018.11.26. 20:56

Nos, méréstechnikával foglalkoztam jó sokáig. Élőlények mérésvel nem. Természetesen. 

A "lélek" szerintem sincs, mint különálló valami. Az érzelmekre egyelőre nemigen van magyarázat, bár kimutatható a hirmonok hatása és az érzelmeket mesterségesen is elő lehet már idézni, a megfelelő központi idegrendszeri gócok ingerlésével. Valószínűleg a törzsfejlődés során előnyt jelentett a ragaszkodás és egymás védelme, vagy az ellenféllel szemben érzett gyűlölet, vagy harag. 

Igen, az ember a jelenleg ismert világ csúcsterméke. És valószínűleg a legmagasabb fokon képes érzelmeket érezni és közvetíteni. Főleg azért mert képes elvonatkoztatni, azaz nem csak az éppen az orra előtt lévő, vagy közvetlenül őt érintő dolgokkal kapcsolatban képes érzelmeket átérezni, hanem olyanok miatt is, amik nem vele történnek, és talán nincsenek is közvetlen hatással rá.