Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2020.04.03. 12:40

Az "Ezer fogú Szombathy Gyula" - féle jelenetet ismerem...
És igazad van anyósodnak is, aki elolvassa a gyógyszerekhez mellékelt használati utasítást, esetleg "tájékoztatást", vagy minek nevezzem azt a kisebbfajta novellát, amit küldenek a készítmények mellé. Mert MI MÁSÉRT van az ott, ha nem a tájékoztatás és figyelmeztetés kedvéért?!
Sok-sok fát kivágnak ezen papírok legyártása miatt, és sok ólmot elhasználnak a nyomdászok miatta, hogy kinyomtassák, sokszorosítsák, nem gondolod?!
Ezért aztán nem hinném, hogy ne lenne SEMMI hozadéka...
Így tudtam meg többek között én is, mikor hallgattam azokra, akik az el nem olvasást ajánlották, de mikor már vagy örödször jött rám éjjel a "testen kívüliség" halucinációja egy klimax hatás elleni gyógyszer szedésekor, csak ráfanyalodtam, és elolvastam azt a papírt, s bizony mondom Neked, tényleg ott volt a hallucinációt okozás lehetősége is. Igaz, százalékosan csak valami kevés beteget érintőlegesen, de végre megnyugodtam, mi a franc lehet ez, hogy éjjel magam fölött lebegve nézegetem, ahogy az ágyon fekszem?!:(((
És mit tesz isten, abbahagytam a szedését, és elmúlt a hallucináció!
Az orvos is nehezen hitte el, hogy ezt okozott, de el kellett fogadnia, mivel elmúlt.
Mondta is a körzeti orvosunk (nyugodjon békében, mert már elhunyt!), hogy ezek a klimax elleni gyógyszerek csak a probléma elodázói csak. IGAZA LETT!!!

Egyébként azt elfogadom, hogy csökkentsem az adagokat, esetleg abba is hagyhatok de van, amiket nem hagyhatok el soha, mert attól kódulok!:(((
/Vérnyomás, szívelégteenség... A pulzusom 50 alá esik általában, s fáradékony és aluszékony lettem az utóbbi időben, ami nem hiszem, hogy normális lenne../
Hát majd átvizsgálom magamat. Mert bár nem vagyok orvos, de abban biztos vagyok, hogy KÉT EGYFORMA ember nincs! Minden szervezetre másképpen hatnak a kemikáliák.


2020.04.03. 12:01

Nos, úgy vagy te is a dolgokkal, mint anyósom a mellékhatásokkal. Elolvassa őket előre minden gyógyszeren és fogadni lehet rá, hogy "azonnal előjön" minden mellékhatás. A szervezet nem savasodik el. Nem képes rá, mert meghalnál, ha csak kicsit is elmozdulna a Ph szinted. Így azután a lúgosítás is egy nagy átverés, mert azt se lehet. A szervezeted hála az égnek az ilyen totális marhaságokat is kompenzálja. Valószínűleg a párodnak van igaza, csak hát szépen sorba kéne venni, mi miatt mit szedsz, és mit. Utána pedig szépen sorban le kéne építeni azt, amit nem orvos írt fel. Nem mintha olyan nagy baj lenne, ha vitaminokat szedsz. Jobb, mintha nem lenne elég vitamin a bevitt ételekben. Van egy kabarétréfa, ahol a betegnek visket a háta és sorba írják fel neki a különböző gyógyszereket. Itt van ni. 

Jut eszembe, a klorofillnak nincs íze tudtommal. Íze a cukroknak van, és az egyéb aroma anyagoknak. A vér speciel édeskés, de nem a hemoglobin miatt, hanem a vér által szállított szénhidrátok, többek közt a cukor miatt. 

2020.04.03. 11:45

Hát pedig meg voltam győződve, hogy a klorofill miatt van a ZÖLD táplálékoknak olyan "zöld" (kesernyés-fanyar) ízük, ezért aztán én pl. úgy csinálom a spenót főzeléket, ahogy Édestől láttam:
Főzés és turixolás utána cukros tejjel és liszttel sűrítettem be. Sokan tesznek bele ehelyett fokhagymát, de én azt ki nem állhatom!
Így a lányomal (mert a férjem is fokhagymásan szokta meg az anyósomtól) mi ketten tejesen esszük, SEMMI FOKHAGYMA!:DDD

A káliumot a vízhajtóhoz írta fel az orvos, recept nélkül nem is adnak!
A magnézium már régi barátom, még nem is volt izomgörcsöm, de mindig volt szívproblémám (állítólag ún. "sport-szívem", azaz szívnagyobbodásom van, ami - szintén állítólag! - a túlsúlyom miatt van.
A reumatoógus olyan tíz éve szedeti velem a D-vitamint, meg a Béres-CalcivoD-ot, amire meg szednem kell ascorbin-c-vitamint, szóval se vége, se hossza az ilyen-olyan vitaminoknak, ásványi sóknak, amikre a jelenlegi párom szerint a felére se lenne szükségem, fölösleges pénzkidobás, a patikusokat hízlalom velük, de sajnos nincs igaza, mert ha pl. nem kenem be este a lábizmaimat ama géllel, és elfelejtem bevenni a magéziumot, reggel garantáltan izomgörcsre ébredek!:(((

Az almaszószt meg IMÁDOM!!! Mint Halász Judit... Nyersen nem kedvelem az almát, mert gyerekkoromban volt 94 almafánk a szöllőbe, úgy látszik, ráuntam... A rostos gyümölcsleveket is szeretem, csak az árukat nem!
Különösen kedvenc az őszilé, de ha jól tudom, ez is vízhajtó...
Bosszantó, hogy mindig találok mindenben valamit, ami miatt ellenjavallott! A hús is pl. savat kémhatású, ami miatt a szervezetem elsavasodhat, ami szintén nem előnyös, sőt!
Pl. : Zsírral főzök, mert jobb ízű az étel, no meg az olajat meg az epém nem kultiválja!:(((

Egyébként ezek mind csak tényközlések, nem panaszok, hisze tudom, az ÉN döntésem:
"Iszik, vagy vezet!" :DDD

2020.04.01. 13:51

Azt szedd, ami használ. De példának okáért itt vannak növények, amikben sok a magnézium. Tabletta helyett esetleg ezekből egyél sokat. Az íz nem a klorofiltól van. A szín van a klorofiltól. Az igaz, hogy a hemoglobin és a klorofil felépítése nagyon hasonló, de ha megeszed, a gyomorsavad lebontja, akárcsak a hemoglobint. Nem "válik vérré"... :0)

Szóval az ízek íz anyagoktól vannak, illó olajok, savak, cukrok, és társaik, de a klorofil nem szerepel köztük. 

Az izomgörcs, most néztem meg, a kalcium és a magnézium egyensúlyán múlik. De a lábizom görcs valóban a magnézium hiányt jelentheti. Nos, próbálkozz a zöldségekkel, és ha nem használ, akkor szedd a magnéziumot. 

Az alma valóban enyhe vízhajtó, de ne almaszószt egyél, hanem csak nyers almát. Gyümölcsökből is nyersen, meg a zöldségeket is lehetőleg nyersen. Van egy hülye neve ezeknek "smoothie", ami kb annyit jelent, hogy rostos lé. Nos ilyet csinálhatsz szerintem sima turmixgéppel is, de van rá külön készülék, és receptek, amitől ezek állítólag finomak. Én még csak gyümölcsből ittam ilyet, és az tényleg jó volt, pedig bolti volt.

Ezennel leteszem a doktor Bubó rendelést, és nem kontárkodom többé, mert még bajt csinálok, amit nagyon nem szeretnék. 

 

2020.03.31. 18:24

Bocsika, már megint sikerült a neten "mellényúlnom" a témakörhöz kapcsolódó cikkek között!:(((
Legalábbis a reakciódat nézve...

Akkor most hoztam egy másik linket, talán ez a wikipédiás cikk megbízhatóbb forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Klorofill

Érdekes, hogy itt is utalnak a hemoglobinra való hasonlóságra, már ami a vas meg a magnéziumtartalmat illeti. A hemoglobin vasat, a klorofill magnéziumot tartalmaz, ami nagyon nem mindegy!!!

Itt van két képlet vegyjelekkel és értékekkel, én alig látok különbséget az "A" meg a "B" változatok között, de tudjuk, az "ördög" a részletekben rejlik!
                                   


"A" szerkezet                                                     "B" szerkezet

Azt írod, és igaz is, hogy klorofillt eszem a zöld félékkel. Hát igen, csak most nem tudom eldönteni, a klorofill miatt nem szeretek bennük bizonyos - én csak úgy nevezem: DE ZÖLD ÍZE VAN - ízfajtát, mert nem egyforma az erőssége bennük ennek a nemszeretem ízeknek...
Pl. nem szeretem a sóskában, káposztákban, de szeretem a brokkoliban, a spenótban, sőt! Gyerekkoromban sok "papsajtot" ettünk, abban is jó. És nagy kedvvel ettük a szöllőnek a bajúszát, olyan savanykás íze volt.
Szeretem a nyers zöldborsót, de utálom a nyers zöld színű zöldbabot.
Gondolom, ezek mindegyike tartalmaz klorofillt, de vajon attól vannak bennük ezek a szeretem, vagy nem szeretem ízek, vagy valami más tartalomtól?
Szezonális zöldségek és gyümölcsök | Clean Eating Magyarország

Széndioxid és oxigén:
Sok könyvben olvastam, hogy a növények a levegőben lévő széndioxidból oxigént szabadítanak fel, ezért különösen jó a lakás hálószobájában zöld szobanövényeket tartani. Nálunk vannak is.
Állítólag a Földtörténeti korokban is nagy szerepe volt a levegő elemekbeli összetételének megváltozása a növények megjelenése után. Ráadásul mammut méretű fákról van szó, ami sok-sok oxigént termelt a széndioxiddal erősen szennyezett (vulkánok) légkörbe, megjavítva azt, s alkalmassá tenni az állatvilági életre.

Vitaminok, ásványi sók:
Természetesen C-vitamint én is szedek, azt mondják, azt nem lehet túladagolni, mert az emberből a fölösleg egyszerűen a vizelettel távozik. Ellentétben pl. a D-vitaminnal, pedig azt a csontozat miatt nagyon fontosnak tartják. Ugyancsak fontosak a B vitaminok. Nem ástam bele magam a témába, de biztos nem véletlenül vannak számokkal ellátva...

A szívre, és az izmokra az ásványi sókból a magnéziumot ajánlják (a kálium beviteli mennyiségével vigyázni kell!...), mert ha görcsöl a vádliban, vagy a sípcsont fölött, az VALAMI BORZALMAS ÉRZÉS! NEM KÍVÁNOM SENKINEK!
Anyósomnak voltak lábizomgörcsei, akkoriban még nem szedettek vele magnéziumot, és szegény sokszor úgy üvöltött, én meg azt hittem, túlreagálja a dolgot. HÁT NEM! Tapasztalnom kellett:
Nekem is lett ilyen izomgörcsöm, és emiatt a magnéziumot nem hagyhatom el, sőt, bizonyos gélekkel való bekenését sem a vádlimnak és a combizomban, mert ha hajnalban megmozdulok, már jelentkezik is a görcs... És akkor jön a falkaparó fájdalom!:(((
Azonban mióta a szerves magnéziumot szedem B6 vitaminnal, és bizonyos gélekkel este lefekvéskor bekenem a lábam, a reggeli ébredéskori izomgörcsök elmaradtak!
Hát akkor most mit csináljak?
Ha nem szedem, görcsölök, ha szedem, meg egy vagyont költök rá ebből a kevés nyugdíjamból!:(((
Bosszankodom is, hogy kitől örökölhettem, Édesnek nem volt... Igaz, 65 évesen elhunyt, én meg már lassan 77 leszek!

Alma:
Jut eszembe! Azt se ehetek, mert köztudott a vízhajtó hatása, és az is gölcsöket okoz nálam. Így ha mégis kedvem támad egy kis almaszószra, utána már azonnal veszem is be a magnézium tabettát.
Ez van.
FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly


2020.03.31. 12:46

Ne már... A reklám egyidős az iparszerűen űzött kereskedelemmel, már a régi Rómában is volt.... Csak éppen nem a tévében, hanem plakáton, újságban, stb. De még a drótostót is reklámozta magát "Drótozni, fótozni!" kiabálással... 

Az idézett cikk egy hatalmas marhaság (már bocs). Klorofilt eszel ha zöld növényt eszel, mint a sósóka, vagy a spenót, vagy a saláta, vagy a kelkáposzta, vagy a káposzta, és sorolhatnám. Működédében semmi köze a hemoglobinhoz, mert az egyik felveszi, szállítja, majd leadja az oxigént és helyette széndioxidot vesz fel, A másik pedig fény hatására oxigént termel a széndioxidból, megtarva a szenet a növényben. A klorofilt megéve nagyjából annyira kapsz "vérképző anyagot", mint a véreshurkából vért... 

Ha eszel mindenféle vitaminokat és nyomelemeket, akkor ne hagyd abba. Szerintem a C vitaminon kívül feleslegesek ugyan, de nem ismerem az étrendedet se, meg ugye ahány ember, annyiféle. Ha most abbahagynád, amúgy is elég hamar "éreznéd", hogy valami baj van, mert az ilyesmire hajlamos az ember. Én extra C vitamint is csak akkor szedek, ha úgy érzem, megfázás kerülget, egyébként megvagyok a zöldségekkel (paprika, paradicsom) és a gyümölccsel (alma)...

2020.03.31. 0:50

Reklám:

Na szóval elfilózgattam itt magamban, vajon MIÓTA vannak nálunk is reklámok, mert ha jól emlékszem, úgy kb 50 éve még szinte tuti biztos, hogy nem voltak. Bár voltak nagyanyáink, nagyapáink népi gyógymódként ismert bizonyos növények akkor is. Pl. a spenót vasat tartalmaz, s a vérszegénynek a húst csak félig sütve ajánlatos enni... A tejben fürdés (Kleopátra) jót tesz a bőrnek...
Az ecet gombaölő hatású, ezért pl. ecetes vízben mostuk fel a konyha kövét. 
A mész szintén fertőtlenítő hatású, nem véletlenül meszelték mésszel fehérre a házaikat a parasztasszonyok.
A tengerészek rájöttek, citromot kell enniök, hogy ne kapjanak skorbutot a hosszú temgeri utakon.
És még sorolhatnám..

Most?
Az van, amit írtál: D vitamin, C vitamin, Magnézium, Kálium, Calcium pirulákban, jó drágán!
Én is szedem, de lehet, hogy már csak a függőség miatt, ami kialakult a szervezetemben, mint a Nikotin-éhség a dohányzóknál...
Talán csökkenteni kellene az adagokat, azaz nem egyszerre abbahagyni, hanem fokozatosan.
Mit szólsz?

Klorofill:
Én úgy gondolom, nem is mondtam olyan hülyaséget a klorofillal kapcsolatban!

A klorofill jótékony hatása

klorofill-molekula

"Elősegíti a vér egészségét: 
1911 óta tudják a tudósok, hogy a klorofill molekuláris struktúrája majdnem azonos az emberi szervezetben található hemoglobinnal (a vér vörös festőanyaga, melynek legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása) – az egyetlen különbség, hogy a hemoglobin molekulában a szén egy vas ionhoz, míg a klorofill molekulában pedig egy magnézium ionhoz kötődik. A klorofill úgy hat a testre, mint a hemoglobin, megemeli az oxigénszintet és segíti a tápanyagok sejtekhez való eljutását. A klorofillt ez a különleges képessége tette ismertté: hogy segíti a vérképzést és tisztító hatása van. Véd a betegségekkel szemben: a klorofill egy kiváló antioxidáns, egyre több bizonyíték mutatja, hogy komoly egészségügyi problémákat előz meg.

Eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből: 
Nem véletlen, hogy azok a növények, amelyek ismertek arról, hogy segítenek a szervezetnek kiüríteni a felesleges nehézfémeket, mint a koriander és az alga, telis-tele vannak klorofillel. A klorofill rendelkezik azzal a képességgel, hogy kiürítse a szervezetből a nehézfémeket. Mint már említtettük, a klorofill közepén magnézium található, ami savas környezetben felszabadul és ez lehetővé teszi, hogy egy másik nehézfémet kössön meg. Ha odafigyelünk, hogy több klorofillben gazdag ételt vigyünk a táplálkozásunkba, akkor ezzel megakadályozzuk a nehézfémek felhalmozódását, ami egy nagy probléma manapság a szennyezett világunkban."


/Forrás: Ismerd meg a klorofill hihetetlen vérképző és nehézfém eltávolító hatását./

Kár, hogy a mi szervezetünk nem tartalmaz klorofillt... Nem is értem, miért ne lehetnénk mi "zöld emberkék"???:DDD2020.03.30. 13:02

Aha... Nos, a táplálék kiegészítő üzlet, az hatalmas üzlet. Most mond meg, mi a fenét csinálnának, ha egyszerre a társadalom rádöbbenne, hogy nem kell, hanem elég a gyümölcs, a hús, a tej, a zöldség. Bizony, bizony, nyomni kell a fejekbe, hogy egyél ilyen izét is, meg olyat is, meg amolyat is, sőt, ha kell, még egyél amit csak elédraknak... Már ha van rá pénzed, mert ugye ez nem olcsó mulatság. Egyél kékkagyló kivonatot, Q10 koenzimet, C és D vitamint (jó sokat, attól hízik a cég), nyomelemeket, magnéziumot (attól nyugodt leszel és nem megy fel a vérnyomásod a számlák láttán), rezet és vasat, valamint gyógynövényeket is, mert az is kell...  Szóval ez egy hatalmas üzlet, ahol kell a reklám... 

Hogy mi miért nem tudunk cukrot termelni a napfény segítségével? Mert nincs klorofil bennünk. És mert úgy ahogy a klorofil termel, úgy a mi sejtjeink nem tudnák hasznosítani. Ettől növény a növény és ettől nem növény az állat (az ember is az, csak okosabb, mint a többi). Ha nincs fény, meghalsz hamar, tehát a szervezeted hasznosítja, csak nem olyan direkt módon.

2020.03.30. 2:06

Már bocsánat, de nem én fogom rá, hanem lépten-nyomon erről olvasni, hogy táplálékkiegészítőkkel lehet (és KELL is!) pótolni a vitamin és ásványi sók hiányát. Legalábbis ahhoz, hogy javuljon a mai divatos kifejezéssel élve "életminőségünk", azaz kevesebb fizikai fájdalomban legyen részünk.

És hát igazad van a régi táplálékok tartalmát illetően, valóban nem tudhatjuk, a régi öregek mitől ájvékoltak, ha fájt valamijük:
"Jajj, ÖREG csontjaim!" - Az is igaz, hogy az átlagéletkor jóval alacsonyabb volt, mint napjainkban...
De jómagam emlékszem, gyerekkoromban még a szöllőnkben csak kétféle permetszer volt: kékkő (rézgálic), és kénpor.
Aztán később köttek a veszélyesebb mérgek, amiknek ún. "várakozási idejük" volt, mert ha valaki ezt nem tartotta be, bizony, mérgezést is kaphatott a permetes növényi eledeltől!:(((

Azt írod, csak a növények tudnak asszimilálni...
Hát kérdem én:
Mi a fenéért nem tudnak a tudósok kitalálni egy olyan módszert a melegvérű állatok, s különösen az ember számára is, mint a növényeknél a klorofill, amivel a napfényt, mint energia forrást, hasznosítani tudnánk? Hisz van, amit tudunk: pl. a D-vitamin előállítását.
Csak hát kevés, és olyan pirulát is szedni kell. Kérdem én, MIÉRT NEM TUDUNK HASZNOSÍTANI BELŐLE TÖBBET?!
Mitő függ a mennyisége, amit fel tudunk szippantani belőle?

Na most megint jó nagy hülyeséget kérdeztem, ugye?!:(((

2020.03.24. 11:23

Ez mit jelent, hogy "a mai táplálékokban nincs elég vitamin?". Mert az elődeink táplálékában volt? Húsz éve volt (gondolom akkor még nem bántottak a görcsök). Ez a reklám hatása (a görcsök nem), annyi az egész, hogy a szervezet idősebb lesz és igényel némi tunningot, de ezt ráfogni a mai táplálékokra, amik amúgy hellyel-közzel azonosak a régebiekkel... Viszont, ha a szervezeted követeli

A fényt csak a növények képesek fogyasztható táplálékká átalakítani (pontosabban használják a napfényt mint energiaforrást az asszimilációhoz). A többiek csak részlegesen használják. És ez nagyjából így is marad. Persze a növényeknek sem elég a napfény, kell oda még nagyon sok minden.

2020.03.24. 1:12

Én se ezoterikusan gondoltam, mint sok "elvarázsolt", hanem valahogy tudományos alapon. 
Amiket írtál, az mind hasznos, a D vitamin napfény nélkül nincs, ha jól tudom. Bár én most már pirulákkal pótolom, mert a csontozatom elöregedése miatt már kevés a napból, és a táplálékból nyert D vitamin. A magnéziumot is kénytelen vagyok mesterségesen pótolni pirulákkal, mert jön az izomgörcs, és az olyan fájdamas, hogy nem kívánom senkinek! Sajnos, ezek a vitaminok igen drágák, de ha jót akarunk magunknak, muszáj szedni, mert a mostani táplálékokban nincs elég vitamin, se ásványi anyag, mesterségesen pótolni kell.

Energia:
Hmmmm.... Azt a bizonyos ismeretlen SÖTÉT ENERGIÁT kellene végre elcsípni, és hasznos munkára bírni valahogy.
Ez aztán tudósi munka lenne a javából!

2020.03.23. 10:52

Hát nem éppen erre gondoltam. :0) Fényenergia felvétele közvetlenül. Miért, hát nem vesszük fel? Gondolod, hogy az a fény, ami a bőrünket éri az csak úgy elvész? Hát a D vitamin? Hát a pigmentek reagálása? Persze az életben maradásra nem elég, mert tetemesen több energiára van szükségünk., de azért hasznosítja a szervezet. 

2020.03.23. 9:21

Hmmmm.... Érdekes, amiket írtál!
Szóval úgy néz ki a dolog, hogy ami (aki) nem "zsákmányállat", az háboríttatlanul ülhet a babérain, mert fejlődni (alkotni) csak az fog, aki vészhelyzetben - kényszer helyzetben - van, mert csak ezáltal tud fennmaradni.
Hát eeeegen... 
Akkor MOST éppen vészhelyzetben van az emberiség, pont ideális lenne a helyzet egy kis FEJLŐDÉSRE!!!
Tehát nem lustálkodni, meg felvásárolni a közvetlen elődök megtermelte ennivalót, hanem kikísérletezni egy újfajta létfenntartó alapanyagot:
Mondjuk, megvalósítani a NAPENERGIA kezünk általi magunkba szívását... Vagy a hőenergiáját átalakítani sejtépítésre, ilyesmi... 
Nehogy már ÉN talljam ki, mit kéne feltalálni, hogy megmaradjunk! Nem én vagyok a tudós ebben, vannak erre speciálisan képzett emberek, nemde?!

"Előtted a küzdés, előtted a pálya,
Az erőtlen csügged, az erős megállja.
És tudod: az erő micsoda? - Akarat,
Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat."

Arany János aláírása

/Részlet a DOMOKOS NAPRA c. versből/

2020.03.20. 12:16

Na, értem... Hogy mért nem építettek valamit? Mert a fejlődés akkoriban ott egy kicsit, azon az ágon, megrekedt. Tők jól megvoltak évmilliókig anélkül, hogy bármit kellett volna csinálni a zabáláson kívül. Joggal kérdezhetnéd ezen az alapon, hogy mit építettek a gyíkok, vagy a halak, esetleg a farkasok. Hát ugye leginkább semmit. A dínók agya kicsi volt és nagyon összetett gondolkodásra alkalmatlan. Mellette ott volt az a környezet, ami semmiféle késztetést nem adott arra, hogy fejlődjenek (persze fejlődtek, mert belőlük lettek a madarak). Ez ugyanaz, mint oceánia népe, amelyik maradt a kőkorszaknál, és köszöni jól van (volt), amíg fel nem fedezték őket. Nem találtak fel semmit, nem fejlesztettek semmit, megragadtak ott, ahol voltak... 

Az emlősök más csomaggal indultak a fejlődésnek. Ők voltak az egyik jó zsákmányállat. Muszáj volt nekik fejlődni, alkalmazkodni, mert ha nem sikerült volna, akkor kipusztulnak. De melegvérű állatok lévén, amelyiknek a dinókénál jóval fejlettebb agya volt, sokkal több viszontagságot tudtak átélni, mint a végletekig specializálódott dínók. Az agy, pedig, mint előny a létért való küzdelemben fejlődött, pontosabban az életrevalóbb egyedek adták át a génjeiket. 

2020.03.19. 18:09

Azt hittem, ez a bajod az írással. Ha nem ez, akkor mi?

Mert változatlanul nem fér a fejembe, hogy lehet 165 millió évig semmit se alkotni, sehová se fejlődni?!
Az őshalaknak mennyi idő kellett ahhoz, hogy szárazföldi lényekké váljanak?
A hüllő-madarak csak építettek valami fészekfélét, nem?!
Csak ezek a zabagépek nem csináltak semmit!

Én nem kívántam, hogy pl. egy olyan építményt alkossanak a dínók, mint Gaudí Sagrada Familiája, de hogy a fittyfenébe nem maradt utánuk fenn SEMMI alkotás?
Ne fogják a meteor okozta világégésre, hogy az pusztította el az "alkotásaikat", mert akkor belőlük se maradt volna semmi csontváz!
Továbbá: Az a kis cickányféle emlős hogy tudott gondolkodó emberré fejlődni az évmilliók folyamán?!
Nem értem, nem értem!
Igaz, mindig a dínókon köszörülöm a nyelvem, de ez a legfeltűnőbb értheteten jelenség fejlődéstanilag a számomra, na!
Képtalálatok a következőre: dínóvilág
Tehetetlen, lusta, buta és rusnya hústornyok!:(((
Én aztán nem költeném a pénzem ilyen semmittevő élőlényeket mutogató könyvekre!:(((

Pl. itt van egy csodálatos "mérnöki munka", egy pókháló:
Képtalálatok a következőre: pókháló
Találtam egy cikket is hozzá, és el vagyok ragadtatva:
http://tdk.bme.hu/EPK/Tarto10/Miert-idealis-a-pokhalo-alakja
Bármelyik matematikus megcsodálná, megszerkeszteni meg aligha tudná sok ember!

Aztán itt vannak a méhek alkotásai:
Képtalálatok a következőre: vadméhek kaptárja
Varázslatos spirál alakú kaptárt építenek a fullánktalan méhek Ausztráliában.
Ez tényleg egy CSODA! :)))

Ugyan mutasson már valaki nekem egy dinoszauruszok építette lakóotthont!!! 
Nem fog tudni találni senki!


2020.03.19. 11:35

Hát ez mit sem módosít azon, hogy miért kételkedsz benne. Hogy most mennyire pontos volt a szám, ebből a szempontból tizedrangú. 

2020.03.18. 23:02

Bocsi, lemaradt megen a billentyűzet miatt az 1-es szám /gyakran nem jelenik meg a szó első betűje, és most itt nem vettem észre!:((( /, tehát a dinók 165 millió évig uralkodtak a földön.

Sajnos az előző hozzászólásban nem sikerült kijavítanom a hibát, mert valószínűleg túl hosszú a szöveg, és sok a kép. 
Bocsánat! Ezért javítottam ki a számot itt ebben a külön beírásban.

2020.03.18. 11:20

Ez így igaz, viszont azt nem értem, miért kételkedsz a dínók uralkodásának időtartamán? Hiszen igen jó a kormeghatározási módszertan már. 

2020.03.18. 0:10

Az ember felfordulása bizonyára igaz, de nemcsak a vér-, hanem a nyirokkeringés miatt is, ami - gondolom - majdnem olyan fontos a szervezet számára, mint a vérkeringés. Hiszen súlyos élettani hiánynak számít a szervezet kiszáradása, sok halálnak okozója is lehet. 
Ettől van (a nyirokkeringés hiányos volta miatt) ugyebár a szem szárazság rendellenessége is. Hallom, sokan (pl. a hugicám is) műkönnyeket szoktak csepegtetni a szemükbe, hogy a szemszárazság megszűnjön.
Egyébként nem tudom, hol olvastam, de nem én találtam ki ezt a vérkeringés általi-oxigénellátását a szemnek. A hajszálereknek nagyon fontos szállító szerepük van, és nemcsak az oxigént szállítják, hanem a sókat és vitaminokat is. 
Manapság divat a sófélék szedése, mert sajnos a természetes táplálékkal nem jut a szervezet a megfelelő mennyiséghez sem káliumból, sem magnéziumból, sem kalciumból, na és vitaminokban sem elég gazdagok az ételeink, s ez valószínűleg a táplálékunk vitaminhiányos tartalma miatt van.
Sajnos, a növények és az állatok is híjával vannak a vitamin- és sókban gazdag ételekhez jutásban, amelyekből meg az ember juthatna a szükséges létfenntartáshoz fontos mennyiséghez.
Az is igaz, amit írtál a különféle népcsopprtok szervezetének igényeiről, meg a betegségekhez való viszonyulásáról.
Nem csodálom, hogy tartanak a kozmológusok az idegen űrbéli objektumoktól, a "makrovilágtól", hisz ki tudja, milyen meglepetést okoznának a másféle összetételű anyagaikkal, hisz ITT a Földön is akadnak problémák a különféle földrészen élők között, és ez bizony a "mikrovilág" elégtelen ismerete miatt lehet... Pedig már az emberiség az egyik legfontosabb műszer, a mikroszkóp feltalálásától nagyan messzire van.
Mégis a "makrovilágot" kutatja, holott fontosabb volna a SAJÁT érdekében a "mikrovilág" alaposabb megismerése.
Szörnyű még rágondolni is, mi minden betegíthet meg embereket, pl. a trópusi betegségek, amikhez jóformán még csak lövése sincs egy európai orvosnak. Sem a tüneteket nem ismeri fel, sem a gyógymódokat nem tudja.
A férjem kilencszer volt lent Bagdadban, a törökökön, kurdokon keresztül kellett autóznia a kamionnal az arabok lakta területekre, de előtte valami kombinált védő oltásokat kapott, s még így is félő volt, hogy elkap valami nálunk ismeretlen kórt, és karanténba kerül.
Pedig ez csak a Föld! És nem egy másik planéta. 
Az mind igaz, amit írtál ezekről, én is olvastam itt-ott róluk, bár utálom a negatív sci-fi-ket. Pl. a Nyolcadik utas a halál"-t, amit azért nem tudok elfogadni, mert nem vagyok képes elhinni, hogy egy ÉRTELMES, s főleg alkotásra is képes intelligencia így nézzen ki: Egy nyáladzó kocsonyás bűzös lény... LEHETETLEN!!! SAJNÁLOM, DE EZT NEM fogadom el.
Itt voltak ugye a dinoszauruszok, amik förtelmesek voltak ugyan, de azért mégis volt elfogadható testük, és agyuk, de hiába uralkodtak 65 millió évig (állítólag, amit ismét nehezen hiszek el!), de NEM ALKOTTAK SEMMIT! Csak zabáltak és szaporodtak.

Ez a mostani járvány sem ad okot optimizmusra, bár túllihegni sem kellene, s főleg nem használni politikai mummusnak, mert az meg egyenesen etikátlan, terrorirálni az embereket ezen keresztül.
Az ún. mutálódás meg egyenesen borzasztó, mert ha pl. sikerül a már megismert kór ellen vakcinát találni, kiderül, már nem ugyanarról a vírusról van szó, hanem egy újabbról, ami ellen nem hatásos a feltalált gyógyszer.

Azt gondolom, a kutatások folynak, mást egyenlőre nem tudunk tenni, mint védekezni a lehetőségeken belül úgy, hogy azért az emberi méltóságunkat megőrizzük, és az elért emberi eredményeket ne engedjük veszni hagyni.
Azaz a tudósok kutassanak továbbra is olyan ismeretek után, mint eme járvány előtt tették, mert a világmindenség fejlődik tovább akkor is, ha egy parányinál kisebb planétán éppenséggel megint felütötte a fejét egy világvége hangulatot okozó vírus.
Ne feledjük:
Az ÉLET CSODÁLATOS!

Képtalálatok a következőre: nagy kék dongó

Képtalálatok a következőre: kolibri

Képtalálatok a következőre: aranyhal

Képtalálatok a következőre: élő pangamaci

Képtalálatok a következőre: riói farsang

Képtalálatok a következőre: ezer kéz tánca

Képtalálatok a következőre: balett

Képtalálatok a következőre: havas hegyek

Képtalálatok a következőre: piramisok

 

Képtalálatok a következőre: magyar parlamentKéptalálatok a következőre: london uborka

Képtalálatok a következőre: dubay

Képtalálatok a következőre: sidney opera


2020.03.17. 11:04

Naná, hogy hasznos. Ha nem lenne, simán felfordulnánk egy perc alatt. Csak éppen a pislogáshoz semmi köze. 

Ami meg azt illeti, hogy a természet mit alkotott, hát azt, ami éppen létrejött. Mindenféle szándék nélkül. Van, ami segít az éppen élőknek és van, ami meg káros számukra. Aztán meg egyik másik népcsoport immunis lesz az egyes betegségekre. A közép és dél amerikai indiánoknál sőt, európában is a szifilisz nem volt veszélyes betegség. Na de ahogy a kettő keveredett és új törzs jelent meg, na az azután igen durva lett. Vagy a himlő (mármint a bárányhimlő). Az európai embernek egy kis viszketésen kívül sok bonyodalmat nem okoz, ellenben szegény indiánok tömegesen haltak bele. Nos, a kis zöld majom, vagy a többi hordozó régóta él együtt ezekkel a vírusokkal, és őket nem bántja. No de ugye ha az ember elkapja, hát az kicsit durvább. De azért a népesség megtizedelődésétől nem kell tartani. Mert egyrészt nem mindenki kapja el, másrészt kevesen halnak bele. Nem sokkal durvább egy közönséges influenza vírusnál. (Egyelőre, mert mutálódhat, ami a vírusoknál általában könnyen megesik).