Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11.

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

jadzia

2020. 09. 17.

témához jó írás

 

Az emberek nagy része nem vírus-, hanem intézkedés-szkeptikus.
"Miért terjed a vírus koncerten, ha a Fradi meccsen nem?"
És az emberek nagy részének igaza van. Ott is terjed. Csak ez utóbbit már nem hiszik el, mert egyrészt kényelmetlen dolgokat mindig nehezebb elfogadni, másrészt mert benne van a genetikánkban.
Nagyjából a török idők óta vagyunk arra nevelve, hogy oldjuk meg okosba, hogy lássunk át a szitán és keressünk kiskaput.
Miért ne tennénk most is a vérünk szava szerint?
És kérlek, ne érts félre! Ez nem kritika meg gyalázkodás: ez az agyafúrt mentalitásunk ugyanúgy a magyarság áldása is, mint az átka.
Szóval feltesszük a maszkot, de olyan "kurucusan" csak az állunk alá. Meg büszkén dőlünk hátra, hogy minket nem fog átverni a király!
Ahogy egyszer már írtam is: ilyenkor lenne a példamutatásnak az ideje. Hogy a vezetők tényleg elől járjanak mindenben. És ha nem teszik, nagy a felelősségük minden egyes ember szenvedésében...
Szóval sokak vélekedésével ellentétben én nem (csak) a mérhetetlen ostobaságot látom abban, amit mind látunk, hanem a mérhetetlen bizalmatlanságot, a vezetői tekintély teljes hiányát is.
Mert a tekintély és az erő nem ugyanaz. Ahogyan a megbecsülés és az engedelmesség sem.
Érdekes idők jönnek. Először meg fogjuk látni, mennyit ér valójában az egészségügy. A lélegeztetőgépek orvos nélkül. A kórházak nővér nélkül.
Utána meg fogjuk látni, mennyit ér a gazdaság. Amikor nincsen hullám, amin lovagolni lehet.
Utána meglátjuk, mennyit ér a királyság.
Nem csoda, ha az emberek szkeptikusak. Az első két fázis, az, hogy mennyire fognak szenvedni és hogy éhen halnak-e, a lőtéri kutyát nem érdekli az általuk választott vezetésben.
A harmadik fázis, a királyság kérdése pedig nem lehet demokratikus vita tárgya - nem a választástól félnek a fiúk, hidd el...
Csak van a történelmünknek egy másik hagyománya is: a szakrális királygyilkosság. Amikor Álmost lenyilazzák áldozatul a besenyők rajtaütése miatt. Vagy Tisza István megölése.
A fene se kívánja ezt. A polgárháborút. Hogy Budapest legyen az új Minszk.
De nem erre haladunk?
jadzia

2020. 09. 14.

Én már kezdem feladni, tudják orvosként dolgozom ,kitéve a vésznek mégis megy az ellentmondás álérvek és engem akarnának meggyzőni miért is nincs covid vészhelyzet

...közben a mi kürházunkban isa covid osztályon nő a betegszám

DE VAN!!

Most annak örülök hogy büntetni fogják ha valaki nem hord maszkot mert az egyik leghatásosabb védekezés mi is védve vagyunk és tólünk és védve a másik

2020. 09. 14.

És mennyi hülye van! Már bocs. A facén alig győzöm a vírus elleni védekezést tagadókat gyalázni. Mert máshogy nem értenek, és az álhírek százait gyártják, néha egésuzen elképesztő ostobaságokkal (most a legújabb (?) a CO2 - szénioxid - felhalmozódás a maszk mögött. Édes jó istenkém, ekkora baromságot.... 

jadzia

2020. 09. 13.

a covid tagadóknak hoztam egy tanulságos írást

Dr. Mácsik Erika szájsebész szakorvos,igazságügyi szakértő

HA VALAKI VESZI A FÁRADTSÁGOT ÉS ELOLVASSA, NEM BÁNJA MEG.....
Az igazság az, hogy ez (a COVID) nem csak egy akármilyen kis vírus.
A bárányhimlő egy vírus. Rengeteg ember túlesett rajta, és valószínűleg nem gondolnak rá sokat miután a kezdeti tünetek elmúlnak. De a testben marad és örökké benne él, és talán, amikor idősebb, többször is újra előjöhet legyengítőfájdalommal járó övsömörként. Nem heveri ki a betegséget egyszerűen pár hét alatt, úgy hogy soha többé ne legyen semmi hatása az egészségére. Ezt azért tudjuk mert már évek óta jelen van és évekig tanulmányozták orvosilag.
A herpesz is egy vírus. És ha valaki egyszer elkapja, akkor a testében marad és örökké benne él, és bármikor amikor egy kicsit leromlik az egészsége, vagy stressz hatására újra előjön. Lehet, hogy egy nagy esemény előtt (iskolai fényképezés, állás interjú, fontos randi) herpeszes kiütése lesz. Élete végéig. Nem heveri ki egyszerűen egy pár hét alatt. Ezt azért tudjuk, mert már évek óta jelen van és évekig tanulmányozták orvosilag.
Az HIV egy vírus. Az immunrendszert támadja és a hordozóját sokkal fogékonyabbá teszi más betegségekkel szemben. Egy hosszú-hosszú listányi tünete és negatív egészségügyi hatása van. Évtizedek teltek el mire hatásos kezeléseket fejlesztettek ki amik lehetővé tették az embereknek, hogy egy elfogadható minőségű életet éljenek. Ha valaki egyszer elkapja, örökké a testében marad és nincsen rá gyógymód. Az időmúlásával, ezt a test megsínyli, és ez a HIV-vel élő embereket fokozott veszélynek teszi ki olyan egészségügyi problémákkal szemben mint például szív- és érrendszeri betegségek, vese betegségek, cukorbetegség, csont betegségek, máj betegségek, kognitív rendellenességek és a rák néhány típusa. Ezt azért tudjuk, mert már évek óta jelen van, és évekig tanulmányozták orvosilag.
Most a COVID-19-cel van egy újfajta vírusunk ami gyorsan és könnyen terjed. A tünetek és egészségügyi hatások teljes skáláját még csak kategorizálni kezdték el, nemhogy megérteni.
Az eddigi tünetek jellemzően:
láz
fáradtság
köhögés
tüdőgyulladás
hidegrázás/reszketés
súlyos légzőrendszeri panasz
a tüdőkárosodás (lehetségesen maradandó)
ízérzékelés elveszítése (egy neurológia tünet)
torokfájás
fejfájás
nehéz légzés
mentális zavarok
hasmenés
émelygés vagy hányás
étvágytalanság
stroke-ot is jelentettek néhány Covid-19 fertőzött esetében (még viszonylag fiatalok esetében is)
duzzadt szemek
vérrögök
rángógörcs
máj károsodás
vese károsodás
kiütés
COVID lábujjak (bizarr, ugye?)
Dokumentálták, hogy egyes COVID-19-cel diagnosztizált emberek még 60 nap után is betegek. Sokak hetekig betegek, jobban lesznek, majd egy hirtelen és gyors fellángolást tapasztalnak és újra megbetegednek. Egy Seattle-i férfi 62 napig volt kórházban, és bár eléggé felgyógyult ahhoz, hogy hazabocsássák, még hosszú út van előtte a felépülésig. (Hogy az 1.1 millió dolláros orvosi számlát ne is említsük.)
És akkor még ott van az MIS-C. A gyermekkori multiszisztémás gyulladásos szindróma egy olyan állapot ami különböző szervek gyulladásával járhat, mint például szív, tüdő, vese, agy, bőr, szem, emésztőrendszeri szervek. A fertőzött gyerekeknek lázuk és különböző tüneteik vannak, mint például hasi fájdalom, hányás, hasmenés, nyaki fájdalom, kiütés, véreres szemek, kifejezett fáradtságérzet. Bár ritka, ez halálozáshoz is vezethet.
Ez a betegség (a COVID) nincs jelen évek óta. Tulajdonképpen nagyjából csak 6 hónapja. Még senki nem ismeri a hosszú távú egészségügyi következményeket, vagy azt, hogy hogyan jelentkezhet évek múltán az olyanoknál akik ennek ki voltak téve. Szó szerint nem tudjuk, hogy mi az, amit nem tudunk.
Azoktól akik arra célozgatnak, hogy akik elővigyázatosak azok gyávák, azoktól akik nem hajlandóak a legegyszerűbb óvintézkedésekre sem annak érdekében, hogy megvédjék magukat és a körülöttük lévőket, azt akarom megkérdezni, mindenféle túlzás nélkül és teljesen őszintén:
Hogy merik?
Hogy merik ilyen könnyedén kockára tenni mások életét? Hogy merik eldönteni mások helyett hogy úgy értelmezzék a fertőzésveszélyt, hogy "essünk túl rajta", amikor szó szoros értelmében senki nem tudja, hogy ki lesz a szerencsés "enyhe tünetes" eset, és ki fog megbetegedni és meghalni. Mindezt továbbá annak ellenére, hogy tudjuk, hogy néhányak sokkal fogékonyabbak egy súlyosabb lefolyásra, és azt is tudjuk, hogy 20-30 évesek is meghaltak, hogy maraton futók és fitness bolondok is meghaltak, hogy gyerekek és csecsemők is meghaltak.
Hogy mernek úgy viselkedni mintha többet tudnának azoknál az orvosi szakértőknél, akik elismerik, hogy még nagyon sok minden van, amit nem tudunk, de azzal amit tudunk, elég okosak vagyunk ahhoz, hogy féljünk attól, hogy mennyire könnyen terjed és hogy alapvető óvintézkedéseket javasoljunk, mint például:
gyakori kézmosás
fizikai távolságtartás
csökkentett társasági/nyilvános érintkezés
maszk viselés
köhögés és tüsszentés eltakarása
az arc érintésének elkerülése
a gyakran érintett felületek fertőtlenítése
Minél többet tudunk mindannyian tenni azért, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt, annál jobban járunk mindannyian a véleményem szerint. Ez ellaposítja a járványgörbét és lehetővé teszi, az olyan szintű egészségügyi szolgáltatás fenntartását ami nem azonnal, katasztrofálisan túlterhelt. Olyat, ami csökkenti a szükségtelen szenvedést és halálozást, és időt nyer a tudományos közösségnek, hogy tanulmányozza a vírust, hogy megérthesse a közel- és hosszú távú hatásainak teljes spektrumát. Elutasítom azt a nézetet, hogy ez "csak egy vírus" és hogy mindannyian elkapjuk majd előbb vagy utóbb. Milyen felelőtlen, lusta, szívtelen álláspont!”
 
 
és íme a fő kérdés:Hogy merik embertársaikat, gyerekeineket rokonainkat veszélyeztetni  merő butaságból  hozzá nem értésnből???
Hegyvidéki Önkormányzat | Koronavírus (COVID-19): teendők tünetek esetén

2020. 09. 04.

Aki ma este a Dunán látta a REX felügyelő" sorozatot (VI. sorozat 11. szám), az igen tanulságos részt nézhetett végig. (Ismétlése szept. 4-én pénteken délután 14:50-kor a Dunán.)
Arról van benne szó, hogy a hosszú életet biztosító gyógyszer receptre szüksége van-e az emberiségnek, vagy sem?
Az emberi kor végső határa nem ismert igazából, hisz - ha jól tudom! - a matuzsálem korú emberek régen állítólag megértek 500 évet is, amit jómagam képtelenségnek tartok.
Itt 150 évesről van szó, ami még úgy ahogy elmegy, azaz hihető.
DE!
Egy 90 éves nénivel beszélgetve, azt mondta, NEM JÓ SOKÁIG ÉLNI, mert kihalnak az ember mellől a kortársak, és nincs, akivel érdembeli beszélgetéseket lehetne folytatni. Nem jó az embernek eltemetni maga körül mindenkit... Vagy mindenki élhessen sokáig, vagy senki, azaz mindenki nyugodjon bele abba az életkorba, amely megadatik neki.
Bizonyára igaza volt, nyugodjon békében.

Rex és a második gazdája, Gedeon Burkhard 2019.
Rex felügyelő fanfic: 5.fejezet

jadzia

2020. 09. 02.

Bonsai Monk by H.Kopp-Delaney | Buddhist art, Buddhist artwork, Bonsai

jadzia

2020. 09. 02.

Mystical Photomanipulations by Hartwig Kopp-Delaney — Photography Office

jadzia

2020. 09. 02.

Hartwig Kopp-Delaney | Symbolist / Mystical Digital painter | Tutt'Art@ |  Pittura • Scultura • Poesia • Musica

jadzia

2020. 09. 02.

Symbolist Artists | Tai chi, Musica, Filosofie orientali

jadzia

2020. 09. 02.

7 Best Le Zen images | Meditation, Zen, Transcendental meditation

jadzia

2020. 09. 02.

Igen a buddhizmus is tiszteletreméltó vallás.. annak idején olvastam az öt világvallás című könyvet nekem egyikkel sem volt bajom.. végül is mindenki hisz abban amiben akar  ez a szabadság:)) Részemről maradok katolikus da a többi egyház képviselőit i szeretem tisztelem olvasom

 

hoztam pár buddhista idézetet

 Gautama Sziddhártha, Buddha idézetei

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.

A gyűlöletnek sohasem a gyűlölet, hanem a szeretet vet véget.

 

Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.

 

A lelkünk és csakis a lelkünk az, ami leláncol vagy felszabadít bennünket.

Harag nem old fel haragot - a szeretet mindent felold.

 

Aki növekvő haragján uralkodni képes, ahogy a kocsihajtó irányítja a teljes sebességgel rohanó szekeret, azt jó vezetőnek hívom. A többiek csak fogják a kantárt.

Két csapdát kell elkerülnünk az igazsághoz vezető úton. Az egyik, ha nem megyünk végig, a másik, ha el sem indulunk.

  • Mystical Photomanipulations by Hartwig Kopp-Delaney — Photography OfficeKopp Delaney

 

 

 

2020. 09. 02.

2./ A másik világvallás régebbi: ez a BUDDHIZUS, és kb. 2500 éve követik Indiától Európán át Amerikáig majdnem 400 millióan, vezetője a Dalai Láma, aki jelenleg a 14. a sorban.
Nyitó oldal
Tendzin Gyaco
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tendzin_Gyaco 

"Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese TENDZIN GYACO (olykor Gjaco átírással is), született Lhamo Donrup (tibeti: ལྷ་མོ་དོན་གྲུབ་; Wylie: Lha-mo Don-grub), (Takcer, 1935. július 6. –) a tizennegyedik dalai láma, a tibeti emigráns kormány egykori vezetője, akinek a rezidenciája az indiai Dharamszala városában található. Ő a tibetiek legfőbb spirituális vezetője, akit úgy is neveznek, hogy Gyalva rinpocse („drága győztes”) vagy Jise norbu („kívánságteljesítő drágakő”). A tibeti buddhizmus felfogása szerint az elődei reinkarnációjaként született e világra."
(Részletesebben a Wikipédián!)

A buddhisták hisznek egy végső létezőben, de ezt nem nevezik "Istennek". Sokuk szívesebben nevezi a buddhizmust "életbölcseletnek", mint vallásnak.

Azt hiszem, ez a két ember az, akiket érdemes figyelemmel kísérnie a világ lakóinak, MIT mondanak, s hogyan cselekednek.
Mert ha ők nem is a "világ urai" (szerencsére ilyen nincsen!), de ha megszólalnak, az fontos üzenet lehet a ma élő embereknek, s ezt ateistaként is hiszem és vallom.

Ha valaki tehet a világban ma dúló terrorizmusos cselekedetek ellen, véleményem szerint e két vallási vezető az, akik ennek megakadályozásában tevőlegesen küzdhetnének, hogy MEGMARADJON AZ EMBERISÉG, AZAZ AZ INTELLIGENCIA A FÖLDÖN.

2020. 09. 02.

Drága Jadzia!

Biztos érdekes ez a "pápa-sorozat", és akit egy picit is érdekel a kereszténység története, annak hasznos is lehet, hisz elmondható AKÁR a pápákról az is, hogy "a VILÁG URAI"-nak képzelték magukat, ami eléggé visszataszító, hisz a Római Katolikus valláson kívül még létezik jó néhány vallási felekezet, és ezeknek a fejei ugyanolyan igényt tarthatnának a világ uralmára, mint ők. 
De nem véletlen, hogy tanultunk még a szocializmusban is a pápák túlkapásairól, úgy mint: kanossajárások, királyok terrorizálása, amit pl. az angol király megunván, megalapította az Anglikán Egyházat:
"VIII. Henrik angol király 1534-ben szakított a római pápával a Supremacy Act nevű törvénnyel, amelyben magát az angliai egyház egyetlen és legfőbb fejévé nyilvánította. Ebben a törvényben kimondta, hogy az egyház feje házasodhat, törvénybe iktatta a nemzeti nyelvű liturgiát, de nem törölte el az alapvető szentségeket, oltárt. Ez volt az egyik legmérsékeltebb egyházi reformja a kornak.(Wikipédia)

Én úgy gondolom, bizonyára nem véletlen, hogy létrejött a PÁPA néküli református vallás (a református nagyanyám igen gúnyosan nevezett bennünket, katolikusokat "pápistáknak"!)...
Bizonyára nem szenvedik a pápa hiányát, hisz püspökük van, és Debrecen sem véletlenül lett "Kálvinista Róma"!

Jómagam a világban KÉT vallási felekezetnek ismerem a fejét:
1./ Az egyik a 2000 éves kereszténység feje - gondolom, a nagyobb NYÁJ  (Római katolikus vallás követője a kb. 2000 millió keresztény közül kb. 1200 millió) - a PÁPA, akinek a székhelye RÓMA.
Jelenleg FERENC pápa az egyházfő:
Ferenc pápa: minden jóra fordul - Sopron Médiaportál

De számomra az összes pápa közül (már akiket nagyjából ismerek) II. János Pál volt az, aki elfogadható volt "emberileg" is:
II. János Pál pápa – Wikipédia

Több becenévvel is megtisztelték:
Ő volt a "bocsánatkérő pápa", az "utazó pápa" és végül, de nem utolsó sorban "a fiatalok pápája".
Igazi haladó szellemű, mai kornak megfelelő EMBER volt ő, aki méltán vívta ki az emberek tiszteletét.

Zenészként meg kell még említenem I. (Nagy )Gergely pápát (590-604), a katolikus egyházi zene egyik legjelentősebb alakját; róla nevezték el a középkori egyszólamú egyházi dallamstílust GREGORIÁN-stílusnak. Gergely pápa összegyűjtötte az egyházi dallamokat, és egyesítette az Antiphonariumban.
https://www.youtube.com/watch?v=k6oM1iLJH6k
Gregorian Chant-Kyrie Christe Eleison
/Részlet az Antiphonariumból/

(Folytatom!)


jadzia

2020. 09. 01.

Az új pápa (2020) - Sorozat | Mafab.hu

jadzia

2020. 09. 01.

Folytatása az új pápa Jonh Malkovichal a főszerepben

https://www.youtube.com/watch?v=nNdvNxBtWuo

Érdekes arcok szerepelnek Az ifjú pápa folytatásában

jadzia

2020. 09. 01.

Az ifjú pápa (2016) - Sorozat | Mafab.hu

jadzia

2020. 09. 01.

Mi az ifjú pápa titka? – 777

jadzia

2020. 09. 01.

Igen csodazsép film ez ois de én szertem az egyházi filemekt is és a vallási témájúakat is Az HBO n metn a z új pátáa sorozta hatalsmsierek volt szerttük

https://www.youtube.com/watch?v=_dbApmYozSQ

 

Az ifjú pápa Lenny Belardóról szól, aki XIII. Piusz néven az első amerikai pápa lett. Úgy tűnik, a fiatal és sármos pápa megválasztása a bíborosi kollégium egyszerű, ám hatékony médiastratégiájának eredménye. De a látszat sokszor csal. Különösen azon a helyen és azok közt, akik Isten misztériumát választották, hogy útjukat vezesse. A helyszín a Vatikán, a szereplők pedig az egyház vezetői. És kiderül, hogy XIII. Piusz a legtitokzatosabb és legellentmondásosabb mind közül. Az éles eszű és naiv, ironikus és kisstílű, maradi és haladó, kétkedő és eltökélt, melankolikus és kíméletlen XIII. Piusz megpróbál átkelni az emberi magány végtelen folyóján, hogy meglelje azt az Istent, akit az emberiségnek adhat. És saját magának.JUde Law  

Diane Keaton

Rendező:Paolo  Sorrentino

John Malkovich-csal, Az új pápa címmel folytatódik Az ifjú pápa

 
 

2020. 09. 01.

Jajj, jajj, drága Jadzia!

Nem hinném, hogy ateistaként képes lennék egy ilyen rengeteg "rongyrázó" főpapos filmet megnézni, BOCSÁNAT!:(((

Nekem EGYETLEN papos film volt, amit TÖBBSZÖR is megnéztem:
"Legyetek jók, ha tudtok!" címmel.
Legyetek jók, ha tudtok! – Mladifest

Számomra egy főpap is legyen etikában PÉLDAMUTATÓ, s főleg anyagilag szerény, mint Don Filippo Neri atya.

Ez a kép ezzel a sok pirosruhás bíborossal, amit betettél utóljára, számomra (már csak "Bika" szülöttként is!) igencsak vérforraló! Film ide, vagy oda, igaz, vagy sem, de én nem tudom elfogadni a hivalkodó egyházi öltözékeket:
Az Esztergomi Bazilika múzeuma, meg a misék is tele van velük:
Katolikus hitvédelem - Bangha Béla SJ nyomdokain: Tradícionális liturgikus  öltözékek

Amíg egy, azaz EGY fázó gyerek is van a világban, addig NE HIVALKODJANAK a keresztény papok, a mindenségit neki!
A rongyos kislányt mindenki lenézte, de mi történt, amikor szép ruhákba  öltöztették? –videó | Hír.ma

Tessék úgy öltözni, mint Jézus, és mint Teréz anya, vagy az említett filmbeli Don Filippo!
Na és Ő, aki a kórust vezényi, és a film zenéjét írta! (Amit sokan nem is tudnak, hogy Ő AZ!!!):
Legyetek jók ha tudtok zenéje magyar felirattal - YouTube

Hogy ki az az Ő?
Hát Angelo Branduardi, a film zenéjének írója, amint kis csavargók kórusát vezényli:
https://www.youtube.com/watch?v=mNHPv2GJyh8
Legyetek jók ha tudtok zenéje magyar felirattal
Vanitá - State Buoni Se Potete

Angelo Branduardi : «Dico no alla tv, sono un artista di nicchia» -  Corriere.it


Angelo Branduardi, nuovo tour per festeggiare i suoi 70 anni - Prima Bergamo
Angelo Branduardi olasz zeneszerző, népi énekes és hegedűművész
Született: egy Milánó melletti faluban, Cuggionoban 1950-ben.
Bővebben: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Angelo_Branduardi

jadzia

2020. 08. 31.

A két pápa