Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2020. 07. 02. 12:35

Nem azért maradtak meg, hanem mert szépek voltak és jól használhatóak. Gondold meg, egy szék a kastélyból akár száz évet képes kiszolgálni és nem egy tucat holmi. Naná, hogy szépen be lehetett rendezni vele a nagyszobát, mint a "nagypapáék hagyatéka". 

Azután, mikor jött az új korszak, akkor visszavásárolták tőlük (nem ingyen, korántsem) és nem járt vele semmi retorzó. 

Ami meg azt illeti, hát ugye a szomszédokban is volt sok-sok szegény ember és társai, csak hát éppen nem a kastélyokat szemelték ki se szanatóriumnak, se üdülőnek (nem is voltak igazán jók ezekre a célokra, mert nem annak épültek).

Ma meg ugye a NER nagyurainak kastély jár. Mert azért a nagypapa földes szobája után ennyi dukál, már annak okán is, hogy az árát össze tudta lopni... Ne félj, lassan lopnak maguknak "igazi" nemes ősöket is... Kutyabőröstől, díszmagyarostul.

2020. 07. 01. 16:10

Valóban nem tettem fel a kérdést, miért maradtak meg (már viszonylag) épségben...
Valahogy erről elfeledkeztem, és nehéz is elhinnem, hogy emiatt maradtak meg, amit írtál. Talán csak nem azért, mert tartottak tőle, hogy visszakövetelik tőlük, ha a történelem "kereke" fordul? Ki tudja?
Egy biztos!
Mikor Kassán jártunk, és lementünk megnézni az altemplomban Rákóczi síremlékét, ki volt írva, hogy fényképezni tilos!
De!
Érdekes módon igen sok volt a felvidéken a MAGYAR múzeumőr, és mindegyik lojális volt velünk, magyarokkal. Pl. ez a fényképezés dolog is:
A felügyelő bácsi indult fel a lépcsőn elsőnek, és diszkréten visszaszólt:
- Majd aki utoljára jön fel, ne felejtse el becsukni az ajtót... - Értsd ez alatt: Fényképezzenek csak nyugodtan, én nem láttam!
A gépes fiúk vették is a lapot, kattintgatások után szépen becsukták az ajtót.

Azt viszont nem tudom, a magyarok miért rabolták ki a kastélyokat?
Én csak azt tudom, hogy Jugóban születtem, mert visszacsatolták hozzánk Bácskát egy időre, apám ott volt főjegyző, és a 6 szobás szolgálati lakásunkban odaát maradt mindenünk, amit a szerbek széthordtak! Még az anyánk horgolta függönyöket is leakasztották, és elvitték! Az ottmaradó magyar szomszédok veszekedték le a szerb nő ablakáról, hogy szégyellje magát, más munkájával ékeskedik!
Apánk hadba hívása után ugyanis anyánk elhagyta a lakást, és hazajött velünk, a 3 gyerekkel a szüleihez a Nagykunságba, szinte csak a puci sejhajunkkal.  

Gondolom, szociális otthont, meg gyermeküdülőket szükségből csináltak Magyarországon a szocik a kastélyokból, mert nem volt pénz újakat építeni. háborúvesztesként rengeteg jóvátételt kellett ugyanis fizetnünk, ezt anyánk mesélte. És jobb volt használatba venni ezeket a hatalmas épületeket, mert tudva lévő, hogy amiben nincs élet, az BIZTOS tönkre fog menni. Így legalább karban tartották őket.
Egy ilyen kastélyban nyaraltam én is 57 nyarán Kőszegen, teljesen jó állapotban volt.
Sokáig megvolt a képeslap, amit küldtem haza onnan.

***************
Nagy nehezen megtaláltam a SZOT üdülő, majd Ingatlaniroda néven futó volt kastélyt, és felháborodtam, mert ELADÓ!!!
Ime:
https://www.ingatlanbazar.hu/blog/ingatlanpiaci-korkep/idoutazas-egy-elado-kastely-kepekben-1931-tol-napjainkig/

A Kőszegen, 1932-ben átadott Jurisics Miklós Tiszti Gyógyház eladóvá vált. A 630 millióért kínált csodálatos ingatlan sok mindent átélt és végül átvészelte a XX. századot. Nézegessen fotókat az üdülőről, gyógyházról, majd későbbi SZOT gyermeküdülőről 1931-től napjainkig!

“Kastély vagy Klinika? 5km-re az Osztrák határtól, Kőszeg Központjától 500m-re! Az 1932-ben átadott Jurisics Miklós Tiszti Gyógyház a város nyugati zöldövezetében fekszik 33961 m2-es, téglakerítéssel körbekerített ősfás területen. Az 1.200 m2-es alapterületen lévő épületkomplexum teljes hasznos szintterülete 3.600 m2. Az alapvető épületszerkezetek állapota megfelelő. A monolit vasbeton szerkezet stabil alapot nyújt átalakításhoz, felújításhoz. A kastély elsősorban fejlesztőknek ajánlott. Alkalmas klinika, idősotthon, nyugdíjasház, wellness & konferencia hotel számára. Igény esetén komplett műszaki és tervdokumentációt tudunk rendelkezésre bocsájtani. 

Ár: 2.000.000 €”


Ilyen volt az épület, mikor én ott nyaraltam:
Időutazás! Egy eladó kastély képekben, 1931-től napjainkig ...

Komolyan mondom, FORR bennem a méreg! Ide jutottunk! EZT (is?) adta nekünk az a fene nagy, sokak által áhítozott kapitalizmus nyújtotta SZABADSÁG!:(((
Úgy adják-veszik a FÖNT lévő újgazdagok a kastélyokat, uradalmakat, mint mi itt lenn egy pár olcsó kínai cipőt!:(((

2020. 07. 01. 12:35

De a kérdést nem tetted fel, gondolom én, hogy vajon miért ott vannak az épségben megőrzött kastélyok? Nos, nem valami fátum okán, hanem azért, mert ott nem csináltak belőlük se kaszárnyát, se szociális otthont, se egyebet, hanem szépen megőrizték és karbantartották. Nálunk meg nem. Igaz, se a szlovákok, se a többiek nem rabolták ki a kastélyokat, de a magyarok, no ők azután igen. Itt sok család élt a kastélybeli bútorok közt, meg az ellopott kis szobrokat kerti törpeként használva. Most úgy nevezik őket, hogy a "műkincsek megörzői", pedig hát mezei tolvajok voltak az ősök... 

2020. 06. 30. 15:17

Hát igen, a legendáriumoknak sok variánsa van, s igen jó példa a "Mese a marék lisztről", amiből a királynak, mire odajutott volna hozzá, semmi sem maradt...
A lányomnak van egy könyve kint németben (a magyar barátnőjétől kapta) a magyar kastélyokról, és számomra igen szomorú, hogy szinte az összes szép magyar főúri vadászkastélyaink a trianoni határon túli -, azaz IDEGEN országok tulajdonába kerültek.

Az, hogy kirabolták, ez a háborúk egyik legkártékonyabb cselekedete az emberi életek kioltása után.
Bizony, ahol megmaradtak, sok mindenre lehet használni őket, kiváltképpen SZOT üdülőknek. Igen káros tett volt a kastély égetés szerintem az egész világon a háborúk folyamán.

Örülök, hogy helyre állítják a Grassalkovich kastély kápolnáját, mert én, mint templom mániás, ateistaként is nagyra értékelem a vallással kapcsolatos építményeket. Szerintem sokat elmond egy templom a településről, az ott élő emberek szokásairól, viseleteiről, és anyagi helyzetéről is.
Kastélytemplom - Gödöllő - Kastélytemplom, Gödöllő, Pest ...
Gödöllői kastély-kápolna külseje

Gödöllõi Királyi Kastély
A kápolna belseje
Kár lenne, ha ebek harmincadjára jutna!:(((

 

2020. 06. 30. 13:07

Hát a "helyiek" szavára sokat nem lehet adni.  A gödöllői királyi kastélyban ilyen funkció nem volt. De volt a babati istálló kastélyban. Amúgy a "helybéliek" meséiről annyit, hogy a nagybátyám mesélte, hogy a falujukba is mentek népszokásokat gyűjteni és akkor minden marhaságot, ami az eszükbe jutott, elmondtak, még olyat is, hogy égő csóvával rohangáltak a ház körül (nádfedeles) hogy elűzzék a rosszat... Azért beszélgettünk erről,mert leadták a tévében és édesapám csak nézett, hogy miféle marhaságok ezek, hisz ő is ott született és nőtt fel. Annyi azonban bizonyos, hogy egyrészt a felszabadulás után a helybéliek kirabolták a kastélyt (nem az oroszok, ezért is lehetett nagyon sok bútort és egyebet visszavásárolni), másrészt valóban orosz katonákat szállásoltak el bennük (szintén nem az oroszok, nekik jó lett volna egy laktanya épület is), és nem engedték nekik, hogy bármit is javítsanak (mert műemlék). Az, hogy iszonyat lepusztult állapotok uralkodtak ott (a szociális otthon részén is), igaz. De most állítólag a kápolna is a kastély tulajdonába került (ma olvastam) és lehet, hogy négy-öt év múlva az is újra megnyílik.

2020. 06. 29. 17:23

Hát ugyi templom, vagy kápolna, nekünk mindegy is... 
Tény, mikor a férjemmel ott voltunk, (talán közel 20 éve lehetett), éppen mise volt még, és a kastély már felújított része meg még zárva volt, a nyitásig a templomban nézelődtünk, s nem volt olyan rémes, sőt!
Kétféle "túrára" lehetett befizetni: Rövid (már felújított), és hosszú (felújíttatlan rész!) túrára.
Mi ez utóbbira fizettünk be, és a következőket láttuk még romos állapotban:
Bal oldalszárny, ahol látható volt a padlat és a mennyezet: hatalmas fák voltak félbe fűrészelve, s egymás mellé rakva, ez volt a plafon is, meg a padlat is. Onnan tovább mentünk hátra, ahol régen a konyhák voltak, állítólag az oroszok laktanyája volt.
Az idegenvezető mondta, hogy a kastélyba melegvizes nagy edényekbe mártva hordták be az ételeket, hogy ne hűljenek ki út közben.
Aztán felmentünk egy alkalmi lépcsőn, és megnéztük a romokban lévő színháztermet is, amiben a nézőtér helyén földkupacok voltak. Ez - állítólag! - az orosz katonák sara volt...
Szörnyű randa volt a terem, említettem, hogy készen már csak ITT a neten láttam, s meglepődtem, milyen szép lett. Azt viszont az idegenvezető mondta, hogy a korabeli színház már olyan modern volt, hogy mozgatható díszletek voltak benne, csak azt ugya akkor mi még nem láthattuk. Gondolom, tán még zsinórpadlása is volt, nem tudom, műszakilag mi szükséges a mozgatható díszletekhez...

A lóállások feletti szobácskákra azt mondta, eleinte azt hitték, hogy a lovászok laktak benne, később mondták el a helyiek, hogy gyógykúrára használták a TBC-seknek.
Sokáig mentünk ide-oda, de hogy 7 km lett volna, azt kötve hiszem...

Egyébként volt egy emlékezetes "CIFRA ISTÁLLÓ", amit láttunk a férjemmel, de az nem Gödöllőn van, hanem Parádfürdőn, és teljesen más funkciót tölt be: Hintó múzeum.
A lóistálló mellett van közvetlenül.
Kocsimúzeum, Cifra Istálló, Parád – Gyöngyös-Mátra
 Cifra Istálló Parádon

Látnivalók Parádon
Hintó Múzeum Parádon

Sokan nem tudják, mennyi minden látnivaló van kis hazánkban is, nem feltétlenül kell külföldre utazni, ha érdekességeket akar az ember látni.

2020. 06. 26. 12:12

Igen, a kápolna az tulajdonképpen egy templom volt, de hát kápolnának hívták. Legalábbis úgy nevezte mindenki. Ma már gyakorlatilag majdnem az egész kastély fel van újítva, működik a lovarda is, meg a színház is. 

A lóistállós témában az idegenvezető kicsit (nagyon) tévedett. Mert az az istálló kastély, ami olyan hat-hét kilométerre van és ott valóban szobák voltak az istálló fölé építve, az ammóniás párolgás miatt, ami állítólag jót tett a tüdőnek (nem tett jót, de akkor azt hitték). 

Hogy mivel kell kezelni a fát rovarok és gomba ellen, nem tudom. Bár, ha igaz, akkor ezek a házak fenyőből vannak, és az meg olyan gyantás, hogy se a gomba, se a bogár nem igazán lelkesedik érte. De igazából nem tudom. Pedig itt Gödöllőn is van fából épült ház, még a gazdáját is ismerem (fantasztikusan jó pedagógus), de sohase kérdeztem meg tőle, amíg találkozgattunk.

2020. 06. 26. 12:09

2020. 06. 26. 0:55

Tényleg nem gondoltam volna, hogy a fa ilyen jó hőszigetelő. Kár, hogy ezt a rovarok is tudják!:(((
Így aztán jó hely nekik kitelelni benne!
Kíváncsi lennék azért, mivel védekeznek ezeken a helyeken pl. a gombásodás ellen, mert sajnos, az nálunk is előfordul!
Szobák, nedves helyiségk sarkaiban, s a kapható penész elleni vegyszer meg irtóra büdi! Nincs valami természetes szer, mert az ecet nem alkalmazható mindenhová!...

Gondolom, hogy azóta (15-16 éve) sokat szépült a Grassalkovich kastély.
Mi még elég jó állapotban találtuk a kápolnát. Nem is kápolna volt az, hanem templom, a kastély külső részén, mert elég nagy volt. Vagy az nem az? Van valahol egy kisebb kápolna is?
Láttuk a kocsiszíneket is, a lovarda éppen renoválás alatt volt, de a lóistállók siralmas állapotban voltak, ki voltak fűrészelve a lovak öntöttvas oszlopai. /Állítólag az orosz katonák gázolajat tároltak benne, ezért útban voltak!:((((/
Viszont Sisssi idejében eléggé modernnek számított az önitatós lóállás. 
Mondta az idegenvezető, hogy a lovak felett szobák voltak, s tüdőbetegeket gyógyítottak ott, állítólag jó hatással volt rájuk a lóhúgyos levegő.


2020. 06. 23. 12:59

A faház nem hideg, mert a fa jó hőszigetelő. Csak hát éppen nem túl ellenálló a rovarokkal és gombákkal szemben. De azon is lehet segíteni, hiszen több száz éves faházak találhatóak még most is azokon a területeken, ahol ezeknek hagyománya volt (Oroszország, Finnország, stb.)

A királyi kastély valóban nagyon szépen rendbe lett hozva. Sajnos a kápolnája nem, pedig az is egy kis gyöngyszem lenne, de most úgy le van robbanva, hogy életveszélyes. (Inkább épült helyette egy modern katolikus templom a városban). De a lovarda, a szinházterem, meg maga a kastély és a kastély park, nagyon szépen meg lett csinálva. Csak elég tetemes összeg a belépődíj.

2020. 06. 23. 1:43

Nem tudtam elképzelni, miért építenek Amerikában, no meg Szibériában fából házakat!
Én azt hittem, egy faház hideg!
Bár azok - gondolom én! - nem úgy vannak megépítve, mint nálunk a melléképületek, bódék, vagyis leginkább vékony lécekből.
Sok évvel ezelőtt volt alkalmam (tanácselnöki engedéllyel!) megcsodálni a Gödöllői Grassalkovich kastély tetőszerkezetét belülről! Az aztán ácsmunka volt, de a javából!:)))
És le is volt festve belől is, szürkére.
A helybéli zeneiskolában voltunk látogatóban, az igazgató vezetett el olyan helyekre is, ahová más civilt be se engedtek!
Akkoriban még szoc rendszer volt, és Öregek Szociális otthona volt a fő-, meg a jobboldali szárnyban. Rémesen le volt lakva! A bálterem csupa korom volt, mert előtte pár nappal robbant fel a tv!:(((
Aztán láttuk a rendszerváltás után is a férjemmel renoválás után egy részét, de a színházterem még romos volt.
Az interneten láttam képet róla. Már abban az időben, mikor épült, mozgatható színfalak voltak!
Gödöllõi Királyi Kastély

2020. 06. 22. 11:32

Nem hinném, hogy a jó faházakat felcserélnék, csak a külső borításukat. Mert a faház nagyon jól szigetel, csak hát védeni kell a rágcsálók ellen, meg a mindenféle rovarok és gombák ellen. Ámbár minden előfordulhat, mert példának okáért háztömböket ugye nem lehet fából építeni.

2020. 06. 16. 15:22

Tegnap délután sikerült megnéznem a Pettson és Findusz c. svéd rajzfilmet az elejétől a végéig. Télapós történet volt, ez így nyáron nem éppen aktuális, de egy egész estét betöltő film volt, illetve délutánt 15:55-től 17:17-ig.
Nagyon tetszett.
Péntek este 20:00-kor lesz a következő, de ezt is ismétlik majd hétfő délután.

Érdekesek ott Svédországban ezek a faházak... (Ebben hasonló a Dr. Martin-ra, csak az nem rajtfilm, hanem szereplős.)
De egy ideje ők is átálltak másféle anyagra.
Itt a volt Eternit gyárban külső házborító elemeket gyártanak a számukra a dánok, és az olyasmi, mint az eternit, csak nincs benne az a mérgező azbeszt. És nemcsak a tető olyan, hanem az egész ház.
Építkezési és felújítási tanácsok - Szép Házak Online

Korábbi számok - Szép Házak Online

Asszem, régebben már tettem be néhány házat. Nagyon nagy keletje van arrafelé ezeknek az elemeknek, ezért aztán még túlóráztak is a páromék, mikor a szuzuki meg 3 hónapig állt!
Bizonyára ellenáll a tengeri sóslevegőnek, azért kedvelik, mert nem olcsó! 

2020. 06. 15. 12:11

Hát ugye a rendező, meg az író (esetleg írók) vannak az első helyen és bizony a többiek meg a futottak még kategóriában. Ezen nem kell háborogni, mert mióta a világ a világ, ez így van. Hülyén nézne ki, ha a világosító lenne a kiemelt név, habár a munkája fontos neki is..

2020. 06. 12. 22:22

Most néztem meg a Pettson és Findusz II. felét... Sajnos, a REX belecsúszott, ezért nem láthattam az elejétől, elég hosszú film, kb. 85 perces,  de remélem, meg tudom majd hetfűn délután nézni az elejét...
Ma azért néztem meg, mert a mútkor is felfigyeltem rá, hogy a végén milyen sok MAGYAR nevet találni a felsorolt stáb között. És kíváncsi voltam, ezek egy állandó alkalmazottak, vagy csak eseti dolog volt a múltkor, de nem! Most is ott voltam a magyar nevek, nem számoltam, hányan vannak, mert elég gyorsan fut a felsoroló oldal, de úgy gondolom, legalább huszan...
Gondolom, talán a Kecskeméti rajzfilmstúdió rajzolói, vagy technikai dolgozói működötek közre az animációs film lészítésében.
Viszont arra nincs utalás, hogy magyarok is vannak a készítők között, csak német, svéd és dán nemzetiségűnek van írva a fim, nem tudom, miért!? Talán a "bérmunkások" származását nem tartják fontosnak? ...

Nos, büdös béka... Gyerekkoromban a Hármas-Körös partján laktunk, ott a nagy derékszögű kanyarhoz kifutó utcában, és sok nyarat töltöttünk a folyóban fürdéssel. Természetesen volt módunk kecskebékákkal is testközelbe kerülni, azaz a fiúk hozzánk vagdosták őket, és ekkor vettem észre, hogy bizony nem valami jó az illatuk, a ruháinkat utána alaposan ki kellett mosni!
Tehát nem a békacomb a büdi, hanem maga a béka!
Jut eszembe!
Reálgimiben másodikban volt alkalmunk boncolni is békát, tényleg büdi colt, és tüdő helyett olyan fura léghólyagja volt, de nem olyan, mint a halnak, mintha picike belül üres tüdőcske lett volna. A hal léghólyagja két részből állt, és mi pukkantónak hívtuk, mert nindig ráléptünk, és akkor kidurrant!:DDD
 
Egyébiránt igen kegyetlenül bántak a kecskebékákkal, akik kifogták őket eladásra!
Egyszerűen késsel kettévágták őket a combjuknál, az belegyűjtötték egy edénybe, és a "maradékot" visszadobták a folyóba!:(((
Néha egy egész kosárra való kecskebéka combot magukkal vittek, a kutya se törődött vele, hogy ez káros tevékenység-e, vagy sem!:(((
Én ugyan sosem ettem, de a halíz igaz, mondták, akik ettek belőle, pl. a férjem is, zsömlében ette úgy a Nyugati büféjében, mintha rántott csirkecomb lett volna...

Nagyon rég volt, mikor láttam azt a repülőbalesetes filmet, már nem emlékszem, igazi volt-e, be szokták mondani, ha igen, de erre már tényleg nem emlékszem... Viszont örülök, hogy Te is láttad, különben nem tudtál volna ilyeneket írni róla. A címére nem emlékszel véletlenül?

A linkeket szeretem, ha KÜLÖN ablakban jelennek meg, és megnézés után csak katt az x-ére, és ennyi, nem zavar be a többi olvasnivalóba a hozzászólásban. Voltaképpen mindig ugyanúgy csinálom, nem értem, ha nem jó, mitől nem?:(((
A copyt régen egyáltalán nem lehetett itt. Még jó, hogy a képeket igen, bár ha jogvédett, akkor sajnos eltűnik a betett kép, de ha van másik, akkor lecserélem, igen szeretem, hogy van ilyen lehetőség!:)))
A portál működtetőit illeti a dícséret, hogy még mindig ITT lehetünk, és hogy van lehetőség javításra Szerkesztéssel.
Nagyon KÖSZÖNJÜK!:)

2020. 06. 12. 11:24

Na, kezdjük az elejétől. A másik ablakba tevés, hol működik, hol nem, gyakrabban igen, mint nem. Úgyhogy ez a feledékenység rovására írható. Hogy a kijelölt (nem aláhúzott, hanem ahogy a copyzni való dolgokat kijelölöd) rész nem működik, azt nem igazán értem, de ha nem, hát nem... 

A leányzó az őserdőben valóságos történet. Volt egy ilyen, nem is tudom hány napig bolyongott az őserdőben, végül is megmenekült, bár amúgy "kalandjai" nem voltak, csak csupa más szemmel nézve semmiség, mint, hogy éhezett, hogy felsértette a bőrét és csípték a rovarok. Viszont nagy mázlija volt, mert se mérgeskígyó meg nem harapta, se ragadozó nem nézte zsákmánynak, se egyéb szörnyűség. Filmet is csináltak belőle, de hát ugye ott a történetet ki kellett színezni. Különben a lárvák, jelesül a döglégy lárvái, nem esznek élő húst. Csak az elhalt részeket zabálják le, ezért is alkalmazták (vagy tán ma is alkalmazzák?) mint kiváló sebtisztítókat, a vérmérgezés megelőzésére.

A békacomb nem büdös. Tapasztalatból mondom, főleg rántva nem. Nagyon enyhe hal íze van, de hogy büdös lenne? Akkor a rántott ponty is büdös, pedig ugye hát nem...  Mint írtam már, a szükség nagy úr. Hogy azután amikor már a szükség elmúlt, mi öröklődött át, mint különleges inyencség, az már egy más kérdés.

Az éticsiga amúgy védett, ugyan nem tudom mekkora az eszmei értéke, de védett, az biztos. Úgyhogy tartsd titokban, ha agyontapostál egyet is.  Bár az is igaz, hogy nem igazán kellemes vendég egy virágos, vagy zöldséges kertben. 

2020. 06. 12. 0:07

Akkor most kezdem hátulról az írásodra a választ:
Tehát:
Szerintem nem szinte biztos, hanem szinte 100%, hogy a mindenféle tücsköt-bogarat és egyéb undormányokat megevés szokása a SZÜKSÉG volt még valóban abból az időből, mikor az ember gyűjtögető életmódot folytatott, azaz igazi ŐSEMBER volt.

Egyszer láttam egy filmet, a címére sajna nem emlékszem, de a történet szerint lezuhant egy utasszálító repülő a délamerikai őserdő felett, s nem maradt életben, csak egy tinikorú (kb. 15-16 éves lehetett) lány, az evett meg kínjában az éhségtől mindent, amit csak talált az őserdőben... Közben rémes élményekben volt a vadonban része, pl. felsértette hátul a vállát, olyan helyen, ahová az ember karja se előlről, se hátulról nem ér oda, hogy a sebet magának kitakarítsa, és beköpték neki a legyek, s élő nyüvek telepedtek meg benne... Hát mit ne modjak! Iszonyodva néztem, hogy nézték szegénynek a testét ezek a randa férgek "lakásnak"!:((( ... 
Aztán végül szerencsére pozitív kicsengése lett a történetnek, mert valahogy odakeveredett egy őserdőt kutató tudóshoz, aki által megmenekült, aki az elfertőződött sebét is orvosolni tudta, s valahogy eljuttatta kórházba is, ahonnan végül hazajutott.

Nos, említetted, hogy nem igazán akarsz undorodni. Én sem... Azonban ennek a leánynak nem volt más választása, ha életben kívánt maradni, mint hogy behunyt szemmel bár, de lenyelt mindenféle undorító szagú és ízű állatot, növényt, bármit, ami az útjába akadt, és csak a jó szerencséjében bízott, hogy nem fogja velük megmérgezni magát.

Jómagam sem tudom, hogyan kerültem arra az oldalra, ahonnan a linket "szereztem", valószínűleg a véletlen játszott közre, vagy talán a kíváncsiság hajtott, vagy a valamikori "Kis filmek a nagy világból", esetleg a DELTA műsor volt a példa adó, ahol ilyesmikről volt szó?!
Tényleg nem tudom... De nem hinném, hogy Európában ilyesmi előfordulna manapság, inkább az egzotikus földrészeken, a még ma is őserdőnek funkcionáló vidékek lakói körében. Ázsia egyes vidékei, az Indonéziai szigetvilág...
A Kínaiak eléggé gyanúsan fura étkeket esznek...
Hallottam is mondást, hogy szerintük minden ehető, de ami mégsem, azzal meg fűszereznek!:DDD

Belinkelésnél az ÚJ ablakot szoktam mindig választani (kivéve, ha elfelejtem!). Valamikor régen asszem, TE ajánlottad azt a gémkapocshoz hasonló rajzocskára való klikkelést a hsz ablak felső menűsorában, és a kurzor vonalát a hsz ablakban oda szoktam tenni, ahol szeretném megjelentetni a linket. Ezek szerint mégsem jelenik meg a megnyitott link külön ablakban? Mert ha kipróbálom, nekem abban szokott. Lehet, hogy néha elfelejtem, mert egyszerű copy-val is be lehet dolgokat ide tenni, de akkor oda-visszázni kell...
Vagy nem erről van szó? Mert említettem, vizuális vagyok, s csak akkor lesz biztos a művelet jól csinálása, ha valakinél nézem, hogyan csinálja.. A puszta lerások nem mindig segítenek, csak ha ÉN írom le csinálás közben, ha van segítőm.
Öcsikével azt csináltuk, hogy koreográfia-szerűen egy bizonyos spirálfüzetbe írtam, mikor mire kell klikkelni, egyet erre, kettőt arra, s mikor milyen ablak fog megjelenni, s abban mit kell megkeresnem... Szóval tudod, pont úgy, mint az első bálos kislány, csak a ZÖLD cseréphályhától tud elindulni táncba menni!:DDD

Békacomb, csiga:
Sajnos, a tapasztalatom az, hogy az árak nincsennek egyenes arányban a különleges ételek árával...
A csigát meg azért nem bírom, mert a férjem a barátjával csigaszezonban kijárt a nedves erdőkbe, mezőkre csigát szedni, és amelyek nem feleltek meg méretben, hazahozta őket, és szétdobálta a kertben. Én meg a rátaposás módszerével kezdtem kiirtani őket, mert megrágták a virágaimat. Ez volt úgy 30 éve, de még most is akad belőlük néhány... Ma is tapostam egy jó nagyra rá, ás berúgtam a csuszmákolós testét a japán liliomok közé... Nagyon a végemet kellen járnom éhségileg, hogy egy ilyen ragacsot képes legyek megenni!:(((
A békacomb meg büdi, és még a pálpusztai sajtot sem eszem meg emiatt, sőt, az újhagymát, meg a fokhagymát sem.
Egy időben valaki azt mondta, pedig milyen egészséges, főleg a szívnek jó a fokhagyma, és ha nem bírom a szagát, szedjek fokhagyma kapszulát, mert olyan is kapható, s annak nincs szaga.
Dehogy is nincs!!! Reggel, ha felébredtem, csupa fokhagyma illatot árasztott a hálóingem, mert a bőrömön átdiffundált a fokhagyma szag!:(((

A pörköltmelegítéssl vigyázni kell, mert nem áll ám el sokáig, ha nincs lefagyasztva, max 3 nap!

2020. 06. 11. 10:56

No meg a jól kisütött sajtos rúd, ami hónapok múlva is jó, no meg a pörkölt, ami minél többször van melegítve, annál jobb... Szóval van pár étel, ami jobb, vagy ugyanolyan jó, mikor már állt egy kicsit, vagy újra lett melegítve. Én speciel a sülteket nem szeretem melegítve, hidegen annál jobban. 

2020. 06. 11. 10:53

Hát fene jobban tudja. Ettem csigát már, nem egy akkora kunszt, hogy megérné az árát, akárcsak az osztriga. Mármint nekem, mert mások élnek-halnak érte. Akárcsak a békacomb. Egyszer jó volt (tényleg jó volt), de azért nem fizetek érte egy vagyont. 

A belinkelt oldallal kapcsolatban két dolog. Az egyik, ez a fontosabb, hogy ha belinkelsz valamit, akkor a "Cél" választásnál az új ablakot jelöld be, csak ne hagyd úgy ahogy elsőre felkínálja magát, mert akkor ugyanott nyílik meg és ha szerencséd van a vissza gombbal vissza tudsz menni, de különben...

A második az, hogy mélységesen gyenge, mondhatni nullához közelítő intelligenciával rendelkezik az, aki azért rak ki ételeket, hogy undort keltsen. Egyrészt, mert ki a fene akar undorodni? Én biztosan nem, de gyanítom, ennek nem is az igazi undor keltés a célja, hanem a "ezek az ..... beliek, hát nem is emberek, hogy ilyesmit is megesznek" felsőbbrendűségi (ál) tudat kiszolgálása. Beteges, sajnos nem nagyon gyógyítható. 

Másrészt sohasem tudhatja az ember, hogy hogyan alakultak ki ezek az ételek. Majdnem biztos, hogy abban a korban, amikor a fehérje szükséglet és a gyenge, majdnem nulla lehetőségek együtt rávették az embert, hogy ilyesmiket is megegyen (akár a gyűjtögető ősember, mert az is megevett mindent, ami ehető volt). 

2020. 06. 10. 11:50

Sajnos, szinte minden süteménnyel ilyen baj van! Nem sokat lehet tenni ellene, mert akárhogy csomagolod be, valami mindig történik vele, ami miatt nem olyan jó másnap, csak frissen.
Igaz a mondás: "Csak a töltött káposzta jó kétszer felmelegítve!"
No meg a frankfurti levesről is azt mondják, másnap jobb...
No meg a mézes kalács, mert annak meg puhulni kell, ezért frissen nem jó, mert ehetetlenül kemény.