Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2017.06.21. 14:21

Lehet, hogy igazad van! :)

Itt a közeli erdőkben volt sok őzlábgomba, és a bevizsgáló is közel lakik. Mikor a férjem még fiatal volt, elmentek a haverjával gombaszezonban, és annyit hoztak, hogy tele volt a konyhakő, nem tudtam hova tenni!
Nekem ízlett a rántott gombakalap. De nem csináltam vele semmi facnit, csak kirántottam, mint a karajszeletet.

Gyerekkoromban pedig a Hármas-Körös "Túllátján" (ahogy Szabó Gyula színész is nevezte a folyó túlsó partját, mert ott született, ahol én az általános iskolát végeztem) lévő kiserdő meg tele volt vargányával. 
Na, akkor meg az jött ki még a fülünkön is, de akkor még édesanyánk rántotta ki.
Ő se facnizott vele. Egész déltől estig rájártunk a sparhelt végébe rakott gombás tálra.
Így a vacsora ezeken a napokon elmaradt.
Különben is estendén rendszerint "moslíkoltunk", azaz szikkadt kenyeret kézzel kicsire tördeltünk, beleraktuk egy nagy zománcos tálba, és leöntöttük tejjel, s mikor puhára ázott, körbeültük, és bekanalaztuk. Mint a pásztorok a gulyást a bográcsból: mindenki maga elől evett.
Tudod, mint a Mátyás király mesében.
Sajnos a pontos címet nem tudom, így egy hasonló mesét hoztam el, ezt is szeretem, az öreg Bánhidi László meséli el:
https://www.youtube.com/watch?v=yYWqI50pOXA
Eb, aki a kanalát meg nem eszi

Ha valaki megtalálja, tegye be a linket, tudjátok, azt, amelyben az öreg juhász rákoppintgat Mátyás király kezére, ha az őelőle akar venni a bográcsból...


2017.06.21. 9:11

Mondjuk nekem ez már kicsit túl van "csicsázva". Mert ebből sok mindent ki lehet majd érezni, kivétel a gomba, mert ugye az őzlábgomba nem igazán jellegzetesen erős zamatú. Persze ettől még lehet jó...

2017.06.21. 6:55

Vegáknak is!
Találtam egy finom gombareceptet, már CSAK nagy őzlábgombát kéne szerezni hozzá! :DDD

Fűszeres camemberttel töltött őzlábgomba orlyi módra, karfiol mártogatóval – készítette Csigó János mesterszakács
Hozzávalók:
16 őzlábgomba kalapja, só, 1 csokor metélőhagyma, 4 kicsi (egyenként 10 dkg-os), kerek camembert sajt, őrölt borskeverék, 20 dkg finomliszt, 3 dl világos sör, 3 tojás, 3 evőkanál olaj
a sütéshez:
olaj
a karfiol mártogatóhoz:
50 dkg megtisztított karfiol (fagyasztott is lehet), 3 dkg vaj, 1 dl víz, 1 dl főzőtejszín, 2 kisebb friss zsályalevél, kb. 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors

1. A karfiol mártogatóhoz a kisebb rózsáira szedett karfiolt egy kisebb lábasba rakjuk. A vajat rádobjuk, a vizet és a tejszínt ráöntjük. A zsályalevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, merülőmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzőtejszínnel higítjuk, utánafűszerezzük.
2. Közben az őzlábgomba kalapjait üregükkel felfelé egymás mellé rakjuk. Enyhén megsózzuk, a fölaprított metélőhagymával megszórjuk. A camembert sajtot lapjában félbevágjuk, 8 gombakalapra rakjuk, borskeveréket őrölünk rá, a többi gombakalapot ráillesztjük.
3. A lisztet a sörrel, a tojások sárgájával, az olajjal meg 1 mokkáskanál sóval habverővel simára keverjük, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
4. A töltött gombafejeket a masszába mártjuk, és bő, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt kisütjük. Közben húsvillával alányúlva megforgatjuk, nehogy megégjenek.
5. Jól lecsöpögtetve, a karfiol mártogatóval tálaljuk.

Jó tanács
– A nagy őzlábgomba kalapját úgy lehet rántani és sütni, mint a bécsi szeletet. Rágós tönkjéből azonban csak gombaport készíthetünk.
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 977 kcal

2017.04.13. 8:32

Nos, erre csak egy válasz lehetséges, az emberi hülyeség határtalan... 

2017.04.12. 11:48

Hát eeeegen...
Már az "átkosban" kezdtek az árak felfelé kúszni. Előbb kicsit, aztán egyre jobban! :(((
Végül már vicc is lett belőle:

Nálunk csak két dolog ára nem kerül "kiigazításra":
A gyufa, és a napidíj!

Apropó, gyufa!
Emlékszem, volt 30 filléres, és 40 filléres. A drágább dobozban kicsit hosszabb gyufaszálak voltak:


A biztonsági gyufát tudtommal Irinyi János találta fel.
Legnagyobb bosszúságomra a városnak, ahol tanítottam, volt vegyipari szakközépiskolája ilyen néven.
Sajnos, kivették Irinyi nevét, és egy szalézi szerzetes nevével helyettesítették!
Azt hittem, megpukkadok!
Szerintetek KINEK a neve fontosabb? Egy magyar vegyész tudósé, vagy egy szerzetesé?!
Megáll az eszem ezektől az új elnevezésekről.
Szerintem az se indok, hogy ma már nem vegyipari iskola az az intézmény, de nagy múltú iskola volt, és kevés volt ilyenből az országban. 

2017.04.12. 8:16

Én meg úgy szerettem csak, hogy volt rajra kömény. Azt külön rágcsáltam el néha, mert szerettem a sóval keveredett ízét... Az én koromban már kerek 50 fillér volt a kifli, így a visszajáróból (ha netán forintossal fizettünk) nem lehetett "félretenni".

2017.04.11. 14:05

Na igen, azok a fincsa sós "fiklik"! :)))
Mert mi csak "Fiklis Lajos bácsi"-nak hívtuk a helyi pékségből kijáró kiflit áruló bácsikát.
Egyébként volt vajas is, az patkó alakúra volt hajlítva.
Na és a sós némelyikén volt "bogár", akarom mondani, köménymag is, na ezeket én fürgén lepattintgattam, mert nem szerettem, és sülve meg különösen hegyesek tudtak lenni a magvak! :(((
Apropó!
Nálunk 40 fillér volt egy kifli, és így a forintosból megmaradt 20 fillérest eltettük másnapra, amikoris 3 fiklit vehettünk összesen.
Naná, hogy megettük mind a hármat! ;o)

2017.04.11. 8:09

Én sohase voltam ájulós, bár volt egy időszakom, amikor istentelenül rosszul tudtam lenni, igen gyakran az ájulás szélére jutva. De az nem az éhségtől volt, mert nekem, hogy úgy mondjam, teve alkatom van, bírom kaja és víz nélkül is jó sokáig. De ezek szerint a szervezeted hatékonyabban dolgozza fel az ennivalót és gyorsabban használod is fel. 

Én is emlékszem méég az ötven filléres kiflikre, amik, csoda módon, de valódi kiflik voltak. Imádtam, ha lehet ilyet mondani. Főleg a sósat...

2017.04.10. 17:10

Hát prózai vagy nem prózai a húsevés magyarázata, tény, hogy velem egészen "prózai dolog" történt még kislány koromban:
Felsőtagozatban énekkari próba minden héten kétszer a 6. órában volt, és az énektanárunk szerint ÁLLVA próbáltunk, mert azt mondta, ülve nem működik jól a rekeszlégzés, így a hangképzés sem lesz elég intenzív.
Na szóval azt akartam ezzel mondani, hogy egyik próbán, mikor szereplésre készülés miatt ráhúztunk egy kicsit, én úgy eldőltem az éhségtől, mint egy zsák! Csak arra emlékszem, hogy léptem egyet előre, és azt mondtam: "Nem látok!" Aztán meg arra, hogy a wc padlóján fekszem, és mossák hideg vízzel a homlokomat.
Reggelire aznap bizonyára tejes kávét ehettünk vajas kenyérrel, húsfélét semmit, így igen éhes lehettem már 14 óra körül...
Hát ilyen ez a tartalmatlan evés egy húst igénylő szervezetűnek.
Ettől fogva anyánk adott kiflire minden nap 1 ft-ot, és a középső szünetben jött egy bácsi egy kosár friss kiflivel, vettem kettőt, így aztán kibírtam elájulás nélkül ebédig, míg haza nem értem.

2017.04.06. 8:24

Ja! Paleo. Igen, ez is egyfajta őrület. Az elgondolás maga is hülyeség, mert a paleolit kori ember nem nagyon evett most paleonak tartott ételeket, azt meg nehezen hinném el, hogy valaki tücsköt bogarat és gyökereket enne, csak hogy "paleo" módra étkezzen. A tetejébe mitől lett volna egészséges az a táplálkozás? Mert olyan egészségesek voltak és olyan hű de sokáig éltek? Tudjuk, hogy ez így egész egyszerűen hülyeség. Rövid ideig éltek és ezerféle bajuk volt. De hát a divat, az divat, és aki menni akar a divat után, az megy... 

2017.04.06. 8:20

Prózai a húsevéses magyarázat. Van akinek a szervezete (mert hogy ugye alapból mindenevők vagyunk) igényli az állati fehérjét. Ennyi. A vércsoport nem hiszem, hogy számít, az asztrológia még kevésbé. Példának okáért a főemlősök közül a csimpánzok kifejezetten keresik az állati fehérjeforrást, a gorillák meg nem.. Tehát az embernél is így van valahogy. Van, aki nem igényli, mert olyan a szervezete, és van, aki igen. Persze a "húsevő" ember is élhet vegetáriánus módra, csak éppen nem fog a hasznára válni. Sőt... 

Amúgy a kolbászt én is szeretem (de nagyon) és majdnem mindegy, kemény e, vagy puha, de én a keményebbet, az un. szárazkolbászt szeretem a legjobban. Főleg a gyulai és csabai fajtákat, ámbár ettem már máshonnan is igen kiváló kolbászokat.

2017.04.06. 8:14

Igen, Budapesten van bőven (mondjuk ez túlzás, de van vagy négy) , de van Kecskeméten és Pécsett is... 

Amúgy sokat nem tudok, mert nem tudtam, mit jelent Ganésa csonka agyara... :0)

2017.04.05. 13:24

Isteni finom a kelbimbó-leves!:)
Annak én a kicsiket szoktam venni, a párom is odavan érte, kár, hogy nem kapható egész évben!
Aztán köretnek finom a vajas kelbimbó is húsokhoz.
Először csak így ettük, aztán egy zöldséges ajánlotta a rántottat, a levest pedig magam kreáltam:

KELBIMBÓ LEVES

Csinálok először zsíradékon lepirítva egy kis zöldséges alapot (szeletelt sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), meghintem pici liszttel, majd felengedem a kellő mennyiségre, elkeverem, sózom, s ha felforrt, belerakok egy kis házi tarhonyát (ez elhagyható, de a párom MINDEN levesbe igényli a tésztát, ezért én teszek), kockára vágott kevés burgonyát (ez se muszj, de akkor több kelbimbó kell, s lehetőleg sárga krumplit, az hamar megfő!), és a kelbimbókat. Végül apróra vágott petrezselyem zöldet. Egyet forr, és már le is kapcsolom a villanytűzhelyet. Nem jó a bimbókat túlfőzni!
Ha lustácska vagyok, nem vágom össze deszkán a zöldjét, hanem csokorba fogva egy ollóval (amit csak a konyhában használok) vagdosom kicsire a petrezselyem levélkéket.
............

Ami a húsevést illeti:
Nekem nagyon erős a savam, talán emiatt éhezek meg hamar tésztás napokon.
Pici korom óra szeretem a húst, édesanyám mesélte, úgy kértem enni:
- Édes! Kérek valami ÉRTELMES KAJÁT! - S ő tudta, ez nálam húst jelent. Pl. imádom a füstölt kolbászt, de csak akkor, mikor még puha, szinte kenyérre lehet kenni. A kemény (pl. gyulai) kolbászt már nem eszem meg. Viszont a téliszalámit szeretem, pedig az se puha.

Nálunk a rokonságban senki nem volt vegetariánus, sokáig nem is tudtam róla, hogy van ilyen. Gondolom, a Kunsági paraszt vidéken nem volt ez szokásban.
Különben is a háború után örültünk, ha volt mit enni! :(((

Kedves Dmolnár!
Mit értesz az alatt, hogy  "Akinek hús kell, az enni fogja, mert ha nem, hát belebetegszik. Ez tény. Akinek viszont olyan a szervezete, hogy nem igényli a húst, annak meg nem kell..." Tudsz ezzel kapcsolatban valami konkrétumot is?
Valakitől egyszer úgy hallottam, a vércsoport is számít. Én 0-ás vagyok. 
No meg állítólag a Bika csillagjegyűeknek is szükségük van húsra, erre viszont rácáfol Vezúvia, aki pont Bika-Rák, mint én, mégis VEGA!
Jó lenne már tisztán látni ebben a dologban.
Apósom is Bika volt, és hentes szakmája volt. Egyszer azt mondta nekem:
"- Kis menyem! Majd nem eszünk, ha nem lesz mit! Addig meg élvezzük ki, amit az élet számunkra nyújtani tud."

De azért jó lenne már tisztán látni ebben a dologban!
Mert a lányom hétvégén hazajön, és ő meg PALEO!!! Húst eszik, de lisztből lévő ételt meg nem, pedig semmi baja nem volt velük soha! Most egy éve kb. meg rájött ez a happáré! Mindig újabb és újabb hüleségekkel állít be! :(((
Mondtam is neki: teljesen liszt mentesen? ... Még panírba se semmit?! Imádtad a csontos rántott karajt, a gölődinlevest. Mert azt terveztem volna... DE! Akkor most mi az istennyilát főzzek 2 napig?! Méghogy banánliszt?! Az ÉN KIS NYUGDÍJAMBÓL?! :((( És honnét vegyem?
Németben könnyű!:P
Huhh, de mírges lettem!!!

Asszem, lassan már kezdek a kilincs mellé nyúlkálni ettől a sokféle mániától!:(((
Mert szerintem ezek már nem is mások, csak MÁNIÁK!
Magunk köré rakott KORLÁTOK! :(((

Pedig EZEK nélkül is elég nehéz itt az élet, neeeeem?! :P

 

2017.04.05. 12:42

Bár Possinak írtad, de az eszem megáll, kedves Dmolnár, hogy Te miket tucc! :DDD
Speciel én Münchenben, meg ahol a lányom lakik, ott ettem indiai étteremben.
Nálunk nem tudom, hol van, talán csak a fővárosban....
A németeknél az indiai éttermekben az ajtóban ott áll Ganesa isten elenfántfejű szobra, az isteneik közül a hinduk őt szeretik a legjobban a "Világvallások" c. könyvem szerint. Ő jelképezi az erőt és az oltalmat, de a lányom szerint a testi élvezeteket (köztük az evést) is vele szimbolizálják. Két agyara, az ép és a törött a tökélyt és a tökéletlenséget jelenti:


http://malagarden.hu/hindu-istenek-bemutatasa-ganesa/

2017.04.05. 8:23

Jut eszembe. Akinek hús kell, az enni fogja, mert ha nem, hát belebetegszik. Ez tény. Akinek viszont olyan a szervezete, hogy nem igényli a húst, annak meg nem kell... Ez ílyen egyszerű...

2017.04.05. 8:21

No speciel ezt én nem szeretem, pedig a kelbimbót levesben igen...

2017.04.05. 8:21

Bizony. No meg azt is tudni kell, hogy az indiai étkezés az nem olyan, mint nálunk. Nincs külön leves, meg főétel, meg desszert. Úgy nagyjából minimum öt-hat féle ételt kell rendelni (külön a szószokat, külön a kenyér - inkább lepény -fajtákat, külön ezt, külön azt), és kihozzák egyszerre, utána meg mindenki úgy szerkeszti őket össze, ahogy csal kedve tartja... 

2017.04.04. 13:48

Nahát, köszi Holdfény, nekem erre van a fritőz, igaz, csak 1x2/hónapra. Arra jó az öregség, hogy hamar jól lakik az ember, meg tudja is, hogy mikor kell leállni. (kb. 70- 80%). :))

Én más féle éhséget érzek, - kajailag nem igazán, bár eléggé "connoisseur" vagyok, erre jók a nemzetközi lopományok, így nem fut ki az ember ötletekből.

Ezért szeretnék magammal ráncigálni hasonszőrű embereket, egy kis kirakatozásra az Aldinál, meg a Tescónál, - jó a választékuk, bár külhonban nagyobb, (és jobb). (Nem vagyok korm.szóvívő...) ;) Viszont csalódtam a mirelit pogácsában, ízben is meg készítésében is, mivel bevallotta, h van benne zsír. Később letagadta a forgalmazó, azóta sem veszek. Ha időm engedi, úgyis megcsinálom, de ez nem gyakori. Úgy is csak az jó, amit én csinálok, a többi ált.-ban csalódás, és tudom hogyan, és mit készÍtek, de ez nálunk vegáknál, alap.

2017.04.04. 11:07

Pár évvel ezelőtt, mikor az 50 éve barátnőm fia hazaállított Amerikából (USA) egy vegetariánus menyjelölttel, aki RÁADÁSUL még liszt érzékeny is volt, sok hús nélküli receptet adtam neki, a TINA női magazinból téptem ki őket, és bedobtam a postaládájába, mert szegény nem tudta már, mit főzzön!

Jómagam is szeretek sok hús nélküli ételt, (pl. rántott patisszon, cukkini, gomba - ezekből a laskagomba is nagyon fini ám rántva, pörköltnek meg olyan, mint ha pacal (bocsika!) lenne!!! -, karfiol, pagoda karfiol, stb.), de ha hús nélküli az ebédem, bizony, legkésőbb 2 óra múlva farkas éhes vagyok! :(((
Hát ennyit a tápértékről!
Vagy szerintetek MITŐL van ez így, ha nem attól, hogy nem elég tartalmas a növényi eredetű táplálék?

Ja, és EZT is nagyon szeretem, és könnyebb csinálni, mint a karfiolt:
 

Rántott kelbimbó - jó nagyokat szoktam válogatni hozzá.
Elő kell kicsit főzni sós vízben panírozás előtt.


Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum