Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2015.01.25. 0:28

Köszönjük kedves Gömbicica a fánk receptjét, melynek történetéről betettem egy írást képekkel az ÉRTÉK topicba.

Jómagam nem nagyon merek hozzáfogni, mert ifiasszony koromban csődöt mondtam vele, nem lett "szalagos", és elment a kedvem az egész süteménytől... Rosszall

Viszont ma hoztam egy állítólag igen egyszerű, de finom sütemény receptjét, ezt majd szeretném kipróbálni, csak be kell szereznem hozzá néhány dolgot, pl. réteslisztet, amit én sosem szoktam használni.

LUSTA ASSZONY SÜTEMÉNYE (SZÓRT PITE)

Hozzávalók:

30 dkg rétesliszt,
20 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,

1/2 kg túró,
10 db őszibarack (konzerv is jó!),

3 dl tej,
3 db tojás
1 csomag vamíliás pudingpor

Elkészítés:

Kivajazni (vagy margarinozni) jó vastagon a tepsit. A lisztet a cukorral és sütőporral egy tálban jól összekeverjük, és a felét a tepsibe szórjuk. Rászórjuk a fél kg túrót is.
10 db őszibarackot héjatlanul szeletekre rávágjuk a túróra, majd rászórjuk a többi cukros lisztet is.
A 3 dl tejet a 3 egész  tojással és a csomag vaníliás pudingporral szószkavaróval csomómentesen összekeverjük, jól felverjük, majd az egészet egyenletesen ráöntjük a lisztes "morzsára".
Kb. 3/4 - 1 órát sütni először 200 C, majd 160 C fokon.
Tepsiben vágjuk fel.
...................................... 

Ki fogom próbálni, mert biza én is eléggé "lustácska" vagyok sütögetni, hátha ez sikerülni fog! Nevetés

2015.01.11. 9:54

próbáltam visszakeresni a receptet, de nem nyitotta meg.

az alapoldalról sikerült, receptek, desszertek, és bal oldalt megjött a farsangi fánk recept is)

azért bemásolom, hátha valakinek ugyan igy nem sikerül mint nekem.

 

ha egyszer tuti volt, muszáj most is az legyen :-)

Farsang ideje van, hát fánk is legyen) 

HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 5 darab tojás sárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál rum
  • só ízlés szerint
  • porcukor, lekvár

ELKÉSZÍTÉS - 2 óra

2 dl tejet meglangyosítunk, majd 1 mokkáskanál cukorral, ugyanennyi liszttel és az élesztővel felfuttatjuk. 20 perc elteltével az összes alapanyagot, a maradék tejet, cukrot, lisztet, továbbá a rumot, tojássárgákat, vaníliás cukrot, pici sót és a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük. Fontos, hogy a liszt és a tej is langyos legyen, de legalább szobahőmérsékletű. A farsangi fánk tésztáját 1 órán át kelesztjük.

A kelesztést követően a tésztát 2 - 3 cm vastagra nyújtjuk, majd letakarva, ismét, 15-20 percig kelesztjük. Ezután 5-6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és nem túl forró olajban, kb. 170 C fokon,  5-8 percig sütjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

     

2014.12.28. 14:13

Kedveseim!

Ha valaki "bajba jutna" kenyérhiány miatt a nagy szilveszterezés közben, nem gond!

Találtam a neten egy gyors-kenyér receptet! Csak legyen otthon kefír vagy joghurt, és szódabikarbóna. Liszt és egyéb biztos mindig akad a kamrában!
Na és gondolom, minden éhes vendég tud várni egy jó félórát, sőt, még segédkezhet is, mert olyan bulis együtt megsütni, majd elfogyasztani is jobb ízű a közös munka eredményét.
Íme tehát az írek gyors-kenyere:

 
 

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő :-)
Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig. :-( Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…

20140307_132219l

20140307_1418h09

20140307_141809

A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.

20140307_124118

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.

20140307_124553

Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre :-)

Jó étvágyat! :-)

Margó

............................

Egy kommentelő tanácsát hasznos megfogadni, bár én fél kg lisztből csináltam, mert úgy eteti magát, hogy a negyed kilós pillanatok alatt eltünne! :DDD
Tehát:

"Kedves Mindenki!Remélem Rupáner nem haragszik meg rám, hogy a saját oldalán adok tanácsot azoknak akiknek nem sikerült. Túl nagy a kenyér, és nem kell bele víz, legalábbis az én receptem szerint!
25dkg liszt,1 teás kanál szódabikarbóna,2,5dl joghurt,2 teás kanál cukor, só. a többi ugyanaz , mint Rupáner receptjében. Sok lisztet kell a ragacsos tészára szórni, gyorsan megformázni, és ha átemeltem a tepsibe(!)még megszórom, és nagyon éles késsel gyorsan megkeresztelem. Sütőpapírra pár csepp olajat teszek akkor nem ragad oda.Nagyon hálás recept, ha gyorsan kell a vendégeinknek csülkös cipó, akkor mindig ehhez a recepthez nyúlok. Sülés után picit sárgás a belseje, és szokatlan az illata, különösen melegen, de nagyon finom, és gyönyörű!"


Forrás: http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/03/07/40-perces-kenyer-dagasztas-kelesztes-nelkul/

 

................................................


EZZEL kívánok minden ide látogatónak kellemes szilveszterezést, és Boldog Új Évet!
Holdfény


2014.10.24. 11:20

MI EZ MÁR MEGINT?!
MA DÉLELŐTT KÉT RECEPTET IS BETTEM, MÉGIS "VÁNDOR" NEVE SZEREPEL A LISTÁN UTÓLJÁRA, aki igen régen írt be... 
Brűűűűűűűűűűű! Sírós

2014.10.24. 11:17

Ez bizonyára sokaknak ismerős, de hátha valaki még nem ismeri: 

BRASSÓI APRÓPECSENYE 

Hozzávalók: 
60 dkg sertéscomb 
1 kis fej vöröshagyma 
3-4 gerezd fokhagyma 
étolaj 
1 evőkanál pirospaprika 
1,5 kg burgonya 
majoránna 
őrölt bors 

A húst felkockázzuk. A fokhagymát átpréseljük, a hagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
A krumplit apró kockára vágjuk és olajban megsütjük. 
A húst olajon pirítani kezdjük. Ha kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. 
Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint majoránnával fűszerezzük. Puhára sütjük és hozzákeverjük a pirospaprikát. 
Sült krumplival tálaljuk. 

2014.10.24. 11:11

Ma reggel találtam, és elhoztam... Emiatt még nem próbáltam ki, de ki fogom, biztos nem lehet rossz! Nevetés

MUSTÁROS-GOMBÁS SERTÉSSZELET

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb 
15 dkg gomba 
2 dl tejföl 
2 db zöldpaprika 
2 ek liszt 
1 ek mustár 
3 gerezd fokhagyma 
só 
őrölt bors 
olaj 

Elkészítés: 
A sertéscombot szeletekre vágom, megsózom majd lisztbe mártom. A felhevített olajban mindkét oldalát átsütöm.
A megtisztított gombát felaprítom. A zöldpaprikát vékonyan felszeletelem. A serpenyőben maradt zsíradékra teszem a gombát és a zöldpaprikát. Megsózom, és a fokhagymát meg a borsot belekeverem. Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután belekeverem a mustárt.
A hússzeleteket beleteszem a mártásba, és fedő alatt párolom, amíg a hús puha nem lesz. Tálalás előtt a tejfölt belekeverem, majd nokedlival tálalom.

2014.10.04. 19:25

Bocs, de már látom, hogy Holdfénnyel beszélgettél! Azért gratulálok a helyezésetekhez!

2014.10.04. 19:16

Kedves gőmbicica, ez a Te müved? Mert  a múltkor megcsodáltam! Mivel az ízét csak gondolom, az ötletességet díjazom, mármint a tálalásét! Gratulálok! Ha a szilvalekvár rész nekem szól, akkor köszönöm, de én a szülőfalumból hozok ha szükségét érzem! Köszönöm! Ha nem nekem szól, akkor is köszi!

Az új forma a szeretgomot illetően, sokunknak nem tetszik, de lassan megszokjuk! Köpködünk ugyan, de legalább van!

 

2014.10.04. 18:22

ha szeretnéd, szivesen hozok bármikor. vagyis hetente egyszer járunk arra. árát már nem tudom, de nem eget rengető. tán fél és 1 kg-os dobozban van?

az oldalról a megujitásakor maradtam ki. biztos én vagyok a mulya, de nekem kezelhetetlen.

most is polgármesterszavazást néztem, de én nem találom, hogy hogyan lehetne szavazni((((

ez legyen az én bajom. attól még elmegyek)

Még jó hogy ez a fórum rész ez nem sokat változott)

 

Ha már itt vagyok, had dicsekedjek el a mult hétvégi müvemmel :) 2. lettem a lecsófőző versenyen :)

valami mesefinom lecsót kreáltam -nem csak szerintem!!!-

 

 

2014.10.04. 17:35

Házimacska-vadmacska, eljő az idő amikor tökmindegy, csak legyen!Nevetés

Valamikor én nagyon kedveltem a nyúlhúst! Tejfelesen, nokedlivel! De egy idő óta, és nem tudom, hogy miért, nem ennék nyulat semmi pénzért! És sajnos így vagyok a hallal is! Nálunk halat, csak a , szóval ott fogyaszthatják el a családtagjaim! Ez az egyetlen amit keményen terrorizálok, mármint a halat, és annak fogyasztását! Pedig volt amikor a halat is megettem!

2014.10.04. 15:27

Nevetés
Ismert mondás:
"Házi nyúlra nem lövünk!"

/Előbb meg kell vadítani... KacsintásNevetés/

Amúgy én a nyúlhústól pont a macska szeretetem  miatt idegenkedem...  Határozatlan


2014.10.04. 15:21

Ja , és jelentem, hogy sikerült az első vadasmártásom!  Ezért figyelmeztetem a macskatulajdonosokat, hogy vigyázzanak kedvenceikre, mert bizony Tersánszki Józsi Jenő már régen megírta, hogy ha nincs nyúl, akkor kitünő a macskacombja is!   / a négylábúakról beszélek! Mert a kétlábúaké is csodás, de azt nem a vadashoz használjuk! /Nevetés

2014.10.04. 15:16

Helló gömbicica! De régen olvastam írásod! Tudod, hogy Te is hiányzol innen? Szeretném ha többet olvashatnám a süti receptjeidet! Jó pihenést!

 

2014.10.04. 11:35

Szia Edit!

De jó, hogy olvasol itten! :)))

Bizony, az jó lenne, de Pomáz nekem messze van.
Az egomi piacon nem szokott lenni megbízható árusnál, talán ott a "nénikék" soránál?
Oda be tudnék menni.

Az az igazi buktába, meg "papucsba" is.
Szerdán voltam Debrecenben a tesóimmal a szüleink sírjánál, és a hugi hozott útra lekváros papucsot. A tepertős pogácsa sepleta maradék tésztáit szokta összegyúrni, és elnyújtani, majd négyzetekre vágva közepükbe a leki, és összecsípve az átlós sarkokat, kész a "papucs".
Direkt pikáns ízt ad a sós pogi tésztának az édes lekvár.
Anyánktól tanultuk.


2014.10.04. 9:51

szia) pomázon lehet házi sürüre főzött nagyon finom  szilvalekvárt venni. Tavaly is ott vettem, idén is oda megyek) üdv. Edit.

2014.10.03. 17:41
A bajai halászok sem paszírozgatnak.
Hallottam a rádióban, hogy nem értek ők arra rá, olyannyira nem, hogy még csak ki sem szálltak halászás közben a főzés miatt a csónakból, hanem a csónak aljába földet terítettek, és azon raktak tüzet, fölé állították a bogrács állványt, és már rotyogott is a finom, gyorsan elkészülő bajai halászlé.
Nézzük csak, hogyan:

..................

BAJAI HALÁSZLÉ GYUFATÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
kb. 3 kg ponty
3 nagy fej vöröshagyma
finomra őrölt házi pirospaprika, kb. 10-12 dkg
só kb. 4 evőkanál ízlés szerint
gyufatészta - ízlés szerint

Elkészítés:
Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Besózzuk, 2-3 órát álljon a sóban, kerüljön az irdalásokba is. Ha a sózás megfelelő alapossággal történt, főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - izlésnek megfelelően.

Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát, s a többi darabot is. /A tejet, ikrát nem sózzuk, s később tesszük a lébe!/
Kilogrammonként 1,3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál, jó minőségű (!!) piros fűszerpaprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.

Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb bográcsban szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen fazékban is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti, csersznyepaprikát is tehet bele.

A levet leöntjük, sós vízben kifőzött gyufametélttel tálaljuk, a halszeleteket és a belsőséget szépen tálra rendezve tegyük mellé, hogy mindenki kedve és étvágya szerint szedhessen belőlük.

Megjegyzés:
Én nem egész halat, csak darabokat, azaz patkókat szoktam vásárolni pontyból, mert az a legkevésbé szálkás. Na és persze ha kapok, belsőséget is gazdagon. Négy személyre 8 db patkót és fél-fél kg. ikrát és haltejet. Aki szereti, nagyon finom húsos ám a halfej is, de az én kedvencem a haltej, amelyhez rendszerint hozzáadják a halnak a máját is. 

2014.10.03. 17:10

Rég írtam ebbe a receptes topicba. 
Most egy nagyon finom halas ételt hoztam. Nem halászlé, de legalább olyan finom, ha nem finomabb!
Viszont szükségtelen a paszírozás kellemetlen művelete hozzá.

HALLEVES ZSEMLEGOMBÓCCAL

Hozzávalók a leveshez:

Kevés zsiradék (pl. disznózsír, vagy olaj), 
kis fej vöröshagyma,
2 szál sárgarépa,

1 szál petrezselyemgyökér,
kis zeller gumó (vagy ha nagy, csak fél!),
3-4 db babérlevél, ízlés szerint ecet (kb. evőkanálnyi),

kis piros fűszerpaprika,

só, bors ízlés szerint,

2 evőkanál tejföl,

haldarabok (lehetőleg ponty: személyenként 1 patkó, és haltej, ikra gazdagon),

esetleg ha van, 1-2 db csili-paprika (ez elmaradhat)

Elkészítés:

A zsiradékon az apró kockákra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, vízzel felengedjük. A zöldségeket felszeleteljük, és a rózsaszínre pirult hagymás lébe szórjuk. Fűszerezzük (só, bors, pirospaprika, babérlevél), beletesszük a kanál ecetet is, és majdnem készre főzzük.
Ekkor beletesszük a haldarabokat a belsőséggel, s felforrás után kb. negyedórát, 20 percet  főzzük, hogy a húsdarabok készre főjenek.

A csiliket a végén egészben tesszük csak bele, hogy megpuhuljanak, de ne legyen tőlük erős a leves! Majd a tejfölt is hozzátesszük (én egy teáskanál liszttel elkeverem, hogy sűrűbb legyen a lé!), és összeforraljuk az egészet.

Zsemlegombóccal tálaljuk.

Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

1 kisebb tojás,

kb. 15 dkg liszt,  
teáskanál só, pici víz
kis zsiradék (pl. margarin vagy vaj), 
kb. egy bögrényi szikkadt apró zsemlekocka
(de legjobb a gyakran megmaradt kenyérhéj felkockázva, melyet így hasznosíthatunk!)
 
Zsemlegombóc elkészítése:

Amíg a leves fő, elkészíthetjük a zsemlegombócot.
A szikkadt zsemle-, vagy kenyérhéj kockákat kevés zsiradékon egy kis edényben megpirítjuk.
Egy tojásból és a lisztből kis vízzel, sóval galuska tésztát kavarunk. Belevegyítjük a rózsaszínre pirított zsemlekockákat, majd a lobogó, kis zsírral felöntött forró sós vízbe evőkanállal gombócformákat (kb. 20 ft-os nagyságúakat) szaggatunk, és kb. 8-10 perc alatt megfőzzük. Kb. 9-10 db gombócunk lesz. Szűrő kanállal kiszedjük, és elosztjuk a tányérokon (hidegen is lehet már!), feldaraboljuk, és rámerjük a forró hallevest.
Ezt a zsemlegombócot készíthetjük vadashoz is, vagy különféle krémlevesekhez (brokkoli, sárgaborsó, gomba, stb.) is adhatjuk.

Nagyon kiadós leves, ember legyen a talpán, aki utána még tud enni mást is, pl. a szokásos túróscsuszát...

2013.05.12. 16:54

Ma sikerült "kreálnom" egy nagyon finom, de nagyon laktató étket. EZT a nevet adtam neki:

SZAFTOS FŐTT-SÜLT FÜSTÖLT CSÜLÖK

Hozzávalók:

1 db hátsó füstölt csülök (előfőzött is lehet!)
2 db közepes fej vöröshagyma
4 db közepes nagyságú paradicsom 
1 db pörköltszaft kocka (ez el is maradhat, de akkor kell bele só, és több pirospaprika)
1 teáskanál őrölt piros csemege fűszerpaprika
1 teáskanál cukor (a paradicsom miatt!)
2 evőkanál zsíradék (zsír, vagy olaj)
Esetleg egy kis őrölt bors, aki szereti, ha csípős.

Elkészítés:

A füstölt hátsó csülköt előző este beáztatjuk hideg vízbe.
Másnap kiemeljük az áztató vízből, beletesszük egy nagyobb fazékba, és megfőzzük. (Ha előfőzött, akkor sem árt kb. egy órát főzni, mert nekem mindig rágós az ilyen termék...) Akkor jó, ha már jön le a csontról a hús.
 
Amíg a csülök fő, elkészítjük a mártást:

A zsíradékba belereszeljük (én sajtreszelővel szoktam!) a hagymákat, megpirítjuk rózsaszínre, közben meghámozzuk a paradicsomokat (van, aki forróvízbe teszi, úgy húzza le a héját), apróra daraboljuk, és hozzákeverjük a kész hagymához. Kis vizet teszünk rá, hogy annyira megpuhuljon a paradicsom, hogy szét lehessen nyomni.
Beletesszük a pörköltszaft kockát, a cukrot, majd a végén a pirospaprikát. 
Megkóstoljuk, és utánsózzuk, cukrozzuk, ha szükséges, hogy ne legyen fanyar!
Aki szereti, ízlés szerint őrölt borsot is tehet bele.
Jól keverhető mártásállaga legyen. Vízzel hígíthatjuk, ha kell.

Bekapcsoljuk a sütőt maximum hőfokra.

Egy zománcos kisebb tepsi alját kikenjük zsiradékkal, és elhelyezzük benne a megfőtt, és a csontról részenként leszedett főtt bőrös csülökhúst úgy, hogy fedje be az egész tepsit. A bőrös részek felül legyenek.
A mártást rákanalazzuk, az egész húst fedjük be vele, és betoljuk a sütőbe.
Ekkor már levesszük a hőfokot 200-ra, s ha elkezd sülni, 150 fokra.
Mikor kezd pirulni a mártás, lekapcsoljuk a sütőt, és tálalásig a meleg sütőben tartjuk.

Burgonyapüré illik hozzá, de kenyérrel is finom (pl. vacsora ételként).
Bármilyen zöld salátával, vagy savanyúsággal fogyaszthatjuk.

Kitűnő lehet "borkorcsolyaként" is!

Vigyázat! Nagyon laktató!
Én a tányéromra szedett mennyiség felét kénytelen voltam egy kislábasban eltenni vacsira! :DDD

/Az ötletet egy bizonyos nagyáruház magyaros fűszerezésű csirkecombja adta./

2013.01.19. 16:49

Farsang idején illő legalább egyszer farsangi fánkot sütni :-)

Ajánlok Nektek egy ma kipróbált, nagyon-nagyon finom receptet:

http://www.kovacslazar.hu/receptlap.php?lapid=10079

Amit hozzáfüznék.

- az egész tésztát géppel dagasztottam. Először a lisztbe beleraktam a kockázott vajat, sót, cukrot vaniliát, citromhéjat (most volt az aldiban olyan ami ehető) aztán tettem hozzá a többi mindent, a tejet nem egyszerre.

- 1,2 kg lisztből csináltam, tehát mindennek a dupláját vettem. kivétel ez esetben a tojás sárgája volt, amiből csak 9 volt szabad préda, de igy is nagyon klassz lett.

- Valamint a dupla adaghoz való 8 dl   langyos tejből kicsi megmaradt. nem kellett mind.

- a megkelt tésztát nem lisztezett deszkára boritottam, hanem egy nekem mindig otthon lévő nylon zsákot vágtam kették azt olajoztam nagyon kicsit meg, hogy ne ragadjon rá a tészta, és olajos kézzel raktam a forró olajba is.

ha liszteztem volna, ahogy mindenhol irják, az olaj alja mindig teli volt a leülepedett liszttel, ami hajlamos volt kissé elégni :_(

nagyon-nagyon finom fánk lett a receptből.

kb. 2 cm- vastagra nyomkodtam el kézzel, olyan 5-6 cm-es szaggatóval szaggattam, igy lett 75 db belőle.

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!!!

2012.12.10. 13:28

Drága Gömbicica!

Én még édesanyámtól tanultam, hogy tegyek almareszeléket a palacsintatésztába, de én a reszelő "nagypapucsán" szoktam belereszelni. Igaz, kicsit vastagabb lesz a kész palacsinta, de én és a család is, úgy szeretjük, ha "falós", és nem leheletvékony, mint a gépi sütésű palacsinták szoktak lenni.

4 tojás, 4 levesmerőkanál finomliszt (bevallom, én NEM fogok 700 ft-os lisztet venni, így is omlós lesz!), 1 szép nagy idared alma (régen jonathán), 2 kanál cukor, csipet só, tej, szódavíz a sűrűség szerint.

Az almát az összekeverés után szoktam belereszelni. Mostanság a kislyukú galuskaszaggató hátoldalán szoktam reszelni az almát és a tököt is, de vigyázat! Nagyon éles, úgyhogy van egy tiszta cérna kertészkesztyűm erre a célra, mert egyszer nagyon pórul jártam, a hüvelykujjam külső oldala a köröm mellett megstuclizta! :(((
Még jó, hogy volt itthon gumi ujjvédő... Így legalább be tudtam fejezni a munkát, mert szörnyen vérzett!

Ja, még csak annyit, hogy általában az ilyen almás tésztájú palacsintába fahéjas cukrot teszek töltelékként, vagy ÜRESEN esszük.
Amúgy a tejbegrízt is gyakran szórom be fahéjas cukorral kakaópor helyett, pici vajszeleteket téve rá, ami ráolvad, ne legyen a fahéj fojtós.

 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum