Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2018.10.19. 10:35

Hát igen, a felhők közötti villámlás nehezen fényképezhető, mert közel sem olyan látványos, mint a "normális" villám, legfeljebb felvillanásokat látni. Azonban van egy villámfajta, amiről még csak segédfogalma sincs senkinek. Ez pedig a gömbvillám. Azt tudjuk, hogy van, de hogy hogyan keletkezik, miből áll, hogyan tartja fenn magát bizonys ideig és miért éppen ott sül ki, ahol éppen kisül, nos ezt az égvilágon senki nem tudja. Pedig kutatják (kutatnák) elegen, ha éppen létre lehetne hozni, de nem lehet, illetve eddig nem sikerült.

Amúgy minél szárazabb a haj, és minél jobb feltöltődést előidéző anyaggal érintkezik, a jelenség annál szebb. Példának okáért a műanyag (műszálsa) pulóver levetése sötétben, kifejezetten látványos...

A sújtólég és a porrobbanás két különböző dolog. Nem keverendő össze. A sujtólég a metán robbanása, ha a robbanáshoz megfelelő levegő és metán keverék jön létre, valamint valami begyújtja (szikra, láng, szóval valami gyújtóforrás). A porrobbanás felétele a sűrű, levegőben szálló éghető anyagból álló por, amit szintén valaminek be kell gyújtania (magától az istennek se robban). Ilyen előfordulhat bányákban, de malmokban, sőt, cukorgyártásnál is, no meg textil üzemekben.

2018.10.18. 20:58

Nagyon alapos, és jól érthető választ adtál, köszönöm! Tudtam, hogy Rád számíthatok! :)))
Két dolog van, amit még hozzáfűznék:

1./ Próbáltam olyan fotót keresni a guglin, ahol két felhő csap össze, de nem találtam!:(((
Talán azért, mert az ilyen ritka, mint a fehér holló. Mármint a negatív töltésű felhő. Ugyanis -  ahogy írod, a FÖLDÖN keres a villám negatív töltést, a felhők pozitív töltésűek, legalábbis többségében. Így aztán hiába szerettem volna két felhő közötti villámlás képét találni, nem sikerült!:(((
Lerajzolnám, ha tudnám, hogy képzeltem el az ilyen jelenséget...

2./ Írod, hogy: " te is érezheted, mikor feltöltődve nyúlsz valami felé és megcsípi az ujjad egy szikra. Na az pont ugyanaz, mint a villám)".
Ilyet sokszor tapasztaltunk a kislányommal, mikor kicsi volt, és vetkőztettem, s mikor lehúztam róla a műszálas pulóvert, s nyúltam vissza a következő ruhadarabért, az orrát mindig megdörzsölte, és azt mondta:
-Már megint megcsikiztél a szikráddal!" - és valóban szikra volt ám! Még pattanó hangot is adott! Ha úgy adódott, hogy sötétben történt az ilyen esemény, még látni is lehetett az elektromos kisülést, azaz szikrákat. Nem volt veszélyes, csak csiklandozott.

Hmm... Még valami eszembe jutott az "ionizált" levegőről:
Igaz, hogy ez veszélytelen volt, de sajnos, lehet veszélyes is!
A férjem ugyanis Lencsehegyen dolgozott, és egyik vágatban sok, szinte láthatatlan szénport észlelt. Mondta is a munkatársának:
- TE! Poroljunk innen el mennél hamarabb, nem tetszik nekem itt a levegő, sok a szénpor!

És mit tesz isten, éjjen berobbant a vágatban a szénpor, asszem metán gáz betöréstől... Nagy balesetet okozva, sok bányász meg is halt az égési sérülések következtében. Már nem emlékszem, mikor volt, de arra igen, hogy Csolnokon és Dorogon is a bányászáldozatokat ünnepélyes keretek közt, hősi halottként temették el.
Mindenki sírt, aki ott volt. A férjem is közreműködött a mentésben, és egy hétig lelkibeteg volt, szólni se lehetett hozzá...:(((
Szent Borbála nap volt, ő a bányászok védőszentje...
A bányász népség babonás... Azt tartják, Szent Borbála neve napján tilos a bányában dolgozni... Bejött!:(((
Itt egy videófelvétel Dorogról, a Bányász Jubileumi térről, látható egy stilizált függőakna a liftcsúszkákkal, és a rozsdamentes fém Szent Borbála szobor:
https://www.youtube.com/watch?v=imhuGGpLlSg
Dorog, Jubilumi tér és környéke (légi videó)

Képtalálat a következőre: „dorog, jubileumi tér”

A videófelvétel drónnal készült.

2018.10.17. 15:38

Az úgy van, hogy a felhők a surlódás közben (szél) pozitív töltést vesznek fel (általában). A föld pedig a negatív töltés. Ha a föld tökéletesen síma lenne, a töltések egyenletesen oszlanának el és a villám teljesen véletlenszerűen csapna be bárhova. Igen ám, de ilyen ugye nincs. A magasabb helyek tehát eleve ki vannak téve annak, hogy villám vág beléjük, hiszen a hozzájuk vezető út rövidebb a felhőktől (azaz kisebb az ellenállás). A tetejébe pedig az is belejátszik, hogy a csúcsokon a töltések összegyűlnek, megsokszorozódnak (ezt te is érezheted, mikor feltöltődve nyúlsz valami felé és megcsípi az ujjad egy szikra. Na az pont ugyanaz, mint a villám), így hamarabb alakul ki közöttük az az ionizált levegő út, ami a villámhoz kell.

A villámhárító úgy működik, hogy amikor belecsap a villám, akkor egy kellő vastagságú vas, vagy acél drót (nagyon vsatag, olyan 15mm átmérőjű, vagy nagyobb) segítségével levezetik a földbe. Maga a villámhárító pedig kinyúlik a tető főlé, méghozzá jócskán. Nagyobb házaknál, üzemeknél, ez egész hálózat lehet. A földbe levezetett villám pedig semmiféle kárt nem okoz a házban. Az acélhuzal sem ég el, mert ugyan iszonyat áramok mennek át rajta, de nagyon rövid ideig. Persze ezt szakembernek kell méreteznie, a házilagos megoldás szóba se jöhet.

2018.10.17. 11:55

Akkor jól gondoltam! Fizika!
Jól jön egy kis reáltárgyakhoz való érzék...
Mert tényleg csak következtetés volt bennem, ezért nem engedtem. A földelésre meg nem is gondoltam... 
Csak hát láttam egy párszor, hogy gyerekkoromban bevágott a villám a templom torony tetején lévő villámhárítóba. Nem is értettem, hogy is lehetséges ez a dolog?! Villámhárító, és mégis belevág? Akkor mit hárít, azaz:
Voltaképpen HOGY is működik az a villámhárító? Gondolom, TE tudod! :)))
Léccí leírni pár egyszerű szóban, hogy egy zenész is megértse. Ugyanis találtam egy cikket, de ez nekem túl bonyolult!
Azt szűrtem le belőle, hogy ha nekem van villámhárítóm, akkor BIZTOS, hogy hozzám jön a villám, a szomszédék meg nézhetik a "tűzijátékot" nálam, hisz nem is hárítja, hanem vonzza! - A leírás szerint legalábbis...
Szóval? Hogy-é van ez?!:(((

 

2018.10.16. 15:46

Hát a fém csúcsdísz megfelelő földelés nélkül eléggé elmeháborodott megoldás villám szempontjából. Jól tetted, hogy nem engedted. Persze, ha megfelelő földelése és vezetéke lenne, akkor jó lenne, csak annak nőne meg a valószínűsége, hogy többször üt be a menykő, ami ugyan nem okozhatna kárt, de azért a hang és fényhatás megmarad... Az meg annyira nem kellemes...

2018.10.15. 23:30

Hú a mindenségit!
De okos voltam, mikor 2006-ban a tetőt újra cseréltettük, mert a régi erősen megrongálódott, kagylósan töredeztek a cserepek, s zúdultak le a zuhéval, és sok tetőléc is be volt már törve! Lecseréltettük bramac tetőlécre, az erősebb, és mivel sátortető van középen csúcsos kiképzéssel, a tetőfedő csináltatott egy fém csúcsdíszt rá. Én meg NEM ENGEDTEM feltenni, mert szépnek szép volt ugyan, de azonnal azt láttam lelki szemeimmel, biztos belevágna a villám abba a fényes fém csúcsba! :(((
Ráadásul a körülöttünk lévő házak is kb ilyen magasak, mint a miénk, és pont a csúcsdísszel emelkedett volna ki a többi ház közül!!!:(((
Na még csak ez hiányzott volna!!! Villámcsapás! Mint a párom munkatársáéknak a nyáron!:(((

Kapcsolódó kép
Fételmetesen gyönyörű látvány, ha az Eiffel toronyba belevág a villám!

Kapcsolódó kép
A szivárvánnyal viszont meg CSODÁLATOS látvány!:)))

2018.10.15. 19:45

Pontosan, a kiemelkedő építmények is célpontjai lehetnek a villámoknak, hacsak nincs körülöttük esetleg magasabb objektum, A nagyobb épületekre (lakótelepi házak, gyárak, stb.) azért kerül villámhárító, mert azokban sok embernek okozhat sérülést és elképesztően nagy károkat okozhat. Családi házra is lehet tetetni, csak hát icipicit drága. A villám pedig azért cikkcakkos mert a vezető út is változik a szél és egyéb tényezők miatt. Amíg a villám be nem csap, addig nagy eséllyelfolyamatosan változik az útja is. 

2018.10.13. 15:52

Fogalmam sincs, ki írta, ez egy orvosi tanácsokkal ellátó oldal, ott a linkje benne a beírásomban.

De én úgy tapasztaltam, sok igazság van a cikkben (víz, kiemekedő építmények - villámhárító nélkül! - hisz minden kéményre, magas fára nem teszünk ilyet... A gyárak kéményein vannak, templomtornyokon, stb.)

Ezt írod:
"A villám két ellentétes töltésü pont közötti nagy energiájú kisülés. A villám ara felé megy, ahol a legkisebb az ellenállás, és ezért nem nyílegyenes."
Ezt az ellentétes töltést én is tudtam, hisz tanultuk, hogy a mágnesnél is a pozitív töltésű hozzáragad a negatívhoz. Azaz vonzzák egymást. Van két körmágnesem, szoktam velük játszadozni, élvezem, hogy tolja felfelé az alsó a felső mágnest, ha azonos töltéssel közelítem őket egymás felé... Persze hiába jó nehezek, de akkor is inkább félre taszítja az alsó a felsőt, nem engedi magára esni a felsőt az istennek se!:DDD

Villám két felhő között:
Képtalálat a következőre: „villám két felhő között”

Bevallom, nem tudtam, miért cikk-cakkos a villám... Szóval ÍGY keresi a neki legmegfelelőbb pontot! A mindenségit neki!:(((
Mintha valami tudatos "élőlény" lenne...

2018.10.12. 14:32

Irgalmas ég... Ki volt az a "tudós" aki ezt leírta. Méghogy bármi is vonzaná a villámot. Néha az eszem megáll. A villám két ellentétes töltésü pont közötti nagy energiájú kisülés. A villám ara felé megy, ahol a legkisebb az ellenállás, és ezért nem nyílegyenes. A kicsúcsosodó részekbe azért csap bele gyakrabban, mert azokon a negatív (földpotenciálú) töltés jobban felhalmozódik és a kisülési út is rövidebb. A víz természetesen sokszorosan jobb vezető, mint a föld, de példának okáért egy erdőben kanyargó kis patakba a fene csap bele, de nem a villám. mert ugye ott vannak a fák. Hajajajaj....

2018.10.12. 0:51

Igaz!
Képzeld, a párom munkatársa a tavasszal (fiatal pár) vett egy házacskát, és mikor beköltöztek a nyáron, bevágott a villám a kéményen át, s minden villanykészülékük tönkrement, a fél tetőt, a kéményt és a cserépkályhát is újra kellett rakni... Na most mondd meg! Naná, hogy sírtak mind a ketten... Hát nekik bizony anyagi segítség kellett...
 
Képtalálat a következőre: „becsapott a villám a kéménybe”

Hol vagyunk biztonságban?
https://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/11437/villamcsapas-tudnivalok

Ez a fenti cikk igen hasznos tudnivalókról számol be, olvasd el, de legalább az itt idézett részét:

Mit tegyünk, ha villámlik és dörög az ég?

Viharos időben semmi esetre se tartózkodjunk vízben, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot.
Az elektromos antennák környékét is kerüljük el, mivel a fém szintén vonzza az áramot.
A bicikliket is tartsuk biztos távolságban, magunktól legalább 50 méterre.
A villám, bár nem törvényszerű, de többnyire a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni, ha nincs más megoldás, akkor is a fatörzstől kb. 3-5 méterre ajánlott lekuporodni.
Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk.
Ha egy mezőn tartózkodunk, és nincs a közelben se ház, se fa, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejeinket, és ebben a helyzetben várjuk meg, míg elvonul a vihar.
Ha egy sík terepen egyetlen fa van, a villám nagy valószínűséggel oda csap majd le. Ezért semmiképp se álljon a fa közelébe!
Ha otthon tartózkodunk, ne álljunk az ablakba! Vihar idejére zárjuk be az ablakokat!

Miért vagyunk nagyobb biztonságban az autóban?

Az autó fémkarosszériája ún. Faraday-kalitkát képez. Ha az autót villámcsapás éri, az utastérbe nem jut be az áram, hanem ehelyett a földbe vezetődik. Viharos időben ezért feltétlenül maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött.


2018.10.11. 16:11

Hát igen. De azért mindig meg kell nézni, valóban van e oka a sírásnak, mert ha igen, akkor bizony segíteni kell, aki meg a sok cuccával dicsekszik, annak meg amúgy sem adnék. 

2018.10.11. 12:49

Igazad van, mint már annyiszor! ;o)

Én is azt mondtam a maszek asztalos sógoromnak (ráadásul "sztár asztalos" volt, ha lehet ilyet mondani, mert pl. a rózsadombi villák tulajdonosainak dolgozott!), mikor panaszkodott az alacsony nyugdíján:
"- Annyi a nyugdíjad sógor, amennyit befizettél a jövedelmedből!"
- Jóvanno, sógorasszony, igazad van! - mondta nevetve.

Elhiszem, hogy MOST rosszul esik neki, hogy a kisnyugdíjat kapó pedagógus feleségénél is kevesebbet kap, de azért nehogy már én, a szintén pedagógus nyugdíjas nyújtsak neki segítséget!!!
És kérdem én, mi van a 3 szobás, nagy kertes nyaralójukkal, meg a motorcsónakjukkal, Opel combi autójukkal, he?! :DDD
Amelyeket bármikor pénzzé tehet...
És még ott van a 3 szintes családi ház, mögötte a repülőgép hangárnak is megfelelő nagyságú sok géppel felszerelt asztalos műhely?!
Szó se róla, nem irigylem, mert q sokat dolgozott egész életében.
Csak utálom, ha ilyen ember panaszkodik!
Édesanyám, a tanulatlan, de bölcs asszony mondogatta mindig:

- Aki sír, hogy nélkülözik, attól még el kéne venni. Aki meg dicsekszik, mi mindene van, annak meg adni kéne...
Mert ilyen az ember: Hiú! Szeret panaszkodni, de szeret dicsekedni is...

Sok a Háry János!
Képtalálat a következőre: „háry jános”


2018.10.10. 15:58

Mielőtt könnyekre fakadnék az éhező kisnyugdíjas színészek sorsán, azt kell mondjam, hogy ennek bizony, kis kivétellel, saját maguk az okai. Mert ugye amikor megy a bolt, marokszám lehet szórni a pénzt, azután amikor nemmegy, akkor meg lehet sírni. No nem. Ezek az emberek olyan összegeket kerestek, főleg a filmekben, hogy azt te még elképzelni sem tudod. És ma is így keresnek. Csak hát volt, aki beruházott, félretett, és volt aki az élet császára volt. Ennyi. Ha egy harmadrangú kis epizodista sírna ezen, tán még megérteném, bár az is többet keres, mint egy szakmunkás, de mondom, azt még megérteném. Ez olyan, mint a pincér, meg a maszek taxis alacsony nyugdíján szánakozni.... 

2018.10.10. 0:07

A másik ilyen - díjazás szempontjából mellőzött - színész Szilágyi István. Nézzétek csak meg, mennyi filmben, tv játékban szerepelt, s mindben kitűnően:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1gyi_Istv%C3%A1n_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)

Képtalálat a következőre: „szilágyi istván színművész”


Milliók rajongtak Szilágyi István (egyik legsikeresebb filmszerepe Lópici Gáspár volt a Keménykalap és krumpliorr c. Alfonzó filmban) színművészért, most fűtésre sincs pénze!:(((


2018.10.08. 16:12

Hát igen. Én se értem, miért nem bíztak rá komoly főszerepeket. Nem hinném, hogy nem tudta volna megoldani.

2018.10.07. 0:54

Igazad van!
Érthetetlen, hogy sokakat érdemtelenül miért kapnak fel?!:(((
Én se csípem Stohlt... Különösen a Meseautóban rágtam be rá...
Pécsi Sándort viszont nagyon sjnálom, hogy elég korán távozott közülünk, igazán nagyszerű karakterszínész volt!
Őt legalább elismerték, de nem mindjárt!
Sok időbe tellett neki, hogy díjazzák a munkásságát:

Pécsi Sándor kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. A 20. század magyar mozijának és színpadjának kivételes tehetségű alakja. Wikipédia
 
Születési dátum: 1922. március 18., Sajószentpéter
Meghalt: 1972. november 4., Budapest
Képtalálat a következőre: „pécsi sándor - fekete város”
Mikszáth Kálmán: A fekete város - Quendel apó szerepében


 2018.10.05. 20:10

Miért, miért? Csak. Mert az éppen aktuális bírálóbizotságnak más jelölt jobban tetszett, vagy mert fel se terjesztették... Amúgy nekem Bujtor se volt "a színész". Mint ahogy meglepó módon Cserhalmi sem, vagy az éppen mostanság sztárolt Stohl András. ŐK a szinpadon is maradnak azok, amik, nem János vitézt látom, hanem Stohl Andrást Jancsi szerepében. Pedig hát János vitézt kéne látnom... Hol vannak, micsoda távolságra egy Haumann Pétertől, vagy egy Sinkovitstól...

2018.10.04. 22:16

Karakterszínész, igaz! De ilyen is kell! Ki a csuda gondolná, hogy Szilágyi Istvánnak pl. Rómeót kellett volna játszania!?
Én pl. Szarvas Józsefnek se adtam volna Ádám szerepét Madách Az ember tragédiájában!:(((

Továbbá:
Tudtommal "A legjobb mellékszereplő" kategóriában is osztottak Oscart, miért ne kaphatott volna ilyen alapon Bánhidi László is elismerést?!
Képtalálat a következőre: „bánhidi László”
Bujtor Istvánnal a "Csak semmi pánik" c. filmben Matuska szerepében.
Remek alakítása volt ez is!

2018.10.03. 19:25

Pedig leírtad. Karakter színész volt, és csak egy karakterre volt igazán jó. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne nézném szívesen a játékát, de hát ugye a "nagy" művészek azok, akik főszerepeket játszanak... 

2018.10.01. 22:59

Néha még most is megnézzük egyikét, másikát....
Különösen élvezem Márkus Lászlót, mint Kukorit! És hát szerintem bizony, vastagon van ezeknek a kis mesécskéknek nevelő hatásuk is.

Egyébként meg: Fel vagyok háborodva!
Ugyanis megtudtam valamit, ami egyáltalán nem tölt el örömmel, sőt!

Kerestem ugyanis a Kukori, Kotkoda c. rajzfimsorozatból a "Horgászok" c. epizódot, de nem találtam meg!
Leginkább Bánhidi Laci bácsi miatt szerettem volna ide feltenni, aki a Varjút játszotta benne kitűnően! 
És képzeljétek, nem elég, hogy nem találtam azt az animációs filmet, csak szöveget róla a wikin: https://hu.wikipedia.org/wiki/Horg%C3%A1szok_(Kukori_%C3%A9s_Kotkoda)
De volt abban az egyik kedvenc színművészemről egy pár szavas ismertető, EZ háborított fel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1nhidi_L%C3%A1szl%C3%B3_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)
Ugyanis sikerült megtudnom egy nagyon etikátlan dolgot, amit nem is értek, hogyan lehetséges?
Ez állt a szövegben Bánhidi Lászlóról, a magyar karakterszínészek egyik legjobbikáról:
"Bánhidi László (1908-ig Mudris[1]) (Szatmárnémeti, 1906. március 11.  Budapest, 1984. november 22.) magyar színművész, akinek színészi tehetségét, tevékenységét soha semmilyen díjjal nem jutalmazták, állami kitüntetést nem kapott."

Szóval engem felháborít, hogy Bánhidi Lászlót ennyi remek alakítása után még halála után sem ismerték el semmiféle kitüntetéssel!!!:(((
MICSODA DOLOG EZ? tessenek mondani!!!...
Vajon mi lehet ennek az oka?! Fel nem foghatom! 
Kapcsolódó kép

A Tüskevár Matula bácsija Tutajossal