Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008.09.11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2017.03.24. 8:41

Hajaj, azok az apró sült halak... Istenem, de finomak voltak... Főleg sok sörrel, mert ugye jó sósak voltak... Én is beettem belőlük, de szerencsémre kutyabajom se lett tőle...

2017.03.23. 17:03

Olyan feje volt, nem lehet eltéveszteni, annyira más a nálunk szokásos halak fejénél.
Nekem az volt a furcsa, hogy szinte mindenhol volt, ahol laktak is. De hogy meg is eszik? Arra nem gondoltam volna!
A 10 éves kislányom meg olyan apró sült halakkal rontotta el a gyomrát ott, olyanok voltak, mint nálunk a staniclis MecDonalds sült krumpli... Evett is belőle jócsán, aztán volt ciriburi!:(((
És Bulgáriában még kamillát se lehetett kapni, csak nagy nehezen egy patikában Várnában.... 
Mert én a kamillateát gyógyszerként használom. Éhgyomorra édesen székletet csinál, keserűn meg megfogja a hasat, és gyulladáscsökkentő, megnyugtatja a gyomornedveket.
Végig mossa jól az egész emésztőrndszert.

2017.03.23. 16:54

Viza valószínűleg nem, mert túl értékes lenne ilyeneket szárítani az erkélyen (a szárított hal sok országban közkedveltségnek örvend, én egyszer kóstoltam meg, borzasztó volt, és rémítően sós, de volt egy kolléganőm, aki imádta), de ha olyan feje volt, mint a képeken, amit hoztál, akkor valamiféle tokféle. 

2017.03.23. 16:49

Ezek szerint alighanem vizákat láttunk himbálózni a nesebári erkélyeken Bulgáriában.
Valamilyen védő szerepet tulajdonítottak neki az őslakosok.




2017.03.23. 8:31

Hát Neszebárban kecsegét nemigen láthattál, mert az kimondottan édesvízi hal. A viza (ugyanabból a családból származik, mint a kecsege - tokfélék) azonban él a tengerben is, meg a folyóvizekben is. Valamikor a Dunán is feljöttek igen nagy számban (lásd: Budapesten a Vizafogót) és komoly halászzsákmányt jelentettek. Amióta azonban a vízlépcsők felépültek a Duna alsó szakaszán, ez jószerével megszűnt.

Ja! A csuka valóban irgalmatlanul szálkás, viszont nagyon finom... :0)

2017.03.22. 23:09

Ami a fűszerezést illeti, egyetértünk. Csukát rég nem láttam, nem emlékszem az ízére, sőt arra se, hogy szálkás... A párom szerint nagyonis az. A süllő viszont szálka nélküli,  sokszor ettünk gyerekkoromban, mikor a Hármas-Körös partján laktunk.
Anyánk paprikáslisztbe forgatva sütötte ki egészben.

Harcsahalászlét anyám sosem csinált, mindig halpaprikást főzött belőle. Egyszer olyan nagyot sikerült vennie, hogy elosztptták egy másik vevővel.
Emlékszem, a szívét rátette egy kistányérra, és úgy ömagában is lüktetett, mintha élne!...
Először Szarvason ettem harcsából hallét, azóta többször is kértem, ha olyan helyen ettünk, ahol volt.

Kecsege?
Asszem, ahhoz hasonló halat láttunk kb. 30 évvel ezelőtt Bulgáriában, Neszebár szigetén, ahol az a sok templom volt...
A házak erkélyein függtek kiszárítva...

Régi Nesebar sziget

A 2015-ös év halává választották a kecsegét:
Képtalálat a következőre: „kecsege”

De mi a helyzet a vizával?


Eléggé hasonlóak, nem?
Én azt hittem, a kecsege édesvizi hal, a viza tengeri...


2017.03.22. 8:52

Az "igazi" halászlé akkor jó, ha minél többféle halból készítik. Mindegy, hogy milyen módon (tiszai, vagy bajai). Persze olyat már nem tdunk készíteni, mint ami Herman Ottó szerint jó, mert szerinte "sok kecsege, elég harcsa, kevés ponty"  kell hozzá... Én amúgy az alap fűszerezésen kívül (só, hagyma, piros paprika, és erős paprika), mást nem teszek hozzá... No meg persze nem mehet bele csuka, mert túl erős az íze.. 

2017.03.21. 17:45

Na igen, halászlevet - mármint a paszírozós szegedit! - csakis a férfiak tudják jól elkészíteni, mert van türelmük hozzá. 
Mióta felfedeztem a hamar elkészülő bajait gyufatésztával, én csak azt szoktam főzni...
Bár bevallom, jómagam a potykából csak azt a szálkátlan félhodak "szárnyait" eszem meg, no és imádom a haltejet. Az ikrát már nem annyira...
Jah! És szeretem a harcsa halászlét, az abszolúte nem szálkás, és nagggyon fincsa! :)))

2017.03.21. 8:17

Na, ez nem igaz, járni járok én itt, mert jó olvasni a különféle recepteket, ha megcsinálni nem is csinálom meg... Azért is nem szólok hozzá, mert én csak a halászlevet és a gulyást tudom jól elkészíteni... (mást is tudok, csak nem jól, azaz ettem már jobbat)

2017.03.20. 23:38

Szia kedves Gömbicica! 
Már nagyon hiányoltalak, s lám, megjöttél, nagyon örülök Neked!

Azóta főzőcskéztünk egy, s mást a párommal, csak úgy kísérletezés képpen, de nem írtam ide, nem járt télleg itt senki, aki olvasta volna! :(((
De remélem, ezután Te maradsz, és én nagyon örülök a nyereményednek! :)
Ugye, kapunk majd hírt a többi főzőversenyről is?
Jah, és várjuk azokat a TUTI receteket, jó lenne már valami újdonságot főzni, itt a húsvét a nyakunkon!

Igaz, kevesen írunk be, de az olvasottság elég jó, ahogy nézem...
Sajnos, az emberek eléggé restek írni is... Kár!
Visszajöhetnének azok az aktívabb idők!
Mondd, Vesziről nem tudsz valamit? Igen régen beszéltem vele, de most nem szoktam skype-on forgalmazni...


2017.03.20. 20:32

Üdv. Mindenkinek!

nekem még mindig idegen az oldal :(  -legyen ez az én bajom-

Megvagyok :) immár 5 unokával büszkélkedhetünk. Receptek vannak, nagyon tutik is!!! amik már kéz-közön járnak.

a halast szoktam megkérni, hogy mentesitse a halfejet :( én otthon mire kibarmolom, hót vér minden :D 

Főzőversenyekre még járok mikor időm engedi, Tavaly voltam Balatonfüreden, idén ismét megyek ha lesz :) még a helyszin nem biztos.

nagyon jó program volt, csodás idővel. Egy meseszép zöld mázas cserép dekortálat kaptam. -sajnos nem lettem első, megjegyzem nem is tudom mit kapott az I. helyezett, de arra emlékszem, hogy az én dijam lett a legcsodásabb- Nagy becsben van, a zongorán vigyázok rá. karácsonykor szaloncukor volt benne.

Leszek majd! üdv. Gömbicica :) -más email cimmel tudtam belépni, igy más fent a név is-

 

2017.02.14. 14:39

Hmmm... Hogy elszaladt az IDŐ!
No meg Gömbicica is! :(((
Hun vagy, Cisuska?!

Te hogy állsz a ponty keserű fogával? Kiveszed, vagy nem?

http://konyha-lakok.blog.hu/2008/05/14/a_ponty_szakszeru_feldolgozasa
Tehát az a bizonyos fog:
http://m.cdn.blog.hu/ko/konyha-lakok/image/Halak/DSC01596.JPG

2015.01.25. 0:28

Köszönjük kedves Gömbicica a fánk receptjét, melynek történetéről betettem egy írást képekkel az ÉRTÉK topicba.

Jómagam nem nagyon merek hozzáfogni, mert ifiasszony koromban csődöt mondtam vele, nem lett "szalagos", és elment a kedvem az egész süteménytől... Rosszall

Viszont ma hoztam egy állítólag igen egyszerű, de finom sütemény receptjét, ezt majd szeretném kipróbálni, csak be kell szereznem hozzá néhány dolgot, pl. réteslisztet, amit én sosem szoktam használni.

LUSTA ASSZONY SÜTEMÉNYE (SZÓRT PITE)

Hozzávalók:

30 dkg rétesliszt,
20 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,

1/2 kg túró,
10 db őszibarack (konzerv is jó!),

3 dl tej,
3 db tojás
1 csomag vamíliás pudingpor

Elkészítés:

Kivajazni (vagy margarinozni) jó vastagon a tepsit. A lisztet a cukorral és sütőporral egy tálban jól összekeverjük, és a felét a tepsibe szórjuk. Rászórjuk a fél kg túrót is.
10 db őszibarackot héjatlanul szeletekre rávágjuk a túróra, majd rászórjuk a többi cukros lisztet is.
A 3 dl tejet a 3 egész  tojással és a csomag vaníliás pudingporral szószkavaróval csomómentesen összekeverjük, jól felverjük, majd az egészet egyenletesen ráöntjük a lisztes "morzsára".
Kb. 3/4 - 1 órát sütni először 200 C, majd 160 C fokon.
Tepsiben vágjuk fel.
...................................... 

Ki fogom próbálni, mert biza én is eléggé "lustácska" vagyok sütögetni, hátha ez sikerülni fog! Nevetés

2015.01.11. 9:54

próbáltam visszakeresni a receptet, de nem nyitotta meg.

az alapoldalról sikerült, receptek, desszertek, és bal oldalt megjött a farsangi fánk recept is)

azért bemásolom, hátha valakinek ugyan igy nem sikerül mint nekem.

 

ha egyszer tuti volt, muszáj most is az legyen :-)

Farsang ideje van, hát fánk is legyen) 

HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 5 darab tojás sárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál rum
  • só ízlés szerint
  • porcukor, lekvár

ELKÉSZÍTÉS - 2 óra

2 dl tejet meglangyosítunk, majd 1 mokkáskanál cukorral, ugyanennyi liszttel és az élesztővel felfuttatjuk. 20 perc elteltével az összes alapanyagot, a maradék tejet, cukrot, lisztet, továbbá a rumot, tojássárgákat, vaníliás cukrot, pici sót és a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük. Fontos, hogy a liszt és a tej is langyos legyen, de legalább szobahőmérsékletű. A farsangi fánk tésztáját 1 órán át kelesztjük.

A kelesztést követően a tésztát 2 - 3 cm vastagra nyújtjuk, majd letakarva, ismét, 15-20 percig kelesztjük. Ezután 5-6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és nem túl forró olajban, kb. 170 C fokon,  5-8 percig sütjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

     

2014.12.28. 14:13

Kedveseim!

Ha valaki "bajba jutna" kenyérhiány miatt a nagy szilveszterezés közben, nem gond!

Találtam a neten egy gyors-kenyér receptet! Csak legyen otthon kefír vagy joghurt, és szódabikarbóna. Liszt és egyéb biztos mindig akad a kamrában!
Na és gondolom, minden éhes vendég tud várni egy jó félórát, sőt, még segédkezhet is, mert olyan bulis együtt megsütni, majd elfogyasztani is jobb ízű a közös munka eredményét.
Íme tehát az írek gyors-kenyere:

 
 

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő :-)
Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig. :-( Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…

20140307_132219l

20140307_1418h09

20140307_141809

A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.

20140307_124118

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.

20140307_124553

Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre :-)

Jó étvágyat! :-)

Margó

............................

Egy kommentelő tanácsát hasznos megfogadni, bár én fél kg lisztből csináltam, mert úgy eteti magát, hogy a negyed kilós pillanatok alatt eltünne! :DDD
Tehát:

"Kedves Mindenki!Remélem Rupáner nem haragszik meg rám, hogy a saját oldalán adok tanácsot azoknak akiknek nem sikerült. Túl nagy a kenyér, és nem kell bele víz, legalábbis az én receptem szerint!
25dkg liszt,1 teás kanál szódabikarbóna,2,5dl joghurt,2 teás kanál cukor, só. a többi ugyanaz , mint Rupáner receptjében. Sok lisztet kell a ragacsos tészára szórni, gyorsan megformázni, és ha átemeltem a tepsibe(!)még megszórom, és nagyon éles késsel gyorsan megkeresztelem. Sütőpapírra pár csepp olajat teszek akkor nem ragad oda.Nagyon hálás recept, ha gyorsan kell a vendégeinknek csülkös cipó, akkor mindig ehhez a recepthez nyúlok. Sülés után picit sárgás a belseje, és szokatlan az illata, különösen melegen, de nagyon finom, és gyönyörű!"


Forrás: http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/03/07/40-perces-kenyer-dagasztas-kelesztes-nelkul/

 

................................................


EZZEL kívánok minden ide látogatónak kellemes szilveszterezést, és Boldog Új Évet!
Holdfény


2014.10.24. 11:20

MI EZ MÁR MEGINT?!
MA DÉLELŐTT KÉT RECEPTET IS BETTEM, MÉGIS "VÁNDOR" NEVE SZEREPEL A LISTÁN UTÓLJÁRA, aki igen régen írt be... 
Brűűűűűűűűűűű! Sírós

2014.10.24. 11:17

Ez bizonyára sokaknak ismerős, de hátha valaki még nem ismeri: 

BRASSÓI APRÓPECSENYE 

Hozzávalók: 
60 dkg sertéscomb 
1 kis fej vöröshagyma 
3-4 gerezd fokhagyma 
étolaj 
1 evőkanál pirospaprika 
1,5 kg burgonya 
majoránna 
őrölt bors 

A húst felkockázzuk. A fokhagymát átpréseljük, a hagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
A krumplit apró kockára vágjuk és olajban megsütjük. 
A húst olajon pirítani kezdjük. Ha kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. 
Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint majoránnával fűszerezzük. Puhára sütjük és hozzákeverjük a pirospaprikát. 
Sült krumplival tálaljuk. 

2014.10.24. 11:11

Ma reggel találtam, és elhoztam... Emiatt még nem próbáltam ki, de ki fogom, biztos nem lehet rossz! Nevetés

MUSTÁROS-GOMBÁS SERTÉSSZELET

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb 
15 dkg gomba 
2 dl tejföl 
2 db zöldpaprika 
2 ek liszt 
1 ek mustár 
3 gerezd fokhagyma 
só 
őrölt bors 
olaj 

Elkészítés: 
A sertéscombot szeletekre vágom, megsózom majd lisztbe mártom. A felhevített olajban mindkét oldalát átsütöm.
A megtisztított gombát felaprítom. A zöldpaprikát vékonyan felszeletelem. A serpenyőben maradt zsíradékra teszem a gombát és a zöldpaprikát. Megsózom, és a fokhagymát meg a borsot belekeverem. Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután belekeverem a mustárt.
A hússzeleteket beleteszem a mártásba, és fedő alatt párolom, amíg a hús puha nem lesz. Tálalás előtt a tejfölt belekeverem, majd nokedlival tálalom.

2014.10.04. 19:25

Bocs, de már látom, hogy Holdfénnyel beszélgettél! Azért gratulálok a helyezésetekhez!

2014.10.04. 19:16

Kedves gőmbicica, ez a Te müved? Mert  a múltkor megcsodáltam! Mivel az ízét csak gondolom, az ötletességet díjazom, mármint a tálalásét! Gratulálok! Ha a szilvalekvár rész nekem szól, akkor köszönöm, de én a szülőfalumból hozok ha szükségét érzem! Köszönöm! Ha nem nekem szól, akkor is köszi!

Az új forma a szeretgomot illetően, sokunknak nem tetszik, de lassan megszokjuk! Köpködünk ugyan, de legalább van!

 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum