Távhő

Távhő

2008. 09. 09. 23:23

Távhő, problémák, lehetőségek, javaslatok.

2009. 09. 15. 22:19

Távfűtés ... Szükséges rossz :(( Van összehasonlítási alapom saját házam gázfűtése és örökölt lakásom távfűtése között.

Jelenlegi kormányunk nagyon rossz irányt céloz meg, amikor a távfűtés ÁFÁ-ját 5 %-re csökkentené!  A jelenlegi távfűtés egy pazarló rendszer, melyben a fogyasztók nem érdekeltek.

Én nem ÁFÁ-t csökkentenék, hanem ezt a pénzt országosan arra fordítanám, hogy valamennyi távfűtéses lakásba felszereltetném a fogyasztásmérőt!!!!  (Gondolom, az ÁFA kulcs csökkenése miati bevétel kiesés kompenzálná a fogyasztásmérők felszerelését.)

Ezek után mindenki érdekelt lenne a takarékos felhasználásban és nem az ablakokon kiengedett felesleges, túlfűtésre! ( II. emelet, napi átlag 26-28 C.)  Aki nem hiszi, járjon utána a téli hónapokban!  Figyeljétek meg, a panelekben egész nap mennyi a nyitott ablak!

 

   

 

2008. 09. 09. 23:47

Párkányiakkal beszélgettem. Meséltek erről:

www.dunataj.parkany.sk

Kiemelem:

lebontották a nem sokkal azelőtt felujított gyári hőcserélő-állomást, amely a gyár hulladékhőjét kihasználva lett volna hivatott távfűteni. Jelenleg a papírgyár - tetemes hanghatásnak kitéve a város alvóit – nagyrészt éjjel engedi ki a forró fáradtgőzt. A levegőbe.

Két kérdés merült fel bennem (lehet, hogy teljesen hülyeség mindkettő):

1. A mi ipari parkunkban működő gyáraknak, üzemeknek keletkezik olyan hulladékhője, amit esetleg hasznosítani lehetne a város távhőhálózatában?

2. A párkányi papírgyár hulladékhőjét lehetne hasznosítani Esztergom számára? Át lehetne vezetni a hőt rentábilis módon a híd, vagy Duna alatti átvezetés segítségével? Mennyivel lenne kevesebb a hőveszteség, mint ha Dorogról jönne? Kialakulhatna így verseny a távhőszolgáltatás piacán ami lejjebb szoríthatná az árakat?

2008. 09. 09. 23:40

Beszélgessünk a távhőről.... jelenéről, jövőjéről.

Lesz mindjárt konkrét témám, addigis számok:

www.prometheus.hu