Az eredetihez hű felújítást szorgalmaz a képviselőtestület
2008. szept. 9.

<p>Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 4-i ülésén ennek érdekében úgy döntött, hogy kezdeményezi a kincstári vagyon kezeléséért felelős szervnél az Esztergomi Királyi Vár vagyonkezelői jogának, lehetőség szerint tulajdonjogának megszerzését.</p>

Ehhez kapcsolódóan átfogó rekonstrukciós koncepcióterv elkészítését, ennek finanszírozását is magára vállalja az önkormányzat. Meggyes Tamás polgármester javaslatát ellenszavazat nélkül támogatta a testület, így a következő testületi ülésen, szeptember 25-én sor kerülhet a koncepcióterv kidolgozásához szükséges szakértők felkérésére.

Az elfogadott javaslat indoklása kifogásolja a korábbi felújításoknak - a Vitéz János lovagterem helyett kaszárnya, a Kis-román palota szegényesebb, alacsony színvonalú kialakítása - a vár rangjához nem méltó esztétikai és építészeti minőségét, az elvégzett számtalan történeti kutatás és elemzés ellenére mutatkozó történeti hűtlenségét, mi több: a lovagterem esetében például egy soha nem létezett állapotot mutató helyreállítását. Az esztergomi városatyák elhibázottnak tartják az anyagválasztást is.

A helyhatóság teljes mértékben támogatja a Fehér torony, illetve az Európai Kulturális Örökség-várományos Vitéz-stúdió világhírű freskóinak a rekonstrukcióját. Azonban az önkormányzat kizárólag olyan renovációt szorgalmaz, ami elkerüli a lovagterem és a Kis-román palota helyreállításánál elkövetett hibákat. Vagy olyan egyszerű megoldást akar, amely alacsony költségvetéssel, villámgyorsan elkészíthető, csak a freskók megvédésére koncentrál, és nem teszi lehetetlenné később a Fehér-torony megépítését, ehhez a rendelkezésre álló kb. 80 millió forint pazarlás. Vagy a teljes megoldást akarja, amely a Fehér-torony eredeti formáját, a végleges toronysisak és várfal visszaépítését jelenti, méltó a palota egykori rangjához, lehetőséget biztosít a Studiolo terének és a Zodiákus ívnek hiteles helyreállításához, biztosítja a rendkívül értékes terek és freskóknak a csapadékvíz elleni kellő védelmét, és a város felől is visszaidézi a lakótorony egykori pompáját. Ez utóbbi megoldás jóval többe kerül, mint a rendelkezésre álló forrás, és amennyiben ezt a drágább megoldást a magyar állam nem tudja, nem akarja felvállalni, akkor Esztergom városának a királyi vár iránt érzett felelősségéből adódó kötelessége a megfelelő hozzájárulással kiegészíteni azt.

Mivel Esztergom elsősorban a magyar kulturális örökségi kincs elsőszámú letéteményese, gazdája és átörökítője, nem hagyhatja, hogy elhamarkodott, csúnya látványt nyújtó tervek alapján ítéltessenek meg a magyar történelem meghatározó korszakai, meghatározói nagyjai - mind a hazai közösség, mind az országba és városba látogató vendégek szemében, amely egyébként sem a helyi, sem a műemléki, sem a központi tervtanácson nem kapott támogatást, sőt ez utóbbi elé be sem került.

Forrás: fidesz.hu

(forrás)