Az eredetihez hű felújítást szorgalmaz a képviselőtestület

Az eredetihez hű felújítást szorgalmaz a képviselőtestület

2008. 09. 09. 11:37

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 4-i ülésén ennek érdekében úgy döntött, hogy kezdeményezi a kincstári vagyon kezeléséért felelős szervnél az Esztergomi Királyi Vár vagyonkezelői jogának, lehetőség szerint tulajdonjogának megszerzését.

Ehhez kapcsolódóan átfogó rekonstrukciós koncepcióterv elkészítését, ennek finanszírozását is magára vállalja az önkormányzat. Meggyes Tamás polgármester javaslatát ellenszavazat nélkül támogatta a testület, így a következő testületi ülésen, szeptember 25-én sor kerülhet a koncepcióterv kidolgozásához szükséges szakértők felkérésére.

Az elfogadott javaslat indoklása kifogásolja a korábbi felújításoknak - a Vitéz János lovagterem helyett kaszárnya, a Kis-román palota szegényesebb, alacsony színvonalú kialakítása - a vár rangjához nem méltó esztétikai és építészeti minőségét, az elvégzett számtalan történeti kutatás és elemzés ellenére mutatkozó történeti hűtlenségét, mi több: a lovagterem esetében például egy soha nem létezett állapotot mutató helyreállítását. Az esztergomi városatyák elhibázottnak tartják az anyagválasztást is.

A helyhatóság teljes mértékben támogatja a Fehér torony, illetve az Európai Kulturális Örökség-várományos Vitéz-stúdió világhírű freskóinak a rekonstrukcióját. Azonban az önkormányzat kizárólag olyan renovációt szorgalmaz, ami elkerüli a lovagterem és a Kis-román palota helyreállításánál elkövetett hibákat. Vagy olyan egyszerű megoldást akar, amely alacsony költségvetéssel, villámgyorsan elkészíthető, csak a freskók megvédésére koncentrál, és nem teszi lehetetlenné később a Fehér-torony megépítését, ehhez a rendelkezésre álló kb. 80 millió forint pazarlás. Vagy a teljes megoldást akarja, amely a Fehér-torony eredeti formáját, a végleges toronysisak és várfal visszaépítését jelenti, méltó a palota egykori rangjához, lehetőséget biztosít a Studiolo terének és a Zodiákus ívnek hiteles helyreállításához, biztosítja a rendkívül értékes terek és freskóknak a csapadékvíz elleni kellő védelmét, és a város felől is visszaidézi a lakótorony egykori pompáját. Ez utóbbi megoldás jóval többe kerül, mint a rendelkezésre álló forrás, és amennyiben ezt a drágább megoldást a magyar állam nem tudja, nem akarja felvállalni, akkor Esztergom városának a királyi vár iránt érzett felelősségéből adódó kötelessége a megfelelő hozzájárulással kiegészíteni azt.

Mivel Esztergom elsősorban a magyar kulturális örökségi kincs elsőszámú letéteményese, gazdája és átörökítője, nem hagyhatja, hogy elhamarkodott, csúnya látványt nyújtó tervek alapján ítéltessenek meg a magyar történelem meghatározó korszakai, meghatározói nagyjai - mind a hazai közösség, mind az országba és városba látogató vendégek szemében, amely egyébként sem a helyi, sem a műemléki, sem a központi tervtanácson nem kapott támogatást, sőt ez utóbbi elé be sem került.

Forrás: fidesz.hu

2008. 09. 10. 7:57

A rajzos változat nekem is jobban tetszik. De miért kell ehhez a várat megvenni?

Eredeti méret

2008. 09. 09. 23:07
Eredeti méret

2008. 09. 09. 23:06

Ha így folytatod meg fognak.

Nem, kedves Csabi, nem fognak. A szeretgomon a kulturált vélemény-nyilvánítás miatt még senkit nem köveztek meg :)))

Az meg az én hibám, hogy a lefelejtettem a szmájlit, úgymint :)))))))) a Kövezzetek meg érte mügül :((((

2008. 09. 09. 22:20

Ha jól olvasom, itt egy hozzászóló sem érvel egyik szakmai megoldás mellett és ellen sem, mert nem értünk hozzá.

A probléma megoldásának módszerét kritizáljuk, mert ettől szenved ez a város. Meggyes a céljai elérésére csak egy stílusú megoldást tud használni. Megfenyegetni, kirúgni, átvenni, megvenni. Mindnek egy a lényege, a hatalma alá vonni, és akkor azt tesz vele, amit ő akar. Nem számít ember, pénz, törvény.

2008. 09. 09. 21:39

Csak tájékoztatásul: Horváth Béla a Vármúzeum igazgatója: vezeti az intézményt, de területén nem kutatott, ezzel kapcsolatban nem publikált. Horváth István viszont igen, és az az anyag, amit Vukov Konstantinnal a vár kutatásáról összeállítottak (1988!), hozzáférhető lett volna az előző, 2000-es munkálatok tervezőinek is. No, akkor talán az sem így nézne ki. Szerintem sokkal nagyobb gond az, hogy megint egy ideiglenes megoldás készül, szinte 0 kutatási anyaggal megtámasztva. Ez olyan, mint költözéskor a padlószőnyeg a tetőtérben: jó lesz az, majd kicseréljük... Hát nem szoktuk.

2008. 09. 09. 21:09

Ha így folytatod még te is megkaphatod:) Vagy a barna száj lesz a divat?

2008. 09. 09. 21:07

Az a rész szerintem is oké, csak nem értem minek kéne megvenni a várat:)

2008. 09. 09. 21:01

Kövezzetek meg érte, de ezzel a résszel egyetértek: Ha így folytatod meg fognak. Üdv: Csabi a barnaszájú városházi bértollnok:)

2008. 09. 09. 20:01

hát várunk ( vára ) már lesz... csak a Duna be ne fagyjon mostanában :)

Eredeti méret

2008. 09. 09. 17:25

Kövezzetek meg érte, de ezzel a résszel egyetértek:

A helyhatóság teljes mértékben támogatja a Fehér torony, illetve az Európai Kulturális Örökség-várományos Vitéz-stúdió világhírű freskóinak a rekonstrukcióját. Azonban az önkormányzat kizárólag olyan renovációt szorgalmaz, ami elkerüli a lovagterem és a Kis-román palota helyreállításánál elkövetett hibákat. Vagy olyan egyszerű megoldást akar, amely alacsony költségvetéssel, villámgyorsan elkészíthető, csak a freskók megvédésére koncentrál, és nem teszi lehetetlenné később a Fehér-torony megépítését, ehhez a rendelkezésre álló kb. 80 millió forint pazarlás. Vagy a teljes megoldást akarja, amely a Fehér-torony eredeti formáját, a végleges toronysisak és várfal visszaépítését jelenti, méltó a palota egykori rangjához, lehetőséget biztosít a Studiolo terének és a Zodiákus ívnek hiteles helyreállításához, biztosítja a rendkívül értékes terek és freskóknak a csapadékvíz elleni kellő védelmét, és a város felől is visszaidézi a lakótorony egykori pompáját.

2008. 09. 09. 15:34

Egy 2000-es anyag Vukov Konstantintól:

arch.eptort.bme.hu

Az említett könyv megrendelhető itt:

www.feherlofia.hu

Az az 1997/1-es Országépítő érdekesen hangzik:

GERLE JÁNOS Szubjektív előszó

HORVÁTH ISTVÁN Esztergom története és építészettörténete

RABB PÉTER Az esztergomi vár változásai; Esztergom megpróbáltatásai; Fellegvár Esztergom

VUKOV KONSTANTIN Az esztergomi palota rekonstrukciója

BABITS MIHÁLY Dal az esztergomi bazilikához

HORVÁTH ALICE és PATTANTYÚS ÁDÁM Építészeti és szerkezeti újdonságok az esztergomi Főszékesegyház építésénél

HOMOR KÁLMÁN Az Esztergom és Párkány közötti Mária Valéria-híd

MEGGYESI TAMÁS Városépítészeti tanulmánytervek, 1986.

KISS-RIGÓ LÁSZLÓ Amint lesz pénz� interjú Válogatott bibliográfia Esztergomról

MÚJDRICZA FERENC és PÉTER Javaslatok a prímási téregyüttes fejlesztésére

NAGY ERVIN Interjú az esztergomi szálloda tervéről

KARÁCSONY TAMÁS Építészek és építészhallgatók esztergomi munkái

TÖRÖK FERENC A mester

KÁLMÁN ISTVÁN köszöntése 60. Születésnapja alkalmából

LUDWIG GRAF POLZER-HODITZ Politikai memorandum, 1930

HELYES GÁBOR Levél Polzer-Hoditz grófhoz

KÓS KÁROLY EGYESÜLÉS és KÖZÖSSÉGSZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY Felhívás az önkormányzatiság megmentésére

2008. 09. 09. 15:20

Nézzük csak meg jól a fotót! Balról jobbra. Látszik, ugye? A magyar műemlékvédelem legalább 8 éve bizonyíthatóan nem változott. De nem csak Esztergom esetében. Akit ez mélyebben érdekel: www.amrk.hu, vagy www.kosz.hu. - csemegézhet benne. Akit az érdekel, hogyan is lehetne ezt még, annak ajánlom a lenti két irodalom megismerését, ami az épületek rekonstrukcióját illeti: Rabb Péter: Esztergom megpróbáltatásai, fellegvár Esztergomban. Országépítő. 1997/1. p.10-23; vagy Vukov Konstantin: A középkori esztergomi palota épületei. 2006. Sztem mindkettő hozzáférhető az egomi könyvtárban. A kérdés csak ennyi: szakma? politika? A választ mindenki maga fogalmazza meg magának.

Törölt felhasználó #43

2008. 09. 09. 12:54

Amúgy az építkezéshez a jogerős építési határozat augusztus 25-én megszületett; az engedélyezett terv alapján dolgoznak a szakemberek. A megrendelő a magyar állam Nemzeti Múzeuma.

Na most akkor mi lesz? Egy újabb visszavont engedély?

2008. 09. 09. 12:46

Amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra:(

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #43

2008. 09. 09. 12:29

Három: nehogy az legyen mint a buszvéggel. GYP-ben 2007, a tervezett "valóságban" 2009. III. negyedév... és + soksokmillió

Törölt felhasználó #43

2008. 09. 09. 12:27

Egy: "nem hagyhatja, hogy elhamarkodott, csúnya látványt nyújtó tervek alapján ítéltessenek meg" - élményfürdő?

Kettő: egy romániai kastély árából egész szép tetőt lehetne csináltatni.

2008. 09. 09. 12:20

Egyrészt lehet rá gründolni egy újabb céget ( Esztergomi Vár Kft. ) , másrészt dolgozhatnak ott a "káderek" és/vagy rokonaik, harmadrészt fel lehet rá venni hitelt... És majd ha megszerzésre kerül, akkor jöhet a Bazilika is, de lehet, hogy csak egyszerűen hozzácsapják majd a szomszédos telken lévő "építményt"...

2008. 09. 09. 11:52

Egyébként ki tudja, mennyi éves költséget ró jelenleg a vár az államra? Mekkora éves költségvetési terhet jelentene a vár átvétele az államtól a városnak? Vannak bevételei a várnak? Fizet a múzeum vagy a kiállítások szervezői bérleti díjat? Lenne lehetőség rá további bevételi forrásokat keresni és/vagy találni az átvétel után? Az újonnan felépülő toronynak lehetne olyan funkciót találni ami bevételi forrást is jelenthetne a városnak?

2008. 09. 09. 11:40

Nem szorosan a témához kapcsolódóan, de melyik filmből idézek?:)


-Megveszem a várat.
-Nem lesz az egy kicsit nagy?
-Tudod, nagy az udvartartás is.
-Valami kiállítás van benne.
-Kidobatom azt is, kiveretem a falakat, lesz nagy amerikai konyha, szép lesz...

Segítek: ennek a végefelé keressétek:)