Egy Fidelitas közlemény margójára
Közélet
2008. szept. 7.

<p>Egy <a rel="nofollow" href="http://esztergom.fidelitas.hu">nyílt levelet</a> tett közzé a napokban honlapján a Fidelitas esztergomi szervezete nevében Heer Ádám, a szervezet esztergomi elnöke.</p>

Mottó: „Korunk találmánya a kötelező lelkesedés, a hatóságilag intézményesített forradalom és az elnyomók lázadása az elnyomottak ellen.
A mai uralmi rendszereket az jellemzi, hogy hazugságaikat nem is akarják feltétlenül elhitetni, csak feltétlenül elfogadtatni. Minden katonai fegyvernemnek azt kell énekelni magáról, hogy ő a legkülönb, anélkül hogy bárki elhinné; minden állampolgárnak azt kell vallani az államfőről, hogy bölcs, hős, jótevő, anélkül, hogy bárki elhinné; és így tovább. Immár egy hihető hazugság is elérhetetlen magaslat. Gödörben vagyunk, lejjebb a béka ülepénél.”
(Weöres Sándor: A teljesség felé)


Heer úr azt írja:

Ezúttal az esztergomi Fidelitas csoportot igyekeznek belerángatni a már egyre unalmasabbá váló lejárató kampányukba, aminek egyetlen célja Esztergom polgármesterének, Meggyes Tamásnak befeketítése, a majdani választópolgárok elbizonytalanítása.

Elgondolkodtató ez a jelzős szerkezet: „majdani választópolgár”. Tisztán mutatja mit is gondolhat rólunk, mindenkori választópolgárokról a politikai megmondóember szerepét magára húzó Heer úr. Majdani – úgymint a következő választások idején választópolgárszámba vett emberek vagyunk, akiknek a véleménye legfeljebb négyévente érdekes? Most nem vagyunk választópolgárok, mert éppen nincsenek választások? Nagyon rossz az üzenete ennek a jelzőnek.

Heer úr azzal folytatja:

Meggyes Tamás polgármester az utóbbi években Esztergomot virágzó, gyorsan fejlődő kisvárossá tette az esztergomi polgárok túlnyomó többségének összefogásával, segítségével, az önök és a helyi szoclib képviselők, valamint a több mint negyven éves kommunista rombolás ellenére.

Weöres Sándor örökbecsű sorait elsősorban emiatt a mondat miatt választottam a cikk mottójának. Bizony mély gödörben vagyunk mi „majdani” választópolgárok, ha feltétel nélkül elfogadjuk a Fidelitas helyi vezetőjének ezen sorait. De ne siessünk ennyire előre – tegyük fel, hogy Heer úr komolyan gondolja, hogy Esztergom 1948 és 1989 közötti negyven éve csak a rombolás évtizedeit jelentették. Végül is ő sem élt ebben a korszakban a városban, legfeljebb a szüleitől, nagyszüleitől hallgathatta az évtizedes elnyomás, családi tragédiák történetét.

Született a rombolás évtizedeiben, egészen pontosan a hetvenes években egy könyvecske a kommunista párt megbízásából, melyben akkori kommunista elnyomóink összefoglalták miként is szeretnék 2000-ig tovább rombolni Esztergom városát. A könyvecske címe stílszerűen „Esztergom 2000” volt, és fennen hirdette, hogy Esztergom Város Pártbizottsága és Esztergom Város Tanács V.B. Megbízásából és közreműködésével készült a Városépítési Tudományos és Tervező intézet III. Településszervezési Irodáján. Vagyis valahol messze, a kommunista központban. Ez a könyvecske és a benne megjelenő kommunista, tehát Heer úr olvasatában mindenképpen romboló ötletek meglepően sok hasonlóságot mutatnak a Gyarapodás Programjában fellelhető esztergomi jövőképpel. Egy új szigeti fürdő építése, egy elkerülőút aminek három lehetséges útvonala közül az egyik a Bánomi áttörésen halad keresztül, egy tervezett teherhíd a szénrakodónál, egy híd terve az Árok utca végére, a Széchenyi tér lezárásának ötlete, a többnapos turizmus megteremtésének lehetősége – ezek mind-mind megtalálhatóak ebben a hetvenes években (!), tehát a kommunista rombolás negyven éve alatt íródott tanulmányban.

„Talán kézen fekvő lenne megnézni, hogy önök és Gyurcsány Ferenc mit tettek Esztergom városáért!” – írja Heer úr, ezen kijelentését a Szeretgomnak is címezve. Nos, én személy szerint nagyon nem szeretem, ha Magyarország jelenlegi miniszterelnökével helyez valaki egy platformra, és ezt ki is kérem magamnak. De ha már felmerült a téma, itt szeretném megjegyezni, hogy gyakran nem sok különbséget látok a miniszterelnök és Esztergom polgármesterének módszerei között. Jó tanács „majdani” választópolgároknak: ne azt tessék nézni, hogy ki milyen színt húz magára és mit mond – az a lényeg, amit tesz és ahogyan teszi.

„Áprilisban, amikor »ismert tettesek« felgyújtották a polgármester autóját és családi házát, önök teret adtak a kaján kárörvendőknek, akik örömkönnyeiket törölgetve írogatták újabbnál újabb a valóságtól teljesen elrugaszkodott vádaskodásaikat, pedig önök állítólag kényesen ügyelnek, hogy a nem oda illő hozzászólásokat, fórumozókat azonnal cenzúrázzák, töröljék. Úgy látszik ez önök szerint oda illő volt! Sőt…”

Bár sokszor nagyon csábító lehet kezdő politikusok számára a lehetőség, hogy megszabják „majdani” választópolgáraik számára, hogy miről szabad és miről nem szabad értekezni, ma Magyaroszágon még mindig él a demokrácia egyik alappillérének gondolt szólásszabadság. A Szeretgomon nem véletlenül olvasható a portál minden oldalának alján a figyelmeztetés: „Az oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül azonosak az oldal üzemeltetőjének véleményével.” Ezt a mondatot immáron másfél éve képtelenek bizonyos helyi politikai körök helyesen értelmezni és felfogni. De Heer úr tovább folytatja:

„A meggyesahibásblog által készített képek, amikben Meggyes Tamásnak tulajdonított hibákat akarnak feltárni, leginkább az önkormányzatoktól több milliárdot elvonó, kórházakat, kisiskolákat és postákat bezáró Gyurcsány Ferenc, és a kommunista diktatúra áldozatainak szenvedéseiből, véréből a mai napig kiskirályként élősködő klientúra a hibás elsősorban.”

Lássuk mi is látható a „meggyesahibásblog” által készített képeken, mik azok a dolgok amiknek felelőssége a helyi Fidelitas elnöke szerint a miniszterelnök lelkét terhelik:

  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy hetente csak egyszer ürítik a város nagy részén a szemétgyűjtőket. Leginkább GYF miatt áll a szemét és van büdös a belvárosi lakótömbök körül elhelyezett kukák környékén.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a 320 millió forintba került esztergom.hu használhatatlan, lassan frissül, nem interaktív, havonta egyszer minimum leáll.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a Széchenyi tér felújítása során nem sikerült elhelyezni a Bottyán szobrot a térre, és hogy nem hajthatnak át a kapubejáratukig az ott lakók. Ugyancsak leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a téren nincs elég zöldfelület, és az meleg nyári napokon kőkatlanként funkcionál.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a bíróság épületét nem közelítheti meg rabszállító autó és ezért a gyanúsítottakat fényes nappal rabláncon vezetik a főtérre betévedő turisták között.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a Gran Tours épület falán az odatévedő, információkat kereső turista először a particédulákat találja meg. Heer szerint leginkább Gy.F. a hibás amiért a monopolhelyzetbe került városi tulajdonú temetkezési vállalat a gyászoló családokon nyerészkedik (emlékeztetőül: a városi temetkezési cég nyereségességét a Hídlap az alábbiakkal kommentálta: „Már működésének első teljes évét pozitívan zárta a Kegyeleti Kft., Esztergom önkormányzatának temetkezési vállalkozása. A 2006 nyarán alapított cég közel egymillió forintos üzemi nyereséget mutathatott fel 2007-ben.”)
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy az Esztergom Port Kft. 2007-es mérlegének könyvvizsgálata során elutasító záradékot tett a könyvvizsgáló.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. tehet arról, hogy a belvárosban is előfordulnak fémtárgy lopások, miközben az Árok utcán az egyik alpolgármester házának közvetlen közelében 5, azaz öt darab térfigyelő kamera lesi a veszélyeket.
  • Leginkább Gy.F. a felelős a Szent István Strand megemelt áraiért Heer szerint, ami miatt sokan inkább a párkányi Vadast részesítik előnyben a belvárosi fürdőzés helyett.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős azért, hogy még mindig kint vannak a városban azok a sárga tájékoztató táblák, amelyek a Széchenyi tér lezárása miatt a parkolót kereső autóst egyenesen átküldik Párkányba (eredetileg a könyvtár melletti parkolóba küldték volna).
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős azért, hogy a Párkányból autóval érkezőt barikáddal fogadjuk és jó 3 kilométeren kerülőre kárhoztatjuk, ha véletlenül az 50 méterre található élményfürdőbe szeretett volna eljutni.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős azért, hogy nincsenek fedett buszmegállóink, padokkal, kulturált várakozási lehetőséggel.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős azért, hogy a Strand büfé mellett nincs karbantartva a közterület, gaz van, nincsenek megmetszve a bokrok.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős azért, hogy 8 éve csak ígéret formájában létezik az új buszvégállomás és már most is 2009 végéről beszélnek ha a lehetséges átadási időpont kerül szóba (biztosan kevés a 300 millió extra ráfordítás a város részéről).
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős, amiért a város nem tud megegyezni a Granvisus épületek tulajdonosaival a piac végleges elhelyezéséről és EU konformmá tételéről.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős, amiért az üvegzseb törvény szerint nem képes a város időben közzétenni az előírt pénzügyi adatokat a 320 millió forintért elkészített honlapján.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős, amiért Orbán Viktor 900 napja nem veszi át a díszpolgári kitüntetését Meggyes Tamástól.
  • Heer szerint leginkább Gy.F. a felelős, hogy az idei költségvetésben feltüntetett játszótérfelújításra fordítható összegek ellenére semmi nem történt Esztergomban 2008-ban játszótérfronton.

MINDENÉRT azért nem lehet Gyurcsány Ferencet hibáztatni. A helyi ügyeket a helyi önkormányzatnak, és az élén álló polgármesternek joga és kötelessége kézben tartani.

Heer végül azt írja:

„Másodsorban pedig azok, akik semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy gátolják egy szebb és élhetőbb Esztergom felépítését, csak azért mert a polgári oldal irányítja a várost!”

Ugye nem nehéz kitalálni kikről is van szó?

Vitatkoznék Heer úr véleményével. Tettei alapján egyáltalán nem a polgári oldal irányítja a várost. Szigorúan a tettei alapján megítélve azt kell mondjam, hogy egy (a szó bibói értelmében vett) posztkommunista vezetés irányítja Esztergomot, amely nagyon messze van a polgári demokratikus értékrendtől és a valódi keresztény-konzervatív értékektől.

Ugye nem nehéz kitalálni, kikről is van szó?


Cserép János

(forrás)