Merre gyarapodjunk?
2008. aug. 17.

<p>A márciusi országos – „biztosanigenlesz” – népszavazásra ültetett Gyorsuljunk-e? kérdés sikerén felbuzdulva újra megkérdezi Meggyes Tamás a városi polgárokat. A lakosoknak szétküldött kérdőív lényegében arra az egyszerű kérdésre vár választ, hogy mire is költsük el a pénzünket.</p>

Láthatóan zavarban van a városvezetés, olyan érzése van az embernek, mint mikor valaki nem tudja merre is induljon el.

A kérdőív négy területet jelöl meg, amelyeket fontossági sorrendbe kellene állítania a válaszadóknak.

Lássuk a menüt!

  • Nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas új, 3000-4000 fős sportcsarnok építése.
  • Nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas új uszoda építése.
  • A belvárosban, a turisztikailag legfontosabb útvonalakon lévő, magántulajdonban lévő zártsorúan beépített épületek utcai homlokzatának felújítása önkormányzati forrásból.
  • A járda- és útfelújítási program megvalósítása

Szerepel még egy „Egyéb” pont is, ahová saját ötletünket írhatjuk le.

Néhány dolgot hiányolok a kérdőívből.

A legfontosabb dolog ami – talán nem véletlenül – hiányzik, az egy hozzávetőleges költség az egyes lehetőségek mellől. Pedig ez egy igen fontos kérdés, figyelembe véve azt, hogy a város adósságállománya tíz milliárd forint felett van.

A sportcsarnok építéséhez annyit fűznék hozzá, hogy Meggyes decemberben még Párkányban szerette volna megépíteni a sportcsarnokot. Erről lenne szó? A GYP még teljesen másról ír: a jelenlegi Spori körül kialakítandó sportcentrumról.

Az uszoda építéséről nem akkor kellett volna elgondolkodni, amikor Esztergom legnagyobb nevezetessége, az Aquasziget épült?

A GYP-ben nem találtam erre utalást – ha mégis van, kérem javítsatok ki. Igazából csak a sikeres népszavazás utáni közleményben tűnt fel nekem először.

A homlokzatfelújítás ráférne a városra, sőt még a városházára is. Innen hiányolok egy térképet, amely feltüntetné az utcákat, amelyet bevonnának ebbe a projectbe és NAGYON hiányolom a finanszírozási konstrukció leírását.

A GYP-ben ennyit találtam erről:

Emellett fontos akcióterület a homlokzatfelújítás. Nagyobb arányú rekonstrukciókra korábban csak a Bajcsy-Zsilinszky és a Pázmány Péter utcában került sor, II. János Pál pápa 1991-es látogatása kapcsán. 2003-tól kezdve az elismert szakemberekből álló, a polgármester kezdeményezésére létrejött Esztergomi Városszépítő Alapítvány dönt a homlokzat-felújítási pályázatokról. Évente 6 ház homlokzata újulhat meg idegenforgalmilag frekventált területeken.

A negyedik adu ász a járda és útfelújítás.

A Budapesti, Bartók és Virágos utcák felújítása a napokban készült el, de már egy 2006-os térképen megvalósultnak volt feltüntetve. Tehát lenne min gyorsítani.

A kérdőíveket szeptember 12-ig kell eljuttatni a városházára, reméljük addig kapunk némi felvilágosítást ezekről a kérdésekről!

(forrás)