Fesztergom: Sziget-fesztivál kicsiben
Kultúra
2007. jún. 5.

<p>Június 21-én nyit a nyár első „hagyományos” fesztiválja. A Fesztergom olyan, mint a Sziget, csak kisebb, éppen ezért sokak szerint szerethetőbb. A családias légkör ellenére fellép mindenki, aki számít a Kispáltól a Tankcsapdáig, ráadásul átsétálhatunk Párkányba egy jó kis sörözésre is.</p>

A személyesség és a minőség az esztergomi Fesztergom fesztivál kettős jelszava a kezdetek óta – mondta a FigyelőNetnek a fesztivál egyik szervezője. Gulya István hozzátette: feltett szándékuk, hogy a rendezvény vendégei élőben, színvonalas körülmények között találkozzanak kedvenceikkel. Ez jelenti a minőségi műsor összeállítását, annak igényes technikai prezentálását, az otthonos és gondozott helyszínt, a színvonalas szolgáltatásokat, vagy éppen a gazdag kulturális, sport- és egyéb kísérő rendezvényeket.

Az esztergomi Prímás-szigeten 1999 óta rendezik meg a Fesztergomot. Nagy előnye más rendezvényekhez képest, hogy a helyszín kellőképpen szeparált, ám mégis Esztergom szívében található. Könnyen elérhető a városi infrastruktúra kínálta minden szolgáltatás, ráadásul közvetlenül a Mária Valéria híd lábánál fekszik, vagyis a Felvidékről érkező külföldi vendégek egyenest a Fesztergomba „csöppennek”. A híd más szempontból is nagy motivációt jelenthet a fesztiválozóknak: át lehet sétálni Párkányba, és ott kiváló (és még mindig olcsó) sörökkel lehet készülni az estére. Aki úgy gondolja, szintén néhány perces séta után a Bazilikában gyónhatja meg az előző este kicsapongásait.

Az eddigi fesztiváljainkon számtalan magyar és környező országbeli (osztrák, szerb, szlovák) zenekar lépett fel – mondta Gulya. Az idei fesztivál első napja a ráhangolódásé, többek között a Tűzkerék XT, a Watch My Dying és a Wackor segítségével. A második nap a zúzásé: minden jelentős hazai zúzda itt lesz a Tankcsapdától, Ossiántól, Depreesziótól Kalapácson át az Auróráig. A harmadik napra kissé szelídül a zenei paletta, és kedvenc alternatív bandáink játszanak: a Kispál, a Quimby, a HS7, a 30Y és a helyi erő, a Szépülő Városközpont.

A főszereplő a zene, de van egy sor kísérő rendezvény is – irodalmi műsor, fotó- és képzőművészeti kiállítás, határ menti véradás, szociális és életvezetési tanácsadás kortárs szakértőkkel és szakemberekkel (kábítószer-megelőzés, pályakezdési információszolgáltatás), de volt már fesztiválérettségi, filmvetítés, bábelőadás és karaoke-show is.

A jövőben szeretnénk újabb pódiummal bővíteni a kínálatunkat, amely elsősorban úgynevezett világzenei előadóknak adna helyet, akiket itthonról, a környező országokból és Esztergom testvérvárosaiból – a németországi Bamberg, Ehingen és Maintal, a franciaországi Cambrai, az angliai Canterbury, a finnországi Espoo, a lengyelországi Gniezno, az ausztriai Mariazell, a szlovákiai Párkány – verbuválnánk – vázolta terveiket a szervező.

figyelőnet.hu

(forrás)