Először vidéken a szaxofon mágusa: Kenny Garrett Esztergomban
2007. máj. 30.

<p>A tizedik Jazztergom fesztivál nyitó koncertjét illusztris sztárvendég tiszteli meg: nem kisebb ember, mint a legendás Kenny Garrett, akit a kritikusok egyöntetűen a szaxofon egyik legnagyobb zsenijének tartanak.</p>

Több mint nyolc év után újra Magyarországon koncertezik a jazz egyik legkiemelkedőbb altszaxofonosa, Kenny Garrett és zenekara. A művész világkörüli turnéja keretében lép fel hazánkban a X. Jubileumi Jazztergom Nyitó Gálakoncerten, mely során új lemezét, a Beyond the Wall-t (Túl a falon) mutatja be.

A július 11-ei esztergomi koncert egyik különlegessége, hogy Garrett most először lép fel Magyarországon, vidéki helyszínen. Garrett előzenekarként egy új formáció, a Fábián Juli Jazz Riff mutatkozik be; a tehetséges jazzénekesnő másnap már a Montreux-i Jazz Fesztivál énekversenyén indul.

Kenny Garrett 1960 - ban született és már egész fiatalon a jazz nagyjai közt muzsikált. Első lemezét 24 évesen készítette. Kiemelkedő tehetségét és stílusbeli sokoldalúságát bizonyítja, hogy olyan zenész-legendákkal játszott együtt, mint Miles Davis, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Sting, Peter Gabriel, Bruce Springsteen vagy a rapper-úttörő GURU.

Nyilvánvaló, hogy Kenny Garrett alt- és szoprán szaxofon soundja a műfaj leglenyűgözőbb és legpezsgőbb jelensége. A többszörös Grammy-jelölt Garrett karakteres - mégis lírai - ékesszólást visz bármibe, amihez alkotói vénáját adja. Művészete erőteljes és felvillanyozó, alkotásában elmélyült, előadásában elképesztően izgalmas.

Legutóbbi projektje - első közös munkája a Nonesuch kiadóval - utazás a Falon túlra, ahol Garrett-et valamiféle küldetéstudat hatja át. Kiapadhatatlan kíváncsisággal keresi Kínában a kapcsolatot - párhuzamot -, lelki köldökzsinórt a természettel, amelyben egy halk levélzörgés is a világegyetem húrjaival rezonál. A Beyond the wall (Túl a falon) címe természetesen utalás a Kínai Nagy Falra.

Garrett egy nagyszámú - egy sor különböző kultúrát átfogó - művészgárdát nyert meg ügyének, többek közt a szaxofonos Pharoah Sanders-t és a vibrafonos Bobby Hutchersont is, akik segítették Garrett-et új zenéjének életre keltésében. Pharoah és Bobby bizonyos koncerteken személyesen is fellépnek.

forrás: ma.hu

(forrás)