A közösség szolgálatában

A közösség szolgálatában

2008. 07. 29. 18:46

A Mindszenty József Katolikus Általános Iskola pályázatot nyújtott be az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 6. kiemelt területére (Gyermek és Ifjúság) „A közösség szolgálatában – norvég-magyar összefogás az integrált óvodai nevelés megvalósítása érdekében” címmel.

Az első fordulón az intézmény sikeresen túljutott, és megkapta a hiánypótlásra a felszólítást, melynek következményeként a pályázat benyújtásakor biztosított 15 %-os önrészt 40 %-ra kell módosítani akkor, ha civil szervezet vagy valamilyen egyházi intézmény a konzorciumi partner. Abban az esetben, ha Önkormányzat vagy valamely állami (az államháztartás működési rendjébe tartozó) szervezet vállalja, hogy biztosítja az előírt önrészt a projekt megvalósítása érdekében, akkor marad a 15 %-os önerő, mely ebben az esetben 205.000 Euró (előírt árfolyamon számolva 52.531.250 Ft).

Dr. Kozma Gábor rektor, főiskolai tanár, azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy a pályázat sikeressége érdekében az Önkormányzat írjon alá partnerségi nyilatkozatot a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolával, valamint biztosítsa az óvoda megépüléséhez szükséges önrészt.

Az iskolát támogató Rudnay Sándor Alapítvány, ezzel egyidejűleg Együttműködési megállapodást ír alá Esztergom Város Önkormányzatával arról, hogy az 52.531.250 Ft-ot, mint támogatást ad az Önkormányzatnak az Esztergom Város óvodafejlesztéssel kapcsolatos feladatainak ellátására.

Az előterjesztés teljes szövege és a kapcsolódó határozati javaslatok: http://www.metaprime.hu/users/ask/msznorveg.pdf

Kapcsolódó oldal: www.nfu.hu

2008. 08. 10. 6:46

Korábban mintha azt olvastam volna, hogy az óvodai, iskolai nevelés NEM kidobott pénz és NEM kellene profitorientáltan gondolkodni ezzel kapcsolatban.

Most pedig kiderül, hogy mégis?

Ezt a 15%-ot azonnal vissza kell bevételezni a város kasszájába, mert annyira fog hiányozni? Ez az 52 millió egy oktatási-nevelési intézményre iyen drága? 10 db parkolóhely ára a mélygarázsban?

Vagy számoljunk másképp: 52 millióért kaphatunk ifjúság nevelésére másik 250 milliót - ingyen és ajándékba. Egy feltétel van, gyerekeket kell belőle emberré nevelni. Ez nem jó üzlet! Főleg, ha van más, sokkal jobb eredménnyel kecsegtető üzleti ajánlat a városban, ugye?

A non-profit alapítvány alapítóokiratában nem az áll-e, hogy az eszközeit csak az alapítóokiratban szereplő közhasznú tevékenységekre fordíthatja? Attól közhasznú egy alapítvány, hogy az állami szerv HELYETT lát el bizonyos feladatokat. Az Önkormányzat tevékenységének támogatása közhasznú feladat? Ez áll az alapítóokiratban?

Tehát úgy tűnik nekem, hogy mégiscsak kidobott pénz az oktatás...

És csatlakozva az előttem szólóhoz: a pályázat úgy szól, hogy ha az Önkormányzat biztosítja az önrészt, akkor 15%. Szerintem is úgy van, ha azt azonnal vissza is kell fizetni, akkor tulajdonképpen nem biztosítja, hanem kölcsönt ad, ami meg pénzintézeti tevékenység. És gondolják, hogy a pályázat során nem lesz olyan ellenőrzés, amiből ez kiderül? Akkor sokkal fájóbb lesz a 250-et visszafizetni a már épülő intézmény mellett, mint most az 52-vel ténylegesen támogatni...

Ez a pályázat nagyon kemény feltételeket ír ám elő. És az első fordulón rengetegen kiestek a rostán. Nem felelős viselkedés ezzel szerencsejáték módjára bánni és kitenni a várost és az iskolát egy ilyen ügy kapcsán a nemzetközi megítélés pellengérére állítani. Főleg úgy, hogy a norvég pályázaton "ügyeskedve" részt venni, miközben az iskolának ébredező testvériskolai kapcslata van egy norvég iskolával!

Mindezt kockára tenni - úgy látszik nem drága!

2008. 07. 30. 9:27

Annyit sikerült kiderítenem, hogy a júliusi rendkívüli testületi ülésen tárgyalták ezt a napirendi pontot és mindkét határozati javaslatot elfogadta a képviselőtestület. Nem tudom, hogy ilyenkor mi van - ha tényleg bebizonyosodik, hogy ez egy különösen nagy értékre elkövetett csalás előkészülete, vagy ha aláírták a szerződéseket akkor már nem is az előkészülete.

Törölt felhasználó #43

2008. 07. 30. 6:27

Ha Esztergom Városának Önkormányzata betartaná az EITV-t, akkor talán másoknak is feltűnhetett volna a számok különbözősége... meg más is.

Amúgy, ha nem lennének ilyen komoly módon előkészítve a testületi anyagok (értsd: egy órát csúszik az ülés kezdése, mert még éppen készülnek az előterjesztések - amiket elméletileg már egy biztottság is megtárgyalt....) akkor talán elkerülhetők lennének az ilyen elírások.

2008. 07. 29. 21:45

János, a 2. határozati javaslatban már a helyes összeg látható. Engem igazából az érdekel, hogy ezek a "határidők" már lejártak. Mi lett ennek a határozatnak a sorsa? Igazából az egyik szemem sír, a másik még jobban! :-(((

2008. 07. 29. 21:25

Most nézem a pdf-et, és nem tudom másnak feltűnt-e már, de a határozati javaslatokban és az előtte lévő bevezetőben nem ugyanazok az összegek szerepelnek...

Ki nézi át ezeket az anyagokat mielőtt szavaznak róla? Egyáltalán elolvasta ezt bármelyik képviselő is? Senkinek nem tűnt fel a különbség?

2008. 07. 29. 21:19

Valószinünek látszik az az igény, hogy matematikai korrepetálás elkélne a nagy hivatalban, no meg sok sok tárgy fakultatíve csupán. Nem kicsit, ..........!

2008. 07. 29. 21:08

Lássuk jól értem-e.

350 milliós a teljes projekt költsége. Az egyháznak ebből állni kéne 140 millió forintot, hiszen nem állami entitás. De kapna pályázatból 210 millió forintot.

Ha viszont az önkormányzat önként és dalolva finanszírozná az önrészt, akkor 300 milliót kapna a projektre a projektgazda és csak 50 millióba kerülne 140 millió helyett.

Viszont az önkormányzat nem önként és dalol, hanem az 50 milliót annak a fejében teszi bele a projektbe, hogy azt visszakapja egy alapítványtól. Ha nem kapná vissza, talán nem is tenné bele. Ha viszont megkapja, akkor úgy tesz, mintha ő adná a pályázathoz.

Hmm, hmm, hmm...

Nem csodálkoznék, ha pár embert emiatt bilincsben és rabláncon vezetnének még a Széchenyi téren...