Kommentár nélkül: Két hír – két szlovák válasz Meggyes megalázkodására
Közélet
2008. júl. 29.

<p>Kommentár nélkül: Két hír – két szlovák válasz Meggyes megalázkodására</p>

I.

A szlovák rendőrség nem nyomoz tovább azon ismeretlen szélsőségesek után, akik egy videofelvétel tanúsága szerint 2006-ban magyar zászlót égettek el - jelentette hétfőn a pozsonyi Markíza Televízió.

Tatiana Kurucová, a pozsonyi rendőr-főkapitányság szóvivője úgy fogalmazott, hogy "a büntetőeljárást megszakították", mert "nem tárultak fel olyan tények, amelyek meghatározott személy elleni büntetőeljárást indokolnának". Ám, ha az üggyel kapcsolatosan új körülmények kerülnének a rendőrség látókörébe, a nyomozás folytatódna.

2006 nyarán egy internetes portálon voltak láthatók azok a képsorok, amelyeken fiatal szlovák nacionalisták szlovákul elhangzó magyarellenes szitokszavak kíséretében elégetik a magyar zászlót. A magyar külügyminisztérium akkor hivatalos tájékoztatást kért a szlovák hatóságoktól, egyszersmind afelől is érdeklődött, vajon milyen lépéseket kívánnak tenni a magyar nemzet méltóságát sértő bűncselekmény ügyében.

II.

Ahogy tavaly, úgy az idén sem juttatott a szlovákiai magyar iskoláknak uniós forrásokból származó támogatást a Fico-kormány vidékfejlesztési tárcája.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) leplezetlen diszkriminációról beszél, mert azt sem tudni, milyen elvek alapján és kik bírálták el azt a közel ezer pályázatot, amelyek között számos magyar tannyelvű oktatási intézmény is szerepelt, de egyet sem találtak érdemesnek arra, hogy a tetemes brüsszeli pénzből részesüljön.

A vidékfejlesztési tárca a magyarellenességéről ismert Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) irányítása alatt működik. Slota egykori alma materének, a litvaillói (Lietavská Lúcka) iskolának is jutott 275 ezer koronás támogatás az egymilliárd 275 millió koronából. Slota gyerekkori iskolája más tárcák pályázatainál is kedvezményezett, ráadásul a régiófejlesztési minisztérium 70 millió koronát adott a litvaillói iskola épületének felújítására.

(MÖM Infó)

2008. július 29.

(forrás)