300 millióval beszáll az új buszvégállomás építésébe Esztergom

300 millióval beszáll az új buszvégállomás építésébe Esztergom

2008. 07. 21. 14:58

Az egominfo.hu értesülései szerint nem sikerült megegyeznie a városvezetésnek a TESCO-val és a Volánnal a februárban már a Hídlapban megvalósulóként publikált buszpályaudvar tervekről. Ezért Esztergom saját költségen egy másik tervet építtet fel, melynek költségeire a képviselők júniusi ülésükön 300 millió forintot különítettek el.

A képviselők arról is döntöttek júniusi ülésükön, hogy a kivitelezésre 300 millió forintot különítenek el, ebből 150 millió forintot az idei, 150 milliót pedig a jövő évi költségvetés terhére.

A Szeretgom első információi szerint a háromszázmilliós plusz költség a színvonalasabb épület és a kialakítandó perontetők miatt adódik, mely nélkül a várakozók sokkal jobban ki lennének téve az időjárás viszontagságainak. Az indoklás része az is, hogy a pályaudvar hosszú távra készül, és az ide érkezőknek a városról az első benyomása sok esetben a Tesco és ez az épület lesz, így nem mindegy, hogy egy „Tesco gazdaságos”, vagy a kor igényeinek megfelelő pályaudvart épít-e a város. Úgy tudjuk, hogy februárban a Hídlap a publikált képeken már ezt az új tervet mutatta be a városnak:

Februárban még azt írta a Hídlap: "az új buszpályaudvar a Tesco mellett, az áruházlánc költségén épül fel. (...) A nagyjából 160 millió forintra becsült beruházást finanszírozó bevásárlóközpontnak az új, a tervek szerint minden igényt kielégítő buszvárót és a többi fejlesztést legkésőbb 18 hónapon belül kell elvégeznie. (...) Bár továbbra is vannak nyitott kérdések, ezek azonban már az építkezés kezdetét nem befolyásolják.

Felmerül a kérdés: ki és milyen okból tájékoztatta félre a Hídlap újságíróját és vele a város teljes közvéleményét februárban? Pontosan mik azok a tételek és milyen költséggel szerepelnek a listában, amik az eredeti költségvetést megháromszorozzák? Hogyan nézett ki az eredeti terv és mennyiben tér el tőle az új? Hogyan garantálható, hogy a megváltoztatott tervek mellett is tartani lehet majd a gyorsuló Gyarapodás Programja által előírt határidőket?

Reméljük a legközelebbi Hídlapban magyarázatot és kimerítő válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre.

Forrás: egominfo.hu és www.hidlap.net

Muzslai Ágnestől megkaptuk a júniusi előterjesztés teljes szövegét:

Határozati javaslat

………../2008.(VII.7.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az autóbusz pályaudvar módosított építési tervdokumentációja és kiviteli terve alapján közbeszerzési eljárást indít és a nyertes ajánlattevővel kivitelezteti a jelenleg 18203/7 helyrajzi számú a Tesco-Global Áruházak Zrt. tulajdonában lévő földterületen az autóbusz pályaudvart, és kezdeményezi a Tesco-Global Áruházak Zrt. és Esztergom Város Önkormányzata között 2007. július 5-én létrejött megállapodás módosítását az alábbiak szerint:

a) Esztergom Város Önkormányzata a módosított tervek alapján készítettaz előzetes építési kalkuláció szerinti maximum bruttó 300.000.000 Ft összegért kivitelezteti a tervezett buszvégállomást.

b) A Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2007. július 5-én létrejött megállapodás 3. számú mellékletét képező tervdokumentációban konkrétan meghatározott műszaki tartalom helyett az a) pont szerinti dokumentáció alapján a módosított szerződésben konkretizálandó műszaki tartalommal, a létrejött megállapodás 3. számú melléklete szerinti 145.700.000 Ft erejéig végezze el az alábbiakat:


- teljes körű közműépítés,
- teljes körű út és peronépítés, perontetőkkel,
- teljes körű kertépítés,
- Jehova Tanúi volt épületének bontása, alappal együtt,
- a főépület alépítményi munkái.

c) Az a) pont szerinti beruházás fejében a Tesco-Global Áruházak Zrt. a határorat javaslat melléklete szerinti kb. 6900 m² nagyságú kialakuló ingatlan tulajdonjogát Esztergom Város Önkormányzatára ruházza át a telekalakítást követően.

Fedezet: a bruttó 300 millió Ft felének, azaz bruttó 150 millió Ft fedezete: a 2008. évi költségvetés 6/A mellékletének általános tartalék sora.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy a 2009. évi költségvetés tervezése során gondoskodjon a bruttó 300 millió Ft második felének, azaz bruttó150 millió forint tervezéséről.

Felelős: Meggyes Tamás, polgármester

Határidő: a szerződésmódosítás előkészítésére a döntést követő 30 napon belül

2008. 07. 21. 21:01

6 év várakozás után végre sikerül megegyezni a Tescoval, megjelennek a tervek a Hídlapban, mindenki hepi és szánsájn... erre a város eldönti, hogy akkor mégis inkább egyedül?

Űgy tudjuk, hogy ez a sárga terv már az új, 300 millióval drágább változat, tehát már februárban ezzel ment le a Hídlapban a cikk...

2008. 07. 21. 19:54

Megdöbbentő. Akkor, amikor intézményeket vonnak össze, köztisztviselőket, közalkalmazottakat bocsátanak el pénzhiányra való tekintettel, erre - és sok egyéb felesleges kiadásra - van pénz! Igaz, küldetéstudattal renedelkező Nagy Vezérünkre bizton lehet számítani. Diploma nélkül is mindenhez ért. Voltak ilyen Nagy Vezérek a történelem szimpadán, és néhány országban még akadnak is.

De a fák nem szoktak az égig érni mondják, csak sajnos azok az emberek akik időközben elvesztik a munkahelyüket, gyermekük iskoláztatásában objektív okok miatt gondok keletkeznek, ez sovány vigasz. Nekik is csak ez az egy életük van.

Az emberi butaság pártsemleges. Az ilyen messianisztikus tudattal rendelkező emberektől kellene megvédeni a többséget, de ez csak demokráciákban működik.

Törölt felhasználó

2008. 07. 21. 19:38

Attól félek, hogy ez a lépés csak kezdete annak ami a Gyarapodás Programja néven futó agyrémben is fel van tüntetve:

"Hosszú távon egy regionális tömegközlekedési vállalat létrehozása a célunk. Egy saját vállalat ugyanis (melynek az eurorégió önkormányzatai a tulajdonosai) értelemszerûen jobban figyelembe veszi majd az itt élõk érdekeit."


- ez igencsak aggaszt engem, pláne ha azt is figyelembe vesszük mennyi sikeres vállalkozása van már Esztergomnak!

gömbicica

2008. 07. 21. 19:01

Azt hittem, hogy buszvégállomás tekintetében már nem érhet meglepetés.

Hát tévedtem. Le vagyok sujtva. Ezt a kótya-vetye disznóságot!!!

Nem tudom, hogy hol hordja az eszét az, akinek a fejéből ilyen ötletek kipattanak, de gyanitom övön alul.

Én vigan betettem volna a várótermet, pénztárt, vizesblokkot a jehovák házába, oszt jónapot. Nem kell elbontani, elszállitani, stb,stb,.

(Mindezt rohadt sok pénzért, Ja hát kérem, ha van mit elkölteni, akkor verjünk meg a seggére minden felvett kölcsönnek. Egyszer majd valaki nagy nyügöt vesz a nyakába, ha majd a város kasszájában rendet szeretne tenni.)

Aztán köréje meg kialakitani a beállókat, vagy mittomén mit még.

2008. 07. 21. 18:28

Könyörgöm, csak gótikus ablakokat ne...

Pedig de jól nézne ki! 3-4 torony, 2-3 rózsaablak hmm.....

2008. 07. 21. 18:22

egominfó írta:Ezért Esztergom potom 300 millióért olyat építtet, ami már Meggyes Tamásnak is tetszik.

Könyörgöm, csak gótikus ablakokat és frédi bénis borítású falakat ne...

2008. 07. 21. 17:54

Ne legyünk elhamarkodottak! Mi van, ha a Tesco nem Mexikóból akarta hozni a köveket, vagy nem tudtak megállapodni a burkolatok színárnyalataiban vagy egyéb érzékeny pontokban?

2008. 07. 21. 17:37

www.hidlap.net

A beruházás 2002 óta várt a zöld jelzésre

Khm. 6 év várakozás után végre sikerül megegyezni a Tescoval, megjelennek a tervek a Hídlapban, mindenki hepi és szánsájn... erre a város eldönti, hogy akkor mégis inkább egyedül?:)

Súlyos.

2008. 07. 21. 17:10

Egy önkormányzati telken hat házat építettem nemrég ennyiből, egy dunántúli kisvárosban. Igaz, hogy sorház, de ház. Az esztergomi buszpályaudvar se lett volna ennyiböl a Buckingham palace az biztos, de nem is ez lett volna a cél. Miért nem tervezi minjárt a Makovec és akkor költhetnénk rá 1 milliárdot, van pénz rogyásig. Ez kész elmebaj.

2008. 07. 21. 16:30

amit 145 millióból hoznak ki. Abból egy házat lehet építeni.

Akkor az ország 90%-a sátrakban, kunyhókban, odukban él.

2008. 07. 21. 16:13

145 millióból házat? Jó környéken lakhattok MagdiAnyussal és Kamillal:)

Gondolom a Tesco megnézi, hogy hová, mennyiért és mit épít, és nagy megrendelőként (sorra épülnek még mindig az újabb üzletei az országban, aki jár mostanában a Bécsi úton, láthatja ott is mekkora dög épül) valószinűleg jobban tud tárgyalni a kivitelezőkkel, mint a város. Nem kell közbeszerzést sem kiírnia, ellentétben a várossal, ami megint csak jelentősen dobhat a költségeken.

2008. 07. 21. 16:03

Érdekes lenne az a buszvég, amit 145 millióból hoznak ki. Abból egy házat lehet építeni. Igaz biztos luxus kivitel lenne, de nem hiszem, hogy egy buszpályaudvar, mindennel együtt ennyiből kihozható lenne. De lehet, hogy a tesco számításai alapján is egy-két törpe még beleférne.

2008. 07. 21. 15:44

Én azt hiszem, hogy potom 300 millióért akár már a vasútállomás mellé is lehetne építkezni, és akkor már jó helyen is lenne. Ezzel elveszett az egyetlen érv a Tesco melletti buszpályaudvar mellett, hogy ti. ingyen lenne...

2008. 07. 21. 15:06

Hogy miért ilyen fontos, hogy egy busz pályaudvar alatti telek a városé legyen, nem derül ki az előterjesztésből.

Jelenleg kié a telek?

2008. 07. 21. 15:00

Ha már mi építjük, nem lehetne közelebb tenni a vasútállomáshoz és ezáltal egy intermodális tömegközlekedési csomópontot kialakítani a kettőből?