300 millióval beszáll az új buszvégállomás építésébe Esztergom

300 millióval beszáll az új buszvégállomás építésébe Esztergom

2008. 07. 21. 14:58

Az egominfo.hu értesülései szerint nem sikerült megegyeznie a városvezetésnek a TESCO-val és a Volánnal a februárban már a Hídlapban megvalósulóként publikált buszpályaudvar tervekről. Ezért Esztergom saját költségen egy másik tervet építtet fel, melynek költségeire a képviselők júniusi ülésükön 300 millió forintot különítettek el.

A képviselők arról is döntöttek júniusi ülésükön, hogy a kivitelezésre 300 millió forintot különítenek el, ebből 150 millió forintot az idei, 150 milliót pedig a jövő évi költségvetés terhére.

A Szeretgom első információi szerint a háromszázmilliós plusz költség a színvonalasabb épület és a kialakítandó perontetők miatt adódik, mely nélkül a várakozók sokkal jobban ki lennének téve az időjárás viszontagságainak. Az indoklás része az is, hogy a pályaudvar hosszú távra készül, és az ide érkezőknek a városról az első benyomása sok esetben a Tesco és ez az épület lesz, így nem mindegy, hogy egy „Tesco gazdaságos”, vagy a kor igényeinek megfelelő pályaudvart épít-e a város. Úgy tudjuk, hogy februárban a Hídlap a publikált képeken már ezt az új tervet mutatta be a városnak:

Februárban még azt írta a Hídlap: "az új buszpályaudvar a Tesco mellett, az áruházlánc költségén épül fel. (...) A nagyjából 160 millió forintra becsült beruházást finanszírozó bevásárlóközpontnak az új, a tervek szerint minden igényt kielégítő buszvárót és a többi fejlesztést legkésőbb 18 hónapon belül kell elvégeznie. (...) Bár továbbra is vannak nyitott kérdések, ezek azonban már az építkezés kezdetét nem befolyásolják.

Felmerül a kérdés: ki és milyen okból tájékoztatta félre a Hídlap újságíróját és vele a város teljes közvéleményét februárban? Pontosan mik azok a tételek és milyen költséggel szerepelnek a listában, amik az eredeti költségvetést megháromszorozzák? Hogyan nézett ki az eredeti terv és mennyiben tér el tőle az új? Hogyan garantálható, hogy a megváltoztatott tervek mellett is tartani lehet majd a gyorsuló Gyarapodás Programja által előírt határidőket?

Reméljük a legközelebbi Hídlapban magyarázatot és kimerítő válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre.

Forrás: egominfo.hu és www.hidlap.net

Muzslai Ágnestől megkaptuk a júniusi előterjesztés teljes szövegét:

Határozati javaslat

………../2008.(VII.7.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az autóbusz pályaudvar módosított építési tervdokumentációja és kiviteli terve alapján közbeszerzési eljárást indít és a nyertes ajánlattevővel kivitelezteti a jelenleg 18203/7 helyrajzi számú a Tesco-Global Áruházak Zrt. tulajdonában lévő földterületen az autóbusz pályaudvart, és kezdeményezi a Tesco-Global Áruházak Zrt. és Esztergom Város Önkormányzata között 2007. július 5-én létrejött megállapodás módosítását az alábbiak szerint:

a) Esztergom Város Önkormányzata a módosított tervek alapján készítettaz előzetes építési kalkuláció szerinti maximum bruttó 300.000.000 Ft összegért kivitelezteti a tervezett buszvégállomást.

b) A Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2007. július 5-én létrejött megállapodás 3. számú mellékletét képező tervdokumentációban konkrétan meghatározott műszaki tartalom helyett az a) pont szerinti dokumentáció alapján a módosított szerződésben konkretizálandó műszaki tartalommal, a létrejött megállapodás 3. számú melléklete szerinti 145.700.000 Ft erejéig végezze el az alábbiakat:


- teljes körű közműépítés,
- teljes körű út és peronépítés, perontetőkkel,
- teljes körű kertépítés,
- Jehova Tanúi volt épületének bontása, alappal együtt,
- a főépület alépítményi munkái.

c) Az a) pont szerinti beruházás fejében a Tesco-Global Áruházak Zrt. a határorat javaslat melléklete szerinti kb. 6900 m² nagyságú kialakuló ingatlan tulajdonjogát Esztergom Város Önkormányzatára ruházza át a telekalakítást követően.

Fedezet: a bruttó 300 millió Ft felének, azaz bruttó 150 millió Ft fedezete: a 2008. évi költségvetés 6/A mellékletének általános tartalék sora.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy a 2009. évi költségvetés tervezése során gondoskodjon a bruttó 300 millió Ft második felének, azaz bruttó150 millió forint tervezéséről.

Felelős: Meggyes Tamás, polgármester

Határidő: a szerződésmódosítás előkészítésére a döntést követő 30 napon belül

2008. 08. 07. 21:09

Nekem már csömöröm van az új, rondábbnál ronda épületekből. Ki a fene engedélyezi ezeket? (Pl.: Bottyán utca elején az Okmány Irodával szemben az a kádárista stílusú homlokzat, vagy a Mentőállomáshoz biggyesztett SZOT-üdülő stílusú garázs, stb.) Kik ezek a Marxista egyetemet végzett építészek?

2008. 08. 04. 23:48

Na ezek a hülyék is inkább a teszkónak generálják a forgalmat, mint hogy egy helyen legyen a busz- és vasútállomás, mint minden más normális városban!

2008. 08. 04. 23:10

A szivem szakad meg értkük meg a Tescógazdaságos ötleteikért.Azért vajon mennyit adtak hogy hat évig a város közelébe se jöhetet más multi. Biztos nem akartak idejönni csak Dorogra .Érdekes ,most meg hirtelen itt épit a fél világ.

Törölt felhasználó

2008. 08. 04. 22:54

no, álljunk meg.

adtak 150 millát. Hogy megépítik... ők.

ez lett megfejelve még 2x ennyivel... oda. nekik. ahol csak nekik hoz hasznot. nem keveset. azok, akik a "busz előtt még beszaladnak" a boltba, most oda fognak beszaladni...

ne akard megmagyarázni, hogy ez valami adomány. ez egy gyorsan megtérülő befektetés. nekik.

a városnak miért is jó?

2008. 08. 04. 22:47

Miért oda épül? Talán mert ők adtak 150 millát?

2008. 08. 04. 22:38

Hogy miért oda épül ahová épül az világos a számomra . Ez a néhány éves monopol helyzet szép kerek összegekbe kerülhetet évente.Most hogy volt az a pénz amiért mások is épithetnek bevásárlóközpontot nő a konkurencia.No de hogy nelegyünk hálátlanok a bővítés, a buszvég és a benzinkút majd megoldja ezt a gondot. Ehhez viszont semmi köze az esztergomiaknak a lobbi érdekekhez viszont annál inkább van köze .Bár talán a benzinkúttal kicsit mi is jóljárunk .Fogjuk is halgatni még vagy két évig.Sajnos.

Számomra inkább az nem világos ,hogy miért költünk megint adóforintokat olyasmire amit ingyen megkaptunk volna .Ez a városépitési láz és a komfortérzetam széditő növelése már már köztörvényes bűnözésnek tünik.

Miután az illetékesek normális magyarázatot nem adnak gyanítom itt is a lobbi ,háttérmegállapodások sora,és érdekcsoportok álnak a döntések mögött. Mielőtt bárki összeesküvés elméletek gyártásável vádolna,gondoljunk bele. Mi az ami tizenhárom embert ilyen szinten összetart? Párthűség ,lojalitás ,városszeretet ,tisztesség,önfegyelem,ezkböl már mind levizsgáztak .Szerintem egy ilyen brigádot csak pénzel lehet összetartani.Ellenörizhetetlen sok pénz meg csak a multiknál van,ezt tudom.

Persze az is lehet hogy mindenki csak jót akar nekem de én az Istennek sem akarom észrevenni.Szerinted?

2008. 07. 30. 23:32

...deja vu... egyszer már Esztergomban volt egy terv, amit elvetettek, mert nem tetszett a jónépnek...az sem volt olcsó, és sokak szerint a mostani is rossz...

A fontos, hogy jobb legyen, legyen fejlődés...amúgy nem értem a volán mit pattog, nekik édesmindegy milyen a buszpályaudvar...legalábbis szemmel láthatóan magasról tesznek rá.

2008. 07. 28. 18:25

Ha békét akarnak, háborűra kell készülni, KGY szerint. Tehát a lőrés sem elképzelhetetlen.

2008. 07. 28. 12:33

Könyörgöm, csak gótikus ablakokat ne...

Pedig de jól nézne ki! 3-4 torony, 2-3 rózsaablak hmm.....

Csak vigyázzunk, mert lehet, hogy még lőrésekre is gondja lesz!:)

Törölt felhasználó

2008. 07. 26. 15:13

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy a 2009. évi költségvetés tervezése során gondoskodjon a bruttó 300 millió Ft második felének, azaz bruttó150 millió forint tervezéséről.

Ez azt jelenti, hogy idén sem készül el, vagy csak nem lesz kifizetve???

2007-ben a Tesco mellé költözik az esztergomi buszpályaudvar, melynek kiépítését (jól felfogott üzleti érdekbõl) maga az áruház vállalta fel. - GYP. 25 oldal

Ez a gyorsulás?

2008. 07. 22. 9:49

Igen, a telket a város adta el annakidején a TESCO-nak.

A határozatból:

"Fedezet: a brutto 300 Ft millió felének , azaz brutto 150 millió Ft fedezete: a 2008. évi költségvetés 6/A mellékletének általános tartalék sora. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester útján felkéri a jegyzőt, hogy a 2009. évi költségvetés tervezése során gondoskodjon a bruttó 300 millió Ft második felének, azaz Bruttó 150 millió forint tervezéséről. Felelős: Meggyes Tamás Határidő: a szerződésmódosítás előkészítésére a döntést követő 30 napon belül"

A költségvetés tartalék sora irreálisan magasra lett tervezve, éppen azért, hogy az ilyen ötletekre legyen. Másrészt ebből az következik, hogy a buszpályaudvar jó esetben is csak a jövő év végére lesz készen. De lehet, hogy ez már kampánypályaudvar lesz.

2008. 07. 21. 22:50

A gödörről jutott eszembe: mi van, ha majd metró fogja összekötni a vasútállomást a pályaudvarral? Ahogy az élményfürdőt, a szállodákat, a sportkomplexumot, a belváros frekventált helyeit, stb.

2008. 07. 21. 22:39

Az valószinűnek tűnik, hogy ezt a 300 milliót nem tervezték be a költségvetésbe...

2008. 07. 21. 22:36

Igen, de az összeg ugyanakkora. Ha akkor ilyen hirtelen kellett, akkor most honnan van pénz újabb 300-ra? Nekem úgy rémlik, hogy hivatalosan azért kellett, mert csak ősszel jönnek a bevételek. Ez vagy azt jelenti, hogy titkos forrásból (a gödrökből) befolyt 300 millió, vagy azt, hogy szeptemberig nem is fog történni semmi.

2008. 07. 21. 22:27

Az működésre kellett emlékeim szerint, ez viszont keményen beruházásnak hangzik...

2008. 07. 21. 22:23

Hogy is volt az a "kell még nekünk még 300 millió"?

2008. 07. 21. 21:43

Mit jelent a város? Két jelentés, két válasz:

1. Ha a város a városvezetőket jelenti, akkor tudtommal a buszvégállomást nem a Tesco terveztette, de javítsatok ki, ha tévedek.

2. Ha a város a városlakókat jelenti: a buszpályaudvar Tesco mellé helyezése nem hinném, hogy túl sok Budapestre ingázónak lenne az érdeke. Tehát ebben az értelmezésben a város igényeihez semmi köze sem lenne a Tesconak.

Törölt felhasználó

2008. 07. 21. 21:36

A regionális tömegközlekedési társaság nem olyan nagy hülyeség, csak ne Esztergom hozza létre... A tömegközlekedés is olyan terület, amiből teljesen ki kellene hagyni a politikát. Ha valamit a város hoz létre, az sok mindent garantál, de mindenekelőtt a városvezetéstől függést.

Képzeljük csak el, ha ez a városvezetés hozna létre közlekedési vállalatot, milyen hálózati szerep jutna az MSZPs vezetésű Dorognak...

2008. 07. 21. 21:34

Gondolom az eszébe nem jutott senkinek hogy előre egyeztessenek a TESCO-val a város igényeiröl

2008. 07. 21. 21:20

Nem láttam az ülést ahol döntöttek de elképzeltem .Bent ülnek vagy 23-man.Tominak aldurran az agya és előáll a 300 milliós ötletével .8-10 vérosatya úgy meglepődik hogy köpni nyelni nem tud na de szavazni?Kb 5 perc mulva a maradéknak is elmegy az esze ,és már repül is a lóvé az ablakon .Nagyapám mondaná "ez nem életszerű" Nem is az .Ez bizony előre levan dumálva.A kollektiv felelősség viszont szinte sohasem büntethető.Bizony a demokráciában is mindennek ára van ,.még ennek a 300 milliónak is.Ha ezt végiggondolom azt is látom hogy hová rerül a pénz az ablakon.

Nagyot tévedek Jenő?