Dömösre költözne a Duna-Ipoly Nemzeti Park adminisztrációs központja
2008. júl. 13.

<p>Sok éve megoldatlan problémája Dömösnek a nagymarosi vízlépcső okán kisajátított „Bergmann-panzió” gazdátlansága. A község első háza lehangoló látványt nyújt a Visegrád felől a faluba érkezőknek. Most felcsillant a remény arra, hogy hosszú idő után végre rendeződjön az ingatlan sorsa.</p>

Novák Lajos polgármester tavasszal megkereste a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot, hogy együtt nyújtsanak be igényt az ingatlanra, hiszen a volt panzió épülete kiválóan alkalmas lenne a Nemzeti Park számára egy látogatóközpont létrehozására.

A Nemzeti Park igazgatója örömmel fogadta a kezdeményezést. A helyszíni bejárás közben vetődött fel az ötlet: az ingatlan akár a Nemzeti Park központjának is alkalmas lenne, hiszen a Börzsöny és a Pilis közt, illetve a Duna és az Ipoly közelében fekszik.

A dömösi képviselő-testület egyhangúan támogatta az elképzelést, majd kidolgozták az együttműködési megállapodást és ezt benyújtották a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez.

Az önkormányzat reményei szerint nem csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park adminisztratív központjának lehetne otthona Dömös, hanem egy kis szerencsével a Duna-menti nemzeti parkok központja is ott valósulhatna meg, hiszen annak is most keresnek megfelelő helyet.

(Novák Lajos – Az Ipoly vize Dömösre tart című cikke alapján, amely a Dömösi Élet 2008. júliusi számában jelent meg)

Fotók a volt panzióról: szeretgom.hu

(forrás)