Esztergom és polgármestere - Büszkeség és bal ítélet
2008. júl. 10.

<p>Ezzel a címmel közölt egy három oldalas összeállítást a Magyar Narancs július harmadikán megjelent száma. Az esztergomi polgármester az utóbbi időszakban negatív összefüggésben került az országos hírekbe: vagy szülők és diákok tüntettek ellene egy szerintük autokratikus és rossz döntés miatt, vagy autóját és épülő családi házát gyújtották föl. Esztergom fejlődik - de a polgármester személye a város közvéleményét élesen megosztja — áll a bevezetőben.</p>

Néhány idézet a cikkből:

  • Jobb- és baloldalon is hallani a jelenlegi önkormányzat föloszlatását sürgető hangokat.
  • Dinamikus vezető, diplomáciai érzék nélkül - így summázhatók a Meggyes Tamás polgármesterről hallott vélemények.
  • A polgármester több fórumon kijelentette, hogy az önkormányzati területen elért eredményei a Fideszt is erősítik, márpedig ez az ellenfeleinek nem jó - ezért akarják őt ellehetetleníteni. Ennek ellentmondani látszik, hogy a városi képviselők politikai pártállástól függetlenül gyakorta kerülnek konfliktusba a város első emberével, és mint egyikük fogalmaz, az ügyeket éppen a polgármester tereli azonnal pártpolitikai útra.
  • Míg a korábbi évek vitatott nagyberuházásai, ha minimális többséggel is, de átmentek a szavazásokon, addig az utóbbi két évben korábbi támogatói közül többen is elfordultak Meggyestől.
  • Mert hullanak a fejek az önkormányzati fenntartású intézményekben.
  • A város adósságállományát jelentősen megnövelte az élményfürdő megépítése. (...) Még egy város sem költött enynyit fürdőfejlesztési célra. A harmincezres Esztergom a lehetőségeihez képest horribilis kivitelezői költségek fedezésére hitelt kényszerült felvenni, és tizenöt éves futamidejű, hitelnek minősülő kötvényeket bocsátott ki.
  • De ki is az ellenzék Esztergomban?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg a cikk írójában — de ezek mellett megemlíti a Szent István Gimnázium, a forgalmirend, és a Széchenyi tér problémakörét is.

A cikk zárszava is igen fontos dologra világít rá:

"A város jegyzőjének mindenesetre bőven lenne mit tennie a folyamatban lévő ügyek törvényességének betartatásában. Csupán az a kérdés, ki jelenleg Esztergom jegyzője: a bírósági határozattal állásába visszahelyezett Csomor Sándor, vagy a jelenleg a jegyzői feladatokat ellátó Marosi György. "

Az írás teljes terjedelmében elolvasható a www.magyarnarancs.hu oldalon.

(forrás)