A kórház hiánya elérheti a 750 milliót
2007. máj. 24.

<p>A Vaszary Kolos Kórház állandó témája a képviselő-testület üléseinek. Már tavaly novemberben határozatban kérték az egészségügyi minisztertől, hogy a kórház kerüljön vissza a kiemelt feladatokat ellátó kórházak listájára, így biztosítva a megye keleti részében az egészségügyi ellátást. Eredménytelenül.</p>

A Vaszary lekerült a listáról. Annak ellenére, hogy hosszú ideje biztosítja a megyében élők mintegy harmadának ellátását, reumatológiai területen a teljes megyéét. Annak ellenére, hogy az önkormányzat nemcsak megmentette az egykor megyei fenntartású intézményt a csődtől és a bezárástól, de a kórház vezetésével együtt sikerült Esztergom és térsége legfontosabb egészségügyi intézményévé fejlesztenie. A Vaszary, elsőként a magyar kórházak közül, három éve határon túli betegeket is ellát. Az elmúlt hét évben elérték, hogy a csődtől megmentett, konszolidált intézmény jelentős fejlődésnek indult. A racionális működés érdekében a létszámot és az ágyszámot csökkentették. Így térségünk az utolsó lett az ezer lakosra jutó ágyszámok terén. A Vaszary elérte azt a szintet, amelynél újabb ágyszámelvonás már az ellátás minőségének romlásához, és például a gyermekgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, ideggyógyászat, gasztroenterológia, neurológia, szemészet és fül-orr-gégészet területén egyes ellátások eltűnéséhez vezet.

Súlyos csapás érte az intézményt. Decemberben dr. Sólyom Olimpia, a kórház vezetője és dr. Pák Gábor orvos-igazgató már arról számolt be, hogy a megszorítások miatt a finanszírozás havonta 50 millió forinttal csökkent. A több száz milliós bevételkiesést pótolandó decemberben úgy döntöttek, hogy a telekadót a kórházra fordítják. Januárban a polgármester elmondta: ha a kórház nem tud faragni kiadásain, akkor hitel kell a hiányzó összeghez. Dr. Sólyom Olimpia hozzátette: a Vaszary pénzügyi helyzete egyre ingatagabb, a havi 50 milliós hiány miatt gyors segítségre van szükség. 2003-ban még tartaléka volt a kórháznak, innen jutottak "mínuszba". Figyelmeztetett: a betegellátás minősége került veszélybe. Márciusban az önkormányzat felhatalmazta a kórházat az OEP-szerződés aláírására. Az önkormányzat véleményét záradékban csatolta, a megyei egészségbiztosítási pénztár elfogadta a kéréseket. A megállapodás tizenhat aktív ággyal többet juttat a tervezettnél. 14 900 forintra emelkedett a finanszírozás alapját jelentő volumenkorlát, és 24-gyel nőtt a rehabilitációs ágyak száma. Esztergom kórháza az egyedüli az országban, amelynek módosításokat sikerült elérnie a szerződés-tervezettel kapcsolatban. A havonta ötvenmillióval növekvő hiány év végére elérheti a 750 milliót. Ez Esztergom számára kifizethetetlen, ezért Meggyes Tamás a Vaszary ellátási körzetében működő kistérségi társulásokhoz, önkormányzatokhoz fordult. A kórház ellátási területén élők 70%-a a város határán túl él, ugyanakkor a hiány finanszírozása egyedül Szent István városának terhe. Míg az esztergomi kistérség Nyergesújfalu önkormányzatának elutasító határozata miatt máig nem szavazta meg, hogy a befizetések emelésével hozzájárulását, addig a dorogi térség egyszeri támogatásképpen 2 millió forintot, a hiány mintegy 0,25%-át ajánlotta fel. BETÉT: Felmerült a bezárás gondolata A helyzet megoldhatatlannak t?nik, a Vaszary esetében is felmerült a bezárásnak mint egyetlen lehetséges következménynek a gondolata.

A hiányzó háromnegyedmilliárd előteremtése meghaladja Esztergom képességeit. Meggyes Tamás polgármester cselekvést vár a kormányzattól és az egészségbiztosítási pénztártól. Elmondta: az is nehezen megemészthető, hogy az ellátási terület települései látványosan hátat fordítanak annak a kórháznak, amelyben lakóik a gyógyulásukat keresik. Ám mindez a kistelepülések, de még a nagyobbak esetén is érthető az önkormányzatok kifosztott kasszáját látva. Ha azonban azok sem tesznek az egészségügyi ellátó intézményekért, akik a pénzt beszedik, akiknek e pénzek megfelelő felhasználása a dolguk, ha TB-befizetéseink nyomtalanul tűnnek el az államháztartási deficit feneketlen mélyén, akkor a szocialista-liberális kormányzatról nyilvánvalóan kiderül, a tavaly fideszes vezetésűre váltott megyék és városok önkormányzataival végezteti el a piszkos munkát. Ez esetben az egészségügyi intézmények, kórházak felszámolásának piszkos munkáját.

24 óra

(forrás)