Minden eddiginél nagyobb összefogás a Palatinus-tónál
2008. júl. 6.

<p>Július 6-án legalább nyolcvan búvár, és közel ennyi felszíni segítő részvételével zajlott az idei takarítás az esztergom-kertvárosi Palatinus-bányatónál.</p>

Július 6-án legalább nyolcvan búvár, és közel ennyi felszíni segítő részvételével zajlott az idei takarítás az esztergom-kertvárosi Palatinus-bányatónál. Az esztergomi Spartacus Búváregyesület, a dorogi BEBTE, valamint a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete szervezésében és részvételével zajlott akció ismét eredményes volt.

A búvárok és a csónakokon, vízibicikliken lévő felszíni segítők szinte a tó teljes területét átfésülték, és sajnos most is elmondható, hogy nem hiába. Gumiabroncsok tucatjai, különböző vas- és betonhulladékok, háztartásigép-alkatrészek, és ami a legjellemzőbb, sörösdobozok, pillepalackok és egyéb műanyaghulladékok garmadája került "horogra".

A legszennyezettebb terület egyértelműen az öböl környezete, ahol mind a tófenék, mind pedig a part hemzseg a hulladéktól. A legszomorúbb az, hogy ez utóbbiról a strandolók zöme nem is vesz tudomást. Sokakat az sem zavar, hogy pokrócaikat a szemétdomb kellős közepébe terítik le. Az már csak hab a tortán, hogy a körülöttük fél méterre dolgozó szemétszedőkről tudomást sem vesznek (tisztelet a kivételnek)! Az öböl teljes kitakarítása nem fért bele a napba, ezért azt egy későbbi időpontban folytatják. A szervezők abban is megállapodtak, hogy jövőre csak erre a területrészre koncentrálnak.

Fotók: Szabó Tamás

Forrás: www.bebte.hu

(forrás)