Új parkolóház Budapest belvárosában 2,5 milliárd forintos beruházással

Új parkolóház Budapest belvárosában 2,5 milliárd forintos beruházással

2008. 07. 03. 12:41

Megnyílt Budapest belvárosában Európa első, úgynevezett robot-technológiával működő parkolóháza; a beruházás értéke 2,5 milliárd forint volt - mondta Csuhay Attila, a befektetést finanszírozó VIT Nyugdíjpénztár ingatlanbefektetéseit kezelő GPM Kft. tulajdonosa az ünnepélyes megnyitón.

Csuhay Attila elmondta, hogy bár az épületet bérbe adták, 15-20 éves megtérülést valószínűsítenek. A VII. kerületben, az Akácfa utcában lévő épület alapterülete 721 négyzetméter, ahová hagyományos módszerrel mindössze 140 autó elhelyezésére alkalmas parkolóházat tudtak volna kialakítani. Robot-technológiával azonban több mint 340 jármű tud parkolni - mondta a GPM Kft. tulajdonosa. Hozzátette: itt egy robot segítségével az autókat mozgatják, míg az automata parkolóházakban azokat a tálcákat cserélik ki, amelyekre az autók parkolnak. Az új parkolóházban a kezelőszemélyzet nélkül működő, távfelügyelt robotrendszer alig 60-90 másodperc alatt helyezi el a tárolóban az autókat, illetve vezeti vissza őket. A VIT Nyugdíjpénztár 1994-ben alakult, jelenleg 40 ezer tajga van, vagyona eléri a 70 milliárd forintot. Vokony János elmondta: ebből a vagyonból 6-7 milliárd forintot fordítanak ingatlanbefektetésre. A pénztár számára ez azért fontos, mert az ingatlanbefektetések megfelelő hozamkiegyenlítő hatással bírnak a pénztár teljes hozamára vonatkozóan - tette hozzá.

Forrás: gondola.hu

2008. 07. 05. 22:12

A parkolóházak építése alapvetően nem rossz befektetés.Alacsony befektetési és fentartási költség.Fizetőképes kereslet kérdése a gyors megtérülés,és a bevételi oldal szinte ellenőrizhetetlen.( Mellesleg a megtérülési idő is .) A lényeg hogy legyen rá igény. Szerintem az összes nyugdijpénztárral baj lesz mert közel úgy működnek mint a hagyományos életbiztosítésok. 20 évig használják a pénzt és jó ha a befizetett összeget visszafizetik,és még egy szó nem esett az eurós alpú kifizetésekröl.

2008. 07. 05. 21:24

Azért ebben a nyugdíjpénztárban sem szeretnék a majdani nyugdíjamra takarékoskodni! Lehet, hogy nem jól tudom, de a 20 éves megtérülés nem jó befektetés ! Az esztergomi beruházásban nem csak a számszerűség aggályos, hanem a vevő ill. beruházó cég ill. annak vezetője, körüli APEH történetek is. Egy megfelelő likviditású. komoly megbizható cég miért kerül fel az APEH listára és ez nem zavarja az egyébként likviditási gondokkal "nem" kűzdő önkormányzatot ? Ez volt a legjobb üzleti lehetőség ? Egy szakérő már ezt is elmagyarázhatná !

2008. 07. 05. 19:36

Az egominfón találsz egy cikket "a nagy trükk " címmel .Érdekes olvasmány ,a sorok mögött minden kérdésedre ott a válasz..Van egy vállalkozó aki 200 Mft-ért vesz egy belvárosi telket.(kb 5db családi ház ára )Építene rá egy 150 szobás szállodát 4 miliárdért ,ami annyira kell a városnak, mint az élményfürdő.(Szerintem a tervek már kész voltak csak valamiért másutt nem épült meg) Hogy be legyen biztosítva a buli ,szinte az alapot eladja 1,5 Miliárdért (ez a beruházás cirka 40%-a) Khon bácsi mondaná ,ügyes, nagyon ügyes. A vállalkozó és az önkormányzat közös telekügyletei ,valamint az építési engedély körüli történetek,külön misét érdemelnének.Egy komoly demokráciában ez megengedhetetlen.(ez olyan mintha a polgármester a barátjának adna megbízást a városháza tatarozására ).Hogy megvezették-e az önkormányzatot vagy le volt vajazva a sztori azt nehéz megmondani,de én sok törvénysértést látok .Sajnos abban is biztos vagyok ,hogy mindkét részről jogászok, ügyvédek hada hipózta a történetet,igy max erkölcsi felelösség marad .Azzal meg jó sokra fogunk menni.Miután az egészről hivatalosan szinte semmit nem lehet tudni,lehet ,hogy egész máshogy történt,én meg csak ülök itt ,reszelem a körmöm és h.............. beszélek.Magam is az építőiparban mozgok ,igy nem lepődöm meg semmin.Ha egy százas skálán valaki 80 pontot szerez szívesen elriszteli ,hogy versenyben maradjon .Ugye érted?

2008. 07. 05. 15:10

Csak úgy firkálgatok! Elképzelem, hogy jönnek majd szakemberek, akik elmagyarázzák nekem, aki bevallom tudatlan vagyok, Hogyan jön ez össze? Van ugye ez a 700 nm körüli garázs, ahol a hagyományos módszerrel kb 140 kocsi tudna parkolni, de! A robot technológia segítségével, ez 340 férőhelyes lesz! (biztos van benne valamilyen "csel" hogy szinte 2 nm jut egy kocsira) , de fogadjuk el. Nem tudom, mekkora annak a működtetési költsége. Nem tudom, az esztergomi Mária Valéria szálló alatti mélygarázs hány nm, mekkora lesz az itteni működési költség, de elgondolkodtam, ez Európa első robot technológiát alkalmazó garázsa, a legújabb technikával, és 500 milliós árkülönbözettel. Hááát nem tudom! Kezdem elveszteni a fonalat, hogy MI MENNYI! Nem akarom újra kezdeni a szigeti mélygarázs témát, de most valahogy elkezdtem sokallani a 1.9 milliárd forintot. Aztán lehet hogy ott ennek a technológiának köszönhetően "sokkal" kisebb az építési költsége, mert itt ugye azoknak az alapoknak, és falaknak, még a szállodát is meg kell tartania, lehet! Sok minden lehet! Azért örülnék, ha valaki ezt értelmesen, politikamentesen, anyázás nélkül, anélkül, hogy fasisztának, vagy kommunistának nevezne, megpróbálná elmagyarázni! Tisztelettel várom bárki magyarázatát: percjelzo

Ui: a CSAK kezdetű magyarázatoktól, kíméljetek! :-)