Vitéz János megemlékezés
2008. jún. 20.

<p>Az Academia Istropolitana megnyitásának 541. évfordulóján barátságos hangulatú, rövid, hagyományteremtő megemlékezésen vehettek részt az érdeklődők a Vitéz János esztergomi érsek, a kiváló reneszánsz egyéniség esztergomi szobra előtt.</p>

1467. június 20-án ezen a napon nyitotta meg Vitéz János esztergomi érsek a korabeli Európa egyik legjelentősebb egyetemét, az Academia Istropoltina-t. Az egyetem alapításának jóváhagyására Vitéz János egy háromszáz, pompásan felszerelt magyarországi lovasból álló követséget küldött a II. Pál pápához. A díszes küldöttséget, mely rendkívüli érdeklődés közepette, három hónap alatt jutott el Esztergomból Itálián keresztül Rómába, Janus Pannonius pécsi püspök, Vitéz János unokaöccse vezette. Az egyetem alapítását II. Pál 1465. májusában, a rögtön küldöttség érkezésének másnapján, egy bulla kiadásával engedélyezte. A bolognai egyetem mintájára létrehozott négy fakultásos egyetemen a kor legjelentősebb tudósai, többek közt Johannes Regiomontanus tanítottak. Az oktatás Pozsonyban történt, de a tudósok Esztergomban, Vitéz János közelében végezték kutatói munkájuk jelentős részét.

A megemlékezésre az őszre halasztott – Vitéz János esztergomi érsek az Academia Istropolitana szervezője, a tudományok és művészetek pártfogója megnevezésű – konferencia keretén belül került volna sor. A kis ünnepségen számos olyan érdeklődő vett részt, Esztergomból és Budapestről egyaránt, akik, mivel nem értesültek a konferencia elhalasztásáról, megjelentek a helyszínen.
Az eseményen dr. Prokopp Mária, az ELTE művészettörténész professzora, dr.Vukov Konstantin építész, tanszékvezető egyetemi docens, Kaposi Endre, képzőművész-tanár, a Vitéz János Tanítóképző Főiskola egykori névadó főigazgatója, dr. Wierdl Zsuzsanna, festő-restaurátor művész, a Vitéz János studiolójában lévő reneszánsz falfestmények kutatója, valamint Kovács Gábor teológus, szociológus, a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke mondott megemlékező beszédet, méltatva az egykori esztergomi érsek egyedülálló, máig felülmúlhatatlan tevékenységét.
A megemlékezés rendkívül kedves és megható színfoltja volt a Nádasdy Művészeti Iskola tanárnőjének, Millavári Szilviának és tanítványainak érkezése, akik magukkal hozták a Négy Erényről készített 1:1 arányú képeket, melyet az iskola diákjai készítettek. Ez a kép egyben a szabadtéri esemény háttérképeként és illusztrációjaként is szolgált.

Az elhalasztott konferenciára egyébként hatalmas volt az érdeklődés, ami megerősíti a szervezők azon szándékát, hogy ezt a rendezvényt ősszel mindenképpen megvalósítsák.

A rendezvény fotóalbuma: szeretgom.hu

(forrás)