Sportügyekben is reformokat Esztergomban!
Sport
2008. jún. 14.

<p>Az Esztergomi Sakk Club NB II. szakosztálya közleményt juttatott el hozzánk, amelyet változtatás nélkül közlünk.</p>

Az Esztergomi Sakk Club NB II-es tagsága, szakosztálya egységesen úgy döntött, nem áll be a sorba és nem kezd számháborúba, hogy támogatást kapjon a 2008/2009-es évre.

A mai napon a Kulturális és Sportbizottság gyűlésére kellett volna bemutatni az ifjúsági játékosok tagkönyveit, mert támogatás -képmutató módon- csak ezután jár. A városi sportkoncepció úgy hibás, ahogy van. Orbán Viktor, a Fidesz első embere kijelentette, hogy egy magára valamit adó önkormányzat legalább a költségvetésének 1%-át a sportra költi.

Ez Esztergomban nemhogy nem valósul meg, de a sporteredmények másodlagosak, miközben nemcsak az országos szövetséggel nem rendelkező ágazatok is egyenrangúak, de még a tánc is például sportágként van nyilván tartva.

Az 1924-ben alakult Esztergomi Sakk Club Esztergom városában az ötödik-hatodik legeredményesebb szakosztály, 1921-ben alakult országos szövetség tagja, méltó városi sporttörténelemmel, nyugdíjas és ifjúsági háttérrel. Ráadásul a sakk olimpiai sportág! Magyarország női és férfi csapata is volt olimpiai bajnok!

Lépésünkkel mélyreható reformokat szeretnénk elindítani és sportvitát kezdeményezni. Ma a városi gyermek- és ifjúsági játékosok után kapott támogatások 20%-a jut el csak a fiatalokhoz!

Ha most 20 valóban Esztergomban sakkozó gyermekeinknek kártyáját bemutatnánk, akkor is kénytelenek lennénk elvonni tőlük a támogatást, hogy működjön a szakosztály!

Erre az Esztergomi Sakk Club nem hajlandó. Ez a képmutatás!

A levelünk végén megjegyeznénk, a sportpénzek eddig mindig kint voltak május végéig, így a szakosztályok még tervezni sem tudnak. Javasoljuk, hogy azonnal váljon ketté a Kulturális és Sport Bizottság és olyanok döntsenek a sportról, akiknek valami köze volt és van a sporthoz, ebből következően értenek is hozzá!

Esztergomi Sakk Club Szakosztálya

2008. június 13.

(forrás)