Gyarapodtunk - 2007-es ígéretek
Közélet
2008. jún. 10.

<p>Meggyes Tamás: Gyarapodás Programjának I-II. fejezetéből ( Kiadó: Esztergom Város Önkormányzata, 2006.) szemezgettem egy kicsit. Nézzük mit ígértek nekünk 2006-ban! Mese habbal.</p>

Szemelvények

  • 2007-ben készülnek el a gyalogos forgalmat bonyolító Béke híd hasonló esztétikai elvek szerinti felújításának tervei, és még ugyanebben az évben sor kerülhet az átépítésre is.
    Nem sikerült.

  • Bánomi áttörés: 2007-ben a második ütem keretében megépítjük az említett útszakasz kétirányú forgalmat is lehetővé tévő újabb szakaszát a Szent István kápolna és a kórház között.
    Nem sikerült.

  • A legjelentősebb létesítmény a Tesco áruház mögötti, a Dobogókői utat a teherés buszforgalomtól teljesen mentesítő út lesz. Ez az út a Tescóhoz kapcsolódó 16 méter átmérőjű körforgalomba csatlakozik. Minthogy 2007-ben a buszpályaudvar is az új áruház mellé költözik
    Nem sikerült.

  • A belváros legfrekventáltabb területein 2003-ban bevezetett díjfizető parkolási rendszer kedvező hatással van a parkolási fegyelemre.
    A parkolási fegyelem a béka feneke alatt van, a díjfizetés tönkretette a belváros kiskereskedelmét.

  • A parkolási díj bevezetésével párhuzamosan megkezdtük a kulturált, esztétikus várakozóhelyek, -övezetek koncepcióba illeszkedő kialakítását is.
    Nem látjuk a nyomait.

  • a törvényi előírásoknak megfelelően mozgáskorlátozottak számára is akadálymentessé kell tenni a városon belüli közlekedést. Ennek érdekében 2002 folyamán átfogó koncepció és operatív program készült Esztergomban, melyet szakemberek is jónak minősítettek.
    Semmi nem történt az ügyben.

  • Ugyancsak a jövő évtől kezdünk hozzá a városképbe illő buszvárók, magasított várakozóhelyek kialakításához.
    Találkozott bárki ilyennel?

  • A kereskedelmi övezet újabb tagja lehet egy nagyobb, vegyes profilú (barkács, szőnyeg, bútor) bevásárlóközpont is, a Montágh iskola déli szomszédságában. Itt biztosítanánk helyet egy gyorsétteremnek és egy új benzinkútnak is.
    Tervek továbbra is vannak.

  • Kiemelten fontos a Lőrinc utca és a Rákóczi tér idegenforgalmi igényeket is kielégítő üzleti arculatának megformálása.
    Romokban áll.

  • A Szent István Gimnázium 2002. augusztus 1-jével került vissza a városhoz. Az iskola visszavétele az új városi oktatási koncepcióba illeszkedő lépés volt. Esztergom iskolaváros jellegét elsősorban a középiskolák jelentik, ennek megfelelően a következő években arra fogunk törekedni, hogy a korábban a megyének átadott középiskoláinkat visszaszerezzük. Meggyőződésünk, hogy jobb gazdájuk leszünk a várhatóan egyre komolyabb forráshiánnyal szembe néző megyénél.
    A Gimnáziumot kitelepítették a városból, politikai komisszár került az élére, csökken az oda jelentkezők száma.

  • 2001. január 1-től jelentős változások történtek a helyi adók rendszerében.
    Építményadót Esztergomban a nem lakás célokat szolgáló építmények (garázsok, vállalkozási célú épületek, üdülők) után szedünk. A fent jelzett időponttal az építményadó mértékét a négyzetméterenkénti 60, illetve 240 forintról évi 400 forintra emelte a képviselő-testület.
    Idegenforgalmi tárgyú adónkat ugyanebben az évben 300 Ft-ra emeltük, azon meggondolás által vezérelve, hogy ez az adónem az ide látogatókat, nem pedig a helyi lakosokat sújtja.
    Hová megy el ez a pénz?

  • 2006-ban bevezettük a szemétdíjat
    Az idei évben teljes káoszba fulladt a szemétdíj kiszámlázása.

  • Befektetés a jövőbe: bátor hitelpolitika
    Önkormányzati kötvénykibocsátás
    Újabb kötvény a gyarapodásért
    Működési célú kiadásaink kiegészítő forrása: működési hitel helyett folyószámlahitel
    Beruházási célú kiadásaink kiegészítő forrása: a kerethitel
    A város adósságállománya sosem látott méreteket öltött.

(forrás)