Parlagfű - tudnivalók

Parlagfű - tudnivalók

2006. 07. 05. 23:53

Az allergiás megbetegedést okozó gyomnövények egyik legfontosabb és legjelentősebb képviselője hazánkban az Észak-Amerikából behurcolt parlagfű. A parlagfű elleni védekezés elsősorban a föld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége.

Ahol június 30-ig, és azt követően nem akadályozzák meg az ingatlanon a parlagfű virágzását, ott az eljáró hatóság azonnali hatállyal, külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést, amelynek költségét a növényvédelmi bírságon felül a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie.

A hatóságok eljárásukat nemcsak termőföldön folytatják le - hanem belterületen, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyeken, nyomvonalas létesítmények - utak, vasutak - vízpartok mentén is.

Fontos tudni, hogy június 30-tól kezdődően az ingatlan tulajdonosának, használójának személye ismeretének hiányában is el kell végezni haladéktalanul a közérdekű hatósági védekezést, amire halasztó hatálya még a benyújtott fellebbezésnek sincs.

A védekezés alapvető alkotmányos jogokat is érint. A törvényi szabályozás a közvélemény elvárásából - a nagyszámú allergiás beteg érdekében - az egészséges környezethez való jogot ezúttal a tulajdonjog elé helyezi, így az államigazgatási eljárás általános szabályait betartva a védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető.

A hatósági védekezés eljárásának teljes költségét köteles a föld használója, tulajdonosa megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. Ez nem azonos a növényvédelmi bírsággal, amely húszezer és kétmillió forint közötti összegben az eljárás költségén felül kerül kiszabásra. A költségek meg nem fizetésük esetén adók módjára behajthatóak.

Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Földhivatal helyi kirendeltsége illetékes a parlagfűmentesítéssel kapcsolatos ügyekben

2006. 07. 12. 22:07

Amennyire én tudom a Megyei dolgok valóban a megyéhez tartoznak ott lehet bjelentést tenni, de helyi leszabályozásra is szükség van ennek Esztergom város önkormányzata nem tett eleget kaptunk is vmi büntetést érte. Szóval a város részéről hiány hogy nincs pl.telefon ügyelet ahová bejelentést lehet tenni, nincs meg ki ellenőriz "terepen", ki végzi a kényszerkaszálást, stb...

a macskás hasonlat nem rossz:), viszont a parlagfű esetében a törvény betartása- betartatása az elsődleges, és ezzel egyet lehet érteni vagy nem, de be kell tartani.

2006. 07. 11. 11:32

szigeti írta: ...genocídium. :(

Amúgy, ha holnapra egymillóan allergiásak lesznek a macskákra, akkor mind kicsinálják azokat is? :)

2006. 07. 11. 11:25

...genocídium. :(