Nyílt levél Esztergom Város Önkormányzati Képviselőihez

Nyílt levél Esztergom Város Önkormányzati Képviselőihez

2007. 05. 16. 18:06

Bányai Mátyás tanár nyílt levele Esztergom Város önkormányzati képviselőihez

Nyílt levél Esztergom Város Önkormányzati Képviselőihez

Tisztelt Képviselő-testület!

Esztergomban – Szent István városában – a középfokú oktatás ezer esztendős. Ennek a tíz évszázados oktató-nevelő munkának egyenes ági örököse a városunkban működő Szent István Gimnázium. Ez az intézmény újkori történelmünk öt évtizedében is hű maradt azokhoz a hagyományokhoz, amelyekre múltja és neve kötelezte. Tárgyi és eszmei értékek őrzői vagyunk! Az intézményünkből kikerült humán- és reálkultúrát elismerésre méltó módon művelő nagyszerű emberek sokasága jelzi a pedagógiai műhelyünkben követett értékrendet.

Tisztelt Képviselő-testület! Arra kérjük Önöket, hogy kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a Szent István Gimnázium - ez a nagy múltú intézmény – minél kisebb veszteséggel kerüljön méltó helyre. Iskolánk jogelődjeinek múltját olvasva mindig tisztelettel gondolunk azokra a XIX. századbeli városatyákra, akik hivatali tekintélyükkel iskolánk fennmaradását, gyarapodását szolgálták. Bízunk abban, hogy döntésüket történelmi felelősségük tudatában hozzák meg, illetve bírálják felül. Így lesz majd lehetséges, hogy a most döntést hozó városatyák nevére elismeréssel emlékezzenek majd a Szent István Gimnázium múltját megörökítő krónikák.

Esztergom, 2007. május 11.

Bányai Mátyás

tanár

A levél írója negyvenöt éve a Szent István Gimnázium tanára, több iskolatörténeti cikk és tanulmány szerzője.

2008. 09. 13. 21:26

Egy másik hír-topikban kerti írja korábban:

" Alapvetően két szálon fut jelenleg a városi oktatáspolitika. Az egyik gazdasági (főleg ingatlanokkal való üzletelés), a másik személyes indíttatás.

Az utóbbit nem szükséges nagyon fejtegetni, hiszen ismert az a mérhetetlen ellentét, ami MT és a Szent István Gimnázium tanárai és diákjai között fennáll. Ha már a hatalmi lehetőségeinek utolsó csíráját is latba veti annak érdekében, hogy „rendet csináljon” az iskolában, akkor ez már a személyes bosszú kategóriájába esik. Szégyen, és nagyon nagy hiba, hogy itt tartunk! "

Itt tartunk, sőt. Kerti: ".... Nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy: miért volt a többi pályázó alkalmatlan - megfelelő végzettséggel és tapasztalattal - a tanári állás betöltésére?..." Nem csak egy állásról van szó. Kurnász, bizalmas helyettesével egyetemben, dolgozik. Módszerei, eredményei látványosak. Fenntartói bíztatás és segítség nélkül nem tehetné. Látens bosszúhadjárat és tisztogatás folyik az Istvánban. Forgatókönyvi logika alapján tekintély és félelemhadjárat is illene lenni hozzá, de sajnos ehhez Kurnász nem nagy durranás. Leginkánn arra emlékeztet ez az egész, mikor Miki Egér Othello-t akar játszani - csak épp nem nevetséges. Túl nagy a kár, amit okoz.

2008. 09. 13. 16:50

pedig nem is kacsa.

2008. 09. 13. 16:49

Javaslom a Tanár úrnak,hogy menjen el egy önkormányzati ülésre, és kérdezze meg a sok h-moderálva: E.Á.-t, hová lett a víz alóla. MERT Ő TUD ÚSZNI!!!!!!!

2008. 09. 13. 14:58

Szíves tájékoztatásul közhírré tenném a következőket:

Mementóként, nehogy véletlenül feledésbe merüljön Meggyes Tamás polgármester és az őt kiszolgáló vazallusi frakciókör eszmeisége és ténykedése:

www.youtube.com

Egyben felemlegetve, hogyan készült Kurnász "igazgató" széke, mire is hivatkozott Meggyes Tamás: merthogy a jelölt nem készített az iskola sorsát érintő minden variációra alternatív forgatókönyvet, így az öt éves vezetői program nem elfogadható, csak fél évre. Törvény, kiírás, bármi ellenére, ami Esztergomban nem számít különösebben.

www.youtube.com

A szavazáskor egyértelművé lett a Szent István Gimnázium további sorsának totális bizonytalansága. Ezt tudták, erre készültek - ezért kellett egy Kurnász-kaliberű jellegtelen embert hamarjában előkeresniük. Most megvan Kurnász - és Kurnász aládolgozik a bizonytalanságnak, Meggyes bármely akaratának, paktumának, akárminek.

Mert Kurnász nem az Iskola érdekeinek rendelte - rendeli magát alá, ahogy ezt az utolsó pillanatig küzdő, felkészült és elkötelezett kollégák tették. Kurnász Meggyes kalandorsága alá rendelte magát ( mi mást is tehetne, Meggyes nélkül soha, sehol nem kapna ilyen pozíciót - jól felfogott érdeke megszolgálni ), Kurnász és az általa építgetett stábja tökéletesen alááll bárminek, amit ukászba kapnak.

Kezdődött az új tanév. Kurnász első ténykedéseivel már majdnem sikeresen tönkretette az érettségit, a tanterv-felosztásokat, a szakmai tematikát, a tanári órakereteket, az Iskola gazdasági irányíthatóságát - most jönnek majd a további cselekedetei. Bármit megtehet, semmiért nem felelős, Meggyes és csapatai kirángatják bármiből. "Csak" az Iskola és annak színvonala sínyli ezt meg, egyre intenzívebben.

Itt az ősz, Kurnász és Meggyes akcióban. Azért annyira mégsem lesz egyszerű szemrebbenés nélkül tovább hazudozni, csalni, eltüntetni, átírni, eltussolni... mi is visszajöttünk.

Törölt felhasználó

2008. 09. 12. 22:31

Bányai tanár úr gyűjteménye (40 év munkája) jelenleg egy pincébe került.

Hallod, Kurnász!... a gyűjtemény öregebb, mint te vagy... gondolkodjál már... Tomika, te is...

Törölt felhasználó

2008. 09. 12. 22:11

Inline írja, hogy: "...az iskolának a mai napig nincs meg a végső helye (sőt tervek sem léteznek még a végső elhelyezésre). Az Arany teljesen jogosan igyekezne a helyére, de a képviselő-testület a mai napig adós a megoldással. Tavaly őszre ígérték a terveket a végső elhelyezésről, ami még most sincs meg. .....Minden tiszteletem a tanár úré, akinek az intő szavait sem volt képes meghallani a képviselő testület......."

Bejó meg írja, hogy: " Csodák nincsenek. Bányai tanár úr az idei tanévben nem kapott órát az új igazgatótól. "

Teddy meg azt írja, hogy sok vezetést látott már életében. Iskolai vezetést is - középiskolai vezetést is. Az elmúlt cca 25 évben maga is közép, majd felsővezetőként dolgozott. Ami a Szent István Gimnáziumban történt és folymatosan történik, az minden létező vezetési gyakorlat idióta paródiája. Meglesz az eredménye: az Iskola sorozatban veszti el legjobb és legtapasztaltabb, bizonyított és tettre kész erőit - erről gondoskodnak a Meggyes Úr számára elég lojálisnak tűnő, általa és csatlósai által tehetségtelenségük, vezetői tapasztalatlanságuk és a folytonos nagyon komoly ballépések ellenére is alkalmasnak kikiálltott, tökéletesen jellegtelen, tehetetlen mostani kinevezett címbirtokosok.

Az, hogy az Iskola - a kinevezett vezetés áldatlan tevékenysége ellenére - még úgy-ahogy funkcionál: még mindíg a régi garnitúra szakmai elszántságának és kötelességtudatának köszönhető -azért az új igazgatás meg fogja ám hozni a maga gyümölcsét, a szakmai-gyakorlati krach a levegőben lóg...

Amit Bányai Tanár Úr értelmiségi módon, kulturáltan, kétségbeesetten kérni próbált - meg sem hallgattatott. Meggyes Úr és 12 csatlósa részéről merev elutasítás, tökéletes indolencia kísérte. Kíséri gyakorlatilag ma is. Említettek berendezkedtek az Örökkévaló Hatalom Fenntartására, mely saját meglátásuk és paktumuk alapján nekik kijár - hát élvezik.

Megtehetik. Gyakorlatilag szinte semmi nem zavarja őket ebben.

Eredeti méret

2008. 09. 09. 23:10

off topik

Most látom, hogy ez volt az első szeretgomos hozzászólásom!

Gyenge kezdet után intenzív visszaesés...

on topik

2008. 09. 09. 23:00

Megragadva a téma adta lehetőséget, felhívom egy dologra a figyelmet. Az iskolának a mai napig nincs meg a végső helye (sőt tervek sem léteznek még a végső elhelyezésre). Az Arany teljesen jogosan igyekezne a helyére, de a képviselő-testület a mai napig adós a megoldással. Tavaly őszre ígérték a terveket a végső elhelyezésről, ami még most sincs meg. Küldtek a szülőknek valami kérdőívet, hogy válasszanak az ezeregy éjszaka meséi közül, de ezt nem nevezném megoldásnak. Csoda-e, hogy az érintettek "nyugtalanok"? Minden tiszteletem a tanár úré, akinek az intő szavait sem volt képes meghallani a képviselő testület. Remélem, hogy hamarosan eltűnnek még az emlékezetünkből is. A csatlósaikkal együtt......

Törölt felhasználó

2008. 09. 09. 22:17

Csodák nincsenek.

Bányai tanár úr az idei tanévben nem kapott órát az új igazgatótól.

Eredeti méret

2007. 05. 17. 10:30

Szegény Tanár Úr! Ő még hisz a csodákban...