Felfüggesztett börtön az az egykori KISZ-funkcionárius Hámori Csabának
2007. máj. 10.

<p>Két hónapja az Esztergomi Városi Bíróság nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hámori Csabát, egykori KISZ-funkcionáriust. Az MSZP politikusa társával együtt egy éjszakai vadászaton szándékosan emberre fogta vadászfegyverét még 2005 őszén. A sértett kártérítési pert is kilátásba helyezett.</p>

Március 8-án, két héttel a KISZ megalakulásának ötvenedik évfordulója előtt ítélte nem jogerősen tíz hónap, két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 150 ezer forint pénzbüntetésre az esztergomi bíróság Hámori Csaba egykori KISZ-funkcionáriust, az MSZP baloldali tömörülés platformjának volt alelnökét – írja a Magyar Hírlap. Vadásztársa azért kapott csak hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést, mert amikor meghallotta a sértettektől, hogy fegyvertelenek, és egy gyerek ül az autójukban, azonnal a vállára akasztotta fegyverét.

Az volna a legfontosabb, hogy Hámori Csaba soha többé ne vehessen vadászfegyvert a kezébe – mondta idősebb Szabó József az első fokú eljárás után, akinek megrendült az egészségi állapota, így a másodfokú határozat megszületése után kártérítési per kezdeményezését fontolgatja.

Szabó szerint minden elismerés megilleti az üggyel foglalkozó ügyészt és az első fokú ítéletet meghozó bírót is, amiért következetesen végigvitték az ügyet, akiknek nem lehetett könnyű dolguk, hiszen a rövid időre az igazságügy-miniszteri megbízást is elvállaló Bárándy Péter volt Hámori Csaba védőügyvédje, míg társát a móri ügyben ismertté vált Kaiser Ede ügyvédje védte – írja a lap.

Mint ismert, 2005 őszén Hámoriék fegyverrel fenyegették meg a Kesztölc határában gazdálkodó Szabó Józsefet. Hámori előbb durván szidalmazni kezdte Szabóékat, amiért megzavarták a vadászatát, majd fegyverét negyven centi távolságból a fegyvertelen idősebb Szabó Józsefre fogta. Közben a sértett fia telefonon értesítette a dorogi rendőrséget, ez később hivatalból veszélyes fenyegetés címén szabálysértési eljárást indított Hámori Csaba és társa ellen.

A rendőrség később hivatalból veszélyes fenyegetés címen szabálysértési eljárást indított Hámori és társa ellen. A bíróság azonban új eljárás lefolytatására visszaküldte az ügyet a rendőrségnek, és a megismételt vizsgálat során derült ki, hogy a veszélyes fenyegetés helyett személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja az indokolt.

(forrás)