A 24 óra ápr 27-i Esztergommal kapcsolatos hírei
2007. ápr. 27.

<p>Tízmillió forint a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanácsnak Feladatvállalások és beruházások terén is példát mutat Esztergom Jó gazdaként járja a várost a tanácsnok Vízikarnevál, tűzijáték, koncertek</p>

Tízmillió forint a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanácsnak

Esztergom A Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanács - újonnan megválasztott elnöke, Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere vezetésével - tegnap a Szent Adalbert Központban tartotta ülését. Elfogadták a 2004 decemberében megalakult szervezet tavalyi zárszámadását, amelyhez néhány kiegészítő határozatot fűztek. Ezeknek a célja a tanács gazdálkodási rendjének pontosabb szabályozása. Meggyes Tamás elmondta, hogy a múlt csütörtöki testületi ülésen Esztergom önkormányzata a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanács munkájának támogatására 10 millió forintot szavazott meg. A hatékony területfejlesztést szolgáló testületben helyet foglal a három érintett régió, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és Észak-Magyarország fejlesztési tanácsának egy-egy tagja, a három megye, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye képviselői, a nyolc kistérség által választott három tanácstag és a regionális idegenforgalmi bizottság delegáltja. A tegnapi ülésen stratégiai fejlesztési döntéseket is előkészítettek a 2007-2013-as költségvetési időszakra.

Feladatvállalások és beruházások terén is példát mutat Esztergom

Esztergom Eredményes év volt a 2006-os Esztergom városának életében. - 13,3 milliárd forintos költségvetést hajtottunk végre - összegezte a zárszámadásról szóló rendeletet Meggyes Tamás polgármester. - Még akkor is eredményesnek tarthatjuk a tavalyi évet, ha tudjuk: a tervezett programok kis részét az idén kell megvalósítanunk, illetve befejeznünk. Esztergom a költségvetés tervezésével és végrehajtásával továbbra is első a magyar önkormányzatok között az egy főre jutó feladatvállalás és beruházások terén. A képviselő-testület a 2006. évi önkormányzati költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót 947 millió 241 ezer forintnyi nyitó pénzkészlettel, 13 millió 372 ezer forintos pénzforgalmi bevétellel, 13 millió 219 ezres kiadással, 1,1 milliárd záró pénzkészlettel és 59 millió forint összegű költségvetési pénzmaradvánnyal hagyta jóvá április 19-ei ülésén.

Jó gazdaként járja a várost a tanácsnok


- Mintegy fél éve, a választások után nevezték ki Önt városüzemeltetési tanácsnokká. Mi a feladata? - Bár hatósági jogkörrel nem rendelkezem, felhívom az illetékes hivatali osztályok figyelmét a városban mutatkozó problémákra. A parkolási gondoktól a zöldfelületek látványáig, a kátyúzástól a leszakadt vezetékek rendbehozásáig minden apróbb és komolyabb gondot igyekszünk minél hamarabb megoldani. Igazából olyan, mintha a város gondnoka lennék. - A várost bejárni nem kis feladat. Hogyan ütemezi a munkáját? - A tizennégy városrészt körülbelül 2-3 hét alatt járom végig, közben egyeztetek a körzetek képviselőivel. Egyre több a lakossági bejelentés is. Szerencsére tudják, hová és kihez fordulhatnak panaszaikkal a polgárok. Tegnap például a Téglaház utcába hívtak, ahol beszakadt egy víznyelő. Előtte pedig szóltak, hogy össze van törve a Rákóczi téren a díszkút. Máshol ránőtt egy fa egy házra. Mi esetleg nap mint nap elmegyünk mellettük, és szinte már megszokjuk a hibákat, de a turisták észreveszik a legapróbb dolgokat is. - A lakosság mennyire segítőkész a közterek rendben tartásában? - Sajnos még mindig vannak, akik nem tartják fontosnak, hogy szép környezetben éljenek, nem tartják rendben portájuk előtt a járdát, zöldfelületet. Szerencsére egyre többen érzik, hogy közösen kell cselekednünk a királyi városban. A másik dolog, hogy a közutasok helyett sem dolgozhatunk, nem végzünk útfelújításokat, amelyek ráadásul Esztergom gerincét érintik. A főiskola előtti Majer István út is évek óta vár az új aszfaltburkolatra. Zúzott követ korlátlan mennyiségben kérhetnek a hivataltól a lakók. Kérésüket a pénzügyi bizottság bírálja el. Ahol még nincs szilárd burkolat, fontos a murva pótlása. Ezekkel a kérésekkel is nyugodtan forduljanak hozzám. Az anyagot adjuk, de az érintetteknek kell szétteríteniük. Ez is az összefogás része.

Vízikarnevál, tűzijáték, koncertek

Esztergom A hosszú hétvégén rendezik meg a Lampionos Vízikarnevált és az Ister-Granum Ünnepét a városban. Vasárnap 9 órakor családi kerékpártúra indul a párkányi főtérről. 16 órától a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél a Leányfalui Szekérszínház András kovács királysága című előadását láthatják, ezt a Szépülő Városközpont koncertje követi, míg 20.30-tól a Jamsterdam játszik. Hétfőn 16 órától kezdődik a felvonulás a dorogi fúvószenekarral a Széchenyi tértől a hídfőig. 18 órakor a Step by Step együttes zenél, a Lampionos Vízikarnevál 21 órakor kezdődik, amelynek eredményhirdetése a Széchenyi téren lesz az utcabál előtt, amelyen a Madarak együttes muzsikál. A főtér még aznap éjjel másik látványossággal is szolgál: innen nyílik a legjobb rálátás a 23 órakor kezdődő tűzijátékra, amit a Kuckländer-hegyről lőnek fel. Kedden bárki ingyen sétahajózhat egy római gályával. Aznap 10 órakor nyílik a Szárnyas Szabadtéri Tárlat az Ister-Granum kastélyairól. Lesz májusfa-állítás, 11 órakor Veterán autók felvonulása az Esztergomi Járműtörténeti Klub szervezésében, majd szlalomverseny. Délután Bencze Laci konyhájában kóstolóval egybekötött ételkészítés után régi magyar közösségi játékokat láthatnak az érdeklődők a Szentgyörgymezei Hagyományőrzőkkel. 15.30-tól a Kaláka gyermekműsora, 17 órától a Váralja néptáncegyüttes előadása, majd a Pengő zenekar fellépése következik. 19.30-kor kezdődik a Mystery Gang koncert. Kép alá: Minden bizonnyal megtelik érdeklődőkkel Esztergom egyik ékessége, a Széchenyi tér a jövő hét első két napján

(forrás)