Testületi döntés után: közvélemény kutatás

Testületi döntés után: közvélemény kutatás

2008. 05. 17. 12:44

Az Önkormányzat, kicsit megkésve ugyan, de levélben keresett meg minden esztergomi polgárt, hogy kikérje véleményüket a tervezett mélygarázs vásárlással kapcsolatban. Az előző, forgalmi változással kapcsolatos közvéleménykutatáshoz hasonlatosan ismét névvel és címmel kell a válaszokat visszaküldeni - annak ellenére, hogy az állampolgári jogok biztosa ezt jogszerűtlennek nyilvánította.

Több kérdés is felmerülhet a levélen keresztül történt megkeresés kapcsán.

  • Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa megállapította az előző - hasonló - megkereséssel kapcsolatban : az adatkezelés nem volt jogszerű, a személyes adatok gyűjtése szükségtelen és aránytalan alapjogi korlátozást jelentett.
    Ennek ismeretében miért kérik ismételten a személyes adatok megadását?
  • Miért döntés után kérdezik meg a lakókat?
  • Miért nincs olyan lehetőség a válaszok közt, hogy NE vásárolja meg a város az adott garázsokat?

Jelen állapotban a lakosságra akarja az Önkormányzat a felelősséget hárítani a két rossz döntés közti választás lehetőségével.

2008. 05. 22. 15:00

Úgy tűnik, hogy vásárlás lesz, nem bérlés, legalább is Kolumbán erről ír az iwiwen:

"Tisztelt Sitku Úr. A Város egyetlen rossz vásárlása az volt, amikor a közelmultban ( sajnos jóhiszemű közreműködésemmel) bevásárolt Sitku Pál Igazgató Úrral. Azóta jobban figyelünk. A mélygarázst a Város tulajdonba szerzi, kevesebbéért, mint amennyit a 20 éves béérleti díjért először megszavazott a képv. testület, ellenszavazat élkül."

2008. 05. 21. 13:22

Ezt a bérleti díjat - különösen 20 év távlatába nyúló hasznosítás esetén - viszont az önkormányzatnak valóban nem szabad elfogadnia.

Ennek a kifejtésével még adós vagyok.

Az ember akkor bérel (irodát, lakást, garázst, akármit), ha nem szeretné feladni a mobilitását, vagy ha az adott bérlemény maradványértéke az amortizáció miatt a futamidő végén közelíti a nullát. Mobilitással a város nem rendelkezik, az ingatlan amortizációja még 20 év távlatában sem lehet 100%-os. Értelmetlen dolog és közgazdasági nonszensz bérlői jogviszonyban gondolkodni ekkora időtávon...

2008. 05. 21. 12:50

Esztergom Város Önkormányzata 2007-ben nagy többséggel (...) úgy döntött, hogy a Prímás-szigeten, az Élményfürdővel szemben lévő telken épülő szálloda mélygarázsában (...) 20 éven át, évente 96 millió forintért 325 parkolóhelyet bérel."

Ahogy azt akincilar is írta az első hozzászólásban: ilyen határozat nem létezik.

De tegyük fel, hogy létezne.

325 db parkolóhely havi 8 millió ft-ért - az 24 615 Ft darabonként.

Tekintve, hogy az ingatlanszakmában ökölszabályként a havi bérleti díj általában az ingatlan forgalmi értékének 1%-1,2% körül szokott kialakulni (ez évi 12-15%-nyi bevétel - aki bérletre épít, az kb max kb 8 év alatt szeretné, ha újra a zsebében lenne az az összeg, amit befektetett az ingatlanba és a piac is kb ezt az 1%-os viszonyítási pontot szokta fairn-nek tartani és elfogadni (hacsak nincs valamiért nagyon felborulva a kereslet-kínálat)).

Ebből ugye az következik, hogy a bérleti díj kalkulációjánál nagy valószinűséggel egy 2,5 millió +-10% körüli eladási árban gondolkozhatott a beruházó, és ez alapján mondott egy viszonylag korrektnek mondható havi bérleti díjat.

Ezt a bérleti díjat - különösen 20 év távlatába nyúló hasznosítás esetén - viszont az önkormányzatnak valóban nem szabad elfogadnia. A mélygarázsok megvásárlásán csak ezen a fenti 2,5 millió ft körüli darabáron szabadna egyáltalán elgondolkodni - és ekkor is két független lízingcég finanszírozási ajánlatát kellene összehasonlítani az esetleges részletfinanszírozást illetően - nem elképzelhetetlen, hogy jobb ajánlatot tudnának mondani, mint a beruházó... és legalább lenne valami versenyhelyzet.

2008. 05. 20. 0:29

Szellemes!!! :-)))) Mi azt beszéltük: Hogyan kéred a tökfőzeléket? A Hidegen. B melegen. De én qra utálom a tökfőzeléket!

Persze felvilágosítalak benneteket, NAGYON NINCS IGAZATOK! Nézzetek kicsit tovább az orrotoknál! ( ez így lesz, most előre kijelentem, nem én vagyok az oka) Ugye sok hely nincs a városba, ahol parkolni lehetne. Ahol most megállnak az autósok, oda mindenhová ki fogják tenni a megállni tilos táblákat! Namármost mindenki eldöntheti, gyalogol, vagy odamegy parkolni, ahol lehet! Így lehet 100%-san kihasználni majd a parkolóházat! És akkor majd halgathatjátok az ETV-n, hogy ugye "én már akkor megmondtam, de ez a sötét lakosság, nem érti meg, hogy nekem mindíg igazam van" polgármesteri monológot! Érthető voltam? Na!

2008. 05. 19. 22:22

Mint a régi viccben...

Kisiskolások dolgozatot írnak a kommunizmusról:
- Jól van gyerekek,pajtások,kezdhetitek!
1.feladat: Ki a példaképed?
2.feladat: Miért éppen Lenin?

2008. 05. 19. 22:04

Szerintem is van harmadik változat is. A kérdésfeltevés eleve manipulált.

2008. 05. 19. 7:41

Én áthúztam a kérdőív hátoldalát és ráírtam, hogy egyik megoldással sem értek egyet.

2008. 05. 18. 11:53

Ha valaki kiszámolja mennyi is ez, beállónként - mert ugye ez teremgarázs - pontosan 4 307 692 Áfa nélkül! ÁFÁ-val

5.169.231, azaz Ötmillió százhatvankilencezer kettőszázharmincegy forint.

Ismerve az árakat, ott, és ilyen körülmények közt mindenképpen BARÁTI árnak nevezhető! De ilyen brilliáns üzletet a barátok egymás közt kössenek, s NE a KÖZ pénzéből!

Ebből az összegből lehetne mondjuk 120-150 lakást is építeni - erre nem gondol a Tisztelt Képviselő Testület? (persze nem BARÁTI áron számolva, mert úgy kicsit többe kerülne).

Persze ha másképpen számolok, akkor egy esztergomira csak 56.000 forint jut, az is öt év alatt, mit lehetne kezdeni azzal az évi 11.200 ft-al, persze ez családonként mondjuk évi 40 ezer, (persze csak lenne, hiszen a lakosságnak csak kis része fizet helyi adót, így becslésem szerint, egy becsületes esztergomi adófizető családra végülis kb 200.000 Ft jut. (Talán a tesület igennel szavazó tagjai is útána számolgatnának!)

Akinek más számok jönnek ki, ossza meg velem!

2008. 05. 17. 15:49

Miért pont 22-e a határidő? A Hídlap csak ez után fog foglalkozni a témával. Nem kellene előtte informálni a polgárokat, hogy megalapozottan tudjanak ikszelni? Nem kíváncsiak ezek a mi véleményünkre, kevesen fogják visszaküldeni, mint az előzőt is.

2008. 05. 17. 15:33

"Aztán alá lehet írni:))))))"

Aláírni, hogy: üdvözlettel, az adtvédelmi biztos jogkörében eljárva Dr Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

2008. 05. 17. 15:28

Én azt mondom, vágjuk körbe a kérdőívet, és akkor lehet, hogy pont leesnek a név-cím részek a levélről:)) Aztán alá lehet írni:))))))

Törölt felhasználó #43

2008. 05. 17. 15:20

célszerű lenne, ebben a közegben - ahol pirosszeműek ármánykodásától harsog az országos sajtó - bevezetni azt, hogy egy-egy ilyen "közvéleménykutatás" esetén biometrikus azonosítót is használni kelljen a véleményt nyilvánítóknak! Mittomén: DNS minta, írisz szkennelés, ujjlenyomat...

2008. 05. 17. 15:16

Mivel az önkormányzat nem bízik bennem - eleve feltételezi, hogy más nevében töltöm ki a kérdőívemet- én sem bízom az önkormányzatban.

2008. 05. 17. 14:30

"Esztergom Város Önkormányzata 2007-ben nagy többséggel (...) úgy döntött, hogy a Prímás-szigeten, az Élményfürdővel szemben lévő telken épülő szálloda mélygarázsában (...) 20 éven át, évente 96 millió forintért 325 parkolóhelyet bérel."

Kérdőív összeállítóinak segítségül az Önkormányzat egészen pontosan így határozott 2007-ben ( a fellelhető határozatok szerint):

247/2007.(IV.20.) esztergomi öh.**módosítva a 767/2007.(X.30.) határozattal Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lefolytatásával bérleti szerződést köt a 16380 helyrajzi számú, természetben Esztergom, Prímás-sziget, Táncsics Mihály utcában található ingatlan megosztása folytán újonnan kialakuló és az ingatlan-nyilvántartásban várhatóan 10498 m2 területtel bejegyzésre kerülő ingatlanon megépítésre kerülő szállodában kialakított mélygarázsokból körülbelül 257 darab parkolóhelyre legalább 15 év időtartamra, mely szerződés hatályba lépésének időpontja az építmény használatbavételi engedélye kiadásának napja. Felelős: Meggyes Tamás polgármester Határidő: a bérleti szerződés aláírására: a végleges adásvételi szerződés aláírását követő 60 napon belül