Tartós kánikula a jövő héten (www.hirado.hu - 2006. június 24. 16:49)

Tartós kánikula a jövő héten (www.hirado.hu - 2006. június 24. 16:49)

2006. 06. 24. 22:17

Betartandó óvintézkedések: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jótanácsai

A jövő héten 30 fok feletti hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok; a katasztrófavédelem a betartandó óvintézkedésekre figyelmeztet.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket és házi kedvencet tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 fokra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne ülők hősokkot kapnak. Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak. A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan. A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, és ne térjenek le a turistaútról, mert eltévedhetnek, illetve nem biztonságos területre juthatnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor a kora reggeli vagy késő esti időpontokat válassza.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kánikulára tekintettel arra kér mindenkit, hogy fokozott óvatossággal gyújtson tűzet a szabadban és figyeljen a tűz gondos eloltására is. Dobson Tibor elmondta: nincs tűzgyújtási tilalom, de a nagy meleg miatt fokozott tűzveszélyt jelentenek a tábortüzek, elsősorban az erdőkben és a még le nem aratott gabonatáblákon.

Folyt:június 25. 14:50

Berobbant a nyár: 35 fokban fogunk olvadni 2006. Hétfőn a napsütést átmeneti felhősödés zavarhatja meg

A következő 24 órában a Kárpát-medence térségét még elkerülik az időjárási frontok, folytatódik a fülledt idő.

A sok napsütés mellett időnként kissé megnövekszik a felhőzet. Futó zápor, zivatar kialakulására vasárnap elsősorban a Tiszántúlon lehet számítani. Éjszaka derült lesz az ég, majd hétfőn napközben a napsütést átmeneti felhősödés zavarhatja meg néhol kisebb záporral, zivatarral. Időnként megélénkül, a Kisalföldön megerősödik a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 30 és 35 fok között, délen és nyugaton kevéssel 35 fok fölött várható.

Még nincsenek kommentek :(