Esztergom város képviselő-testülete vonja vissza a garázshelyek megvásárlásáról hozott határozatát !

Esztergom város képviselő-testülete vonja vissza a garázshelyek megvásárlásáról hozott határozatát !

2008. 05. 15. 10:16

Tegnap a Civil Összefogás képviselőjeként levélben javasoltam Meggyes Tamásnak, Esztergom polgármesterének, hogy az április 30-án fenti tárgyban hozott határozatát a képviselő-testület vonja vissza. A véleményem az, hogy indokolatlan a garázshelyek megvásárlása. Véleményem szerint egyetlen képviselő-testületnek sincs joga települése számára különösen nagy anyagi kárt okozó döntést hozni.

Tisztelt Polgármester Úr!

A képviselő-testület április 30-án, rendkívüli testületi ülésen tárgyalta zárt ajtók mögött a szállodai garázshelyek vásárlásával kapcsolatos előterjesztését.

Én annál a napirendnél már nem voltam jelen, mert a Szent István igazgatója megválasztásának körülményeit a szokottnál is botrányosabbnak tartottam, ezért tiltakozásom jeléül kivonultam a testületi ülésről.

A szeretgomról értesültem az előterjesztés tartalmáról, és magáról a döntésről. A döntés meglepő és elfogadhatatlan számomra.

Azt gondolom, hogy a városnak nincs szüksége a mélygarázsban parkolóhelyek vásárlására az épülő szigeti szállodában! Sem 2.5 millió forintért, sem 5 millió százhetvenezer forintért.

Miért jó az nekünk, hogy közel 1.7 milliárdért megveszünk 325 darabot annak az összegnek közel a kétszereséért, amelybe a beruházónak a 480 db parkolóhely megépítése kerülhetett?

Az egymilliárd 680 millió forintot, amelyet a 325 db parkoló megvásárlására költenénk, költhetnénk sok valóban szükséges dologra.

Költhetnénk belőle például a Szent István Gimnázium méltó, végleges elhelyezésére. Hogy megfeleljünk végre a választói akaratnak.

Létrehozhatnánk egy színvonalas Civilek Házát, ahol a civilek/ értsd polgári, nem katonai / otthonra találhatnak a városban.

Kifejezhetnénk megbecsülésünket a közszférában dolgozók iránt/ étkezési hozzájárulás, üdülési támogatás/. De tucatnyi olyan feladatot fel tudnánk sorolni mindketten, amelynek megoldásához fedezet lehetne ez a pénz.

Tisztelt Polgármester úr!

A szálloda megépítésére kiírt eredeti pályázatban nem szerepelt, hogy az önkormányzat később parkolókat bérelne vagy vásárolna az ingatlanon!

Így nincs semmi kötelezettségünk a beruházó ilyen módon való támogatására.

Mindezek alapján, valamint azért mert véleményem szerint a döntés különösen nagy kárt okoz a városnak, kérem Önt, terjessze a következő képviselő-testületi ülésre a garázshelyek megvásárlásáról szóló döntés visszavonását!

Esztergom, 2008-05-14

Üdvözlettel:
Miavecz Jenő
A Civil Összefogás képviselője

2008. 05. 27. 8:07

Belenéztem az érintett testületi ülésbe. Hát nem semmi! Láttam az építtetőt én egy szál répát sem rendelnék tőle. Szerintem a mélygarázs talán, de a szálloda nem biztos hogy fel fog épülni. Úgy kellett ennek a fazonnak a lóvé mint egy falat kenyér. Azt hiszem megtaláltam a nagy tüzek okát.

Törölt felhasználó #43

2008. 05. 24. 21:12

"A szigeten kerülve nem lehet a mélygarázshoz jutni... onnan behajtani tilos! már bocs :)"

Hoppá! Tényleg! Akkor bocsi Lőrinc utcaiak még is csak rajtatok keresztül fogunk pöfögni......( sajnos)

Törölt felhasználó #43

2008. 05. 24. 21:03

nana!

Majd úgy gondolják a népek :" Jól van nem pöfögök a Lőrinc utcán , kerülök a sziget felé!" aha...

A szigeten kerülve nem lehet a mélygarázshoz jutni... onnan behajtani tilos! már bocs :)

2008. 05. 24. 20:50

Olvashatjuk a Hídlap legfirssebb számában, hogy az esztergomi lakosoknak igen nagy szüksége van erre a parkolóházra. Félre téve azt a jó magyaros mentalitást, hogy "ne hogy má' egy métert is gyalogoljak, ha van kocsi! Inkább parkolok szabálytalanul." Tételezzük fel, hogy az átnevelésnek köszönhetően az esztergomi polgárok inkább a parkolóházat választják, ez jó lesz? Hisz eddig arról szólt a fáma, hogy a belvárost tehermentesíteni kell a forgalomtól és a levegőszennyezéstől. A Lőrinc utca egyírányúsítása is valami hasonló indokokkal történt. Reménykedjünk , hogy Pócsföldi képviselő úrnak igaza lesz :" ...hat-hét év alatt a bevételekből már a befektetés összege nulla lesz. Azután pedig majd a várod kasszájába ömlik majd a pénz. Évente párszáz millió." A párszáz milliót hozó autók a parkolóházba igyekezvén merre fognak pöfögni? Ugye nem a belváros felé? Majd úgy gondolják a népek :" Jól van nem pöfögök a Lőrinc utcán , kerülök a sziget felé!" aha... Nem lett volna jobb ezt a pénzt a tömegközlekedés fejlesztésére költeni? Gyakrabban, átláthatóbban( a túristák számára is) gazdaságosabban, környezetbarátabban, közlekedő buszokra, melyekkel valószínűleg csökkenthető lenne a városon belüli forgalom, levegőszennyezés, stb.

2008. 05. 21. 10:40

A másik pályázó ugyebár ez a cég volt: www.reax.hu

A Reax Invest Zrt. 1997. szeptemberében alakult. 1.140 millió saját tőkével, több milliárdos vagyonnal rendelkező Ingatlanfejlesztő Részvénytársaság a legjelentősebb lakásfejlesztő cégek egyike Budapesten.

Egy 2007 november 2.-i cikk az egominfóról:

2009. december 31-éig kell megépülnie a volt nyári napközi és a könyvtár területén egy négycsillagos, 157 szobás szállodának. Erről döntöttek a képviselők az október 30-i ülésükön.

A meghirdetett pályázatot a két jelentkező közül a GIEGLER Kft nyerte, aki bruttó 213 millió forintért megvásárolja a 11.440 m² területet, gondoskodik a rajta lévő épületek elbontásáról, és a szálloda felépítéséről.

A nyertes pályázó a szerződés szerint azt is vállalja, hogy a szállodához üzemeltetőt biztosít.

Amennyiben a szerződésben vállalt feltételeknek nem tesz eleget, a város él a visszavásárlás jogával, és emellett még 200 millió forintért megvásárolja a kész kiviteli terveket. (A szerződés e pontja ugyan felvet némi kérdéseket, hogy miért éppen ennyiért, de válasz még nincs rá).

A város kötelezi magát, hogy a szálloda alatt épülő mélygarázs 322 parkolóhelyére, 15 évre bérleti szerződést köt. Az árról nem esik szó a szerződésben.

Ellenzéki képviselők szerint a meglévő konstrukció bizonytalanságai ellenére is, ez az a beruházás, mely a városnak hasznot hoz úgy is, hogy nem kerül a beruházás közpénzbe, és nem kell hitelt sem felvenni. A beruházás kockázatát a vállalkozók vállalják, a szálloda építése, üzemeltetésének esetleges deficitje nem veszélyezteti a város kötelező feladatainak ellátását. Mint emlékeztettek rá, ezt a konstrukciót forszírozták az élményfürdő esetében is.

2008. 05. 21. 10:19

Véleményem szerint a beruházó valósitsa meg a város támogatása nélkül a kivitelezést. Az az érzésem - az eddigi ütemezést látva -, hogy komoly pénzügyi problémái lehetnek a szálloda beruházójának. A cégbejegyzési adatokból kiindulva komoly aggályaim vannak a megvalósitással kapcsolatban. Ilyen körülmények között a városnak pénzzel, tőkével bármilyen formában történő részvétele nagyfokú felelőtlenség lenne, az emlitett összeg befektetése kamataival együtt lehet, hogy elég lenne a szálloda megépitésére. Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy ki a beruházó és ki azután a tulajdonos. A szálloda várostól független megépitése esetén megérdemli a beruházó a garázsok várostól független üzemeltetését. Nem vagyok meggyözödve, hogy üzleti alapon meg tudna élni belőle!

2008. 05. 20. 11:20

Ezt már nem bírom szó nélkül!

Teljesen egyet értek. Minek nekünk megvásárolni ezeket a parkolókat? Hozzáteszem egy vagyonért. Meg fog úgyis épülni. A tulajdonos majd úgyis kiadja, szerintem. Tehát a parkolóhely is megmarad és a pénzünk is. A pénzt meg fordíthatnánk ugye nem kell felsorolnom mikre. Vagy nem látom jól? A kérdőív: Jaj ez egy helyi sajátosságunk, megkérdezem a lakosságot egy agyoncsavart kérdéssel, és úgyis az lesz amit én akarok!!!! A Lőrinc utca dettó: megkérdeztük mit akar a lakosság, a táblát levettük de lezártuk az utca végét. Már megint nekem lett igazam típusú döntés! Ez már nevetséges, felháborító.

2008. 05. 19. 23:22

Miért, az nem önkormányzati telek? A Mária Valéria Szállodához is eredetileg csak a telket adta el a város, aztán most mi van? Miről is szól ez az oldal?

2008. 05. 19. 22:43

Én úgy tudom, hogy a tornyoshoz nincs köze az önkormányzatnak. A pénzéért meg aggódjon a befektető.

2008. 05. 19. 22:32

Félreértettél, a sok szálloda megalapotottsága miatt aggódom, nekem tetszik a terv! Meg kicsit aggódom a város (ami a mienk, ugye) pénztárcája miatt

2008. 05. 19. 22:19

Joey basszus! Téged olvasva kezdem megérteni az utálgomozókat. Mi bajod van a tornyossal?

2008. 05. 19. 22:14

És akkor még nem beszéltünk a 7 toronyról! Arról mi hír? Ott is majd visszavásárolunk mondjuk egy kis dunapartot, miután eladjuk?

2008. 05. 19. 22:08

Tételezzük fel, hogy a különböző engedélyeken kívül még pénz is van az építkezéshez. Ha mégsincs, akkor talán érthető ez az üzleti tranzakció.

2008. 05. 19. 21:53

Tételezzük fel, hogy a beruházónak engedélyezett terve és kivitelezési engedély van a birtokában. Ebben az esetben a beruházó -az önkormányzat és a mi pénzünk nélkül is - megépiti a szállodát a garázsokkal együtt. Kész projekt esetén a város kényelmesen átgondolhatja, hogy esetleg béreljen ott garázsokat, nem feltétlenül szükséges. Egy percig sem félek attól, hogy akár pár év múlva ne legyen erre jóval kedvezőbb feltételekkel lehtőség.

Maga az elképzelés akár a vásárlás akár a bérlet ebben a fázisban elképesztő.

Természetesen, ha nincs önkormányzati projekt akkor vezireink jóléte veszélyeztetve van. Ez is szempont!

Hirtelen Pécs központja jut eszembe, érdemes megnézni mi történt ott, a szállodaépitésről nem beszélve. Két évvel ezelőtt - Európai kultúrális fővárosként - 3 db ötcsillagos és két db négycsillagos szálloda volt tervezve. Ma az ötcsillagos elképzelések már nincsenek napirenden.

2008. 05. 15. 13:18

De lehet rá némi esély. talán. De így?

2008. 05. 15. 13:15

Bent ülve sem feltétlenül valósul meg a képviselet...

2008. 05. 15. 13:14

Ez jó kérdés Anyácska! Ha a képviselő nem hajlandó képviselni, akkor miért képviselő? Persze név nélkül. Manapság nagy divat a kivonulgatás.

2008. 05. 15. 13:13

Itt és most csak elméleteim vannak :)))

2008. 05. 15. 13:13

Egy olyan kérdésem lenne csak: egy másik fórumban arról folyik a vita, hogy megbüntetik a távolmaradt képviselőket stb. stb.... Ha Miavecz úr még arra sem vette a fáradtságot, hogy megnyomja ez ügyben a gombot, hanem elhagyta az ülést, akkor miért itt levelezik. Miért nem ott emelte fel a hangját? (gondolom, tudják, milyen pontokat tárgyalnak? de nem vagyok benne biztos)

2008. 05. 15. 13:12

Talán igen talán nem:)