HVG - Újabb botrány Esztergomban: másfél milliárd egy parkolóért
2008. máj. 14.

<p>Esztergom városa januárban 200 millió forintért adta el egy cégnek azt a telket, ahol most parkolóhelyeket vásárolna több mint másfél milliárd forintért. Az adásvételt többen kifogásolják, ahogy azt is, hogy a városi vezetés a tervezett üzletről nem tájékoztatta a lakosokat. A fideszes polgármester a szocialisták lejárató kampányának tartja az ügyet.</p>

Az esztergomi Prímás-szigeten álló telket a Giegler Kft. 200 millió forintért vásárolta meg az önkormányzattól, hogy azon egy szállodát építsenek. Meggyes Tamás polgármester március 13-án egy zárt ülésen tárgyalandó előterjesztést nyújtott be a képviselőtestületnek, mely szerint az épülő szálloda mélygarázsában több mint 320 parkolóhelyet bérelne az önkormányzat 15 évre, azt követően, hogy a Giegler Kft. a telek utáni teljes vételárat kifizeti. A szálloda megépítésére kiírt eredeti pályázatban egyébként nem szerepelt, hogy az önkormányzat később parkolókat bérelne az ingatlanon.

Alig egy hónappal később a polgármester már nem a bérbeadás, hanem az adásvétel mellett kardoskodott, mondván, hogy az mindkét fél számára előnyösebb lenne: a képviselőtestület által jóváhagyott adásvételi szerződés szerint a parkolóhelyeket 1,4 milliárd forintért vásárolná meg az önkormányzat, a teljes összeget pedig öt év alatt fizetné ki a Giegler Kft-nek. Az erre vonatkozó előterjesztést a polgármester és az osztályvezető is aláírta, csak a jegyző, Marosi György nem, mivel éppen szabadságon volt. Az aljegyző, Szolnoki Imre pedig csak annyit írt a papírra: "idő hiányában nem állt módomban véleményt alkotni az előterjesztésről."

A cikk további része: hvg.hu

(forrás)