Az a fránya tudatalatti
2008. máj. 11.

<p>Érdekes cikket találtam a Hídlap 2008.05.10-i számában, Meggyes Tamás polgármester nyilatkozott a hetilapnak, a téma pedig a Civil Kerekasztal Esztergom Egyesület volt. A nyilatkozata sommásan, szövegkörnyezetéből kiragadva: <i>"Önkormányzati vagy civil?"</i></p>

A teljes cikk:

Meggyes Tamás polgármester a héten megalakult egyesülettel kapcsolatban a Hídlapnak elmondta, hogy annak bármely helyi szervezet a tagja lehet, de a civil és politikai célok elválasztása miatt mindazon egyesületek, szervezetek, akik a 2006-os választásokon jelöltet indítottak, nem vehetnek részt a civil kerekasztalmunkájában. Önkormányzati, vagy civil? A polgármester szerint ez az a kérdés, amit mindenkinek el kell döntenie, de hangsúlyozta azt is, hogy az egyesületekről szóló jogszabály is előírja, hogy az alakuló szervezeteknek nyilatkoznia kell arról: végeznek-e politikai tevékenységet, ennek pedig szerepelnie kell az alapszabályban is. Meggyes Tamás szerint, amikor egy céljai szerint egyértelműen civil egyesület politikai pártot támogat, akkor már nem beszélhetünk civil célokról, hiszen az adott egyesület ilyenkor egyértelműen a hatalom megszerzéséért tesz lépéseket. „Egy önkéntes, szabad kezdeményezésen alapuló egyesület céljai nem keveredhetnek politikai, hatalmi célokkal, mert egy képviselő-testületbe való bejutás csak a választások során dőlhet el, demokratikus úton. A kettőt összekavarni, összemosni szerintem zavaró és álságos, Esztergomban mégis divat lett” – mondta a polgármester, aki azt is kifejtette, hogy egy helyi képviselőnek optimális esetben igenis dolga lenne, hogy különböző civil szervezetekben például kuratóriumi tisztséget töltsön be. „Nem gondolom, hogy például Nyíri Attila nem lehet bármely egyesület tagja, vagy kurátora, vagy hogy ezért az adott szervezet nem férne a kerekasztal mellé. Ugyanakkor fontos, hogy a politikus szolgálja a szervezet érdekeit, és ne fordítva, – egy komoly civil egyesület nem szolgálhatja egy politikus érdekeit. Az egyik legerősebb magyarországi civil szervezet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amelynek tudomásom szerint száznál is több országgyűlési képviselő a tagja szinte minden oldalról, mégsem lépnek fel politikai erőként.” Arra a kérdésre, hogy ezen logika mentén ki szorulhat ki az új esztergomi kezdeményezésből, Meggyes Tamás egy példát hozott fel. „Ha Miavecz Jenő például egy bélyeggyűjtő egyesület tagja lenne, de a következő választás előtt-alatt másik három támogató szervezetet jelölne meg maga mögött, akkor a bélyeggyűjtőknek mindezek ellenére helye lenne az esztergomi kerekasztalnál. Egy civil szervezet önkéntes vállalás alapján, döntően saját erőforrásból saját célokat valósít meg, de nem politizál.”
És hogy milyen célokat valósíthat meg a Civil Kerekasztal Esztergom Egyesület a koordinációs szerepen túl? A polgármester szerint a költségvetésben az erre a célra elkülönített ötmillió forint elosztásánál az önkormányzat, bár alapító tag, de tartózkodni fog a szavazástól, ehelyett arról a majdani közgyűlés fog dönteni. „Hasznos lenne például, hogy eddig az önkormányzat által elkészített, az adó egy százalékáról szóló tájékoztató kiadvány ennek az egyesületnek a gondozásában jelenne meg. Így minket nem érhetne vád, hogy szubjektív alapon döntünk, ki kerülhet bele, és ki nem, ugyanakkor a CKEE akár szervezeten kívüli egyesületet is bevehetne a kiadványba, ha úgy ítélik meg, hogy annak céljai a köz szempontjából támogatásra érdemesek.”

A Hídlap cikke: hidlap.net (10-11. oldal)

(forrás)