Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

2008. 05. 10. 12:41

Ezt sugallja Dr. Osvai László képviselő legutóbbi Hídlapos hozzászólása. A képviselő úr az érettség(i) kapcsán érezte a késztetést magában, hogy tollat ragadva rúgjon még egyet a Szent István Gimnáziumba és a valódi demokráciába.

Tisztelt Képviselő úr!

Ahogy Ön írja:

Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is. A döntések befolyásolásának megvan a helye, ideje és az etikája,(!) de a döntés, a döntéshozók feladata és felelőssége!
A fehér füst felszállta után pedig a hétköznapi munkának kell jönnie! Esztergomban is! A diák tanul, a tanár tanít, az igazgató igazgat, a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz. Ez a szereposztás, mégha vannak is, akik szerepet tévesztenek, hisz ennek belátásához érettség kell.

Jól látja! A döntések befolyásolásának van egy etikája valóban! Teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel. Egy valamiről feledkezik meg.

Amikor minden véleményező testület akaratával szembemenve, megválasztották Kurnász Lászlót a Szent István Gimnázium igazgatójának, akkor pontosan ezt az etikai határt lépték át, Meggyes Tamás parancsszavára.

Ön szerint, ha adott két pályázat, amiből az egyiket a szakmai fórumok 100%-ban elutasítanak - pontosítok: 96% és 97%-ban, az egyetlen támogató szavazó már meg is kapta jutalmát: egy igazgatóhelyettesi jelölést - , akkor a valódi döntést meghozók számára ez felhatalmazás arra, hogy mindezek ellenére kinevezzék az alkalmatlan jelöltet?

Ha Ön szerint arról szól a demokrácia, hogy a vezető lojalitása a mindenkori hatalom felé fontosabb, mint a szakmaiság, akkor Ön súlyos tévedésben él. A módszer jobban hasonlít a politikai tisztogatás fogalmára.

Önök ezzel a döntéssel kimondatlanul is kimondták a 320 éves Szent István Gimnázium halálos ítéletét és véglegesen lemondtak arról, hogy Esztergom önkormányzatát demokratikusnak nevezhesse bárki is.

Azonban Önök szerepet téveszettek: nem mindenhatók.

Bejó Gábor

2008. 05. 14. 0:04

erre reagálj kérlek, aztán jöhet a tv.-ekre való hivatkozás

szülői értekezlet: Gerendás: "...a városvezetés sosem ment és ezután sem megy szembe a diákok, tanárok és szülők akaratával...." www.szeretgom.hu

előzmény: ..az iskola munkaközösségei, a diákönkormányzat, az iskolaszék száz százalékosan, a tantestület és a teljes dolgozói kar egy fő kivételével egyhangúan állt ki a belső pályázó mellett, aki 15 éve itt tanít, 2004-től igazgatóhelyettes is volt www.kemma.hu

testületi ülés:...csak a polgármester juthatott szóhoz. www.kemma.hu

"Meggyes Tamás elmondta, hogy annak ellenére támogatja Kurnász László kinevezését, hogy a Zara Melinda által benyújtott anyag jobban szerkesztett és tartalmasabb volt."

2008. 05. 13. 23:35

Anyácskának igaza van. Nem M.T. harcolta ki magának a jogot a döntésre. Nem is a képviselő testület. A Parlament döntése volt, hogy véleményt mindenki mondhat, de a döntés nem a tantestület joga. Itt és most ők nem választhatnak. Ez a TÖRVÉNY.

Vagy Ti tényleg nem fogadjátok el a törvényeket? Tényleg olyan országban akartok élni, ahol mindenki eldöntheti, hogy szerinte mit akart "valójában mondani" a törvény alkotója?

2008. 05. 13. 16:27

"ha beleszólhatnának, akkor más lenne de most ezzel az emberrel kell együttműködniük "

"Hát lehet, hogy Fletóéknál ingerszegény a környezet. Ha ilyen apám lett volna, önként vonultam volna állami gondozásba."

Anyácska idézetek tőled, csak egy kérdésem lenne: ha már egyszer ő lenne az apád akkor miért nem próbálnál meg vele együtt működni ?:)))))

2008. 05. 13. 16:07

csak annyit szerettem volna a hasonlattal mondani, hogy a törvény (vagy mi) úgy rendelkezik, hogy nekik csak véleményezési joguk van. kész. ha beleszólhatnának, akkor más lenne de most ezzel az emberrel kell együttműködniük (az iskola érdekeit szolgálva)

2008. 05. 13. 14:45

ez jó hasonlat volt!

2008. 05. 13. 14:36

Ha már emberi viszonyokra próbáljuk lefordítani a fenntartó-gimnázium viszonyát:

Tegyük fel, hogy kiszemeltem valakit életem párjának. Minden szempontból ideális választásnak tűnik, és a messzemenőkig megfelel az ízlésemnek, az elvárásaimnak. Ráadásul viszontszeret. Erre jönnének a szüleim, és hozzákényszerítenének valakihez, aki szerintem a nyomába sem ér (kézzelfogható, konkrét okokból), azzal, hogy hozzam ki belőle a legtöbbet. Hát nem repesnék az örömtől...

2008. 05. 13. 14:10

A gyerek fokozatosan tanulja meg annak a társadalomnak a morális alapjait aminek a közegében felnő. Amit leghamarabb megtanul: az önzés, önnön túlélésének biztosítása, az erre valósuló belső imperatívusz.

A közegtől (szülők, iskola, barátok, egyház, környezet, egyetem, stb) függően más és más morális szintre tud eljutni az egyén - mire kialakulnak benne magasabb szintű morális parancsok (a család - nemzet - haza szeretete, az önfeláldozás képessége, akár a kereszténység aranyszabálya, akár Kant kategorikus imperatívusza, akár valami alacsonyabb rendű morális rendszer).

Te az előzőekben az esztergomi polgármester és képviselőtestület morális viszonyát a választóihoz úgy határoztad meg, mint egy szülő viszonyát egy néhány éves gyermekéhez. Érdekes észrevétel.

Én választóként erősen tiltakoznék ez ellen a valljuk be, erősen kádári gondolatmaradvány ellen.

2008. 05. 13. 14:06

Én?

2008. 05. 13. 14:05

Abban a szövegkörnyezetben: azok hozzáállásán keresztül tekinthetők annak, akiknek döntési joga van... (felettük) Vagy te másként olvasod?

Szerinted ez így helyes?

2008. 05. 13. 14:03

Cserép Úr írta: szóval a választók gyerekek.......

2008. 05. 13. 14:02

az én gyerekemnek konkrét véleménye van, milyen játékkal játszana a legszívesebben. De amit a legjobban szeretett volna, az semmire nem jó. Na jó, mondtuk, hogy legyen öröme, megvettük. Egyszer játszott vele, aztán többet soha. Most én tudom, hogy mi lesz jó, vagy ő? (természetesen véleménye lehet) Ha kap valamit, abból hozza ki a lehető legtöbbet :)!!

2008. 05. 13. 14:01

Szerinted ki kit gondolt gyereknek?

2008. 05. 13. 13:59

pont ezért írtam, hogy faramuci a hasonlat. (hogy nehogy gyerekeknek gondoljátok az embereket) De ha így döntöttek, akkor ebből kell kihozni a legjobbat. (lehető legjobbat)

2008. 05. 13. 13:54

Sajnos erősen a valóságot tükrözi a szülő gyerek közti " erőfölény" példájának felhozása.

"Kislányom nincs csoki, mert azt mondtam!"

2008. 05. 13. 13:51

Szóval a választók gyerekek...? Érdekes hasonlat...

Gy.k.:


- Egy családban nincs és ne is legyen demokrácia.
- Közügyekben meg legyen - vagy ha ne, akkor meg legyen egyértelmû, hogy ki felel a döntésekért
- A kettõt egymással összemosni csak a polkorrekt nyugati liberálisok szokták, pusztán pragmatikus okokból

Ajánlott irodalom: Heinleintől a "Starship Troopers"...

2008. 05. 13. 13:42

amit te írsz kicsit más... itt nem: igen és- nem közül kellett választani, hanem a,- vagy b -ből.

Ha azt a példát hozod fel, hogy új elektromos játékautót készül vásárolni a család a gyereknek, és a családtagok demokratikusan kikérik a lányod véleményét: a vagy b tipussal játszana sziveseben, és ő a-t választ akkor nem korrekt a b-t megvenni neki. nem gondolod?

Itt nem a már megválasztott igazgatóval való jövőbeni hozzáálásról van szó... az azt megelőző eseményekről!

2008. 05. 13. 13:29

Nálunk otthon a lányomnak véleményezési joga van: eszik-e csokit, vagy sem. E jogával élve, sokszor mondja is, hogy kér. Sokszor hallgatok rá, adok neki. De ha ebéd helyett kéri, nem adok neki. Itt is, úgy látszik, most úgy döntöttek, hogy meghallgatják a véleményt, de máshogy döntöttek. (nálunk is, hiába nyávogás, nincs csoki) (bocs, a faramuci hasonlatért, de ez így van) (szerintem) De ha már van egy igazgató, akár szerették volna, akár nem. Remélem sikerül együttműködniük vele! (én szorítok ez ügyben)

2008. 05. 13. 13:14

véleményezési joguk van...

Nekem pedig csak anyi lenne a kérdésem, hogy az különböző iskolai közösségek javaslatai vanna-e valamilyen hatással a testület döntéseire, ha nem egyezik annak elképzeléseivel tartozik-e a testület ( féleg az előterjesztő) bármi magyarázattal, indoklással feléjük, a válaszók, vagy bárki felé a miérteket illetően?

2008. 05. 13. 11:37

Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy a különböző iskolai közösségeknek (vagy szervezetek?)(bocsánat), döntéshozó vagy véleményezési joguk van? Vagy tanácsot adhatnak?

2008. 05. 12. 13:56

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mikor lett ilyen "elkötelezett" a jobboldalon Osvai Úr. Ki volt a kórház KISZ titkára? Jobb lenne, ha nem Ő lenne a főítélkező mindenki más felett.